Машина за хляб-24 част

• 60 137
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
max-mama , много апетитни козунаци. Коледа мина- ще трябват репетиции за Великден. Grinning
Аз днес изфабрикувах едно хлебче от остатъци от бяло, грахам и типово брашно. Добре се получи. Ползвах основното рецепта за хляб  на "Мулинекса".
Ето го:
http://greta4wpetrova.snimka.bg/cooking/hrana.309982.16950728

# 181
[Благодаря    bouquet  Тавата,в която пека питката е с диаметър 28 см и висока 7-8 см.

Hug

# 182
  • Разград
Бърз козунак

3 яйца-единият жълтък се отделя за намазване накрая
200 гр захар
180 мл прясно мляко
90 мл мазнина-сложих 60 мл свинска мас+30 мл олио
20 гр прясна мая
лимонови и портокалови корички,предварително сварени и подсушени
лимонова есенция
брашно,около 600 гр(ориентировачно)

Маята размих в половината от леко затопленото прясно мляко+1 сл захар+2 щипки сол и брашно,до гъста кашичка.Хубаво разбърках и изсипах в контейнерчето на машината,сложих върху парното,с кърпа отгоре и оставих да втаса сместа.
Захарта разбърках с останалата половина от прясното мляко,затоплих в МВ-то и разбърках,да се разтопи захарта.
Яйцата разбих с тел.
След като втаса маята,към нея прибавих млякото+захарта,разбитите яйца и половината от мазнината,също така и брашно,около 350 гр.
Пуснах на програма за френски хляб(мисля,че това няма значение) и докато се замесва аз прибавях брашно,да се образува на хубава топка.
След това започнах да прибавям мазнината,по-малко,на няколко пъти,кото след всеки път изчаквах да се усвои добре от тестото.Тестото ми нямаше нужда от повече брашно,след мазнината,но ако ви се стори много меко,разбира се,трябва да прибавите.Трябва да се получи стегната топка тесто,нито меко,нито твърдо.Лимоновите и портокаловите корички+есенцията прибавих след 5-минутната почивка в началото.
И така,тестото оставих да се замеси по програмата,трябва да е около 30 минути.Когато завърши с месенето,оставих 10-тина минути да се отпусне,в машината,след което изваждих с намазнени ръце,върху намазнена повърхност и оформих.От това тесто излизат две козунака и затова аз разделих на две и всяка половина на три.Леко премесих всеко парченце,без брашно, и оформих на фитил,сплетох на плитки.
Следва втасването,което аз направих във фурната на 50 градуса под памучна кърпа,за около 50 минути.Това е ориентировачно,тестото трябва да си удвои обема.Извадих за намазване и увеличих градусите на 180,само долен реотан.Намазах козунаците с жълтък+1 сл прясно мляко и поръсих със захар.Сложих формите във фурната.Пекох на долен реотан около 10 минути,после включих и горният.Печенето ми отне около 25 минути,като по някое време сложих ал.фолио,за да не изгорят отгоре.

Последна редакция: пт, 15 яну 2010, 19:30 от max-mama

# 183
  • Разград
Петя,навита съм,много ми се хапва домашна торта,само едно парченце искам.
Вела,аз съм правила така тесто за еклери.Но,трябва да помагаш с дървена лъжица,че бъркалката не може да поеме сместа,защото става лепкава и не е като топка.Иначе,много бърза стана в машинката и добре се измеси.
gretacvetina,хубаво хлебче,от нищо-нещо станало,браво. Peace

Благодаря ви,за похвалите.  bouquet

# 184
max-mama
 Благодаря ти за рецептата много си бърза и много мила. newsm51 newsm10

# 185
Днес си взех контейнера за хлебопекарната. В понеделник се обадих в сервиза за да го поръчам, а във сряда беше във Стара Загора. Цената на контейнера е 48 лева, освен това имаше и бъркалки по 11 лева и си взех 2. Освен за моята Мулинекс 5003 имаше поръчан и казан за още една по-малка хлебопекарна.  Явно казана и бъркалките са проблем на Мулинекс. На новия уплътнението около осите е по-различно, бяло е на цвят и отстрани е капсуловано в метал. Бъркалките също са различни и са по-светли на цвят, тези са светло сиви.
Казах на момичето във сервиза, че ако протече и този контейнер ще си купя друга хлебопекарна, понеже се двоумях между Тефал и Мулинекс и тя каза, че до сега в сервиза нямат нито едно оплакване от Тефал.   newsm78

# 186
max-mama  козунаците  са много хубави.
Ориентировъчно   колко брашно   ти отиде за козунака?
По каква рецепта  правите пълнозърнестия  хляб ?

# 187
  • Разград
max-mama козунаците  са много хубави.
Ориентировъчно   колко брашно   ти отиде за козунака?
По каква рецепта  правите пълнозърнестия  хляб ?

Благодаря   bouquet .Брашно ми отиде долу-горе 550-600.
А пълнозърнестия хляб го правя както дойде.Слагам 250 мл топличка вода,сол и захар по 1 чл,мая 20 гр,защото го приготвям на бързата програма и брашно,докато се образува хубава стегната топка.

# 188
max-mama козунаците  са много хубави.
Ориентировъчно   колко брашно   ти отиде за козунака?
По каква рецепта  правите пълнозърнестия  хляб ?

Благодаря   bouquet .Брашно ми отиде долу-горе 550-600.
А пълнозърнестия хляб го правя както дойде.Слагам 250 мл топличка вода,сол и захар по 1 чл,мая 20 гр,защото го приготвям на бързата програма и брашно,докато се образува хубава стегната топка.

Благодаря за бързия отговор   bouquet
Утре ще пробвам пак да го направя дано този път се получи по хубав.

# 189
Петушка страхотно хлебче!
Макс мама невероятни козунаци!Пак успя да ме запалиш въпреки че имам 2 неуспешни опита.
Стриктно ще спазвам упътванията ти и дано този път ги преборя.
Ето и една питка от мен:

# 190
ditsan  Питката ти изглежда страхотно .Браво на теб справила си се отлично

# 191
  • Разград
Дитсан,питката ти е разкошна. Peace  bouquet Благодаря за похвалата   bouquet .Надявам се този път да се получат козунаците,ще стискам палци. Hug

# 192
ditsan  питката ти е  много хубава. Hug

От това брашно някой  ползвал ли е?То също е на мелница  Арчар,има и добавени  овесени ядки вътре .

# 193
  • Географският център на България-Габрово
ditsan Питката ти е превъзходна.Абе няма излагация тука в нашата темичка,само красиви работи показвате,та на човек му, се завива главата кое да гледа по напред.

# 194
Не мога да не си изразя възхищението от всички вас.
 newsm51Направили сте страхотни питки и хлебчета.
Мах мама ...направо ми се замъгли монитора от аромата на козунаците ти.
Момичета а за нас остава още дълго...

Общи условия

Активация на акаунт