Ваксини и Ваксинационни Програми

• 139 592
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 30
незнам дали тук е мястото да задам моя въпрос, но все пак има специалист.
тази тема със сигурност е много полезна и за мен, за след някой друг месец, но в момента сериозно ме вълнува ваксинацията на бременни. чух че се очаква някаква грипна епидемия, а аз съм доста податлива. интересува ме каква ваксина може да се сложи на бременна и как бих могла да се защитя

# 31
  • welcome to the Jungle
Имам следните 3 въпроса:
1. Препоръчвате ли да се сложи АКТ-ХИБ възможно най-рано и да направя наклоко ваксинации или да изчакам навършването на годинка и така да се имунизира детето само с 2 приема?
2. Предвид грипната вълна, която се очаква тази зима - ще ми препоръчате ли ваксина против грип, която да ми бият на мен? Нашата педиатърка ми забрани каквито и да било противогрипни ваксини, защото "съм щяла да разболея детето". Все пак - ако има ваксина - бих предпочела да съм ваксинирана и така да предам чрез кърмата антитела и на бебето.
3. Предвид това, че знаете българския задължителен имунизационен календар, който на практика е доста скромен - ДТК, Полио, Хепатит Б, Туберколоза - ще препоръчате ли имунизациите, които според вас също трябва да направим (визирам всички онези и гореспоменати, за които повечето педиатри си питат ушите). С други думи - ще направите ли списък на от Вас препоръчаните допълнителни ваксини/имунизации?
 Предварително благодаря!!

# 32
тази тема със сигурност е много полезна и за мен, за след някой друг месец, но в момента сериозно ме вълнува ваксинацията на бременни. чух че се очаква някаква грипна епидемия, а аз съм доста податлива. интересува ме каква ваксина може да се сложи на бременна и как бих могла да се защитя
Вижте тук:
http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr54e713a1.htm
"The risks for severe illness from influenza infection are elevated among both young children and pregnant women, and both groups benefit from vaccination by preventing illness and death from influenza."

"Vaccination with inactivated influenza vaccine is recommended for the following persons who are at increased risk for complications from influenza:
women who will be pregnant during the influenza season;"

# 33
Имам следните 3 въпроса:
1. Препоръчвате ли да се сложи АКТ-ХИБ възможно най-рано и да направя наклоко ваксинации или да изчакам навършването на годинка и така да се имунизира детето само с 2 приема?
2. Предвид грипната вълна, която се очаква тази зима - ще ми препоръчате ли ваксина против грип, която да ми бият на мен? Нашата педиатърка ми забрани каквито и да било противогрипни ваксини, защото "съм щяла да разболея детето". Все пак - ако има ваксина - бих предпочела да съм ваксинирана и така да предам чрез кърмата антитела и на бебето.
3. Предвид това, че знаете българския задължителен имунизационен календар, който на практика е доста скромен - ДТК, Полио, Хепатит Б, Туберколоза - ще препоръчате ли имунизациите, които според вас също трябва да направим (визирам всички онези и гореспоменати, за които повечето педиатри си питат ушите). С други думи - ще направите ли списък на от Вас препоръчаните допълнителни ваксини/имунизации?
 Предварително благодаря!!
Въпрос 1:
Акт-Хиб се прави заедно с ДТК+Полио. Аз избирам Тетравак (ДТаК+IPV) и Акт-Хиб като ги правя през седмица, за да не правя две инжекции на визита. Може да се направят заедно (отделни крачета) ,но го отбягвам и заради болката, и заради минимизиране на страничните ефекти (при разделено приложение почти няма такива).
Разбира се ако слагате некачествена ваксина, студена, с неподходяща дебела игла или на "гръбчето" нещата не стоят така невинно и страничните ефекти (особено зачервяване и висока температура) са много чести. Ваксините се правят ТОПЛИ-затоплят се в ръката на лекаря преди поставяне, като инсулиновите игли са най подходящи.
Просто трябва да спазите имунизационният календар и да направите Акт-Хиб на->> 2,4,6 и 12-15 месец. Ако ги правите след навършване на 1 годинка детето дотогава е изложено на риск от заболяване. Само тази е разликата.

Въпрос2:
Да, аз използвам много широко противогрипната ваксина. Особено задължителна е за често боледуващи деца и деца с астма. Помага да се прекара зимата с много по-малко антибиотици. Ако родителите работят в среда с много хора, и за тях е добре да се ваксинират. Тази ваксина се прави до края на Септември (1-та доза). За да "работи" се иска време и няма никакъв смисъл да почвате да я правите през месец ноември например. Коментарите на колежката относно грипната ваксина са просто несъстоятелни и несериозни.

Въпрос 3:
По степен на важност:

*Акт-Хиб-незабавно я направете като съобразите броят дози с възрастта на детето.
*Превенар (Превнар)-много добри резултати се изнесоха от приложението и. Мисля, че ще направи революция в профилактиката на пневмококовата болест (сепсис, менингит, отити, ангини). Аз я правя на всички деца като задължителна. И тук дозите трябва да се съобразят с възрастта на детето, на която правите първата доза.
*Менигококов менингит-Neis-Vac-C, Menjugate, Meninvact-доста опит и данни се събраха от приложението и->>все положителни. Правя я задължително и поради факта, че в Гърция има много менингококов менингит.
*Хепатит А-намирам я също за много полезна-правя я ако родителите са съгласни.
*Варицела-отскоро я работя. Много добри впечатления- и без странични ефекти и много добре предпазва.
*Противогрипна-от средата на септември организирам истинска кампания по ваксиниране, като обръщам особено внимание на децата често боледували предишната зима, както и на децата с астматични бронхити и астма. Не я правя често под 1 годишна възраст.

# 34
  • welcome to the Jungle
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ИЗЧЕРПАТЕЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ!

# 35
Благодаря за информацията и за отзивчивостта!  bouquet

# 36
Здравейте ! Искам и аз да ви помоля да ми дадете информация какви ваксини може да сложим. Ето какво имаме да сега :
Полиомиелит - 28.04.05 / 30.05.05 / 30.06.05  - Оприем VB039AC/06.05 - 25.02.05
ДТК - 28.04.05 / 30.05.05 / 30.06.05     Други имунизации - ПХВVA084AF/09.06-21.02.05  -  ПХВ- II 28.03.05 AhBVA084AF
Имунизация при раждане - БЦЖ 990/09.05/25.02.05
Бебата е родена на 20.02.2005   Благодаря !

# 37
Вижте тук:
"The risks for severe illness from influenza infection are elevated among both young children and pregnant women, and both groups benefit from vaccination by preventing illness and death from influenza."

"Vaccination with inactivated influenza vaccine is recommended for the following persons who are at increased risk for complications from influenza:

а който незнае толкова добре английски newsm78

# 38
Здравейте ! Искам и аз да ви помоля да ми дадете информация какви ваксини може да сложим. Ето какво имаме да сега :
Полиомиелит - 28.04.05 / 30.05.05 / 30.06.05  - Оприем VB039AC/06.05 - 25.02.05
ДТК - 28.04.05 / 30.05.05 / 30.06.05     Други имунизации - ПХВVA084AF/09.06-21.02.05  -  ПХВ- II 28.03.05 AhBVA084AF
Имунизация при раждане - БЦЖ 990/09.05/25.02.05
Бебата е родена на 20.02.2005   Благодаря !
*Act-Hib-Ако детето е на 7 месеца-три дози през месец минимум и четвърта доза минимум 8 седмици (2 месеца) след 3-тата доза. Примерна схема>> 7,9,11 месец и четвърта доза на 14 месеца.
*Превнар (Превенар)-за деца 7 месечни и повече->>2 дози през минимум 1 месец и трета доза на възраст между 12-15 месеца.
*Аз бих направил и менингококовата ваксина-Neis-Vac-C->>две дози през два месеца една от друга.
*След навършена 1 годинка-варицела-1 доза само е схемата.

# 39
Вижте тук:

а който незнае толкова добре английски newsm78

Можете да направите противогрипната ваксина (инактивираната такава). За повече подробности акушер-гинекологът ще Ви е от повече полза. Simple Smile

# 40
Цитат
*Act-Hib-Ако детето е на 7 месеца-три дози през месец минимум и четвърта доза минимум 8 седмици (2 месеца) след 3-тата доза. Примерна схема>> 7,9,11 месец и четвърта доза на 14 месеца.
*Превнар (Превенар)-за деца 7 месечни и повече->>2 дози през минимум 1 месец и трета доза на възраст между 12-15 месеца.
*Аз бих направил и менингококовата ваксина-Neis-Vac-C->>две дози през два месеца една от друга.
Цитат

А може ли да има някакви странични действия от тези ваксини ? И няма ли да се натовари организма  от толкова имунизации ?

# 41
Цитат
Цитат

А може ли да има някакви странични действия от тези ваксини ? И няма ли да се натовари организма  от толкова имунизации ?
Ако се направят както трябва няма никакъв проблем. Практически никакво натоварване-само защита и допълнителна сигурност.

# 42
  • В средата на времето
Моят син е на 2 месеца. Края на октомври ще правим имунизациите предвидени за втория месец (малко закъсняваме с ваксините). Смятам да взема Инфарикс и Имовакс полио. Могат ли двете ваксини да се бият заедно, за да не се боде детето два пъти? Тук тези ваксини ги бият в гръбчето. Според Вас могат да се бият В крачето, така ли? А АктХиб ваксината  да отидем да му я сложат една седмица след като поставим първите две ли? Благодаря Ви предварително!

# 43
Моят син е на 2 месеца. Края на октомври ще правим имунизациите предвидени за втория месец (малко закъсняваме с ваксините). Смятам да взема Инфарикс и Имовакс полио. Могат ли двете ваксини да се бият заедно, за да не се боде детето два пъти? Тук тези ваксини ги бият в гръбчето. Според Вас могат да се бият В крачето, така ли? А АктХиб ваксината  да отидем да му я сложат една седмица след като поставим първите две ли? Благодаря Ви предварително!
Няма значение в какъв ред ще ги поставите. Когато правите следващите дози, спазвайте същият ред. Това са 3 инжекции-аз бих ги сложил през 5-6 дена. Infanrix и Имовакс се слагат на отделни инжекционни места и НЕ се смесват в една спринцовка.
Никакви "гръбчета" моля... Ако трябва потърсете друг, който да ги постави професионално-до 1.5година интрамускулните ваксини се поставят САМО по предно-латералната част на бедрото. Нито в "гръбчето", нито в седалищният мускул отзад!! Мястото на поставяне е особено важно, и е свързано с резултатността на ваксината. Навсякъде интрамускулните ваксини се поставят на това място при децата. За по-големи деца-делтоидният мускул->>високо, а не странично на предмишницата.
Ако намерите Infanrix-IPV-Hib или Tetravaq ще е по удобно. В първият случай само една инжекция за всички необходими ваксини, във вторият-две->>трябва да вземете Акт-Хиб отделно.
Фирмата, произвеждаща Инфанрикс произвежда и Хиб ваксина под името "Hiberix".
Имайте пред вид,че от вторият месец започва и ваксинацията с Превенар (Превнар).

Последна редакция: чт, 06 окт 2005, 18:05 от Birdie

# 44
Питане за Flu ваксината  Simple Smile
Детето ми не ходи на ясли и по принцип тази ваксина не е от задължителните, но се 4удя, дали да не я сложим  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт