Ваксини и Ваксинационни Програми

• 139 438
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Здравейте, прочетох темата до тук и имам следния въпрос.
Исках тази година да се ваксинирам за грип. Синът ми е на година и 2 месеца и го кърмя сутрин, обед и вечер. Когато попитах педиатърката дали мога да се ваксинира тя ми каза, че мога но трябва една седмица след това да не кърмя докато се образуват антителата. Реших , че не мога да не кърмя цяла седмица и се отказах от ваксинирането. Сега разбирам, че е можело да се ваксинирам и това няма да навреди на детето ми. Разбрах също и че е трябвало до септември да се ваксинирам. Бяхте отговорили на една майка, че сега не е късно да ваксинира детето си и искам да попитам дали и за мен не е късно да се ваксинирам.
Стана малко дълго, но исках да бъда по-конкретна.
Благодаря!

# 136
Когато попитах педиатърката дали мога да се ваксинира тя ми каза, че мога но трябва една седмица след това да не кърмя докато се образуват антителата. Реших , че не мога да не кърмя цяла седмица и се отказах от ваксинирането. Сега разбирам, че е можело да се ваксинирам и това няма да навреди на детето ми. Разбрах също и че е трябвало до септември да се ваксинирам. Бяхте отговорили на една майка, че сега не е късно да ваксинира детето си и искам да попитам дали и за мен не е късно да се ваксинирам.
Стана малко дълго, но исках да бъда по-конкретна.
Благодаря!

Да, разбира се че може да се ваксинирате с противогрипната ваксина. Това по никакъв начин не изисква да спирате кърменето или да го променяте (ограничавате).
Изискването " до септември" е във връзка с това, децата да имат някакъв титър антитела, когато започнат студените месеци, а не че има противопоказание да поставите ваксината когато и да е било след месец септември.

# 137
  • София
Бърди, благодаря за отговора, вие коя ваксина бихте ми препоръчали.

# 138
Бърди, благодаря за отговора, вие коя ваксина бихте ми препоръчали.
Тук (Гърция) се продават Vaxigrip и Fluarix. Аз работя с първата.

# 139
  • София
Още веднъж благодаря  Grinning

# 140
  • Sofia
Ако сте започнали един тип ваксини (търговски марки, вид) не ги сменяйте.

Здравейте,

на няколко пъти прочетох, че изрично препоръчвате да не се сменя вида на ваксината.... и това сериозно ме притесни, тъй като в нашия случай започнахме с ТЕТРА АКТ ХИБ - като първи прием за ДТК и тъй като детето даде много силна реакция, с температура продължихме с ИНФАРИКС и АКТ Хиб.
МНого се колебаехме преди да вземем това решение, но прочетохме, че производителите на ИНФАРИКС казват, че може да се продължи с тази ваксина независимо от търговската марка на първата ваксина.

Моля, за Вашето мнение!? Има ли риск в случая да не се изгради добър имунитет!? Какво може да очакваме и какво е най-добре да предприемем за в бъдеще!?
Предварително Ви благодаря за отделеното време!
Тази тетраАкт-Хиб е с пълноценна коклюшна съставка. Вероятно оттам и страничната реакция. Освен ако не са я поставяли "в гръбчето". Тогава каквато и ваксина да сте избрали, изненадите са винаги вероятно много възможни.
По принцип, ако получите реакция към някаква съставка, това е показание да търсите смяна. Нямате проблем от смяната по отношение на ефективност. Инфанрикс-а е много добра ваксина също.
Не е препоръчително да се сменят марките, но щом като се налага, е възможно това да стане без голям риск по отношение резултатността. Тоест, ригидността в избора трябва да се уравновесява от възможните плюсове на смяната (избягване стр. ефекти, спазване на схемите при търговски недостиг, смяна, продиктувана от публикации за неефективност на избраната от нас търговска марка и т.н).

Много благодаря за отговора   bouquet
Разбирам, че все пак съществува риск в нашия случай относно ефикасността на ваксинацията.

# 141
За да не пускам нова тема реших тук да попитам: мами от София, има ли някоя от вас закупила Превнар (Превенар) и ако да- откъде и на каква цена?
Благодаря предварително за отговорите!!!   bouquet

# 142
След прием на ваксина ДТК и полио мускулно, до колко време е нормално да има детето Т?

# 143
След прием на ваксина ДТК и полио мускулно, до колко време е нормално да има детето Т?
До 2-2 дена и половина, ако няма други симптоми, сочещи в друга посока(хрема, кашлица...).

# 144
Благодаря Бърди!

# 145
  • Варна
Здравей бърди,
предстои ни първи прием ДТК - двоумя се да си купя ли от аптеката ваксина или да използваме тази която педиатъра поставя и е отпусната от здравната каса.Не съм запозната въобще с това дали има разлика в качеството между видовете ваксини.Моля, препоръчай подходяща марка ваксина, която се понася и най - леко от организма на бебо.
В родилния дом са ни дали полиомиелит - капки, отбелязан е "0" прием. Прочетох, че ти се струва необичайна практика /  а може би не съм разбрала правилно /. Ако е комбинирана ваксина този първи прием на ДТК и включва и полиомиелит ще има ли положителен ефект предвид вече започнатия вариант с капки?
Благодаря предварително за отделеното време!

# 146
Здравей Бърди,
Моята дъщеря е почти на 3м и половина. Сега ни предстои втора ваксина ДТК и полио - орално. Първите бяха безплатните, но колкото повече четях започнах да се замислям още повече че детето ми беше с температура 2 дни - предполагам реакция към коклюшната съставка. Въпросите ми са:
1. Можем ли сменим традиционното ДТК и с Инфанрикс ли да бъде?
2. На запитване беше отговорил, че щом е започнато с орално полио трябва да се продължи с него - Правилно ли съм разбрала?
3. Какъв е минимума от ваксини които мога да направя от тук нататък на детето си, които ти би препоръчал?
Предварително благодаря.
И бих искала да се извиня ако се повтарям със запитванията по - горе, но трябва да се направи някакво систематизиране на информацията така, че да не се налага да обясняваш едно и също нещо няколко пъти.

# 147
Бърди, а би ли ми описал какви са нежеланите ефекти от ваксината на ДТК или евентуални усложнения?Благодаря предварително!

# 148
Здравей бърди,
предстои ни първи прием ДТК - двоумя се да си купя ли от аптеката ваксина или да използваме тази която педиатъра поставя и е отпусната от здравната каса. .....
По принцип ( и навсякъде почти) националната имунизационна програма определя какъв тип ваксинации трябва да направите. Избора на търговската марка е свободен.
За БГ доколкото знам са в продажба и можете да изберете от:

*Infanrix+Imovax+ActHib->>всичко необходимо за ваксинация
*TetraActHib+Imovax->>всичко необходимо за ваксинация
*Infanrix-IPV-Hib->>всичко необходимо за ваксинация в една спринцовка.

Да, има голямо значение ( и разлика) между ваксините "от Здравната каса" и посочените търговски марки. Можете да прочетете свидетелства на майките, ползвали ги.

Този "нулев" прием е голям нонсенс. Доколкото знам, повечето от колегите в БГ са също съгласни с това. Тази "доза" не се брои, освен това не работи практически, и трето, новороденото има антитела от майката до около 2 месец и не е необходимо да правите ненужни неща. Тъй като тази "доза" не се брои, с известни уговорки ( от гледна точка, че е атипично като практика), можете да продължите с Имовакс за ВСИЧКИ останали дози.

# 149
Здравей Бърди,
Моята дъщеря е почти на 3м и половина. Сега ни предстои втора ваксина ДТК и полио - орално. Първите бяха безплатните, но колкото повече четях започнах да се замислям още повече че детето ми беше с температура 2 дни - предполагам реакция към коклюшната съставка. Въпросите ми са:
1. Можем ли сменим традиционното ДТК и с Инфанрикс ли да бъде?
2. На запитване беше отговорил, че щом е започнато с орално полио трябва да се продължи с него - Правилно ли съм разбрала?
3. Какъв е минимума от ваксини които мога да направя от тук нататък на детето си, които ти би препоръчал?
Предварително благодаря.
И бих искала да се извиня ако се повтарям със запитванията по - горе, но трябва да се направи някакво систематизиране на информацията така, че да не се налага да обясняваш едно и също нещо няколко пъти.

1*-> Нежелателно е. Но ако има странични ефекти можете да изберете измежду Инфанрикс+АктХиб или Тетра АктХиб.
2*->Да. Много нежелателно е да сменяте орално с интра-мускулно полио в средата на програмата. Само за т.нар "нулева" доза това е възможно.
3*->Много е нужно да включите Акт-Хиб и Превенар в основната схема. Затова и по-горе съм Ви предложил ваксини съдържащи И Акт-Хиб. Превенар е отделна ваксина-ако я намерите в БГ.

Общи условия

Активация на акаунт