В помощ на кандидат-осиновителя

• 295 452
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 615
Не е необходимо да се женят. Няма пречка детето да бъде припознато.

това КАТЕГОРИЧНО не е вярно! Не давайте правни съвети без да познавате материята.

При класическото осиновяване, според нашия СК дете може да бъде осиновено от двама души единствено в случай, че те са сключили граждански брак.  Припознаване не може да има, недейте да заблуждавате жената.

В случои, в които хората живеят във фактическо съжителство - единияс осиновява, проучват и двамата, но само единият се вписва като осиновител.

# 616
здавейте и от мен. за първи път пиша, но ви следя с голям интерес, понякога с доста сълзи и научавайки много полезни неща.
накратко моята история-с моя приятел сме заедно от 11 г. но живеем без брак.мога да кажа,че това е човека,който безумно обичам,човека който е винаги до мен и с мен във всичко.запознахме  се и не след дълго разбрахме, че сме с една и съща съдба-и двамата осиновени, като бебенца,по онова време направо от родилнете домове.аз в софия,той в дупница. за съжаление моите родители, които обичах безкрайно много починаха точно в началото на моята връзка, което преживях много тежко-болници,лекарства имунен и нервен срив и т.н. единствения човек до мен беше той,в мъката ми и във всичко...
но събата е решила да ни затруднява и за напред-от няколко години опити за детенце и нищо...
4 инсеменаци, 2 опита инвитро,заеми, нерви и отчаяние,а и като заговориха за ИЯР-понеже проблема е при мен и за това испитвам огромна вина към него,реших да погледна в др посока, може би при нас точно това е урока който ще научим-да осиновим и ние детенце.много четох,много се рових във форуми, но не разбрах много неща. моля за помощ-видях какви са изискванята към осиновителите,и имам притеснения дали ще ни одобрат.1- не сме семейни и мисля че ще е по трудно-като самотна майка.2-имам на мое име апартамент от родителите ми, но не живеем в него, дали сме го под наем/ знаете колко са скъпи инвитро процедурите,а и се връщат кредити/.3-аз работя за добра залата но ме осигуряват на 425 лв.него го осигуряват на пълната.4-живеем при майка му в къща ,но всеки има отделен етаж, но не е голямо. и направо като си дадох сметка, май нещата не са добре. наявам се някой дададе съвети...
извинете за дългите обяснения, то стана малко като искренно и лично,но моля помогнете, за което много благодаря, и за това, че отделихте време за мен. знам,че всички ще збъднем мечтите си-независимо кога /мама ми го каза някога, когато и тя е мечтала за детенце....

# 617
  • София
Здравей mira, от всичките ти притеснения относно изискванията за осиновяване не намирам нито едно основателно  Simple Smile Започвам от началото:
1. Трудното осиновяване от самотна майка е само легенда - преди година сама осинових моето момиченце, преди 2 месеца моя приятелка също осинови сама, познавам още много-много дами, които сами отглеждат децата си. При тебе случаят даже не е такъв  Grinning При липса на брак осиновява само единия, впоследствие, ако сключите брак и другия партньор може да осинови детето. Проучването го правят и за двамата, независимо, че вписват само единия като кандидат осиновител.
2. Щом имаш собствено жилище ще преставиш копие от документ за собственост, независимо, че е под наем. Ако там е адресната регистрация по личната ти карта ще трябва да си подадеш документите в този район, независимо, че живееш на друг адрес - това се отнася за София, не погледнах от къде си. След време, когато осиновяването стане факт ще те прехвърлят към района, където реално живееш за 2 годишното наблюдение.
3. Не е проблем, че те осигуряват на 425 лв - искат документ за доход, за да са сигурни, че имаш с какво да живееш. Освен това имаш доход и от наем, социалните не се интересуват от заемите, които имаш. Тези с 2000 лв доход не са с предимство пред останалите  Naughty
4. При проучването социалните ще дойдат да видят жилището, в което ще отглеждате детето. Няма изискване да е палат, интересуват се от общото му състояние и в коя стая смятате да го разположите, има ли място за легълце и място за игра ... ей такива работи.
Не знам защо са толкова наплашени всички, които тръгват по този път - нито изискванията са като за милионери, нито социалните са толкова страшни. От вас се изисква да подготвите набор документи, да сте реалисти при поставяне на изискванията си и да отворите сърцата си за детето, което ще дойде при вас  Simple Smile Желая ти късмет!  bouquet

Последна редакция: сб, 17 авг 2013, 13:44 от Alleks

# 618
Здравей Alleks, много ти благодаря за отговорите и за времето, което отдели за мен.
Даваш ми малко надежда, че наистина нещата не са толкова трудни.
Трябва да се заема с ремонт, понеже ние в момента където живеем си е като за двама - малка стая, хол и кухня. Иначе съм от софия- княжево в къща...наистина имам притеснения за социалните дали ще одобрят малкото пространство...,а и за наема трябва ли да представям документ?
в понеделник ще отида при социалните по район да се запозная, та не знам дали е удачно да обяснявам още от сега всичко това.
Разбрах, че проучването е около 3 месеца, а след това ти колко чака? Има ли вероятност да не те одобрят?
Блгодаря ти още веднъж. Радвам се с цялото си сърце за теб и всички други, които са намерили своето слънчице. Grinning  bouquet

# 619
  • София
mira, разбирам много добре притесненията ти, но като вече минала през всички етапи мога да ти кажа следното: отпусни си душата и действай смело!  Simple Smile
При първото посещение при социалните ще ти дадат списък с набора от документи, които трябва да приготвите. Не е необходимо да им разказваш всичко, защото чак след подаване на документите ти определят социален работник, който прави проучването и пише доклада - това е човека, който задава въпросите. Не мисля, че ти трябва и документ за наема, вероятно социалният само ще спомене  този факт в доклада. Проучването трае 3 месеца по закон, в редки случаи се справят и по-бързо. В този период трябва да минете и курса за кандидат осиновители и социалните да получат доклада от психолозите, водили курса. Не мисля, че може да не ви одобрят, още повече и двамата сте от двете страни на барикадата - и осиновени и бъдещи осиновители  Simple Smile В зависимост от това къде ще минете курса може да имате индивидуални срещи с психолог - и той не хапе, а обучението е важно и много полезно  Grinning И за ремонта имаш време, можеш да им кажеш, че когато дойде времето ще отделите място в хола, което ще бъде личното пространство за детето.
По въпроса с чакането - аз чаках 1г и 2 м от вписването в регистрите до идването на дечко у дома. Това обаче не може да ти е критерий, защото чакането зависи от изискванията ви за етнос, възраст, пол и здравословно състояние. Колкото по-малко изисквания имате, толкова по-кратко е чакането, но това ще ви го обяснят и на курса.
Питай тука за всичко, което те притеснява, а няма да е лошо да прочетеш и по-старите теми - доста неща ще ти се изяснят относно пътя, по който си поела  Simple Smile

# 620
Alleks, още веднъж благодаря за всичко Grinning
аз съм от хората, които се притесняват за всичко, и много си се дразня, ама..... Embarassed Blush
Многа ценна информация и насоки ми даваш.
В понеделник отивам за списъка от документи.
Даваш много позитимизъм и надежда Grinning
Но все пак започвам с ремонта  afwitch
Иначе нямаме много изискваня-възраст и здравословно състояние-дано да не е много.

благодаря за отзивчивостта ти пак, ако имам въпроси ще се възползвам от поканата
ще се разровя и в по-старите теми. ще пиша какво съм свършила  Simple Smile

# 621
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
Здравейте, нареждаме се и ние в редиците на бъдещи осиновители. Живеем като двойка, но без брак. Първото нещо, което ще направим е, че в началото на септември ще подпишем. От там  започваме и събирането на документи. Има ли някой сред вас от район Възраждане да ми напише какви документи се искат и колко време е отнела процедурата за вписването и чакането, разбира се? Естествено, ако може и инфо за това как протичат срещите със социалните и училището за родители- разбрах, че се ходи или в ИСДП или в ЦОП  към "За нашите деца". Естествено ще отидем до социалните и те ще ни кажат подробности, но ще бъде най-рано след началото на септември. Все пак ми се иска да имам информация и от другата страна- чакащите, преди да отидем на срещата в отдела за подаване на документите.
Благодаря ви от сърце!   bouquet

# 622
Betray, върни се на предната страница (41стр.) и ще видаш публикуван от мен списък на документите, които се искат от отдела във Възраждане. Нашето проучване се извърши от техния отдел съвсем наскоро (сега чакаме само да ни впишат в регистрите), така че ако имаш въпроси, насреща съм  Simple Smile

# 623
Betray, върни се на предната страница (41стр.) и ще видаш публикуван от мен списък на документите, които се искат от отдела във Възраждане. Нашето проучване се извърши от техния отдел съвсем наскоро (сега чакаме само да ни впишат в регистрите), така че ако имаш въпроси, насреща съм  Simple Smile
Благодаря ти! Уж четох, но нещо май не където трябва. Ние скоро тръгваме по този път. След 5ти ще подаваме документи. Искаме дете между 2 и 5 годишно. Аз съм соц. работник и работя с деца в институции, та нямаме и изисквания за доказан произход. Ако има нещо ще те питам допълнително. Още веднъж- благодаря!

# 624
Вчера подадохме документи в О"ЗД" -Възраждане и сега чакаме обаждане за входящ номер. Пожелайте ни успех в сбъдването на мечтата ни.

# 625
  • Колибите
Вчера подадохме документи в О"ЗД" -Възраждане и сега чакаме обаждане за входящ номер. Пожелайте ни успех в сбъдването на мечтата ни.
]

Пожелавам ти успех от все сърце  bouquet

На всички мами е позната тръпката от очакването.

Hug

# 626
Здравейте,
виждам, че темата не е особено активна и не съм сигурна дали моето питане е за тук, но ще опитам Simple Smile
Живея в чужбина, омъжена съм за чужденец и искаме да осиновим дете от България (може и 2 близначета, братя и/или сестри). Адресната ми регистрация е във Варна, НО не знам дали кандидатстването за осиновяване мога да направя само аз, като бг гражданин, след което съпругът ми да осинови детето/децата по международната процедура. Според мой близък, адвокат, процедурите са 2, но нещата ще се случат по-лесно и бързо отколкото ако започнем двамата международна процедура по осиновяване.
Много моля ако има някой с подобен опит да сподели или даде насоки откъде и с какво да зпочна.

# 627
Здравей pussycat,
Законът в България дава възможност да осиновиш и сама по национална процедура. Условие за това е да имаш обичайно местопребиваване в страната. (т.е., да живееш "приоритетно" в България или с други думи - да си повече от 3 месеца годишно в БГ). Тази "вратичка" се използва от не малко живеещи в чужбина. Те осиновяват в България сами по националната процедура, а в последствие съпрузите - чужди граждани един вид осиновяват децата на "половинките си"... Адвокат за националната осиновителна процедура не е необходим. Само в последствие за процедурата по осиновяване от страна на съпруга се налага...
Успех!

# 628
Благодаря за отговора Chandra_Den. Тази "вратичка" ми дава повече надежда. Въпросът ми обаче е какво да говоря пред съответните служби. Ако трявба да доказвам доход, документът ще бъде от чужбина, предполагам ако някой реши да проверява, ще излезе че живея в чужбина, как да докажа, че прекарвам повече от 3 месеца в Бг?

# 629
Записвам се и аз.
Вече решихме, че няма повече време за размотаване и че не искаме животът ни да мине с дрямане по клиниките.

Прегледах си пак документите, които ми дадоха от Службата за закрила на детето, но не мога да си спомня тези удостоверения за доходите и от двамата ли се изискват, ако нямат брак? Нашият случай е такъв.

Също за препоръките не знам как точно да обясня на приятелите ни какво да напишат? Има ли нещо, което е добре да бъде споменато или както им дойде отвътре да си напишат каквото се сетят за нас?
За снимките, които трябва да се приложат, добре ли е да са с деца?

Жилището, в което живеем в момента е уютно, но малко. Предстои да се местим в къща с достатъчно стаи, но тя е в доста суров вид. Ако дойде някой на оглед направо няма да знам къде да го заведа.

Ще се радвам да споделите опит.

Общи условия

Активация на акаунт