Ваксини и Ваксинационни Програми

• 139 459
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна.
много се извинявам - няма такова нещо, НЗОК поема само и единствено тези ваксини, които са за всички, ако родител иска друга трябва да я осигури на своя сметка.

# 166
  • София
Birdie не четох цялата тема, нямам време. Но счетох мнението ти и за Зиртек.  И сега имам конкретен въпрос. Моя син е на 4 и половина. Знам за ваксината Ант Хиб, но не му е слагана. Чудя се дали да му я направя, сома, че той е с асма и откакто е с тази диагноза не смея да му давам всичко. А лич.лекарка като че ли забравя понякога за тази диагноза. Ти какви допълнителни ваксини би ми препоръчал? Благодаря!

# 167
Birdie не четох цялата тема, нямам време. Но счетох мнението ти и за Зиртек.  И сега имам конкретен въпрос. Моя син е на 4 и половина. Знам за ваксината Ант Хиб, но не му е слагана. Чудя се дали да му я направя, сома, че той е с асма и откакто е с тази диагноза не смея да му давам всичко. А лич.лекарка като че ли забравя понякога за тази диагноза. Ти какви допълнителни ваксини би ми препоръчал? Благодаря!
Детската астма не е противопоказание за ваксиниране. За Акт-Хиб е мъничко голям. Също и за Превенар... . На възраст 4-6 години стандартно имаме реваксинация->> ДТК+Полио+ ММР. Може да му направите и ваксина срещу Варицела, ако не е я е преболедувал.

# 168
А някои има ли идея от къде мога да си намеря комбинираната ваксина ДТК, Тетра май се води? Минала седмица бях дала заявка в една аптека, обаче казаха, че в момента нямало в складовете, даже и в София. Sad
До 20- ти декември трябва да я намеря, но не знам къде да търся. Дадох пак заявка в аптеката ама и те не знаят дали ще има до тогава. Confused

# 169
здравейте на всички ,
от известно време чета форума и искам да си кажа мнението надявам се да ви  бъде  от полза.аз също живея в Атина както и BIRDIE .прочетох  и мнението на Dr.YONOV, уважавам неговото изказване.всичко което е написъл BIRDIE е вярно точно така се процедира тук в Гърция това знам както от мои познати така и личната ми педиатърка написа всичките ваксини които трябва да направим а те са:днес детето ми стана на 2 годинки и 4 месеца всички задължителни ваксини минахме като лекарката отбеляза в полето за допълнителни ваксини тези ,които трябва(би било добре, необходимо)   да сложим това са:Neis Vac "C"-менингококов менингит,варицела,хепатит А-Havrix -вече ги бихме, остана  втората доза на хепатит А и още една ваксина,която смятам за много важна за пневмокок-Prevenar.за пояснение в задължителните се включва и хепатит В -3 дози( задължителни  DTaP,Polio,Hib,MMR) много интересно е обаче,че не правят за туберкулоза ,а само Мantoux .като отида в БГ смятям да му сложа и ваксината.явно тук така стоят нещата и няма защо да се напада така свирепоBIRDIE мен също като много от вас ме е страх от реакциите на ваксините ,но много повече ако изобщо не ги сложим.изпадам в ужас като си помисля за какви болести става дума.просто времената са други не като едно време по принцип имунитета на човека е отслабнал от многото стрес и всичко останало.така че е податлив на какви ли не  заболявания а камо ли това малко същество детето което тепърва изгражда имунитета си.хубаво е че има ваксини по добре с тях отколкото без тях много от тях  се променят в зависимост от новите проучвания,добавят се и т.н. това е моето мнение.с уважение   

# 170
забравих да кажа ,че нямахме никаква реакция от никоя ваксина на (MMR - мисля че беше от нея вдигна малко температура нямаше 38градуса, но не съм сигурна дали изобщо беше от ваксината) всички при които съм ходила лекари ( докато намеря сегашната си педиатърка от която съм много доволна дано и за напред да е така) казват че е нормално да имат децата малко температура ,което не е страшно.

# 171
Бърди , можеш ли да ми дадеш информация за схемата по която се правят  АКТ ХИБ и Превнар след като ние сме почти на 4м и досега е правена само традиционната ДТК.
А на голямото детенце какво е препоръчително да направя?
Искам да се похваля само, че втората ДТК по здравна каса понесохме учудващо добре - нямаше никакво неразположение, температура и т.н.
А за мястото на което се бие - в гръбчето - В Националния имунизационен календар(който можете да видите и в бг-мама в началната страница) е указано че се прави подкожно, а не мускулно и вероятно затова се поставя на гръбчето.

# 172
Бърди , можеш ли да ми дадеш информация за схемата по която се правят  АКТ ХИБ и Превнар след като ние сме почти на 4м и досега е правена само традиционната ДТК.
А на голямото детенце какво е препоръчително да направя?
Искам да се похваля само, че втората ДТК по здравна каса понесохме учудващо добре - нямаше никакво неразположение, температура и т.н.
А за мястото на което се бие - в гръбчето - В Националния имунизационен календар(който можете да видите и в бг-мама в началната страница) е указано че се прави подкожно, а не мускулно и вероятно затова се поставя на гръбчето.
За детето на 4 месеца Акт-Хиб може да се направи така:
*3 дози през 2 месеца и 4 та доза на възраст 12-15 месеца. Това важи за самостоятелна ваксина Акт-Хиб- "Акт-Хиб" или "Хиберикс". За ТетраАкт-Хиб можете да я ползвате за комбинирана ваксинация на 4,6 месец и на възраст 15 месеца. Но за дозата на 8-ият месец (3-тата от трите първоначални дози през два месеца) трябва да намерите самостоятелна ваксина Акт-Хиб. Ако бяхте почнали от 2 месеца с ТетраАкт-Хиб можеше всички дози да направите с нея.
На същото дете, ако започнете ваксинациите с Превенар от този 4 месец, можете да сложите три дози през минимум задължително 1месец и 4-та доза на възраст 12-15 месеца. Между третата доза Превенар и финалната четвърта доза би трябвало да има минимум 2 месеца интервал.

За детето на 5 години-излиза извън обсега и на Акт-Хиб и на Превенар (макар,че за Превенар горната възраст е 6 годишната).

За "гръбчето" темата- всички ваксини ДТК (ДТаК) днес се препоръчват за интрамускулно приложение като най-добрият вариант на приложение от гледна точка на резултатност. Не мисля, че всички тези големи институции (Немският Институт "Р.Кох", Френският Национален Институт или Американското CDC) са толкова некомпетентни по темата, че всички да са единодушни по този въпрос, а само БГ ХЕИ да знае нещата най-добре. Вие не мислите ли така? Thinking "Нещо гнило има в Дания..."

Последна редакция: нд, 20 ное 2005, 15:58 от Birdie

# 173
За избора на ваксини...

Всеки имунизационен календар на страните, чийто календари разгледахме в началото, определя само типа на необходимата ваксина-тоест какви компоненти би трябвало да съдържа дозата, която се прави на съответната възраст.
Изборът и закупуването се осъществява от родителите по препоръка на педиатъра, в зависимост от това коя точно търговска марка се покрива от съответната застрахователна каса.
НО, във почти всички Европейски страни, всички ваксини (търговски марки), лицензирани за употреба от официалните държавни органи, и влизащи в задължителният имунизационнен календар на съответната страна, се покриват от касите-от пълно покритие до най-много 25% участие на родителя в цената. Това е голата истина и картината на некоректната политика на НЗОК по отношение на ваксините и детската ваксинация в БГ.
След влизането в ЕС, тази НЗОК ще бъде ЗАДЪЛЖЕНА от Еврпейската комисия по конкуренция да лицензира и реимбурсира (каква отвратителна дума)- заплаща-100% всички популярни търговски марки ваксини, влизащи в задължителният имунизационен календар:
*Тетравак->> ДТаК+им Полио
*Акт-Хиб->> Акт-Хиб
*Инфанрикс->>ДТаК
*Инфанрикс-ИПВ-Хиб
*Инфанрикс-Пента->>ДТаК+ИПВ+ХепБ
*Инфанрикс-Хекса->>най-масовата ваксина за основна имунизация в Германия, Австрия, Белгия->>ДТаК+ИПВ+ХепБ+Хиб.
*Хиберикс->Хиб ваксина самостоятелна.
*Енжерикс (10)->>Хеп.Б ваксина
*HBVAxPro (5mcg/0.5ml)->>Хеп.Б ваксина
*Procomvax->>ХепБ+Хиб
*Ваксигрип->противогрипна
*Флуарикс->противогрипна
*Варилрикс->Варицела ваксина
*Варивакс->>Варицела ваксина
*Хаврикс (720 UI)->Хеп.А ваксина
*VAQTA->Хеп.А ваксина

Да се ограничава изборът на родителите до една ваксина е в разрез с Европейските правила на свободна конкуренция и насърчава монополизма и машинациите. Ваше право е да изберете вида на ваксината. Може и да не сте съгласни да правите ваксинация от шишенце, на което пише "ДТК-ХЕИ-НЗОК" а да поискате нормална опаковка, чудесно качество, чудесни игли, въобще цивилизовано отношение към децата (и парите) Ви. И те са ДЛЪЖНИ ДА ВИ  уважат! Особено шизофренично е да признават за ваксинации само тези, направени с официалните "алхимични" смески. Ако искат техните официални ваксини да имат тежест, нека моля да публикуват стандартизирани проучвания (по световни, а не руски, манипулирани резултати, приготвени в "кухнята" на бездарни чиновници от ХЕИ) за резултатността ( И СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ) на техните ваксини в сравнение с ваксините на такива производители като Мерк, СКБ, Авентис, Хирон. И да сравнят резултатността на ваксината ДТК, правена "в гръбчето" в сравнение с ДТаК правена на стандартните за това места.
Простете, ако има такива проучвания, пък аз не знам. Моля, който ги има нека ги предложи.

Ваксинирайте децата си с КАЧЕСТВЕНИ ВАКСИНИ. Това ще промени отношението Ви към ваксинационните практики и ще разберете защо в останалите страни проблемът "ваксинации" изобщо не стои и не плаши родителите.

# 174
... За Акт-Хиб е мъничко голям. Също и за Превенар... . На възраст 4-6 години стандартно имаме реваксинация->> ДТК+Полио+ ММР. Може да му направите и ваксина срещу Варицела, ако не е я е преболедувал.

Бърди, и аз имам въпрос за ваксини на по-голямо дете. Синът ми е на 5г., ваксиниран е по българския имунизационен календар, по него предстои шести прием полиомиелитна ваксина и ДТ на 6-7 годишна възраст. Кога да го реваксинирам, сега с ДТК + полио или на 6-7 г. с ДТ +полио? Едното изключва ли другото? Какви други ваксини препоръчвате за тази възраст?

# 175
... За Акт-Хиб е мъничко голям. Също и за Превенар... . На възраст 4-6 години стандартно имаме реваксинация->> ДТК+Полио+ ММР. Може да му направите и ваксина срещу Варицела, ако не е я е преболедувал.

Бърди, и аз имам въпрос за ваксини на по-голямо дете. Синът ми е на 5г., ваксиниран е по българския имунизационен календар, по него предстои шести прием полиомиелитна ваксина и ДТ на 6-7 годишна възраст. Кога да го реваксинирам, сега с ДТК + полио или на 6-7 г. с ДТ +полио? Едното изключва ли другото? Какви други ваксини препоръчвате за тази възраст?
Правилното е да спазите националният имунизационен календар по отношение на възрастта на поставяне.
Единственото, което мога да кажа е,че от многолетни проучвания е установено, че повече от 4-5 дози полио нямат особено значение. Нито създават "по-мощен имунитет". Затова и в повечето съвременни календари приемите на полио са до 5 (Американският календар е само 4 дози!-а те имаха значим проблем с полио в миналото).
Може да сложите варицела ваксина (ако не я е прекарал) и ММР (втори прием, даващ се обикновено в диапазона 4-6 год възраст).
За Превенар и Акт-Хиб е големичък. Ако "Менактра" се одобри отново за употреба в САЩ, може да я направите в пубертетна възраст заедно с Бустрикс (дТаК-нова ваксина съдържаща и коклюш за големи деца->11-18 год възраст).

# 176
А ваксината за варицела дава ли имунитет за цял живот? А преболедуването ? Да не би като го ваксинирам сега да се разболее като възрастен, което се понася по-тежко, доколкото знам?

# 177
А някои има ли идея от къде мога да си намеря комбинираната ваксина ДТК, Тетра май се води?
Казва се точно TETRAct-HIB и е на Sanofi Pasteur. Ние я купихве от Търговска лига. Доколкото знам те са официалните вносители в България. Цената й беше 22,10 лв. за доза.
Това е за София, нямам идея как стоят нещата в Пловдив/Бургас.

Последна редакция: пн, 21 ное 2005, 09:38 от SafeHeaven

# 178
А ваксината за варицела дава ли имунитет за цял живот? А преболедуването ? Да не би като го ваксинирам сега да се разболее като възрастен, което се понася по-тежко, доколкото знам?
Те я нова ваксина. Но резултатите са много добри досега. Затова и влезе в редица официални календари като задължителна.

# 179
Казва се точно TETRAct-HIB и е на Sanofi Pasteur. Ние я купихве от Търговска лига. Доколкото знам те са официалните вносители в България. Цената й беше 22,10 лв. за доза.
Това е за София, нямам идея как стоят нещата в Пловдив/Бургас.

Благодаря ти! Hug
Ще им звънна един телефон да видя как стоят нещата.

Общи условия

Активация на акаунт