В помощ на кандидат-осиновителя

• 295 451
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
Не споря,не следя закона,но ми е чудно,като е с отказ още от родилния дом,защо да се чака 6мес.,за да се впише?Или по-скоро си зависи от РДСП?
До колкото знам аз, се правят някакви изследвания до към 4-5-ия месец и когато имаш изисквания за здраво дете, тези изследвания трябва да преминат, за да се гарантира поне в известна степен, че детето е здраво. Така съм чувала, но дали е вярно...... не знам   Thinking Моето дете също беше с отказ още в родилния дом, но ми го предложиха когато беше вече на шест месеца и половина. Сестрата в дома, с която разговарях повече, каза, че тяхната директорка много държала да се изследва всичко необходимо и специално в техния дом на децата се правели повече изследвания и тестове, отколкото били правени на нейните две деца.

# 661
  • у дома
Значи си зависи от директора на ДМСГД.
 Дъщеря ми на 3мес.и бяха направени всички нужни изследвания,поисках и  трансфонтанелна ехография,която не ми беше отказана.

# 662
  • София
Не споря,не следя закона,но ми е чудно,като е с отказ още от родилния дом,защо да се чака 6мес.,за да се впише?Или по-скоро си зависи от РДСП?

Заради заложената идея, че никой не може да отглежда детето по-добре от биологичните родители. И в закона са залегнали различни мерки, които да дадат възможност на биологичните родители да преразгледат решението си. Мисля, че дори след подписаната декларация има едномесечен срок, в който се дава възможност на майката да размисли (ако бъркам, моля някой да ме поправи - това е по последни спомени, може и да има някаква промяна). И после докато се придвижат документално нещата, наслагват се още срокове и горе-долу се получава така, че най-рано на 6 месеца може детенце да си е у дома (пак казвам, че вероятно има някакви изключения). Като имам предвид, че на 6 месеца най-рано детето може да си е с мама и тате, а не че най-рано тогава може да го предложат на кандидат-осиновителите.
А иначе, със сигурност и изследванията са фактор - при нас случая е точно такъв. Нашето изискване беше за дете до 9 месеца, а получих писмото когато малчо е бил на годинка - изчаквали са да направят специфично изследване, преди да го разгледат на съвет.
Та така - срокове, бюрокрация - оплакваме се от нея и бавенето е факт, но и без това не може, ако се замислим...
Важното е, че накрая всичко си идва на мястото  Hug

# 663
  • В градината...
Съгласие за осиновяване
Чл. 89. (1) За извършване на осиновяването е необходимо съгласието на:
.......................
(2) Съгласието на майката може да бъде дадено най-рано 30 дни след раждането.

# 664
Нашият син го осиновихме преди 3 години и когато дойде у дома беше на 5 месеца и половина. При получаване на писмото  беше на 4,5 месеца, а преди това е бил предложен на друго семейство. Биологичната майка се е отказала още при раждането.
Не съм запозната, мисля че няма големи промени в закона за осиновяванията и е възможно да се осинови малко бебе.

# 665
  • В градината...
Новият семеен кодекс е в сила от 01.10.2009 г. До тогава действаше старият, от 1985-та.  Сега процедурата е различна.

# 666
Ние осиновихме февруари 2011г., тоест по сегашния семеен кодекс. От вписването ни в регистрите до получаване на писмото бяха минали 7 месеца. Изискванията ни бяха за здраво дете, до 2 годишна възраст. Като ограничение за произхода - без изявени ромски черти.

# 667
  • Вън от пространство и време
Новият семеен кодекс е в сила от 01.10.2009 г. До тогава действаше старият, от 1985-та.  Сега процедурата е различна.

По принцип е така, но процедурата за осиновяване на дете беше основно променена през 2003-2004г. Абсолютно сигурна съм, защото ни се наложи точно тогава да чакаме, за да можем да си подадем документите. Дотогава можеше да се осиновява директно от дома, без проучване, доклади от социални работници и т.н. През 2009г. бяха направени малки коригиращи промени в новата и действаща вече процедура за осиновяване на дете.

# 668
  • В градината...
Да, през 2003-та.

# 669
Здравейте,

Ние сме кандидат-осиновители. Имам няколко въпроса.

1. Искам да попитам какво точно означава смесен произход? Беше ми обяснено, че това е дете с майка ромка и неизвестен баща.

2. Какво означава неизвестен произход. До колкото разбирам родителите (както майката, така и бащата) са неизвестни. В случая детето е намерено изоставено.

Благодаря предварително!

# 670
Здравейте,

Ние сме кандидат-осиновители. Имам няколко въпроса.

1. Искам да попитам какво точно означава смесен произход? Беше ми обяснено, че това е дете с майка ромка и неизвестен баща.

2. Какво означава неизвестен произход. До колкото разбирам родителите (както майката, така и бащата) са неизвестни. В случая детето е намерено изоставено.

Благодаря предварително!

"Смесен произход" означава и двамата родители да са известни, да са записани в акта за раждане на детето и да се водят с различен произход.

Дете с майка от ромски произход и с неизвестен баща се води с "ромски произход". Дете с майка от български произход и баща - неизвестен се води с "български произход"...

Произхода е въпрос единствено на ДЕКЛАРАЦИЯ от страна на родителите.
Имам позната, БМ на чието дете в началото е декларирала "ромски произход", после коригирала на "български произход" и накрая все пак казала, че е ромка. Бащата е неизвестен. Детето в крайна сметка е осиновено като "дете с ромски произход" и е светло (ако това е от значение за вас)...

"Неизвестен произход" действително означава и ДВАМАТА родителя да са неизвестни. Между другото, това често се оказва много тежко за самите деца след време...

Успех!:)

# 671
Здравейте всички. Simple Smile Съвсем начинаеща съм, както във форума, така и в процеса на осиновяване.
Имам много сериозна дилема - вписването във всички 28 РДСП-та би ли повлияло за по-бързото развитие на нещата. Предстои ми вписване в регистъра, надявам се и по този въпрос на съм категорична. Той не е единствения, но за другите - когато му дойде времето.

# 672
Здравей и добре дошла!:)

Простата аритметика е, че ако вместо едно РДСП зададете всичките 28 РДСП, увеличавате шанса си да ви се обадят с 28 пъти, тъй като във всичките 28 общини всяка седмица има съвети по осиновяване (т.е. 28х), на които се избират кандидати за децата...

Успех!

# 673
вписването във всички 28 РДСП-та би ли повлияло за по-бързото развитие на нещата.

Здравей, Kok73, и аз като теб съм нова тук. Ние решихме да впишем в заявлението всички 28 РДСП, за да имаме по-голям шанс... Едни познати кандидат-осиновители обаче вписаха само по-близките области, тъй като нямат възможност да пътуват по-далече - било финансова възможност или че шефът им трудно им давал отпуска (!!!! това трудно мога да си го обясня, но хора всякакви). За мен разстоянието е най-малкият проблем в случая, стига само от някъде да дойде писмо или обаждане, че са ни избрали  Sunglasses , но всеки преценява сам за себе си.

# 674
Не съм споделяла намерението си с хора, които са осиновявали ( май се оказва, че имам доста такива ), но не са ми достатъчно близки, за да им се доверя на съветите. Не знам кой, как е осиновявал, пък и не ми се ще да си пълня главата излишно и с техния опит. Пиша тук и се радвам, че получавам отговори на въпросите си.
Наистина пътуването е лесно, пътя е труден.
Дано скоро има с какво да се похваля. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт