Ваксини и Ваксинационни Програми

• 139 435
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна.
страхотно специализирани консултации! да се възползваме и ние от вашите знания моля!
детето ми е родено на 03.07.05г. към днешна дата е на 4 месеца.
в имонизац.паспорт имаме това:
БЦЖ                                 06.07.05
полиомиелит               І   05.07.05 в болницата!
хепатит Б                    І   05.07.05
                                    ІІ  14.09.05
от първият прием на полиомиелит вече са минали четири месеца.
Какво да правим от тук нататък и по каква схема?
реших да купя ваксина от аптеката и да занеса да ги бият на детето. в аптеката ми отговориха че имат Имовакс и Тетра-хиб, какво да купувам, за инфанрикс не са чували изобщо...
предварително благодаря за помощта!

# 121
Бърди здравейте,

Чета с голям интерес темата и благодаря много за полезната  информация ,която получих от вашите публикации

Въз основа на това ,което прочетох във форума и това,което прочетох тук:    http://www.vaxini-bg.com/display.php?show_category=19/

имам няколко въпроса: 

1.  Ваксината Превенар  равносилна ли е   на тази       " срещу пневмококови инфекции    -  Pneumo 23"  ,която препоръчват за лица над 2 год,докато Превенар може при навършени 7 месеца?

Превенар не разбрах продава ли се в БГ,ако не кое е еквивалента и тук ?

2. Същия въпрос имам и за  " срещу менингококови инфекции - Meningo A+C",която също препоръчват над 2г. и тези,които препоръчвате вие Nesi-Vac-C  и Menjugate

Благодаря предварително

На първият Ви въпрос-
Пневмо 23 е старата полизахаридна ваксина срещу Пневмокок. Тя е добра за големи деца и юноши.
Децата до 3-4-5 годишна възраст ( много индивидуално е това обаче) имат много незадоволителен отговор на такъв вид ваксина, поради специфичността на детският имунен отговор към капсулни Антигени.
Затова тази ваксина не придоби популярност-тя бе неизползваема за малката възраст (от 2  месеца нагоре до 2 годишна възраст).

Превенар е 7 валентна нова ваксина, която се изработва по нов начин. В тази ваксина антигенната съставка "се закача" за носител ( в случая дифтериен протеин). Превенар ( от направените досега около 80 млн дози) е с много добра поносимост и много добър отговор. Не знам дали Превенар (Превнар) е лицензирана и се продава в БГ, но в Европа се използва. Много се говори, че ще бъде задължителна до половин-една година в ред страни от ЕС. От месец Октомври 2005 най-голямата застрахователна каса на Гърция я дава безплатно на застрахованите. Купува се свободно и се намира в почти всяка гръцка аптека.

На вторият въпрос-
Менинго А+C е вероятно Меномун- Menomune. Това е ваксина покриваща менингококов менингит от типове А,C, Y, W 135 и по тип е също полизахаридна. Прави се на подрастващи по специални показания, както и на войници. За деца 2-10 години може да се използва при по-особени показания. В повечето страни на Европа, тази ваксина е запазена само за армейска употреба (имам такова впечатление). В САЩ обаче се продава свободно. Не съм виждал Меномун да се търгува в Гърция!

В употреба сега е втора, нова, противо-менингитна ваксина за големи деца под името "Менактра" (същите менингитни типове покрива, но е рекомбинантна). И тя има общо взето по-специални показания. Не е полизахаридна!

Neis-Vac-C е нова ваксина, покриваща тип C на менингококов менингит [и само] (особено важен за деца над 4 месеца до 2-3 години). Тя е нов тип ваксина ( на носител и рекомбинантна), а не полизахаридна. Използва се доста широко в Европа, но е незадължителна. Две дози през два месеца, ако почнете ваксинация преди навършване на 1 годишна възраст и 1 доза след навършени 1 г възраст. Но ВНИМАНИЕ! Това важи за Neis-Vac-C САМО! Останалите от тази група-Menjugate, Meninvact,Meningitec са с друга схема.

Последна редакция: сб, 05 ное 2005, 11:32 от Birdie

# 122
страхотно специализирани консултации! да се възползваме и ние от вашите знания моля!
детето ми е родено на 03.07.05г. към днешна дата е на 4 месеца.
в имонизац.паспорт имаме това:
БЦЖ                                 06.07.05
полиомиелит               І   05.07.05 в болницата!
хепатит Б                    І   05.07.05
                                    ІІ  14.09.05
от първият прием на полиомиелит вече са минали четири месеца.
Какво да правим от тук нататък и по каква схема?
реших да купя ваксина от аптеката и да занеса да ги бият на детето. в аптеката ми отговориха че имат Имовакс и Тетра-хиб, какво да купувам, за инфанрикс не са чували изобщо...
предварително благодаря за помощта!

Простете, че ще Ви разочаровам, но няма имунизационна схема в Европа и САЩ която да дава първа доза полио в родилният дом. Най-рано полио може да се даде след навършени 2 месеца (независимо от това дали орално или мускулно). Не че вреди, но НЕ СЕ БРОИ  за доза тази "първа"!
Оттам нататък, има мъничко закъснение, но продължавате с редовната ваксинационна програма. Щом като сте почнали (грешно по отношение възраст на приложение) с орално полио не може да го сменяте. За ДТК може да използвате ТетраАкт-Хиб (ще сложите и Хиб ваксината покрай основната). За схемата не мога да кажа нищо-просто минималното разстояние между две дози ДТК-Хиб е 4 седмици. Същото важи и за полио-то.
Нека я изработи този, който ще слага ваксините. Има ред добри варианти като възможност...

Последна редакция: сб, 05 ное 2005, 15:17 от Birdie

# 123
  • Варна.
не знам защо са направили полиото още в болницата, а и никой не е обсъждал (естествено, че няма) с мен това. понеже по-нагоре в темата прочетох, че макар и да не е обичайно все пак е приемливо да се смени живото полио с нежива такава си мислех, че и ние можем да си купим имовакс и да довършим програмата с нея, тези дни прочетох колко неприятни странични ефекти се получават от капките и ми се иска да се опитаме да ограничим този изход.  след като е минало толкова време от първия прием?!?  все пак благодаря!

# 124
  • Пловдив
И аз имам въпросчета: Али е на 9 месеца и досега има задължителните ваксини: БЦЖ, ДТК, Полио, хепатит В. Няма белег от БЦЖ и ще трябва да правим наново. Малко закъсняхме с последната хепатитна заради една ваксина за стафилококи. Педиатъра ни препоръча да сложим ваксина за минингит на годинка и половина, в пакет с ДТК. Правилно ли е това? И ако това и е първия прием на тази ваксина, колко още ще трябва да има? Какво е ММР? Тук се говореше и за някаква ваксина за заушка, какво ще кажете за нея? Видях какви още ваксини трябва да се сложат, но на нашата възраст в какъв ред трябва да ги сложим и в кои месеци? Предварително ви благодаря!

# 125
Малко закъсняхме с последната хепатитна заради една ваксина за стафилококи. Педиатъра ни препоръча да сложим ваксина за минингит на годинка и половина, в пакет с ДТК. Правилно ли е това? И ако това и е първия прием на тази ваксина, колко още ще трябва да има? Какво е ММР? Тук се говореше и за някаква ваксина за заушка, какво ще кажете за нея? Видях какви още ваксини трябва да се сложат, но на нашата възраст в какъв ред трябва да ги сложим и в кои месеци? Предварително ви благодаря!

Коя ваксина за менингит имате пред вид?
ММР е ваксина против заушка-морбили-рубeла. Поставя се на възраст между 12-15 месеца (1 доза) и след това втора доза на възраст 4<->6 годишна възраст ( по Американският календар).
Аз лично се стремя да слагам първата доза най-близко след 12 месец, поради факта, че именно на тази възраст се изчерпват майчините антитела и детето е особено чувствително по отношение на тези заболявания.
Уточнете кои останали ваксини Ви интересуват и ще отговоря.

Последна редакция: сб, 05 ное 2005, 23:17 от Birdie

# 126
Birdie, здравейте. Много съм благодарна, че има към кого да се обърна с въпрос, и да съм сигурна, че ще получа компетентен отговор. Бих искала да сложа на бебчето ми противоменингитна ваксина. Каква ще ми препоръчате Вие и по каква схема? Детето ми скоро ще направи 5 месеца.

Благодаря предварително за отговора.

# 127
  • Пловдив
Birdie мерси за отговора, значи педито не е уточнявало коя точно менингитна ваксина предлага. Та по конкретно въпроса ми е следния: При положение че дотук сме позакъснели малко с ваксините, но все пак имаме задължителните до момента и сега най вероятно ни предстои и отново БЦЖ, какво бихте препоръчали за АктХИБ, ММР, Превенар, евентуално Варицела? В какъв ред и в кои месеци? И изпускам ли някоя друга важна ваксина?

# 128
  • Варна.
за Варна: днес бях в Санита, има Тетра АктХиб 25.16лв, Имовакс(полио) 18.40, за Превнар не са чували изобщо, но евентуално можело да се направи нещо, ако имат възможност като - специална поръчка, но след разговор с управителката, която не беше на работа.

Birdie ще търсим чрез аптеката и neisvac-c, ако не могат да ги доставят ще търсим някой да ни ги донесе от странство.
още веднъж благодарим!

# 129
Birdie, здравейте. Много съм благодарна, че има към кого да се обърна с въпрос, и да съм сигурна, че ще получа компетентен отговор. Бих искала да сложа на бебчето ми противоменингитна ваксина. Каква ще ми препоръчате Вие и по каква схема? Детето ми скоро ще направи 5 месеца.

Благодаря предварително за отговора.
Ако става въпрос за противо-менингококов менингит ваксина тип C ( а не за АктХиб или Превенар(Превнар) тук на пазара има-Neis-Vac C, Meninvact, Menjugate, Meningitec. Всички те са лицензирани официално ваксини. Аз лично работя с Neis-Vac C, тъй като тази ваксина ТУК е регистрирана с две дози (през два месеца) до 1 годишна детска възраст и само с една доза след 1 годишна възраст. Вие може да изберете която искате, но схемите може да са различни-консултирайте се с педиатъра, съобразно вида на избраната от Вас ваксина.

# 130
Birdie мерси за отговора, значи педито не е уточнявало коя точно менингитна ваксина предлага. Та по конкретно въпроса ми е следния: При положение че дотук сме позакъснели малко с ваксините, но все пак имаме задължителните до момента и сега най вероятно ни предстои и отново БЦЖ, какво бихте препоръчали за АктХИБ, ММР, Превенар, евентуално Варицела? В какъв ред и в кои месеци? И изпускам ли някоя друга важна ваксина?
За Акт-Хиб
Ако я поставите на тази възраст (9 месеца) общо са Ви нужни три дози-1доза, 2-ра доза->> 4-8 седмици след 1-та доза; трета доза на възраст на детето 12-15 месеца (но задължително НАЙ-МАЛКО 8седмици след 2-та доза).
Ако изберете да сложите Акт-Хиб в диапазона 12-14 месечна възраст ще са Ви нужни две дози на 8 седмици разстояние една от друга.

За ММР Ви отговорих по-горе.

За Превенар е удачно да изчакате до навършване на 1 година. Тогава поставяте две дози, разделени на 8 седмици една от друга.

Варицела->>една доза след навършване на 1 год. възраст. Не се слага преди детето да я е навършило!

# 131
  • Sofia
Ако сте започнали един тип ваксини (търговски марки, вид) не ги сменяйте.

Здравейте,

на няколко пъти прочетох, че изрично препоръчвате да не се сменя вида на ваксината.... и това сериозно ме притесни, тъй като в нашия случай започнахме с ТЕТРА АКТ ХИБ - като първи прием за ДТК и тъй като детето даде много силна реакция, с температура продължихме с ИНФАРИКС и АКТ Хиб.
МНого се колебаехме преди да вземем това решение, но прочетохме, че производителите на ИНФАРИКС казват, че може да се продължи с тази ваксина независимо от търговската марка на първата ваксина.

Моля, за Вашето мнение!? Има ли риск в случая да не се изгради добър имунитет!? Какво може да очакваме и какво е най-добре да предприемем за в бъдеще!?
Предварително Ви благодаря за отделеното време!

# 132
  • Sofia
Бих искала да задам и втори въпрос:
срещали ли сте мнение, че петвалентната ИНФАРИКС може да "отключва" или въобще да бъде предпоставка за автоимунни заболявания. Има ли ваксини, които да крият подобни рискове!?

# 133
Бих искала да задам и втори въпрос:
срещали ли сте мнение, че петвалентната ИНФАРИКС може да "отключва" или въобще да бъде предпоставка за автоимунни заболявания. Има ли ваксини, които да крият подобни рискове!?
Много се спекулира по този въпрос. До днешна дата няма доказана такава връзка. Дори и намек за подобна връзка... Нещата се следят обаче динамично. Ако излязат нови данни, бъдете сигурни, че няма как да се премълчат, укрият, изменят...
Шествалентната Инфанриск (ДТаК+Полио+Хиб+ХепБ) в момента е в процес на лицензиране "отвъд океана" за основната схема имунизации.

Последна редакция: пн, 07 ное 2005, 02:45 от Birdie

# 134
Ако сте започнали един тип ваксини (търговски марки, вид) не ги сменяйте.

Здравейте,

на няколко пъти прочетох, че изрично препоръчвате да не се сменя вида на ваксината.... и това сериозно ме притесни, тъй като в нашия случай започнахме с ТЕТРА АКТ ХИБ - като първи прием за ДТК и тъй като детето даде много силна реакция, с температура продължихме с ИНФАРИКС и АКТ Хиб.
МНого се колебаехме преди да вземем това решение, но прочетохме, че производителите на ИНФАРИКС казват, че може да се продължи с тази ваксина независимо от търговската марка на първата ваксина.

Моля, за Вашето мнение!? Има ли риск в случая да не се изгради добър имунитет!? Какво може да очакваме и какво е най-добре да предприемем за в бъдеще!?
Предварително Ви благодаря за отделеното време!
Тази тетраАкт-Хиб е с пълноценна коклюшна съставка. Вероятно оттам и страничната реакция. Освен ако не са я поставяли "в гръбчето". Тогава каквато и ваксина да сте избрали, изненадите са винаги вероятно много възможни.
По принцип, ако получите реакция към някаква съставка, това е показание да търсите смяна. Нямате проблем от смяната по отношение на ефективност. Инфанрикс-а е много добра ваксина също.
Не е препоръчително да се сменят марките, но щом като се налага, е възможно това да стане без голям риск по отношение резултатността. Тоест, ригидността в избора трябва да се уравновесява от възможните плюсове на смяната (избягване стр. ефекти, спазване на схемите при търговски недостиг, смяна, продиктувана от публикации за неефективност на избраната от нас търговска марка и т.н).

Последна редакция: вт, 08 ное 2005, 16:26 от Birdie

Общи условия

Активация на акаунт