В помощ на кандидат-осиновителя

• 295 285
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 990
  • при него
Здравейте момичета, бих искала да дам малко актуално инфо за вадене на документите за София.
за удостоверението, че не сме лишавани от Родителски права, в нашата Община не знаеха какво да ни правят. От служба ГРАО ни изпратиха в Правен отдел, а от Правен отдел в Деловодството, като навсякъде ни посрещаха със "Ама аз не знам защо при нас Ви пращат...." иначе бяха много любезни. Последно ни казаха да подадем заявление в свободен текст, защо го искаме това удостоверение и пред кого да послужи (носете си бели листа Simple Smile ). Подадохме го в Деловодството и ни казаха след една седмица да звъним в Правен отдел да си го търсим. Таксата е по 10 лева на човек.
Социалните ни поискаха също и Удостоверение за семейно положение, вади се пак от общината, служба ГРАО, 10 лева на човек и става веднага. В Общината е необходима само личната карта.
Понеже аз бях забравила, та да ви подсетя, като вадите свидетелство за съдимост, трябва задължително да носите оригинал на Вашето Удостоверение за раждане, както и личната карта и бележка за платена такса.Тук е по 6 лева на човек, в Софийски Районен Съд на "Римската стена". Също става веднага. (Само да уточня, че в списъка на нашите социални, за Свидетелство за съдимост пише на Нотариата, което от доста години не е актуално.)
Тубдиспансера и Психодиспансера са на около 400 метра пешеходно разстояние, затова си планирайте тези посещения заедно. Не знам кога се е наричало Тубдиспансер, но всъщност в момента е Болница за Пневмо-фтизиатрични заболявания. Отвън не прилича много на болница и ако ходите бързо можете да подминете табелката. Влиза се в един вътрешен двор и там е регистратурата. Такса 10 лева на човек и става веднага.
За психо диспансера минавате на регистратурата, плащате и изчаквате за преглед. При нас прегледа беше по около 20 минути на човек, разговаряхме доста с Докторката, която на гърба на самото Удостоверение пише нещо като психологически профил. Тук е по 40 лева на човек, общо чакахме аз и съпруга ми около 1 час.
и последно, Следствената служба, навсякъде адреса е на Бул. Г. М. Димитров 42, но за подаване на удостоверенията, ако идвате откъм 4-ти километър, подминавате централния вход на Г.М. Димитров и след около 100-200 метра има друга пресечка надясно. Влизате там и малко по-надолу има друг портал. Там има и място, където се попълват заявленията. Важно е да знаете, че плащането се прави само по банков път а банков клон в Следствието няма. Затова, отивате на подлеза на метрото (станция Г.М.Димитров) търсите Изи Пей ( внимавайте, защото точно до него има Фаст Пей) и казвате, че сте за служебна бележка за Следствието. Таксата е по 2 лева на човек (и по 0.91 лв. Такса на Изи пей).
Това е нашата първа малка победа Simple Smile Общо време около 4 часа, но се придвижвахме с кола и в момента трафика в София е по-слаб. Ако мога да помогна на някой с информация, пишете ми.

# 991
Speed Queen, радвам се, че сте свършили толкова бързо. На нас ни отне 1 ден, но се наложи за 2 документа да отида по-рано - в Следствената служба / взех го на 4-я ден документа/ и в Съда /5 работни дни за свидетелство за съдимост/. И документите от работодателя за доходите по-късно го взехме. Значи станаха 3 документа.

# 992
  • при него
Пипи Мипи, вие сега ще подавате в социалните или вече ги подадохте?
Днес взех бележка за доходите, утре взимам резултатите от лабораторията и ни остават само медицинските от личния лекар и препоръките Simple Smile Лаборатория ходихме в неделя сутрин, когато няма никакви хора, понеже аз съм страшно страхлива и дори ми прилошава от страх. Та за София, Цибалаб на Бизнес център Сердика работи и в неделя, до обяд. Цената беше около 37 лева на човек.
Утре ще изненадам двете номинирани препоръчителки с това което предстои да пишат, много се вълнувам...

# 993
Speed Queen, ние вече подадохме. Сега трае проучването. Нямам търпение всичко това да свърши   ooooh! и да дойде моментът на чакането ...

# 994
  • при него
Стискам палци да стане по-бързо, а ако искаш разкажи как върви проучването, впечатления, притеснения,  препоръки... Ходихте ли вече на курс ?

# 995
Здравейте момичета, бих искала да дам малко актуално инфо за вадене на документите за София.
за удостоверението, че не сме лишавани от Родителски права, в нашата Община не знаеха какво да ни правят. От служба ГРАО ни изпратиха в Правен отдел, а от Правен отдел в Деловодството, като навсякъде ни посрещаха със "Ама аз не знам защо при нас Ви пращат...." иначе бяха много любезни. Последно ни казаха да подадем заявление в свободен текст, защо го искаме това удостоверение и пред кого да послужи (носете си бели листа Simple Smile ). Подадохме го в Деловодството и ни казаха след една седмица да звъним в Правен отдел да си го търсим. Таксата е по 10 лева на човек.

Чак ме учуди това. Вадихме документи последно април/май, преди делото за осиновяване и от служба ГРАО взехме това удостоверение /от София сме/. Без да чакаме и ден, веднага ни го издадоха, дадоха ни готови бланки, попълнихме ги и ни разпечатиха удостоверенията на момента. Не помня каква бе таксата, но там някъде около десетина лева. Сега погледнах документите ни, още ги пазя. Бележката се води Удостоверение за правно ограничение. Отдолу е отбелязано, че удостоверението е издадено на осн. чл. 17 ал. 1 от Наредбата за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението. Ако ще Ви помогне мога нагледно да Ви покажа как изглежда готовата бланка.  Simple Smile

# 996
  • при него
Анито мисля си, че в някои общини са по-наясно Simple Smile Нашите бяха доста смутени и объркани когато подавахме заявление, бяха ни казали че  ще стане след една седмица, но пък беше готово само за 2 дни, но мисля си пише точно.... лицето не е било лишавано от родителски права.... ще погледна и пак ще пиша... а и се оказа също, че струва по 5 лева на човек, а не по 10. Бяха много щастливи и мили като казахме, че ни трябва за осиновяване. Въобще, навсякъде където ходихме, щом разберат за какво е и стават много мили, всички пожелават успех и са с много положителни емоции Simple Smile

# 997
Анито мисля си, че в някои общини са по-наясно Simple Smile Нашите бяха доста смутени и объркани когато подавахме заявление, бяха ни казали че  ще стане след една седмица, но пък беше готово само за 2 дни, но мисля си пише точно.... лицето не е било лишавано от родителски права.... ще погледна и пак ще пиша... а и се оказа също, че струва по 5 лева на човек, а не по 10. Бяха много щастливи и мили като казахме, че ни трябва за осиновяване. Въобще, навсякъде където ходихме, щом разберат за какво е и стават много мили, всички пожелават успех и са с много положителни емоции Simple Smile

Да, навсякъде, когато чуят, че е за осиновяване са много мили и съкращават сроковете в пъти. Но би трябвало да са наясно с документите, които са длъжни да издават.  Grinning Желая Ви бърза регистрация и още по-бързо да получите предложение за детенце.   bouquet Да знаете, струва си и тичането, и чакането, и всичко.  Simple Smile

# 998
Speed Queen, минаха срещите ни със социалния работник. По една среща по отделно с двама ни, 2 срещи с нас заедно и едно домашно посещение. Имаше и срещи с двамата препоръчители. Разговорите са свързани с живота ни - по отделно и като семейство. Въпросите са съвсем обикновени - къде и кога сте родени, какво сте учили, къде и с кого сте живяли, как сте възпитавани, ... и др. подобни. Не изискват никаква предварителна подготовка.

Препоръчителите са ги питали от къде ни познават, какви хора сме, как бихме се справили с отглеждането на дете и т.н.

На курс още не сме ходили. Доколкото разбрахме има няколко срещи на психолог само с нас и няколко срещи с други кандидат осиновители. Предполагам, че са лекции на които ще ни дават съвети как да се справим с предизвикателството ОСИНОВЯВАНЕ на дете.

# 999
  • при него

Да, навсякъде, когато чуят, че е за осиновяване са много мили и съкращават сроковете в пъти. Но би трябвало да са наясно с документите, които са длъжни да издават.  Grinning Желая Ви бърза регистрация и още по-бързо да получите предложение за детенце.   bouquet Да знаете, струва си и тичането, и чакането, и всичко.  Simple Smile
[/quote

Анито, много ти благодаря! Много си мила!

Относно Удостоверението,  че не сме  били лишавани от Родителски права, нашето е различно, няма никакъв член 17... Simple Smile пише само... след извършена проверка в Отдел административно облужване на населението, се установи че лицето не е лешавано от родителски права, подпис от Кмета на Общината...
Няма значение, важното е да вървим напред Simple Smile

# 1 000
  • при него
Пипи Мипи, а колко време предварително се уговаряхте за срещите, в смисъл, проявяваха ли разбиране, да има време човек да предупреди, че ще отсъства от работа, защото предполагам се провеждат в работно време.

# 1 001
Срещите са в рамките на работното време за държавна институция - 9.00 до 17.00 ч. Уговарят се според нашите и техните възможности. Няма бързане от днес за утре - имате 3 месеца на разположение. Така, че ще имаш време да предупредиш в работата. Успех.

# 1 002
Момичета, сетих се за медицинските и за кръвните изследвания. За София - имайте в предвид, че в частните лаборатории кръвните изследвания достигат и около 80-90 лв на човек. В лабораториите на поликлиниките са много по-евтини. В 22-ро ДКЦ при хотел "Плиска" имат лаборатория и кръвните изследвания струват по 24 лв на човек. В поликлиниката издават и медицински, като не само попълват бланката, ами си минаваш и прегледи през всички нужни кабинети срещу 20 лв на човек. И когато на Регистратурата чуят, че е за осиновяване, то веднага намират свободни лекари, за да не чакате. Затова когато стигнете до тези изследвания не е лошо да проверите и в поликлиниките.  Wink

ПП : За курсовете можете да попитате социалните си работници, те ще Ви насочат кой и къде предлага. За София има избор и преди да се запишете може да се свържете по телефона, за да намерите най-удачния за Вас вариант, тъй като повечето срещи се провеждат през работно време. Но има и само съботно-неделни, за съжаление не помня кой ги предлагаше, а и бе доста отдавна, когато събирах информация и може и да са променили. Между другото социалния доклад не излиза преди да са получили доклада от психолозите от курса, така че не оставяйте курса за последния момент. Щом подадете документите си веднага записвайте курса, той ще Ви отнеме поне 2-3 седмици. А и за да има курс, то трябва да съберат повече кандидати, което означава, че може да не започнете веднага. И още нещо - социалния доклад е три месеца, но може да бъде готов и доста по-рано от 3 месеца.  Wink

# 1 003
Нас на курс ни пращат на 1 място. Нямаме възможност да избираме. По отношение кога да го изкараме се оказахме зависими от летните отпуски.
За доклада - социалния ни работник специално ни предупреди, че ще спази срока от 3 месеца. И да свършим за 1 месец, пак доклада ще е след 3 месеца. От гледна точка на отсъствията от работа е по-добре да се разпределят във времето. Особено в отпускарския сезон.

# 1 004
Здравейте  Simple Smile
надявам се да ме приемете във вашата група Hug
И ние решихме да си осиновим детенце, но колкото повече информация прочитам, токова повече разбирам, че ще ни бъде доста трудно. Искаме да осиновим бебе от български произход може би до 9 месеца. Дали имаме шанс с подобни "претенции"?
Аз съм на 29 години, а мм на 36. Имаме добри професии, живеем в София, имаме собствено жилище и доходи над средните за страната.Но дали това е достатъчно, въобще има ли в темата осиновители, които са успели да осиновят бебе от български произход  и колко дълго са чакали? 

Общи условия

Активация на акаунт