Машина за хляб-24 част

  • 60 077
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
  • София
  • Мнения: 102
Госпойце Д, благодаря. Много сте отзивчива - както винаги.   bouquet

# 691
  • Мнения: 978
Здравейте!
Ето ме с въпросче. Започнах да правя Бърз хляб /Мулинекс 5000/, но забелязвах, че тестото стои малко по- твърдо от кексово. Два пъти я пусках по съвет на по-опитните. Първоначално си беше добре, но в последствие се наложи  да добавя брашно за да се получи топка. След второто месене пак е много лепкаво / повече от обикновено/. Това го установих като изваждах бъркалките. Спазвах рецептата, мерих с кантарче. Мисля си, че проблема идва от факта, че машината подгрява докато меси.
Моля, ако някой се е сблъсквам с моя проблем да ми даде съвет.

# 692
  • Мнения: 9 785
Здравейте!
Ето ме с въпросче. Започнах да правя Бърз хляб /Мулинекс 5000/, но забелязвах, че тестото стои малко по- твърдо от кексово. Два пъти я пусках по съвет на по-опитните. Първоначално си беше добре, но в последствие се наложи  да добавя брашно за да се получи топка. След второто месене пак е много лепкаво / повече от обикновено/. Това го установих като изваждах бъркалките. Спазвах рецептата, мерих с кантарче. Мисля си, че проблема идва от факта, че машината подгрява докато меси.
Моля, ако някой се е сблъсквам с моя проблем да ми даде съвет.

Правилото за добавяне на брашно или течност важи само в началото при замесването на тестото. После то от самото месене си "омеква", тъй да се каже. Грешка е да се добавя допълнително брашно и след това.

# 693
  • Мнения: 767
lidan, най-сполучливата ми рецепта е:
1-2 с.л зехтин
300мл хладка вода или прясно мляко или айрян - по желание
1с.л мед или захар
1с.л оцет или лимонов сок
200гр пълнозърнесто
300гр бяло брашно
или друго съотношение, но да е около 500гр
1-2 с.л грис -по желание
самардала
счукани ленени семена и други
1.5 ч.л мая дано не съм забравила нещо

В момента правя, остават 1.28 ч, а тестото е до средата на контейнера.

# 694
  • Мнения: 55
lidan, най-сполучливата ми рецепта е:
1-2 с.л зехтин
300мл хладка вода или прясно мляко или айрян - по желание
1с.л мед или захар
1с.л оцет или лимонов сок
200гр пълнозърнесто
300гр бяло брашно
или друго съотношение, но да е около 500гр
1-2 с.л грис -по желание
самардала
счукани ленени семена и други
1.5 ч.л мая дано не съм забравила нещо

В момента правя, остават 1.28 ч, а тестото е до средата на контейнера.

Благодаря ти за рецептата, тъкмо разглеждах твои публикации и имаш страхотни снимки със сполучлив хляб. Ще ти бъда много благодарна ако ми напишеш още твои рецепти Simple Smile Питат ме във форума за "несполучливите рецепти" - тази сутрин правих:
300 мл топла вода + 1/4 кубче мая
1 1/2 с.л. масло
300 гр пълн. грахам брашно
240 г бяло брашно
6 л. семена
1 ч.л. сол
1 с.л. кафява захар
Програма за пълн. хляб, на слаба коричка.



# 695
  • Мнения: 978
polin_a, аз в началото добавих. При второто пускане обаче също имаше нужда-тестото  не беше топка, но е много рядко в сравнение с другите ми хлябове. До сега съм използвала нормалните /дълги/ програми. Нищо ,както и да е. Вече се пече, така, че каквото стане - такова.

# 696
  • Мнения: 767
lidan , до сега не съм ползвала програмата за пълнозърнест хляб-все на основната го правя Embarassed

# 697
  • Добрич
  • Мнения: 6 210
lidan, предлагам ти да започнеш да намаляваш маята с по 1-2 грама и да следиш за резултата. Според книжката на Мулинекс 500 трябва за 1,5 кг. хляб да слагам 18 г. мая. Тогава и моят хляб хлътваше. Познатият ми ме посъветва да започна да намалявам маята и така стигнах до 14 г. Това е количеството за бял хляб.

Виждам, че използваш топла вода. И аз така правех в началото и хлябът ми винаги хлътваше. Сега слагам вода със стайна температура.

# 698
  • Мнения: 438
Здравейте момичета!
Имам едно спешно въпросче......
Искам да направя хляб с пшенично-ръжено брашно на мелница "АРчар".
По-напред в темата бях чела за хляб  само с такова брашно. Та въпроса ми е- колко такова брашно трябва да сложа и на каква програма? Моята машинка е Муленекс.
Благодаря предварително!

# 699
  • Мнения: 9 785
polin_a, аз в началото добавих. При второто пускане обаче също имаше нужда-тестото  не беше топка, но е много рядко в сравнение с другите ми хлябове. До сега съм използвала нормалните /дълги/ програми. Нищо ,както и да е. Вече се пече, така, че каквото стане - такова.

Щом си добавила брашно в началото и се е замесило добре, после вече затваряш машинката и не пипаш Peace.

lidan, опитай да направиш тази рецепта на 3-часова програма.

# 700
  • София
  • Мнения: 8 492
Правих два модела - със суха мая и с прясна. Сухата - 1 пак. на 500 гр брашно. Прясната - 1/4 на 500 гр брашно. И при двата опита хляба спада. Променях грамажа на брашното, на захарта, много хубаво втаса тестото и един час преди края на програмата / за пълнозърнест хляб/, като започне да пече машината, тестото хлътва.

Така както описвате процеса имате превтасване на тестото. Ако правите хляб само с бяло брашно никога не ползвайте програмата за пълнозърнест хляб защото тя е с удължено действие и там има вероятност тестото да превтаса.

# 701
  • Мнения: 2 275
lidan и аз имам същия проблем:хубаво втасва,радвам му се как хубаво се е оформил и като започне да се пече хлътва в средата!
мисля да следя следващия път и да изключа 10 мин по-рано и да включа на печене (както казва дядо хаджия малко преди хляба да е удвоил обема).Според мен втасва по-бързо от колкото трябва,а не знам защо newsm78.Или да продължа както досега да вадя тестото и да пека във фурната (само програма месене+втасване 1ч30),както правят и съседките ми Joy
Вела   bouquetдобра идея,ще опитам

# 702
  • Добрич
  • Мнения: 6 210
Cvetina-71, в момента имам такъв хляб у дома. За брашното и водата се придържах към рецептата от опаковката на брашното, а другите продукти сложих както е рецептата в книжката на Мулинекс 500 за пълнозърнест хляб. Така направих и само за пшеничното пълнозърнетсо брашно и резултата тогава ми хареса повече. С пшенично-ръженото брашно се наложи да добавя още малко брашно, защото тестото не беше сполучливо, а после хлябът стана по- твърд. Докато само с пшеничното пълнозърнесто брашно на мелница Арчар съм много доволна от резултата. Два пъти пекох, като и дата пъти стана супер. Пекох на програмата за пълнозърнест хляб грамаж 750 г. и с двете брашна.

# 703
  • Мнения: 438
Вела-много ти благодаря за отговора!
Аз сложих всичко по рецептата от брашното. Дано да се получи нещо подходящо за ядене,макар че съм се настроила и нищо да не стане. Пуснах го на прграма 8 за 3:45.Взела съм си и пълнозърнесто-пшенично и него ще го пробвам и след това ще докладвам.

# 704
  • Мнения: 3 180
запис, днес си купих ме пекарна за хляб и имам доста да чета и се уча.

Общи условия

Активация на акаунт