Теглене на ипотечен кредит неща които трябва да знаем!

• 142 550
  • 779
  •   1
Отговори
# 555
Да, лихвените условия за кредит в лева в ОББ са добри. Иначе, мен лично таксата за предсрочно погасяване е първото нещо, което ме отказва да гледам другите им условия. Това, че другите банки искат превод на заплата не е никакъв проблем. Може просто да си откриете една разплащателна сметка и да наредите директен превод от банката, в която получавате заплатата си към новата сметка. Това удоволствие е май максимум левче на месец.
За момента ПИБ предлагат много добри условия. Ако ги бяха предложили по-рано щях да се замисля за теглене от там.
Съгласна съм с Leily, можеш сам да си нареждаш заплатата от едната сметка в другата, само трябва да е регулярно. Поне така и на мен ми обясниха от МКБ, но за другите банки не знам дали е така. Принципно наистина право на служителя е да си избере къде да му се превежда заплатата, но доста работодатели не се съобразяват с това.  #2gunfire
Leily, условията в ПИБ не са толкова добри. Първо - БЛП си го определя банката, т.е. не е много прозрачен, когато си пожелаят могат да ти вдигнат лихвата. Второ - лихвата след първата година е 7.8%. Трето- като дадеш оценката на имота, ти я намалят с около 10%. (Личен опит)  Rolling Eyes

# 556
KOTE,  по закон работодателя трябва да осигурява служителите на реалният доход, но 60% поне не го правят. И в повечето случаи служителите не желаят така , но са принудени да се съгласят, защото ги чака безработица иначе.
Така че сте абсолютно прави, но на практика не се получава точно така.
За превода на раб заплата- да , някои банки приемат и да си превеждаш, в това число и за ДСК знам, но аз ви казах принцино как е редно и на теория кога се счита че има превод на РЗ
 В ОББ е така.

# 557
Е ако не си защитавате и малкото права, които са ви дали законите, защо изобщо се набутвате в устата на вълка със заеми при неясни условия

# 558
Грешки при теглене на ипотечен кредит : http://spisanie.imot.bg/greshki-pri-teglene-na-ipotechen-kredit.html

# 559
Момичета, чета от 2 часа темата и като гледам мненията на патили и препатили направо окото ми се плаши.  Tired
Явно няма банка, която да няма уловки по кредитите и лихви и такси, които да можеш да предвидиш.  ooooh!
Аз да попитам нещо, което не срещнах до тук в темата. Как стоят нещата, когато жилището, за което искаш кредит от банката е на повече от 5 години? Някой има ли опит, как процедират банките в тази ситуация?  newsm78
При нас е още рано за теглене на кредит, ама гледам да си изясня ситуацията от по-рано, за да съм подготвена, когато момента дойде.  Thinking

# 560
5 годишна тухла е ок, проблеми правят при панелите там дават само 60-70% от стойността на имота

# 561
  • София
Изчетох цялата тема, много неща ми се изясниха, но други не. Темата за ипотечните кредите ми е толкова мъглява, а ми се налага спешно да разбера, избера и да купим жилище, иначе излизаме на свободен наем Sad

Не ми е ясно нещо - кое е по-добре: фиксирана лихва за целия период или Софибор/Юробор/Либор+надбавка? Мислим за ипотечен 20 или 25 годишен кредит. И като се казва, че лихвата е примерно Софибор+надбавка, но не по-ниска от първоначалната лихва, това озночава ли, че и след 15 г. най-ниската ни лихва ще е тази от пурвия момент, дори пазарните условия да са различни, т.е. да се предлагат наполовина по-ниски лихви? Объркано ми е питането, дано ме разберете.

Мислим за покупка на панелно жилище от 1990 г., имаме около 20% от цената му, но какъв е шанса да ни отпуснат останалата сума Sad Мисля в понеделник да посетя Юнионбанк, ДСК, ПИБ, чудя се дали да прослушам и Булбанк, но за тях впечатлението ми е, че са с по-високи лихви и такси. И още един въпрос - иска ли се такса за това да отида и да разпитам какви са им условията, какво предлагат, какъв ми е шанса?

# 562
ट्यूलिप някъде в темата имаше линк към статия,която посочва кои банки са най-прозрачни при образуването на лихвения процент.Според мен си избери банка,която определя процента с Юробор+точно определена надбавка,а не такава която променя процента според собствените си желания...Аз лично се спрях на Прокредит,защото лихвения процент е Юробор+надбавка и е фиксиран за всеки 5 години.За съжаление още не сме го изтеглили нашия кредит,защото навсякъде искат превод на работна заплата.

# 563
  • София
ट्यूलिप някъде в темата имаше линк към статия,която посочва кои банки са най-прозрачни при образуването на лихвения процент.Според мен си избери банка,която определя процента с Юробор+точно определена надбавка,а не такава която променя процента според собствените си желания...Аз лично се спрях на Прокредит,защото лихвения процент е Юробор+надбавка и е фиксиран за всеки 5 години.За съжаление още не сме го изтеглили нашия кредит,защото навсякъде искат превод на работна заплата.

Благодяра за отговора, но въпросът ми е съвсем друг. Разбрах, че е по-добре Софибор/Юробор + надбавка, а не БЛП, определящ се неизвестно как от банката. Питам за разликата на така определена лихва и фиксирана такава.

# 564
Фиксирана лихва за целия срок на ипотеката няма да намериш, или и някой да ти предложи трябва добре да прочетеш договора, дали някъде не пише -" може да променя , преизчислява лихвата"..
Фиксираната лихва, която ще ти предложат е за макс.10 год, разните там за 1, 3 г са безсмислени за мен, защото обикновено ти слагат по-голяма надбавка за останалия период,отколкото ако направо теглиш на плаващ ЛП СОфибор/Еурибор + надбавка

# 565

Не ми е ясно нещо - кое е по-добре: фиксирана лихва за целия период или Софибор/Юробор/Либор+надбавка? Мислим за ипотечен 20 или 25 годишен кредит. И като се казва, че лихвата е примерно Софибор+надбавка, но не по-ниска от първоначалната лихва, това озночава ли, че и след 15 г. най-ниската ни лихва ще е тази от пурвия момент, дори пазарните условия да са различни, т.е. да се предлагат наполовина по-ниски лихви? Объркано ми е питането, дано ме разберете.

Фиксирана лихва за целия период не предлага нито една банка, т.е. не може да имаш фиксирана лихва за целия период. Банките предлагат следното - фиксирана лихва(за първата година, за първите 3 или 5 години), а лихвата за останалия период се образува Юрибор+ фиксирана надбавка или Базисен лихвен процент + фиксирана надбавка.
=> Примерно, ако теглиш кредит за 20години - първата година имаш лихва 7%, а след първата година лихвата ти е Юрибор + фиксирана надбавка, но не по-ниска от лихвата за първата година, т.е. лихвата няма да е под 7%. Фиксирана надбавка 5% + 6 месечен Юрибор, който в момента е 1,26 => 5 + 1,26 = 6,26%, но поради клаузата в договора :"не по-ниска от лихвата за първата година" лихвата пак ще ти е 7%.
Ако след 10 години лихвата примерно стане 2-3% (Дай Боже! Simple Smile), ще си рефинансираш кредита.
Надявам се да съм го обяснила правилно и да си ме разбрала! Wink

# 566
  • София
КОТЕ, cveti_cc , благодаря, значи правилно разбирам нещата. Тази част с рефинансирането хич не ми е ясна. Мисля да тъсим вариант за предсрочно погасяване без наказателна лихва (дано бъдещето е по-добро от настоящето) и явно със сравнително добри условия за началните години.

Значи това, което до сега разбрах, че е важно, да гледам колко е ГПР в крайна сметка.

Мислим за покупка на панелно жилище от 1990 г., имаме около 20% от цената му, но какъв е шанса да ни отпуснат останалата сума Sad Мисля в понеделник да посетя Юнионбанк, ДСК, ПИБ, чудя се дали да прослушам и Булбанк, но за тях впечатлението ми е, че са с по-високи лихви и такси. И още един въпрос - иска ли се такса за това да отида и да разпитам какви са им условията, какво предлагат, какъв ми е шанса?

Може ли и мнение и по този въпрос? Praynig

Трудна работа е това с жилищата, ние трябва да се справим в рамките на макс 3 месеца, дойде ни от нищото Sad

# 567
  • Варна
При вас в момента проблема не е в лихвата, а в това кой ще ви отпусне 80 % от цената на панелно жилище. Имайте предвид, че разходите по кредита, покупката и ипотеката са една порядъчна цифра от рода на 4-5 х.лв., която също трябва да предвидите. Успех   bouquet

# 568
Привет, дами! Днес официално ни одобриха за кредита. Дадоха ни да си прочетем договора и един час се мъчих да го чета и да обърна внимание на всеки детайл.  ooooh!
Утре трябва да подпишем договора и сега съм много притеснена. Стискайте палци всичко да завърши благоприятно. Живот и здраве, следващата седмица може да съм горд собственик на нова бърлога Mr. Green

# 569
Aйде отдели 50-100 лв и иди при адвокат да ти види договора за кредит. Поне ще ти каже какво да очакваш от банката ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт