Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Осиновяването - последен влак или радостен изход

 • 49 550
 • 554
 •   1
Отговори
# 540
 • Мнения: 7 270
Здравейте, Бамбина77.
Мисля, че ще е най-добре да си направите адресна регистрация в квартала, в който живеете (настоящ адрес) и там да подадете документи, тъй като те ще ви проучват и оценяват, а после - наблюдават следосиновително. Част от проучването е свързано с посещение в само на кандидата от социален работник, а част от въпросите, които на нас ни задаваха бяха относно къде детето ще посещава ясла/градина/ училище, планове за детска стая и кът, къде ще бъде водено на разходка/игра... Разбира се и след осиновяването може да смените адреса си и да отидете в друг район, но ще уведомите да това социалните и ще ви прехвърлят за наблюдение към другия район.
Успех

# 541
 • Мнения: 5
Здравейте, Mama Ru Simple Smile притеснението ми идва от факта, че незнам какви хора преценяват кандидатите и какви са им критериите. Давам конкретен пример, за да ме разберете - кварталът, от който съм по лична карта, е престижен, а в момента живеем във вилата на село, което се води квартал на София. И ме притеснява ако си направя настоящ адрес в селото това дали няма да е минус за мен от гледна точка на местоположение. Също така, ако си направя настоящ адрес в селото, ще трябва да подам документите сигурно в местното социално подпомагане и после като разпределят децата незнам по какъв критерий ги разпределят, дали не предлагат първо на кандидати от големите градове и после по селата...

# 542
 • Мнения: 7 270
Вие къде ще го гледате това дете? Вероятно и на двата адреса. Доходите Ви едва ли зависят от адреса, предполагам, ме условията в селото също не са първобитни, че да стреснат социалните. Ако Ви предложат дете от РДСП Видин или Силистра, те дали имат точно представа от това, кой квартал в София е по-престижен?

# 543
 • Мнения: 21
Според мен местоживеенето не е въобще критерий при подбор на кандидат-осиновители. Но при подаването на документите на нас ни искаха или нотариален акт, или договор за наем на жилището, в което сме посочили, че живеем. Освен това поне един от двамата трябва да е с настоящ адрес на това жилище.

# 544
 • В градината...
 • Мнения: 15 499
Ние живеем на село и се гордея с това /уви, живяла съм и в София/. Как би се отразило това на мнението на социалните? Нашите бяха възхитени, че живеем на село, всичко си правим сами и сме самостоятелни и работливи... /освен професиите/.

# 545
 • Мнения: 7 270
И според мен няма значение къде живее човек. А и в повечето случаи дететое изобщо от друга област. Дори от София да е, тези, които са в комисията, нямат нищо общо, със служителката, която ще пише доклада и ще ходи на посещение. За всички останали РДСП адресът е само някаква улица и номер някъде. Най-важното е като дойде редът на нашата папка да търсят родители на дете, което отговаря на профила ви.
По тази логика, че избират хората по имотното им състояние, престижен адрес,  или професия аз нямаше да имам никакъв шанс за сина си - самотна майка на държавна работа, вече с едно осиновено дете и  с адрес в непрестижен квартал на града ни.

# 546
 • Мнения: 371
И аз не мисля, че е толкова важно в кой квартал живеете. Ние с ММ сме с различни постоянни адреси на документи. Реално и двамата живеем на моя постоянен адрес. Покрай пандемията, за да може да пътува той безпроблемно до работа, която е в града по неговия постоянен адрес, той се регистрира с настоящ на моя постоянен, а аз на неговия, за да мога по време на престоя на завода ни да съм в града, в който той работи и поне тогава да не пътува. Писмото го получихме на моя постоянен адрес, където сме през повечето време.
Една жена на курса за кандидат-осиновители сподели, че живее на село. Попитаха я като започне детето училище, дали наблизо има такова. Но не беше изтъкнато като проблем. Дори напротив. Тя се обоснова, че животът на село е по-спокоен и здравословен за детето.
Иначе относно финансовото състояние на хората, и аз не мисля, че е решаващо. Но ако някой от осиновителите е системно безработен, вероятно няма да е в негов плюс.

# 547
 • Мнения: 7 270
Нищо не се знае. Една неработеща майка може и да е плюс, стига да може семейството да си го позволи. Ще има време за детето, повече от работещата майка, ще й е в пъти по-леко да води, взема, да не ползва болничен, когато детето е болно, да не се притеснява, че трябва да излиза от работа или да отказва командировки, да напасва графици... Нека не забравяме , че майчинството е всъщност денонощна работа без почивен ден.

# 548
 • Мнения: 371
Да, има го и този момент Simple Smile
Такива подробности не бива да спират човек, щом го е решил.

# 549
 • Мнения: 5
Благодаря ви много! Всички отговори ми помагат да се ориентирам в ситуацията. Аз не познавам системата как работи, може би най-логично е по реда на кандидатстване да се предлагат възможните за осиновяване в момента деца, но изобщо нямам представа като цяло има ли много деца за осиновяване или кандитат осиновителите са повече? Прочетох по-нагоре за курс за осиновители - какво представлява и как мога да се запиша?
Mama Ru, наистина съм изненадана, че са ви дали шанс...аз се омъжих, защото мислех, че като самотна майка нямам шанс. А този профил на детето какво представлява - освен тъмна коса при тъмни родители, какво друго може да бъде желание?

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 11:35 от bambina77

# 550
 • Мнения: 7 270
Изобщо не е изненада. Нито съм първата, нито последната, която осиновява сама. Познавам и мъж, който осинови сам. Това не е пречка да бъдете одобрен и да Ви предложат дете.
Всяка дете в регистъра има профил:
- произход
- възраст
- здравословен статус
- пол
Разглеждат се досиетата на децата и се гледа дали измежду кандидатите, до които е стигнала комисията има такива/ такива, които са посочили дете с подобен профил.
Например, търсят се родители на Мерт, на 3г, от турски произход и не чуващ. Ако между кандидатите има семейство, което е посочил, че би приело дете с подобен проблем или семейство, в което има глухоням член то то ще изскочи напред, защото ще може да отговори адекватно на нуждите на детето.
Ако се разглежда здраво бебе, Мария, на 10 месеца от ромски произход, то ще й търсят родители между тези кандидати, които са заявили, че биха гледали ромско дете или нямат претенции за произход, искат дете под 1 година и здраво.
Трудно е да се каже кои са повече. Повечето кандидати предпочитат дете до 3-4 годишна възраст. В системата те са най-малко и най-бързо се осиновяват. В регистъра се включват всички деца под 18 навършени години, независимо от възрастта, произхода, здравословния статус и дали са едно дете или група от братя и сестри. Понякога деца, което са "група" (братя е сестри) не се делят и им се търсят едни родители, друг път, ако не са живели заедно и не се осъзнават като братя и сестри може и да ги разделят. Случаи всякакви.
Към курса ще ви насочат социалните, към които ще подадете документи да бъдете вписани в регистъра на кандидат осиновителите. От първото посещение в РДСП до издаване на заповед за вписването Ви тече тримесечна процедура, която включва курс и проучване, посещение в дома Ви също.

# 551
 • Мнения: 5
Благодаря!

# 552
 • Мнения: 1
Здравейте! Тъй като никъде не открих информация, интересува ме как стоят нещата със здравния статус на осиновителите. Притеснява ме тази част от текста:
Цитат
да не страдат от заболявания, които могат да застрашат живота и здравето на детето, както и такива, които биха били пречка за адекватното задоволяване на потребностите на съответното дете.
Мъжът ми има диагноза множествена склероза. Има изкаран телк, а болестта е коварна. Вероятността да настъпи обездвиждане на някакъв етап в бъдеще съществува. В момента се чувства добре, на терапия е и е доста активен. При проверка това ще се разбере, но все пак на документа стои диагнозата. Това ще попречи ли на процедурата по някакъв начин? Всъщност има ли изобщо възможност да бъдем одобрени при тази ситуация?

# 553
 • Мнения: 7 270
Здравейте. Заболяването на мъжа Ви не е често срещано, възможно е да няма друг такъв случай у нас.
Не е упоменато, но се има предвид основно психични заболявания и заразни заболяване от типа на СПИН, ХИВ, сифилис. При наличие на туберкулоза, кандидатът минава лечение и прави ново Манту.

# 554
 • В градината...
 • Мнения: 15 499
Със сигурност ще подлежи на индивидуална преценка от социалните.

Общи условия

Активация на акаунт