Айде отново за 133-то и 32-ро начален курс - мнения

• 31 630
  • 209
  •   1
Отговори
# 120
  • софия
3 ч. руски на седмица в първи клас не мисля, че е кой знае какво натоварване. В 1 клас. Останалият материал (бг, мат, роден край) е като навсякъде. Смятам, че както свикнат от началото, така ще е за напред.

Ние все още сме 1ви клас. И не бих избрала друго училище. В крайна сметка, смятам, че училището е да се учи, а не се прекарва някаква част от деня. Кога ще учи задълбочено? Когато стане 4, 5, 8 кл.? Госпожата ни е чудесна, децата искрено я обичат, има дисциплина, средата е приемлива, детето успява да си напише всички домашни в занималнята (държавната), понякога и стихотворението по руски. Да. Уморена е понякога, но като цяло самото й ежедневие е много по-различно от това в градината. Леко съм притеснена, че следващата година ще е втора смяна. Но от сега не мога да знам. Ще видим.

# 121
  • София
В 133 е руски, в другите квартални училища са други езици, все едно какви - в програмата са. Да, различните училища смените са организирани различно - в кварталното ви е още по зле - и 3 и 4 клас са втора смяна. Почти навсякъде се редуват смените на срокове. Най-добре е основно училище - всички са първа смяна.

# 122
Значи в първи клас децата, учещи в 133-то са първа смята т.е. преди обед, а от втори клас са втора смяна т.е. са следобед? Тогава занималнята е сутринта, така ли?

От написаното дотук става ясно, че училището не предлага никакви спортни занимания. В тази връзка бих искала да попитам, а къде в близост до училището предлагат такива? Къде водите вашите деца да спортуват (децата от 133-то).

# 123
  • София
За съжаление, никакви спортни занимания. Моята плува в близко до нас училище. Но, доста деца ходят в плувната палата, на тенис в Борисовата и на фехтовка на стадиона. Чувам, че майките си правят някаква организация за воденето, редуват се.

Занималнята за втори клас е сутрин.

# 124
  • софия
Значи в първи клас децата, учещи в 133-то са първа смята т.е. преди обед, а от втори клас са втора смяна т.е. са следобед? Тогава занималнята е сутринта, така ли?

От написаното дотук става ясно, че училището не предлага никакви спортни занимания. В тази връзка бих искала да попитам, а къде в близост до училището предлагат такива? Къде водите вашите деца да спортуват (децата от 133-то).

1 и 3 клас са сутрин, 2 и 4 - след обяд.

Училището не предлага не само спортни, а никакви допълнителни занимания. Това всеки родител си го организира. Може би се предлага от някоя от частните занимални. Иначе, доколкото знам, но не съм се интересувала активно, в близост до училището няма нищо.

За мен не е проблем. Така или иначе сме се организирали да я водим на английски и айкидо от предишни години. Но са в квартала.

# 125
Тук сте в грешка, само втори клас е втора смяна цяла година, а от 3 нагоре се редуват първа-втора смяна, съответно първи, втори срок.

# 126
Извинявам се, че не бях ясна.
Писах за 133 в желание да помогна и подкрепя, защото си спомням вълненията преди няколко години Simple Smile
Само втори клас и двата срока се учи следобед и затова той е труден. Трети и четвърти само единия срок се учи втора смяна.

Програмата, която цитирах с многото недомислици, е за всички деца във всички училища. Просто исках да ви насърча към осигуряване на повече търпение и помощ за дечковците - хич не им е лесно Simple Smile
Не плюя училището, съзнателно го избрах и аз съм го завършила Simple Smile Просто като всички "желани" училища е пренатоварено и няма възможност за допълнителни занимания. Но чувам, че пак се говори за това, че ще го разширяват, че ще строят към него басейн - ха, дано!

Просто винаги съм се вълнувала от въпросите за образованието на децата и не ми харесва какво става въобще в тази област. А иначе синът ми изкарва сравнително благополучно началното си образование, макар да имам енергично и врътливо момче, на което му е трудно да седи по цял ден на едно място Simple Smile

Още веднъж - успех!

# 127
  • софия
Тук сте в грешка, само втори клас е втора смяна цяла година, а от 3 нагоре се редуват първа-втора смяна, съответно първи, втори срок.
Добре. Както писах сме 1ви, не съм се интересувала подробно, знам, че 2ри са втора смяна  и съм останала с впечатление за редуване през година. Това да е проблема.

# 128
Здравейте, искам да попитам за приема в 133 у-ще. Директорката ми каза, че кандидатствали 300 деца, от които приемали 100. Въпросът ми е има ли квоти за разните там предимства, и какви са всъщност предимствата - по местоживеене, по месторабота, за второ дете в същото у-ще; а предимство ли е руски произход, т.е. единия родител ако е руснак? Защото, ако няма квоти, съществува ли вероятност да не останат никакви места за децата без предимство, каквито сме ние в случая?

И един друг въпрос - от 5-ти клас там се започва с англ. език, но някаква позната казала на позната, че се взима просто учебника за 5-ти клас за бълг. у-ща и се започва оттам, откъдето са стигнали другите, които са учили все пак от първи клас; т.е. задача на родителя си е да се постарае да си ограмоти детето на английски в някаква частна школа; не че всеки няма да се постарае, но знае ли се, все пак е свързано с допълнителни финанси в водене... Та, така ли стоят нещата?

# 129
  • София
Няма квоти - местата се запълват по реда на критериите - всички по 1-ви, всички по 2-ри и т. н. Най-много са тези по месторабота и тогава се гледа входящия номер. Дори тези с предимство месторабота не успяват да се класират всички.

За английския - за съжаление е точно така, както си разбрала - голяма тъпотия, много родители го разбират чак в 5 клас и децата не могат да се справят. Моето ще го пращам на интензивен курс през лятото, поне малко да влезе в час с английския.

# 130
Не мога да разбера на коя логика няма квоти, но живеем в държава на абсурди, така че... Не мога да разбера също как така 100 деца ще има наоколо по местоживеене и работни родители в този толкова ограничен район... Но всичкото това са си реторични въпроси на фона на истерията с тези приеми.

А знае ли някой, дочух, че една от учителките, които ще поемат първите класове тази година, най-вероятно щяла да се пенсионира, вярно ли е? Значи, ще има неизвестна учителка?

Идва ми наум да попитам, никъде не виждам да е указано в критериите за прием, че трябва да се работи на трудов договор; как стои въпросът - може ли да се работи в района на граждански договор и на хонорар?

Последна редакция: сб, 01 фев 2014, 12:22 от Sedada

# 131
  • софия
Доказване работа в района се прави със служебна бележка от местоработата.

За учителките беше писано малко по-нагоре.

Въпросът с английския явно е един и същ в повечето училища, в които се започва да се учи чак в 5 клас. Имам приятелки с деца в еврейското. И при тях е така.

# 132
  • София
Ако има квоти и влизат първите подали ще е още по-голяма лудницата, ще почнат да спят пред училищата седмица по-рано, а не два-три дни, както е сега.

# 133
  • В светлината на слънцето
Доколкото знам изискването е за месторабота по трудов договор. Децата на колежки на моя мъж учат в това училище и са им искали именно такова удостоверение. В различни класове са децата, някои в начален курс, други - по-големи. Явно не е от вчера това изискване. Що се отнася до местоработата, има работещи в този район и то много. Ето един пример - аз преди време работех в сградата на Софияпрес, която е на 10 метра от училището, по-близо и от парламента. Само в тази сграда има близо 500 души. Ние тогава бяхме екип от 150 души, от които половината имаха деца в учебна възраст. Тоест само от нашия екип имаше едно 75 деца. А наоколо има доста работни места - говоря за такива, които са популярни: парламент, Военен клуб, Съюз на артистите, Радисън хотел, Сенс хотел, София прес, Ялта, нямам идея дали СУ не влиза също в карето. Ако влиза, то броят на работещите става още по-голям. А какво остава за по-малките места като магазини, закусвални, заведения, малки офиси и т.н. Точно това каре е едно от най-наситените откъм работещи. Честно казано не виждам как дете без предимство би успяло в това училище. Иначе колежките на съпруга ми са супер доволни от обучението. Peace

# 134
  • гр.София
 На 133-о не му достига база. Този басейн го "строят" от 8 години. Няма и кабинети по предметите.
Имаше библиотека-сега е превърната в още една стая за занималня.
Чета из други училищни теми и смятам,че натоварването е много поносимо,в сравнение с някои-направо е спокойно.
 Нещо,което също ми харесва-няма надъхване преди входни и изходни нива,истерии преди класни и контролни и стресиране на децата .
А може и такива учители да уцелваме.

За руско потекло не е имало предимство.
 Миналата година приемът на документи беше през месец май. Преди това се събира пед.съвет и одобрява критериите. После ги публикуват в сайта .Това е.

Общи условия

Активация на акаунт