В помощ на кандидат-осиновителя

• 295 447
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте момичета,

Аз и съпругът ми също подготвяме документите за осиновяване. Не съм говорила още със социалните, направо започнах да събирам документите, които видях от Наредбата № РД-07-7 от 5.10.2010г. Имам някои въпроси и ще се радвам ако отделите време, за да ме ориентирате. Кои от документите може да са копия и кои трябва да са в оригинал? Относно документа за имотно състояние - може ли да подам копие на нотариален акт или трябва да е изричен документ от общината? Документа за психично здраве от къде трябва да го извадя - за София става въпрос? Документа за изследване за туберкулоза може ли да е от личния лекар - тя може да ми направи манту? Трябва ли да се подават копия на личните ни карти? Имате ли представа изследванията за сифилис, хепатит и т.н. с каква давност ги приемат. Ние имаме от септември - от последната процедура. Медицинските на бланка за започване на работа ли трябва да са? В заявлението, което свалих от наредбата никъде не видях въпрос за предпочитания относно произхода на детето. Аз ли не го виждам или нещо друго  newsm78

Благодаря предварително и желая на всички успех!   bouquet   

# 676
Здравей, ще се опитам да отговоря на някои от въпросите ти. Според мен, първо може да говориш със социалните, за да няма някаква промяна, напр. на нас документ за имотно състояние не са ни искали, само в заявлението посочихме дали сме в собствено жилище или под наем. Всички документи трябва да са в оригинал. Бяхме направили за всеки случай копие на личните ни карти, май казаха, че не им трябвали, но все пак ги взеха.
Мантуто може да е от личния, ако може да ти го направи, но да ти го впише на отделен документ (да, на бланка като за работа), не с другите изследвания, че нас за това ни връщаха.
В заявлението наистина не пише нищо за произхода на детето, това се уточнява после със социалния работник и се вписва в доклада, същото е и със здравословното състояние, защото ако правилно си спомням формулировката, въпросите са такива, на които трудно се дава еднозначен отговор, напр. Бихте ли осиновили дете нуждаещо се от лечение или страдащо от заболяване (извинявам се , ако цитирам грешно) - то си зависи какво точно заболяване, дали е лечимо или не, дали преценяваш за себе си, че можеш да се справиш с дете страдащо от такова заболяване, и т.н., а трябва да отговориш само ДА или НЕ. Така че тези неща ги доуточнихме после в доклада от социалния работник.
Дано съм ти била полезна и успех Simple Smile

Последна редакция: пн, 27 яну 2014, 22:59 от Merida77

# 677
Добре дошла Валима  Hug.
Първо какви документи ви трябват:
Документ от общината, че не сте лишавани от родителски права - оригинал
Свидетелство за съдимост - оригинал
Медицинско - от личен лекар, като за работа - оригинал
Свидетелство, че в момента не сте следствени - НСС- Г.М. Димитров - оригинал
Свидетелство за психично здраве - от Психодиспансера - на  ул. Екзарх Йосиф 59 или на 4 км - в зависимост от това къде живееш - оригинал
Свидетелство, че не сте болни от Туберкулоза -от ТУБ диспансера ул."Кирил и Методий" 78 - няма изследвания - просто проверяват дали се водите на отчет -оригинал
Изследвания за СПИН и Васерман - във всяка лаборатория- оригинал
Ако имате собствено жилище - копие от нотариален акт
Ако имате биологично дете - копие от акта за раждане
Ксерокопия на личните ви карти
Копие на акт за сключен граждански брак /ако имате такъв/

За предпочитанията относно произхода на детето ще говорите по време на проучването и тогава ще се уточните със социалните - желанието ви ще бъде вписано в доклада, който ще ви се изготви от назначения ви социален работник. Съветвам ви да отидете и да се срешнете с някой от соц. служба - нищо няма да загубите - може да ви посъветват доста неща. Аз лично съм много приятно изненадана от начина по който работят всички тези хора. Успех и да пишеш какво е станало  Hug.

# 678
  • В градината...
Валима, аз също да допълня -
когато ходих в нашия диспансер, докторът искаше да ми прави Манту, да ми прави снимка на дробовете и още куп неща /гледа ме интелигента и очевидно с повече пари от масовите пациенти в малкия град и реши явно да ме изнудва/ за общо около 60лв.  Аз не се поддадох и отидох при личната - оказа се, че тя прави манту и за една потребителска такса само успях да премина и през това изпитание. После  вдигнах панаира в ДСП и им казах да имат предвид този мошеник и да насочват другите кандидат-осиновители  направо към  личните лекари  Peace
За сифилис, СПИН и т.н. мисля, че важаха 6 месеца /поне при инвитрото важат толкова/.

# 679
  • София
Добре дошла, Валима!   bouquet

Igdani ти е изброила подробно необходимите документи  Simple Smile Ще допълня само, че от съвета искаха и свидетелство за семейно положение, освен това, че не сте лишавани от родителски права, а към медицинските искат и Хепатит В, освен СПИН и Васерман.
С две думи - само копия: на личните карти, актове за раждане и нотариален акт на жилището. За всички останали документи - оригинал и ксерокопие ( такива бяха изискванията в "Красно село", предполагам и в другите софийски отдели е така). Пропуснах - искат още и 2 препоръки и снимка.
РДСП София НЕ изисква манту, бележката от тубдиспансера е достатъчна.

В тази тема на 40-41 страница има доста уточнения по интересуващите те въпроси, включително телефони и такси - прегледай ги, мисля, че ще бъдеш улеснена при ваденето на документите Simple Smile

За сифилис, СПИН и т.н. мисля, че важаха 6 месеца /поне при инвитрото важат толкова/.

И при документите за кандидат - осиновителите важат толкова, затова си мисля, че ще трябва да ги вадите отново. Ако сте ги правили м. септември значи, че срокът им ще изтече още преди да са ви вписали в регистрите Thinking За по-сигурно питайте социалните във вашия отдел.

Успешно справяне с документите и бързо вписване в регистрите.  Simple Smile

# 680
При нас не искаха свидетелство за семейно положение - освен копие от акта за сключен граждански брак, ако има такъв- както горе съм написала. Манту също не сме правили - не са ни и искали. Снимка при нас също не поискаха, за актове за раждане не помня, но може и да сме носили   newsm78. Изследванията ти наистина изтичат и поради тази причина съм ги написала като нужни. Затова съм ти препоръчала да посетиш социалните - те най-добре ще ти кажат какво точно ще ти трябва. Успех!

# 681
  • Вън от пространство и време
По-добре питайте, преди да вадите нови документи, за да си спестите излишни главоболия и разходи. В различните областни дирекции правилата са различни, в различните съдилища - също. В Пазардшишкия РС напр. преди 6 години не ни искаха подновяване на документите, въпреки че повечето от документите за делото бяха с изтекъл срок.

# 682
Здравейте,
и аз подготвям документи в момента и също като Валима започнах без да звънна в Отдел Закрила на детето. Днес звъннах в Отдела в Пловдив /тъй като аз там ще подавам документи/ и ми казаха, че задължително манту трябва да имам и от Психодиспансера освен Удостоверение, че не се водя на учет, трябва да имам и Удостоверение за психично здраве, издадено от психиатър. Иначе другите документи са както са описани от другите мами.

Последна редакция: вт, 28 яну 2014, 21:21 от able

# 683
По-добре питайте, преди да вадите нови документи, за да си спестите излишни главоболия и разходи. В различните областни дирекции правилата са различни, в различните съдилища - също...

И аз мисля, че е по-добре да се информирате "от извора", тъй като така ще се почувствате много по-сигурни. Защо да започвате с ненужен стрес още от самото начало... Simple Smile Повечето общини имат копирани листчета или някакви списъчета с необходимите документи и ще ви дадат едно такова - чиста работа... Simple Smile

Иначе при нас (в Габрово) изисканите документи бяха следните (според списъка, даден ни от РДСП):

1. Заявление до Д"СП" /образец/;
2. Свидетелство за сключен граждански брак /копие/;
3. Удостоверение от служба "ГРАО", за всяко лице по постоянен адрес, че не е поставено под запрещение, не е лишено от родителски права или не е с ограничени родителски права - 2 броя;
4. Медицинско свидетелство за физическото и психическото здраве, както и медицинско удостоверение за липса на тежки хронични, заразни венерически болести, СПИН, Васерман, туберкулоза и други, застрашаващи живота на осиновяващия, в което са посочени резултатите от проведените изследвания - 2 броя;
5. Удостоверение за доход от последните 6 месеца - 2 броя;
6. Свидетелство за съдимост - 2 броя;
7. Удостоверение от Окръжна прокуратура за всяко лице, че срещу лицето не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер
8. Удостоверение за имотно състояние от Данъчна служба;
9. Препоръки за семейството, което желае да осинови дете, както и за лицата, които живеят с него. - 2 броя.

В Дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес се внася пълния набор от документи /оригинали и по едно копие на всеки документ/.

Ние правихме манту, както и имахме освен характеристика след преглед при психиатър и удостоверение от психодиспансер, че не се водим на "Учет"  Laughing

Успех!:)

# 684
Merida77, lgdani, perunika, Alleks, Форест Гъмп, able, Chandra_Den, много ви благодаря, момичета! Hug Много полезни неща разбрах. Ще се свържа и със социалните преди да продължа с документите.
  bouquet

# 685
Здравейте, моля да ми кажете след като си направите всички медицински изследвания на каква бланка точно ви пише заключението личния ви лекар?
Примерно на тази като за работа на която пише Карта за предварителен медицински преглед или е някаква друга. И какво точно ви писа личния лекар. Моята лекарка каза, че до сега такова нещо не е попълвала и не знае какво да пише.

# 686
Няма специална бланка за осиновяване. На бланката да работа. (Ние преди ... 8 години /лелеее колко години са минали, сега като си дадох сметка/ правихме на бланка за сключване на брак, сега не знам има ли такива или не). И нищо специално не се пише. На база направените изследвания и прегледи, лекарите пишат заключението - б.о.
Момичетата, които по - скоро са вадили документите да помагат, че на мен ми е много вехта информацията.

# 687
Само няколко поста по-нагоре съм изброила, а и не само аз- и обяснила какви документи са ни били нужни през изминалата 2013г.. Четете малко повече момичета - всичко е написано само трябва да почетете повечко.

# 688
Благодаря ви за отговорите!

# 689
И аз сигурно се повтарям, тъй като това сигурно е казвано много пъти, но явно във всяка дирекция изискванията леко се различават - относно документите и оформлението им, затова първо трябва да се пита лично на място в РДСП. На нас например не са ни искали нот.акт за жилището, както в някои други дирекции, но пък искаха удостоверения, че срещу нас няма заведени дела и от Окръжна и от Районна прокуратура, не знам каква разлика има - може би различен вид дела са от компетенцията на едната или другата прокуратура....
А за медицинското - първо казаха, че трябва да е на зелена бланка като за работа, която да си купим от книжарницата Rolling Eyes , но го приеха и на "бял лист" така да се каже - просто бял лист попълнен на компютър, с попълнени изследвания...

Общи условия

Активация на акаунт