Ваксини и Ваксинационни Програми

• 139 432
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 105
  • Балчик-Сливен
Много полезна информация!Искам да Ви попитам-детето ми е на 1м. и две седмици.На първата консултация попитах педиатъра ще можем ли да сложим "убита" ваксина полио,а тя ми отговори,че в България се признава само Иможаь Полио.Моля Ви,дайте ме съвет!Намерих Имовакс полио,но като чета това означама да бодат детето ми 2 пъти,защото ще трябва и ДТК newsm78

# 106
  • София
поздравления, Birdie, личи си, че сте чудесен лекар и човек!!! България много губи от това, че не практикувате тук! 
изчетох цялата тема и бих искала да ви попитам, сина ми е на 11 месеца, бих искала да му сложа ваксината "Превнар". днес ще я потърся, защото не разбрах някоя да я е слагал от майките в Бг. какъв прием препоръчвате? досега има задължителните за Бг ваксини, както и два приема Act  HIB, на 9 и на 10 месечна възраст.

# 107
Много полезна информация!Искам да Ви попитам-детето ми е на 1м. и две седмици.На първата консултация попитах педиатъра ще можем ли да сложим "убита" ваксина полио,а тя ми отговори,че в България се признава само Иможаь Полио.Моля Ви,дайте ме съвет!Намерих Имовакс полио,но като чета това означама да бодат детето ми 2 пъти,защото ще трябва и ДТК newsm78
Ако признават Имовакс като вид ваксина, която и друга ваксина от същата категория (мускулно полио) да изберете( от реномиран производител) ще сте ваксинирани сигурно.
Да, ако използвате Имовакс инжекциите са повече. Но ако изберете например Инфанрикс-ИПВ-Хиб или Инфанрикс-Хекса (+ Хеп.Б), или Тетравак+АктХиб, с една инжекция можете да направите всичко необходимо.
Внимание-в БГ се продава ТетраАкт-Хиб (Авентис), която НЕ съдържа полио, независимо, че суффиксът "Тетра" за всички ваксини на Авентис значи +Полио!!

# 108
поздравления, Birdie, личи си, че сте чудесен лекар и човек!!! България много губи от това, че не практикувате тук! 
изчетох цялата тема и бих искала да ви попитам, сина ми е на 11 месеца, бих искала да му сложа ваксината "Превнар". днес ще я потърся, защото не разбрах някоя да я е слагал от майките в Бг. какъв прием препоръчвате? досега има задължителните за Бг ваксини, както и два приема Act  HIB, на 9 и на 10 месечна възраст.
Ако започнете ваксиниране с Превенар след навършени 7 месеца и преди навършени 12 месеца дозите са три. Първите две дози на минимум 1 месец разстояние, и третата, на възраст на детето между 12-15 месеца. Имате обаче възможност във Вашият случай да сложите първата доза след навършване на 12 месеца. Тогава схемата е от само две дози на минимум 2 месеца интервал помежду им. И с това приключвате.
За АктХиб->>ако първата му доза е поставена на възраст между 7-11 месеца само три дози общо са ви нужни-първите две на 1-2 месеца една от друга и трета(последна) на възраст 12-15 месеца (но НА минимум 2 месеца след втората Ви доза).

Благодаря за добрите Ви думи...

# 109
Много е хубаво, че все повече родители очевидно се ориентират към по-добри ваксини. Но същевременно се питам какво бихме могли да направим ние, родителите, та така наречените специалисти, изготвящи българският имунизационен календар, да стигнат до извода, че не може в продължение на десетилетия да не се замислят за промяна и да не последват примера на други школи. Защото трябва да имаме предвид, че не всеки може да се сдобие с тази информация, а още повече да си позволи да финансира сам една модерна ваксинационна схема за детето си. Какво бихме могли да направим, че да насочим вниманието на Мин на здравеопазването и свързаните институции тук в БГ, че да се финансира изработването на нов календар, както и снабдяването с всички необходими ваксини? Според мен едва ли е посилно да "превъзпитаме" хора, които ще трябва да признаят, че не са в крак със съвременната медицина, за да се съгласят да се внесат промени в областта на имунизацията. Сигурно това е повод за нова тема, но при положение, че светът е толкова напред, не мога да не се ядосвам на поредния парадокс в БГ, особено щом става дума за децата ни.

# 110
Много полезна и изчерпателна информация!
Birdie, моят син е роден на 17.12.2004г. Поставени са му:
- туберкулоза - 20.12.2004г.
- HBVax - 20.12.2004 и на 19.01.2005г.
- полиомиелит - 15.03.2005г. , 18.07.2005г , 17.08.2005г.
И това е, защото:
Когато беше около 2мес. започна да кашля и похърква.....след 3 месечно лечение със сиропчета, капки, прахчета и т.н. нашето педи го прати в болница с бронхиолит. После се оказа, че върви към "асматичен бронхит с атопичен характер". Последва м/у лекарски спор каква да е втората ДТК ваксина - с коклюш, без коклюш или с ацелуларен......Купих Инфанрикс, но още седи в хладилника, защото детето след изписването продължи да кашля и направи още един бронхоспазъм....Сега слагам флексотид /вече три месеца/ с бейбихалер и не свири /викаха му "веселия свиркач "/
Тъкмо да сложим Инфанрикса и вдигна Т 39,5 за три дни, след като я свали се обрина и мнението на педито е - рубеола....
Как да наваксаме с имун. календар и при тези заболявания има ли нещо специфично при вида и поставянето на ваксините?

# 111
Последва м/у лекарски спор каква да е втората ДТК ваксина - с коклюш, без коклюш или с ацелуларен......Купих Инфанрикс, но още седи в хладилника, защото детето след изписването продължи да кашля и направи още един бронхоспазъм....
Как да наваксаме с имун. календар и при тези заболявания има ли нещо специфично при вида и поставянето на ваксините?
"Свиркащият" бронхит или бронхиолит-а, както и астматичните бронхити при деца не са противопоказание за нормалното ваксиниране. Разбира се в острата фаза не се ваксинира, но щом като състоянието е стабилно, може. Нито пък се налага отлагане, замяна на ваксини, модификация на имунизационният календар и други подобни неща. Няма доказана връзка между тези заболявания и имунизациите, нито пък че имунизацията по някакъв начин изостря тези състояния.
Вземайки пред вид минимално необходимият срок между две дози, можете бързо да приведете ваксинациите в ред.

# 112
Благодаря за експедитивността.
Поздрави!

# 113
  • София
Уважаеми Бърди, благодаря за бързия отговор!
днес ходих в Аптеката (доста добре заредена Аптека в София с добри фармацевти), но те не са чували за ваксината Превенар newsm78 смятат, че вероятно има друго име на български език, но не можаха да включат какво им говоря. какво бихте ме посъветвали, къде да я търся?

# 114
Уважаеми Бърди, благодаря за бързия отговор!
днес ходих в Аптеката (доста добре заредена Аптека в София с добри фармацевти), но те не са чували за ваксината Превенар newsm78 смятат, че вероятно има друго име на български език, но не можаха да включат какво им говоря. какво бихте ме посъветвали, къде да я търся?
Търгува се в Европа и САЩ като "Превенар" или "Превнар". Произвежда се от фирмата Wyeth:
http://www.prevnar.com/
http://www.cdc.gov/nip/publications/VIS/vis-PneumoConjugate.pdf
Във всички европейски страни се продава свободно. От първата аптека в Гърция след границата можете също да я закупите.

# 115
Малко се притеснявам, защото тази година за първи път ваксинирах двете си деца с Инфлуцит/не съм сигурна за името - това е противогрипна ваксина/. Какво бихте казали за тази ваксина?

# 116
Малко се притеснявам, защото тази година за първи път ваксинирах двете си деца с Инфлуцит/не съм сигурна за името - това е противогрипна ваксина/. Какво бихте казали за тази ваксина?
Кое Ви притеснява? Страничните ефекти? или това дали ще е резултатна?
Аз лично използвам широко противогрипната ваксина и съм много доволен от нея.

# 117
Здравеите,интересува ме слагането на противогрипна ваксина "Ваксигрип" дъщериами е на 1г. 5м. от около месец е болна.Първо направи бронхит, в последствие се оказа че е недоизлекувана и сега сме пак на антибиотик.Питането ми е губили се смисъла на поставяне на ваксината при положение че е минал месец септември?
И колко време трябва да мине от заболяването и приема на антибиотик за да се постави ваксината.
Благодаря ви предварително.

# 118
Питането ми е губили се смисъла на поставяне на ваксината при положение че е минал месец септември?
И колко време трябва да мине от заболяването и приема на антибиотик за да се постави ваксината.
Благодаря ви предварително.
Не, не се губи смисъла.
На вторият въпрос-просто детето трябва да е приключило антибиотика, да са минали 2-3 дена и да няма температура. Малко остатъчна кашлица не е противопоказание.
За правилното Ви ваксиниране ( и ако в миналото НЕ СТЕ правили противогрипна ваксина) ще са Ви нужни две дози от 0.25 мл, които поставяте през минимум 1 месец интервал.

# 119
  • Бургас
Бърди здравейте,

Чета с голям интерес темата и благодаря много за полезната  информация ,която получих от вашите публикации

Въз основа на това ,което прочетох във форума и това,което прочетох тук:    http://www.vaxini-bg.com/display.php?show_category=19/

имам няколко въпроса: 

1.  Ваксината Превенар  равносилна ли е   на тази       " срещу пневмококови инфекции    -  Pneumo 23"  ,която препоръчват за лица над 2 год,докато Превенар може при навършени 7 месеца?

Превенар не разбрах продава ли се в БГ,ако не кое е еквивалента и тук ?

2. Същия въпрос имам и за  " срещу менингококови инфекции - Meningo A+C",която също препоръчват над 2г. и тези,които препоръчвате вие Nesi-Vac-C  и Menjugate

Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт