Ваксини и Ваксинационни Програми

• 139 460
  • 1 217
  •   1
Отговори
# 150
Бърди, а би ли ми описал какви са нежеланите ефекти от ваксината на ДТК или евентуални усложнения?Благодаря предварително!
Цялата коклюшна съставка в ДТК е отговорна за изразените локални странични ефекти и/или температурата в най-голяма степен. Нищо повече. Затова ( и по тази причина) можете да предпочетете ДТс безклетъчна коклюшна съставка (Инфанрикс или Тетравак например).

# 151
  • Sofia
Търгува се в Европа и САЩ като "Превенар" или "Превнар". Произвежда се от фирмата Wyeth:
http://www.prevnar.com/
http://www.cdc.gov/nip/publications/VIS/vis-PneumoConjugate.pdf
Във всички европейски страни се продава свободно. От първата аптека в Гърция след границата можете също да я закупите.

Смятате ли наистина, че във всяка аптека в Гърция може да се намери "Превенар" или "Превнар".
Притеснявам се че ако ангажирам близки да ми я донесат от Италия или Гермария винаги ще се безпокоя, че е възможно да не са я съхранявали правилно по време на пътя. Затова обмислям възможността да отида до Гърция или по точно пресека границата единствено с тази цел - да закупя ваксината.

Знаете ли дали всички гръцки аптеки имат практика да поддържат широка гама от ваксините или се снабдяват с тях след поръчка!?

Знаете ли дали трбява да разполагаме с рецепта за да закупим ваксините и евентуално на какъв език следва да бъде написана рецептата?

Последна редакция: нд, 13 ное 2005, 16:28 от alegra

# 152
Търгува се в Европа и САЩ като "Превенар" или "Превнар". Произвежда се от фирмата Wyeth:
http://www.prevnar.com/
http://www.cdc.gov/nip/publications/VIS/vis-PneumoConjugate.pdf
Във всички европейски страни се продава свободно. От първата аптека в Гърция след границата можете също да я закупите.

Смятате ли наистина, че във всяка аптека в Гърция може да се намери "Превенар" или "Превнар".
Притеснявам се че ако ангажирам близки да ми я донесат от Италия или Гермария винаги ще се безпокоя, че е възможно да не са я съхранявали правилно по време на пътя. Затова обмислям възможността да отида до Гърция или по точно пресека границата единствено с тази цел - да закупя ваксината.

Знаете ли дали всички гръцки аптеки имат практика да поддържат широка гама от ваксините или се снабдяват с тях след поръчка!?

Да, дори и да нямат някое лекарство или ваксина го поръчват от склад наблизо. До половин час ви го доставят. За ваксини обикновено не искат рецепти.
От 5-6 месеца не съм чувал да има липса на Превенар.
Серес например е добро място да поръчате и закупите. 1 доза е 76-77 Евро (до 79). Съхранява се от 2-5 градуса. Хладилна чанта е добро решение.
Но не прекаляваме ли мъничко? Мисля и в БГ може да се достави по поръчка... Thinking Попитайте пак...

# 153
 Може ли обикновената ДТК а се бие в крачето, а не в гръбчето и какво да направя за да убедя педиатъра?

# 154
  • Варна.
трудно се убеждават педиатрите, особено от неспециалисти, затова просто бъди категорична и кажи какво искаш. в указанието на Тетрактхиб категорично е записано, че се бие в крачето, даже е уточнено да е в средата на мускула. аз си замълчах за биенето на имовакс в ръчичката, но няма да го направя втори път.

# 155
Може ли обикновената ДТК а се бие в крачето, а не в гръбчето и какво да направя за да убедя педиатъра?
От съществуващите ваксини за интрамускулно приложение НИКОЯ не се слага "в гръбчето". Изобщо няма по неподходящо място за ваксинация от това...
Категорично отричате, ако трябва влизате в пререкание и ваксината се поставя там, където би трябвало->>предно-страничната част на бедрото,затоплена предварително и с подходяща игла.
Тежко ни, ако родителите трябва да ни носят информация да четем, къде точно би трябвало да се поставяме ваксините....

# 156
  • Sofia

От 5-6 месеца не съм чувал да има липса на Превенар.
Серес например е добро място да поръчате и закупите. 1 доза е 76-77 Евро (до 79). Съхранява се от 2-5 градуса. Хладилна чанта е добро решение.
Но не прекаляваме ли мъничко? Мисля и в БГ може да се достави по поръчка... Thinking Попитайте пак...

Останах с впечатление от прочетеното тук че тази и други ваксини не се продават в България. Разбирам, че греша. Разбира се че с удоволствие бих ги купила от България. Sunglasses

# 157
От съществуващите ваксини за интрамускулно приложение НИКОЯ не се слага "в гръбчето". Изобщо няма по неподходящо място за ваксинация от това...
Категорично отричате, ако трябва влизате в пререкание и ваксината се поставя там, където би трябвало->>предно-страничната част на бедрото,затоплена предварително и с подходяща игла.
Тежко ни, ако родителите трябва да ни носят информация да четем, къде точно би трябвало да се поставяме ваксините....

Когато делтоидният мускул е достатъчно добре развит (след годинката, дори и по-късно) се препоръчва мускулните инжекции да се правят в ръката.

# 158

Когато делтоидният мускул е достатъчно добре развит (след годинката, дори и по-късно) се препоръчва мускулните инжекции да се правят в ръката.
Да, по принцип това е така, но на практика-не толкова. При последните дози ДТаК Акт-Хиб на възраст 15-17-18 месеца дори и при добре развит делтоиден мускул може да се получи много тежък отток. Дотолкова, че мястото буквално посинява. Дори и ако коклюша е "безклетъчен". С особена сила това важи за Инфанрикс-ИПВ_Хиб. Тъжно е да се гледа това... В областта на крачето дори и да се получи това, детето обикновено страда по-малко и е подвижно през деня. Освен това отток в толкова голяма близост с раменната става при толкова малки деца мен ме прави неспокоен за вероятни усложнения "по съседство" (все пак постваксинационните усложнения са асептични абсцеси нали?)
 Затова аз лично избягвам делтоидният мускул до 2 годишна възраст, освен ако не се касае за Хепатитната ваксина ( Б закъсняла, или А) или противогрипната ваксина.
Знам, че сте колежка и затова ползвам по специализирана терминология...

Последна редакция: пн, 14 ное 2005, 12:02 от Birdie

# 159
moge li da mi dadete informacia za Bronho vaksom

# 160
moge li da mi dadete informacia za Bronho vaksom
Никога не съм използвал бронховаксон (м) и не знам нищо за това за съжаление.

# 161
Вече четвърти път говоря с педиатъра и той повтаря, че не ни съветва да взимаме Инфанрикс - на което аз много държах. Какво да направя?
Взела съм традиционната ДТК и не смея да отида да я направим, защото и тази ще ни бият в гръбчето както първата.
Не мога сега да сменя педиатъра - мога чак декември. А като лекар досега винаги съм разчитала на него и се съмнявам, че ще намеря по-добър в града - живеем в провинцията. Не знам защо е толкова консервативен по тази тема след като винаги следи новостите при лечението и гледането на децата.

# 162
  • Варна.
pathy   ако искаш да смениш педиатъра или джи-пи-то можеш и още утре да отидеш при друг лекар, с него се уговаряш да поеме детето от сега, а през декември ще направите документарно прехвърлянето, докторите го наричат "грижа на добра воля" защото до времето в което фактически на новия лекар НЗОК започне да плаща за положените грижи за прехвърленият пациент той ще трябва да го прави безплатно.
ако не искаш да го сменяш, но те тревожи развитието на добрите ви взаимоотношения ако продължаваш да настояваш да направи ваксината която искаш и където искаш и да го постигнеш ти трябва изключителен талант в убеждението.
ако не те е грижа какви ще са ви отношенията после тука импровизирам - заплаши го, че ще се тъжиш в НЗОК, затова че отказва да се съобрази с твое решение като  родител....и други такива. 
разбрах, че педиатър е настоявал, че спуснатите от здр.каса ваксини са задължителни и край - друго не може да се направи, което не е верно. при доказани алергии или др.проблеми на здравето на детето самата каса може да отпусне други ваксини.

Последна редакция: пн, 14 ное 2005, 21:21 от Diki

# 163
разбрах, че педиатър е настоявал, че спуснатите от здр.каса ваксини са задължителни и край - друго не може да се направи, което не е верно. при доказани алергии или др.проблеми на здравето на детето самата каса може да отпусне други ваксини.

Това наистина ли е така???Има много деца в България с доказани алергии,но необходимите ваксини ги закупуваме ние родителите, а и никъде не е упоменато, че може да се поемат от Здр.каса.Как стои точно въпроса, много ме заинтригува ooooh!

# 164
  • Варна.
така го чух, но в документ не съм го прочела, ще се опитам утре да получа повече информация. за сега все едно не съм го казала.

Общи условия

Активация на акаунт