"Без здравна карта няма чужбина" - Някой знае ли нещо за това?

• 5 215
  • 41
  •   1
Отговори
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=339303

Цитат
От 1 април европейската здравна карта става абсолютно задължителна при пътуване в чужбина, съобщиха от здравното министерство. Всеки, който не я покаже на границата, няма да може да напусне страната. И сега това е изискване на Закона за здравното осигуряване, но няколко месеца хората ще ползват гратисен период преди санкциите. Целта на императивния режим е при всеки здравен проблем в чужбина гражданинът да е сигурен, че ще получи помощ без пари, обясниха от здравното министерство. Застраховките няма да са достатъчни.

смята се, че е незаконно да се ограничава предвижването на гражданите, също така, че тази карта не се зачита реално в някои страни от EU.
Имате ли някаква конкретна информация?

# 1
  • O.A.E./ Пазарджик
на всички чужденци кандидатстващи за виза за България се изисква здравна застраховка.

# 2
Поредната недоумица, от която се чудят как да изкарат пари. Би трябвало за ексурзия, почивка до 6 месеца да има добри здравни застраховки ПО ТВОЙ ИЗБОР т.е такива , които ако стане беля действително изплащат, че има и такива които са проформа. След 6 мес навсякъде в ЕУ си длъжен да се осигуряваш в конкретната държава ако работиш там към местен работодател, а двойното осигуряване е ЗАБРАНЕНО. Което е в твой плюс понеже бг осигуровките след 6 месец не ти поемат нищо!!! Това , понеже вече няма да се водиш временно пребиваващ.

Така че вижте закона дали позволява просто здравна застраховка за времето, което излизате. Когато започнете работа, просто си намирате местния осигурителен орган и пей сърце.

Аман от крадци!

# 3
Европейската здравна карта важи в страните от ЕС плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. Тя служи на всички временно пребиваващи граждани (туристи, студенти, командировани и т.н.), за да получат лекарска помощ без излишни формалности и без да се плаща на място.

Копирах от статията това, защото е важно за кои страни важи ЕЗОК. Както и това, че тя не покрива "всички възможни проблеми", както е написано там, а само възникнали спешни състояния......

Като цяло статията е доста объркваща....

# 4
Аз разбрах, че става дума за нещо излязло в Държавен вестник.
Ако това е вярно, трябва да касае много хора!

# 5
Нещото в Държавен вестник е Закона за здравното осигуряване...Представянето на новостите в статията е твърде объркано поднесено..явно журналистическа интерпретация..Законът е достъпен в Интернет...

# 6
  • Sofia
да питам - може ли да се изкара картата по настоящ адрес, а не по постоянен???

# 7
Поредната недоумица, от която се чудят как да изкарат пари. Би трябвало за ексурзия, почивка до 6 месеца да има добри здравни застраховки ПО ТВОЙ ИЗБОР т.е такива , които ако стане беля действително изплащат, че има и такива които са проформа. ...

Има неразбиране за това какво е здравна карта и какво застраховка. Първото е за да не плащаш спешна помощ, а второто покрива много по-голям обем рискове.

# 8
  • O.A.E./ Пазарджик
Поредната недоумица, от която се чудят как да изкарат пари. Би трябвало за ексурзия, почивка до 6 месеца да има добри здравни застраховки ПО ТВОЙ ИЗБОР т.е такива , които ако стане беля действително изплащат, че има и такива които са проформа. ...

Има неразбиране за това какво е здравна карта и какво застраховка. Първото е за да не плащаш спешна помощ, а второто покрива много по-голям обем рискове.
Точно за това казах, че за България се изисква застраховка. За българите излизащи в чужбина - карта. Не може да искаме да сме " в Европата " и да се бунтуваме всеки път като ни налагат по-строги изисквания. А парите къде ще отидат е друг въпрос.

# 9
  • София
Аз имам такава карта от миналата година. Покрива спешната помощ, както са казали повечето преди мен, това което наистина ме вбесява е, че веднъж подал данните си е безумие втори път да пишеш на ръка тъпото заявление и да даваш всяка година по една снимка. Все едно сме в по-миналия век, иначе няма лошо, че е валидна само една година- все пак може да спреш да се осигуряваш и пр., но защо по сто пъти ще въвеждат една и съща информация в базите данни?? Това вече е българска тъпотия..Съжалявам за израза, но като си спомня миналата година как чаках на опашка, после втори път ходиш за получаване, сега и пак ще трябва да се снимам- е тъпо е!!!

# 10
  • София /Абсурдистан
Поредната БГ тъпотия.
Едва ли е законно да те спират да пътуваш ако нямаш такава карта.
Аз си извадих такава карта без изобщо да чакам, нямаше никаква опашка. Спешната помощ е безплатна, независимо дали си осигурен или не, за какво е тогава тази карта, застраховката върши повече работа.

# 11
Аз имам такава карта от миналата година. Покрива спешната помощ, както са казали повечето преди мен, това което наистина ме вбесява е, че веднъж подал данните си е безумие втори път да пишеш на ръка тъпото заявление и да даваш всяка година по една снимка. Все едно сме в по-миналия век, иначе няма лошо, че е валидна само една година- все пак може да спреш да се осигуряваш и пр., но защо по сто пъти ще въвеждат една и съща информация в базите данни?? Това вече е българска тъпотия..Съжалявам за израза, но като си спомня миналата година как чаках на опашка, после втори път ходиш за получаване, сега и пак ще трябва да се снимам- е тъпо е!!!
Peace Peace Peace
Като гледах репортажа и си помислих, че сме 82 година от миналия век... Заявления, снимки... Боже, боже... то бива да искат да оправдаят заплатите на сума народ в държавните учреждения, ама толкова не е редно... Нали тъпанарите имат мойте данни, щом имат инфо за мен дали съм осигурена или не! Защо трябва пак да ги попълвам на поредната тъпа хартийка, за напечатването на която някой е взел тлъста комисионна.... Не е ли достатъчно да си подам личната карта/международния паспорт... Да чукнат ЕГН-то и да извадят проклетия документ??? Явно някой не е наясно със съществуването на мрежи мижду компютрите в едно и също учреждение, както и за съществуването на интернет... Жалко... като си представя как вися на едно гише да вадя здравни карти на всички, подтискайки неистовото желание да удуша някой и отсега ме хващат лудите...

# 12
Велком ту Бългерия
заслужаваме си името Българистан

# 13
  • на пистата
а от къде да си извадя тази карта и колко пари струва

# 14
  • Sofia
аз отново да питам, става ли да си изкарам карта по настоящ адрес а не по постоянен???

Общи условия

Активация на акаунт