Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и най-вече рибено масло - II тема

• 80 044
  • 776
  •   1
Отговори
# 735
И аз това мислих да попитам s+chris, но след това предположих, че ще ни отговори с това http://right-2-know.org/index.php?option=com_content&view=ar … =51&Itemid=62
Няма лошо  Peace дадох своя принос

Hug  Hug
Да ти се връща отзивчивостта и добротата, когато ти е нужна!    bouquet

# 736
  • В сънния Люлин, прибулен...
Момичета, имам бегъл спомен, че преди време се коментираше и маслото от вечерна иглика (не знам дали нискостъблена иглика и вечерна иглика е едно и също). Ползва ли го някой от вас и може ли да даде някакви отзиви? Мисля да опитам с него заради много гаден предменструален синдром, а и като хормоно регулиращо средство като цяло.
Маслото от нискостъблена (вечерна) иглика и това от пореч са ценни с това, че съдържат GLA
От двете по-високи концентрации и по-добра цена има това от пореч. Аз лично него съм предпочитала като източник. Ето един възможен продукт: http://www.iherb.com/Now-Foods-Borage-Oil-1000-mg-120-Softgels/441?at=0
Нека ако някой е откривал нещо още по на сметка, да пише. Ако се пие по една капсула дневно, както уточнихме вече, шишето стига за 4 месеца! Ако се пият две капсули дневно, трябва да се увеличи и рибеното масло, трябвало да бъдат в определени взаимни съотношения.

# 737
  • Тука, под липите стари...
Вейхавей, благодаря ти много! Ще си поръчам, препоръчания от теб продукт. Доколкото разбирам една капсула от него се комбинира с препоръчаната от Пинки доза от 3 капсули рибено масло, за да е правилно съотношението?

# 738
  • В сънния Люлин, прибулен...
Аз пия 2 капсули, защото моето рибено масло е друго, по-концентрирано.
Но предполагам, че неговата препоръка се отнася за "стандартно" рибено масло от 1 г с 18% ЕРА и 12% DHA
И понеже той от работа влиза във форумите, в понеделник може да се очаква да си каже тежката дума.
Относно маслото от пореч - аз си бях поръчвала друго и после открих това много по на сметка. Харесвам и продуктите на NOW, но точно този продукт, който ти линкнах, не съм поръчвала.

# 739
 veihaivei  ти  от това рибено масло ли пиеш? http://www.iherb.com/Natural-Factors-RxOmega-3-Factors-EPA-400-m … oftgels/4251?at=0

# 740
s+chris,

Благодаря за предоставения линк, но ако възгледите, прокламирани от сайта, включват твърдения като едно твое по-старо мнение, че
Цитат на: s+chris
дебело да подчертая, че системното приемане на рибено масло извлечено независмо от къде крие сериозна заплаха за здравето, свързана с приемане по този начин на концентрирани химични вещества, които са силно токсични
и други такива, неподкрепени от сериозна научна изворова база, то аз мисля да пасувам относно подкрепата за инициативата на сайта. Peace

Извинявам се на всички за спама от моя страна, но не успях да се сдържа... Simple Smile
Филкам, абсолютно си прав в предположението си. Ето тема от форума на същия сайт: Защо рибеното масло може да бъде опасно Има някакви цитирани данни на английски (от проведени изследвания за концентрациите на отрови в маслата). Помолих за източник, чакам отговор засега.

Последна редакция: пт, 07 май 2010, 06:23 от desi_sunshine

# 741
Е разбира се че може рибеното масло да бъде замърсено ( както и всичко, което ядем). Колко неща се изписаха за пангасиуса след репортажа на френската ТВ,, за това колко замърсена била водата в която виреел и т.н. И точно заради това си купуваме рибено масло от известни и доказали се фирми, а не от "Тошко 45" примерно ( фирмата си я измислих, ако съществува ....Тошко да ме извини....).
И в тази връзка, Пинко, това Molecularly Distilled какво означава?  Thinking Допълнително пречистено или? Видях, че го препоръчваш в друга тема.
http://www.iherb.com/Now-Foods-Super-EPA-Molecularly-Distilled-1 … Softgels/858?at=0

# 742
  • Припят, Украйна
Филкам, абсолютно си прав в предположението си. Ето тема от форума на същия сайт: Защо рибеното масло може да бъде опасно Има някакви цитирани данни на английски (от проведени изследвания за концентрациите на отрови в маслата). Помолих за източник, чакам отговор засега.

Хубаво е човек да се притеснява и да се тревожи за чистотата на продуктите, които приема. Поне аз непрекъснато го правя. В случая обаче, както и PinkPanther вече нееднократно е посочвал, няма никаква необходимост от притеснения относно рибеното масло. Защо? Ето как стоят фактите:

s+chriss се притеснява от устойчивите органични замърсители (persistent organic pollutants, POPs):
http://en.wikipedia.org/wiki/Persistent_organic_pollutant

Тези вещества се срещат в рибеното масло под формата на Polychlorinated biphenyl (PCBs):
http://en.wikipedia.org/wiki/Polychlorinated_biphenyl

Без никакво съмнение посочените в 2-та линка по-горе вещества са опасни и вредни. В това спор няма. Както обаче PinkPanther вече посочи, рибното масло на реномираните марки преминава молекулярна дестилация (molecular destillation) с цел неговото пречистване, което свежда тези вещества до незачителен и безопасен обем в рибното масло.

В тази връзка от доста години насам вече съществуват утвърдени закони и разпоредби относно чистотата на рибното масло. Утвърдените стандарти за чистота на рибното масло според СЗО - Световната здравна организация и Съвета за отговорно хранене (CRN - Council for Responsible Nutrition) са:
Допустимо съдържание на PCBs в рибното масло - до 90 частици на билион (90 ppb - parts per billion)

При такова съдържание рибното масло се счита за напълно чисто и безопасно за консумация (или както стана модерно да го изписват - ако отговаря на такива стандарти, рибното масло е "pharmaceutical grade").

В света съществува само една организация, която има още по-стриктен критерий за чистота на рибното масло - това е IFOS (International Fish Oil Standards). Нейният критерий е:
Допустимо съдържание на PCBs в рибното масло - до 45 частици на билион (45 ppb - parts per billion) - тоест 2 пъти по-стриктно изискване от изискването на СЗО!

Практически всички големи и утвърдени производители на рибно масло покриват спокойно стандартите на СЗО, по-голямата част от тях покриват и стандартите на IFOS. Това гарантира безопасен и здравословен продукт.

Рибното масло, което аз пия, има съдържание на PCBs по-малко от 5 частици на билион (parts per billion), с което покрива изискванията на СЗО за чистота близо 20 пъти и най-стриктния съществуващ критерий в света IFOS - над 9 пъти. Производителят даже публикува лабораторният анализ в интернет като доказателство:
http://www.xtend-life.com/downloads/Omega3PCBLabResults.pdf

Имайте предвид обаче, че това не е изключение - както вече казах всички големи производители на рибни масла (с изключение може би на такива като въображаемата фирма Тошко-45 от примера на Ninia Simple Smile) покриват стандартите на СЗО, голяма част от тях покриват и стандартите на IFOS. Контролът е убийствено стриктен и няма място за фалшифициране на резултатите.

Ако някой има притеснения - да запита производителя си на рибено масло какви са резултатите от тестването за PCBs и ще се успокои. Аз лично съм съвършено спокоен от нивата на чистота в рибното масло, защото при тези норми, дори да хвана една въдица и да отида да си наловя риба от Северния ледовит океан, тя пак ще съдържа по-голям процент PCBs от рибното масло, да не говорим колко скъпо ще излезе. Абсолютна, 100% чистота, едва ли съществува на планетата Земя, но поне в рибното масло замърсителите са сведени до възможния минимум съобразно всички законови изисквания на съответните институции и международното законодателство.

Ако някой, след представянето на тези факти, все още продължава да твърди, че рибеното масло може да бъде опасно поради наличието на замърсители, то този някой трябва да отговори на следните простички и логични въпроси:

1. Приема ли съществуващите стандарти на СЗО и IFOS относно чистотата на рибното масло за надеждни и безопасни?

2. Ако не ги приема, то кое го кара да мисли, че е по-образован и знаещ от учените, биохимиците и токсиколозите, които работят там? Ако твърденията не са негови, то каква е научната изворова база, на която почиват?

3. Ако ги приема "по принцип", но не иска да приема въобще PCBs (дори и като няколко частици на милиард), то коя е рибата, която не съдържа PCBs? Има ли въобще храна, която да е 100% чиста без абсолютно никакви замърсители? Ако има, кой я отглежда, какви лабораторни тестове го доказват, къде се продава?

4. Понеже отговорът на в. 3 ми е предварително ясен, то след като на планетата Земя няма 100% чисти храни, какво ни остава - да спрем да ядем каквото и да е и след няколко седмици да си отидем от гладна смърт? Simple Smile

Отговорът на горните въпроси от привържениците на тезата за "опасното рибно масло" ще е доста труден и честно казано не мисля, че ще го дочакам. Simple Smile  

За всички останали - бъдете спокойни, пийте си рибното масло от някоя от утвърдените на пазара марки и не се притеснявайте излишно, защото нищо не състарява и убива по-бързо от ненужния стрес. Peace

EDIT: Направих си труда да прочета темата в другия форум, към която е дала линк desi_sunshine. Колеги от другия форум, ако ще говорим научно, дайте да говорим с факти и цифри. Не ми се харесаха личностните определения в другата тема - определено не съм "мама, пълна с възторг", не съм "клакьор" и нямам "бизнес интереси". Не ми се понравиха и нападките към PinkPanther, макар да не споменават пряко ника му. Даването на определения и личностните нападки към опонента са доказателство за интелектуална немощ - сериозен спор не се води така.
Относно доказателствената им част - в един от 3-те източника се говореше за резултати, получени от изследване на 21 (!!!) участника за период от няколко седмици - извинявам се, но това научна статия ли е или е курсова работа на студент? Защото ако има претенции за научен труд с достоверни изводи, представителната извадка и като брой на участниците, и като времеви период, съобразно законите на статистиката, трябва да е много, много по-голяма.

Последна редакция: пт, 07 май 2010, 18:56 от filkam

# 743
 Благодаря ти  filkaм за изчерпанелното обяснение за липсата на отрови или поне за максималното пречистване на рибеното масло  bouquet.Е така е трябва да се внимава от кой източник се купува то и дали е преминало през съответните гарация за пречистване IFOS и СЗО .Признавам си за мен това инфо е много  полезно и сега съм спокойна от решението да давам на цялото си семейство рибено масло.Нали всичко правим за да сме здрави и да остаряваме красиво.

п.п. Аз също изчетох подробно форума посочен от desi_sunshine -ще следа за подобаващ отговор.  smile3530

# 744
И аз ти благодаря, Филкъм, за инфото. Ти свърши работата на Ес+Крис, който (която) само намина в темата преди време с мнение против рибеното масло, но без никакви обяснения.
След като прочетох инфото от Х-тенд рибеното масло, в което има данни точно за тези вредни вещества, също и за начина на производството му (там споменават за синтетични, съответно по-евтини рибени масла), и сега след тези данни (не, че не бях чувала за замърсителите в мазнините, но не бях чела по въпроса, признавам си Blush), се замислих  именно за безразборното приемане на рибено масло, евтино рибено масло, по-конкретно моето е това в насипен вариант, и не съм сигурна от коя точно категория е - от тази на Тошко-45 или от контролираните марки. Confused  Какво мислите за този продукт? Самият продавач има висок рейтинг като такъв, но тъй като продуктът се предлага в насипно състояние... мисля, че си е риск каквато и да е марката и не си струва ниската цена. А и има и други добри марки на тази цена, което видях в последствие.

# 745
desi_sunshine- къде пише ,че е насипно?

# 746
Аз пък доколкото съм чела, няма синтетично рибено масло Peace
Ако имаше начин по синтетичен път да се произведе, досега щеше да се намери фармацевтична компания която да го патентова и само тя да го произвежда. Чела съм че са правени опити в тази насока, но резултата е бил че на лабораторните мишки изкуствената омега 3 да разтваря не само шлаките по кръвоносните съдове,, но и самите съдове.

# 747
feyaa, по-надолу в описанието на продукта си го пише с доста големи цветни букви, ето част от инфото:
"Our ECONOMY OFFER is
BULK PACK-500 1000mg Capsules @ £11.60
PLEASE NOTE: Product will be supplied in a BULK PACK...NOT A POT AS SHOWN"
В самото заглавие на продукта пише 500 бр. по 1000 мг, а на снимката е шише с 180 бр. Показали са шишето, за да се види марката на продукта все пак.

mama Tin, по-назад бях пуснала следния линк към "Xtend-Life’s Omega 3 Fish Oil Buyers’ Guide" на рибеното масло Xtend-Life’s, което Филкъм и жена му пият. В него, на страница 8-9 има инфо за различните форми на рибено масло. Ще го пусна тук, защото зная, че някои хора не отварят линковете.
Цитат
BIO-AVAILABILITY
(Ethyl Esters versus Triglyceride forms)
Bio-availability is influenced by the molecular shape of fatty acids, sugars, proteins, and other nutrients that are easily absorbed by the body. When it comes to fish oil, the benefits associated with it can only start taking effect once the body has absorbed the nutrients contained within it. The more natural the molecular structure the better. So, when assessing how ‘natural’ fish oil is, it is important to know about the different forms currently available on the market:
1. Natural fish oil comes in a triglyceride form. This is the oil that you get when you ‘squeeze’ the fish and extract the natural oil from it. The drawback from this particular form of fish oil is that it usually has low overall omega-3 content because it’s not concentrated and generally has high levels of contaminants such as heavy metals, PCBs, dioxins etc.
2. Ethyl ester oil occurs when you take natural triglyceride oil and concentrate it whilst molecularly distilling the oil to eliminate impurities. The concentration process cannot take place until the natural triglycerides are converted to an ester form. The ester form is still theoretically in a natural state because it is the result of a process that naturally occurs in the body in order for your digestive system to absorb natural triglycerides.
3. Synthetic triglyceride oil is another form of fish oil that is very common and marketed as ‘natural’ when in fact it isn’t. It is a triglyceride, but not a natural one. It is produced after concentration. As mentioned above, the natural triglycerides are converted to ethyl esters for concentration. This is perfectly fine however; but some manufacturers then re-convert the esters back into triglycerides – a synthetic form which occurs as a result of this re-conversion process.
The original position of the triglyceride’s carbon bonds change and the molecule’s overall structure is altered. Part of it becomes foreign to what the body is used to - negatively impacting the bio-availability of the fish oil. Why do they do it? Because they can state that it is a triglyceride form and infers to the customer that it is natural – when in actual fact, it’s not.

# 748
  • Припят, Украйна
... признавам си Blush), се замислих  именно за безразборното приемане на рибено масло, евтино рибено масло, по-конкретно моето е това в насипен вариант, и не съм сигурна от коя точно категория е - от тази на Тошко-45 или от контролираните марки. Confused  Какво мислите за този продукт?

desi_sunshine,

Аз честно казано от Ebay не бих си купувал хранителни добавки под каквото и да е форма. Да не говорим, че и цената на посоченото от теб рибено масло далеч не е чак толкова ниска предвид на алтернативите. Иначе DVit не ги бях чувал, погледнах им сайта - имат едно изречение, че отговарят на "MHRA UK Quality Standards", ама какво означава това - не знам. На мен лично сайтът не ми вдъхва особено доверие. Иначе ако искаш добър продукт на ниска цена, в темата няколко пъти писаха за "кофата" Simple Smile с рибено масло на NOW FOODS:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Omega-3-Molecularly-Distilled-Cho … ftgels/18104?at=0

Now Foods си е утвърдена марка, имат сертификат за качество, съответно контролът е на високо ниво, маслото е молекулярно пречистено а и с намалението 500 таблетки са си направо без пари. Все пак имай предвид, че концентрацията на Омега 3 е по-ниска, което налага да пиеш повече таблетки, но наистина пак излиза много изгодно.  

# 749
Да, да, зная го това на Нау, след като Пинки го пусна, но аз вече си бях поръчала и получила другото и сега си го пия, свиди ми се да го хвърля. Иначе като цена е същото - 30 лв. за 500 бр. по 1г. стандартно рибено масло (с 1 лв. по-скъпо някъде, доставката в Ибей варира между 2-3 паунда). Когато поръчвах, първо, че не бях видяла по-евтин вариант, второ, че предпочетох европейски сайт, за да не се притеснявам за мито и ДДС.
Благодаря ти за споделеното мнение, ще зная за следващия път. Само, че с това, последното инфо, сега пък ми възникна логичния въпрос, след като въпросния продукт на Нау е молекулярно дестилиран, дали правят това с повторното превръщане на маслото от  Ethyl ester форма отново в триглицерид. Не съм наясно дали процесите концентрация и молекулярно дестилиране на рибеното масло вървят ръка за ръка, в смисъл на второто да е просто част от първото? Въпросното масло на Нау нали уж не е концентрирано? Казват, че: "Synthetic triglyceride oil is produced after concentration. As mentioned above, the natural triglycerides are converted to ethyl esters for concentration.", но ми се струва, че за да се извърши въобще молекулярна дестилация (пречистването от опасните замърсители) така или иначе е необходима естерна форма на маслото. Така, че въпросът е дали извършват и обратна конверсия - от естер отново в триглицерид, при което крайният вариант е синтетичен. По-първият въпрос, разбира се, е дали превръщат маслото в естер, т.е. какво на мен ми се струва и какво е в действителност, не зная. Малко объркано май стана, дано все пак се разбира каква ми е "болката". Laughing

Последна редакция: сб, 08 май 2010, 23:34 от desi_sunshine

Общи условия

Активация на акаунт