Теглене на ипотечен кредит неща които трябва да знаем!

• 142 545
  • 779
  •   1
Отговори
# 585
  • София
ट्यूलिप, с агенция ли купуваш имота?
Явно не де, но да питам.
Няма нужда да подписвате предварителен пред нотариус.
Питай ДСК дали имат изисквания кой нотариус да е.
После отива при някой и го караш да ти сметне двата вариянта, за да си прецениш

Не, направо от собственика. Не е пускан изобщо през агенция.

Ох, тотално се ошашавих от количеството информация, което съм изчела през последната седмица - нещо много бързо се развиват нещата,нямам много време за осмисляне, а и сме притиснати от времето и обстоятелствата.

# 586

Сигурно може да са различни - но то всичко става в момента на нотариалното прехвърляне. Защо искате да обикаляте нотариуси?
Този с ипотеката ще трябва да чака прехвърлянето. А банката иска веднага:)

Законна ипотека обикновено се прави.

Ето един цитат бърз:
Цитат
Относно разликите практически:
1. Договорната ипотека е под формата на нотариален акт, а страните по сделката присъстват пред нотариуса при учредяването й. В него най-често фигурира следното съдържание: Описание на страните, т.1- А дава на Б сума в размер на ..... лв., т.2 - За обезпечение на отпуснатия му заем /кредит/, Б /или трето задължено лице/ учредява в полза на А ипотека върху ........., т.3 - Страните се съгласяват ...... и т.н.
2. Законната ипотека се учредява с обикновена молба на кредитора, с нот.заверка на подписа му на самата молба, в която се излагат всички реквизити по сделката, до Службата /агенцията/ по вписванията, като се прилага основанието за вписването й към нея /както посочи някой от колегите - по чл.168 ЗЗД/. Практически най-употребявания вариант е законна ипотека от банка за вписване на ипотека върху недвижим имот, закупен с банковия заем. Характерно тук е, че в нотариалния акт за покупко-продажба на имота задължително съществува запис, че част от цената по сделката е с банков заем - това е основанието на кредитора /заедно с договора за кредит/ да впише законната ипотека.

Защо разликата ще я превеждате и нея по сметка на продавача?!?

# 587
Ох, тотално се ошашавих от количеството информация, което съм изчела през последната седмица - нещо много бързо се развиват нещата,нямам много време за осмисляне, а и сме притиснати от времето и обстоятелствата.

Споко, всички сме били така;)
То затова има професия адвокат - за тази цел, но къде пари и за него Sad

# 588
  • София
Значи, теглим кредит, който е по-голям от данъчната оценка. Банката превежда сумата до данъчната оценка по сметка на продавача, останалата по наша сметка. Ние нареждаме тогава превод от нашата сметка по сметка на продавача.

С всички тези такси, таксички сумата така е набъбнала, че  ooooh! Страх ме е, че като почнем "официално" цялата процедура с банката, после с изповядването ще изкочат още и още таксички.

Аз доколкото разбрах от банката има разлика във времето на изповядване на следката и вписването на ипотеката и реалното усвояване на кредита, т.е. превода на парите по сметка на продавача и по наша (около седмица според инспектора от ДСК). Поради което, банката издава документ за ангажимент към продавача (за който ние плащаме такса Rolling Eyes).

# 589
Значи, теглим кредит, който е по-голям от данъчната оценка. Банката превежда сумата до данъчната оценка по сметка на продавача, останалата по наша сметка. Ние нареждаме тогава превод от нашата сметка по сметка на продавача.

и какво пишете за основание на превода? И каква сума ще фигурира в акта за покупко продажба - данъчната или истинската?

# 590
  • София

и какво пишете за основание на превода? И каква сума ще фигурира в акта за покупко продажба - данъчната или истинската?

За основание... хм... добър въпрос, утре ще питам в банката.

А в акта за покупко-продажба сумата по данъчна оценка или малко по-висока.

# 591
  • Бургас
Записвам се и отивам да ви чета  Wink

# 592
  • София
Имам пак въпрос: от ДСК искат справка на нетния доход за 3 месеца назад. Обаче вчера си вземам справката за март-май и се оказвам с извънредно нисък чист, т.е. нетен доход за април и май заради болнични. Също от бруния ми доход, освен данъка и осигуровките, ми вадят и наема, който си плащам автоматично, заема към ВСК, който вече приключи, членския ми внос за ВСК Sad В тази бележка не ми се отбелязват бонусите, които получава на определен период. И сега съм в чуденка далис този обявен нетен доход имам аджеба шанс за искания кредит (в ДСК няма предварително одобрение по доходи, че да питам). Дадоха ми допълнителна справка за брутния ми доход от началото на година, но дали ще я вземат предвид?!

# 593

Относно болничните - трябва да са наясно, че НОИ изплаща обезщетение за тези дни.
Нетния Ви доход е преди удръжките, за които пишете.
Но така или иначе банката ги взема предвид (в кюпа на месечните ви разходи), за да прецени дали ще ви остане за кредитна вноска.
Най-добре говорете с банков инспектор какво и как ще вземат под внимание.

Последна редакция: чт, 23 юни 2011, 16:07 от lorenca

# 594
  • София
Не, нетният ми доход е след всички удръжки, които споменах и част от които вече са отпаднали (това е според нашите счетоводители, според мен нетният ми доход е след данъци и осигуровки, но...). Сигурно са наясно от банката, че НОИ ми изплаща болничните, но те дефакто не фигурират в справката, както и премиите ми, за това се притеснявам. Разбира се, ще говоря с кредитния инспектор, просто исках да видя имал ли е друг подобен казус.

# 595
Премията ако не ти е изплатена в този период няма да я вземат предвид, защото тя не е гарантиран доход, освен ако я няма записана като допълнителна клауза към ТД
Парите от НОИ може да докажеш с разпечатка от сметката ти, където се вижда, че имаш обезщетение

# 596
  • Пловдив
 Здравейте. И аз се включвам в темата. И ние сме решили да теглим кредит.Изчетох темата и направо  #Crazy Обиколихме няколко банки и сега сме в размисъл. Та така да ви попитам двоумим се между

Райфайзен защото на мъжа ми заплатата минава от там , ГПР е 7,94 , лихвата е 7%, но е е фиксирана за никакъв срок дори и година. До 3-тата година няма право на предсрочно погасяване , след това ни казаха,че може и е без наказателни точки или лихва.Застарховка на жилището ние си я плащаме. В момента няма такса за разглеждане на документи .

И Емпорики ГПР 8,81 , фиксирана лихва за 5 години 6,85% , след това плаваща , определяща се от Софибор или Юробор, застраховка живот е включена. Но за предсрочно погасяване имаме право на 10% от теглената сума плюс лихва.

Надявам се да съм обяснила добре,че и на мен ми е каша. За сега на тези банки сме се спрели. Ако може тези,който имат опит, да споделят и да дадат съвет.Ще ви бъда благодарна

# 597
  • София
Kaliopa02, жилище с акт 16 ли ще купувате? Понеже Райфайзен не дават на акт 14, а дори и това дали ще дадат на акт 15 зависи от това кой е строителя.
Ако избирате между тези две банки аз съм за Райфайзен, но на нас гръцките банки са ни извън списъка Simple Smile
Ние сме се ориентирали по-скоро към МКБ Юнионбанк, но не сме ходили на място да говорим с експерт. Понеже условията, на които трябва да отговаряш за да ти отпуснат кредит в евро при 6,9% лихва са доста и не знам дали ще успеем да се класираме за този процент.

# 598
  • София
Ние също прослушахме Юнионбанк, но наистина условията за достигане на този процент са много и не бихме могли да ги изпълним (а и това води до такова обвързване с тази банка  Rolling Eyes ), за панелки поквриват до 60%,което нас не ни устройва и се отказахме от тях.

# 599
И какво мислите ще се случи с гръцките банки ??? Вие не сте вложители в тях, а кредитополучатели  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт