ЗАТВАРЯТ МАЛКИТЕ БОЛНИЦИ!!!

• 21 473
  • 558
  •   1
Отговори
# 60
  • гр. Шумен
Училищата се закриват, когато няма ученици. Не мисля, че е оправдано в едно село, където има 15 деца да има училище.
ЗА учениците решение ще се намери - къде с превоз, къде с интернати..
НО за болните какво ги правим, ако се наложи спешна хирургическа намеса (и то не в село, а в малко градче или пък средно голям град), трепем ли ги? Защото докато ги превозят до областния град, може и да гушнат букета.
Моля после да няма оплаквания от "мръсните селяндури", защото всеки има право на живот.

# 61
Има много болници, които са просто преразпределителен пункт - отидете в София, отидете във Варна.

# 62
  • София
И защо си мислите, че с училищата е различно? То, и с болниците е същата работа и се получава един порочен кръг - населението по принцип намалява заради миграцията (къде в по-големите градове, къде в чужбина), намаляват децата, а също и потребителите на здравни услуги. Като намаляват хората започват да се закриват училища и здравни заведения, а като ги няма и въпросните обществени заведения от първостепенна важност за хората, населението още повече намалява, защото младите (че и старите) мигрират, защото си казват "аз къде ще се лекувам като закъсам и къде ще учи детето ми, ще се лашка по автобусите до съседното населено място?". И като остане съвсем без хора закриват и последното училище, и последната болница, че и последната здравна служба и в един момент един лекар е на 5 села.

Сесили,
Какви превози, какъви интернати, моме! Ти ще си пращаш ли детето в интернат само заради това, че училището му е на .... си? Или ще го оставиш да се лашка по дупките на пътищата и училищните автобуси да закъсват в преспите? Училищата са основата на образоваността, а болниците за здравето. Няма ли го някое от двете неща хората си тръгват.

# 63
Училищата се закриват, когато няма ученици. Не мисля, че е оправдано в едно село, където има 15 деца да има училище.
ЗА учениците решение ще се намери - къде с превоз, къде с интернати..
НО за болните какво ги правим, ако се наложи спешна хирургическа намеса (и то не в село, а в малко градче или пък средно голям град), трепем ли ги? Защото докато ги превозят до областния град, може и да гушнат букета.
Моля после да няма оплаквания от "мръсните селяндури", защото всеки има право на живот.

За всяко отразено населено място на картата на България трябва да има:

1.Доктор /поликлиника/ .
2.Учител/училище/.
3.Поп /църква/

Навремето имаше т.н. "централно разпределение" на кадрите .  Simple Smile
А сега май е централизиране на децентрализацията . newsm78

# 64
Хората си тръгват, защото няма работа. А все пак яденето е преди образоваността.

# 65
  • Linz
http://burgas.dir.bg/2010/01/15/news5702425.html

Хората си тръгват, защото няма работа. А все пак яденето е преди образоваността.
Нещата са навързани. На това му се вика "геноцид".

# 66
  • гр. Шумен
А здравето е преди всичко.
ДОбре, хайде да приемем, че е нормално в някое балканско село да няма болница (то в такова село лекар няма, че болница, което вече е гадно), но те се канят да ги закриват и в градове от сорта на Смядово. НАкрая идеята май е да останат само областните градове с болници. А има села, отдалечени много от областния град, но пък близо до някое по-малко градче, което е поемало болните, а сега трябва да бъдат транспортирани са 70-80 километра (а да споменавам ли какви са ни пътищата). Ако случаят е спешен, болният би ли издържал. Изобщо цялата идея е тотално недомислена. НА никой не му иде на акъл, че зад сухите статистики, таблици и графики, с които се пълнят бюрата на министрите стоят човешки същества със своите съдби. Всяко от които има правото на нормален живот. Защото то иначе, нали знаете, чичко Сталин - Есть человек, есть проблем, нет человек, нет проблем!
Пак ще кажа, не ми свиди, че моите здравни осигуровки отиват за издръжката на малки болници в малки градчета, но страшно ме е яд когато същите безнаказано и безконтролно потъват в дълбоките джобове на лекарствената мафия. ТАме е проблемът, а не дали болницата в НОви Пазар е губеща.
P.S. Споменавам имената на градовете абсолютно произволно, просто зада илюстрирам проблема, а не че непременно в това селище болницата ще бъде бастисана.

Сесили,
Какви превози, какъви интернати, моме! Ти ще си пращаш ли детето в интернат само заради това, че училището му е на .... си? Или ще го оставиш да се лашка по дупките на пътищата и училищните автобуси да закъсват в преспите? Училищата са основата на образоваността, а болниците за здравето. Няма ли го някое от двете неща хората си тръгват.

ДОколкото ми е известно в много европейски страни децата отиват в такива училища още от 4-ти клас. НО те си имат традиции в това отношение...
И да, познавам такива хора, от село, на които децата още от 4-ти клас са на квартира в града, защото в село училището е само начално! Направо не е за вярване, че е факт. Интернатът е далеч по-добро решение.
Основно училище трябва да има, но при това обезлюдяване на селата... Моя позната е учителка в с. Троица. Преподава в смесена паралелка - 4-ти и 8-ми клас заедно! ГОлямо обучение пада, ще знаеш. И тия деца очакваме да са равностойни на децата от градовете! Вятър!  Решението всяко село - училище не го виждам, ама хич, след горната картинка. Само че преди да съсипят училищата, трябваше да не се съсипва селското стопанство, за да имат хората нормална възможност за съществуване. Абе нещата са зверски навързани.

Последна редакция: сб, 16 яну 2010, 10:59 от Sessilly

# 67
  • София
Да, няма работа. Коя фирма ще отиде в населеното място Х, ако инфраструктурата е лоша, а цялата административна и прочее система е съсредоточена в София и още няколко големи града? За селското стопанство пък, изобщо не искам да подхващам темата. Ей на, вчера пак казаха хората, че БГ е с най-ниския процент усвоени пари по еврофондовете! Нашата работа стана като в поговорката "вода гази, жаден ходи".

# 68
  • Linz
Няма нищо недомислено. Има поне един, който много добре знае какво прави.

# 69
  • гр. Шумен
Да, няма работа. Коя фирма ще отиде в населеното място Х, ако инфраструктурата е лоша, а цялата административна и прочее система е съсредоточена в София и още няколко големи града?
Отиват те, фирмите, ама с идея да извлекат максимални печалби и третират местните хора като работен добитък. ДАже не и като добитък, а направо като помияри. 16-часов работен ден и заплата далеч под минималната (преди година един доставчик на дървен материал от Родопите каза, че при тях много хора работят в гръцки фирми срещи 50лв на месец! НЕ знам, може и да лъже...). НЯма конкуренция, хората си траят и разчитат на градината в двора и на кокошките.
Абе в село селско стопанство трябва да има. Ама то селско стопанство в ХХІ век с БЕлчо и Сивушка не става.

# 70
  • София
Точно де, за да отидат свестните фирми там, те искат условия! Хората по селата работят за мижави пари И защото са зле образовани, и защото няма инфраструктура, и защото там освен шивашки фирми няма кой друг да отиде! Квалифицираните кадри отиват в големите градове, в частност гледат да са в София, защото и за не дай Боже всичко е тук. Аз съм родена и израснала в малък град, та зная за какво става въпрос. Просто като няма болници и училища в малките градове всеки, който е с акъла си си стяга багажа. Дори с хубава работа не можеш да го задържиш, ако няма къде да се лекува и къде да учат децата му.

# 71
Абе тия от провинцията да мрем, или да се изнасяме съм Софията.
Като се гледа на медицината като на бизнес, който трябва да е печеливш.
Бате Бойко?

# 72
Работя от 10 години в едно от отделенията, които предстои евентуално да бъдат закрити и не мога да се съглася по никакъв начин с тази мярка.Но не защото съм субективна, а защото знам какво са 5, 10 ,15 мин. при един спешен случай.Не веднъж съм виждала жени с отлепена плацента, изчезнали тонове на бебето или нарушена извънматочна бременост и слава на бога всички те са си тръгвали живи от отделението ни.Дали ако трябва да бъдат транспортирани на 80 км. щеше да е така?Дали, ако това бяхте вие или ваши близки щяхте да сте за тази мярка.Съгласна съм, че има малки болници, които не функционират, но не бива да се мери с един аршин.Има огромна разлика между болницата в Трън и тази в Козлодуй.

Peace
Допълвам за още една Болница /Родилно Отделение/ гр.Свищов- пред закриване/РО/,понеже няма анестезиолози ?!?
/не могат да подпишат рамков договор за Отделението/
Бях студентка/1988-г1993г/.Забременях 1989г.Родих 1990г.
Завеждащ отделението беше д-р Христов/ вече в пенсия/.
Следящ бременността ми бе д-р Татяна Вачкова /към момента все още практикуващ лекар/.
Другите също бяха отговорни/д-р Маринов/ .
В 8-я месец /на бременността/ паднах.Линейка,отделение и адекватно лекарско поведение.
Родих си на термина/9 месец/-БЛАГОДАРЕНИЕ на светкавичната и компетентно оказана ми помощ
в РО на гр.Свищов от д-р Татяна Вачкова!
Защо няма субсидии за РО ?Или се захранват с "дарения" само Болници в големите градове?!?
Предложила съм за дарение относно кувиоз РО-гр.Свищов,но......там няма разработки от т.н. "Нагли"!
Навремето /90-те години/ бременните,а след това и майки бяхме БЛАГОДАРНИ за професионализма и всеотдайността на ЛЕКАРИТЕ!
Мога още много да пиша,но.......дано и това се отрази....някъде...! Hug

Малко да се редактирам относно:
"Предложила съм за дарение относно кувиоз РО-гр.Свищов,но......там няма разработки от т.н. "Нагли"!"

Има нещо....,което дано не е проформа :

http://www.dnes.bg/crime/2010/01/16/docenti-ot-svishtov-prali-pa … a-marginite.84268

Последна редакция: сб, 16 яну 2010, 12:24 от Анонимен

# 73
  • Linz
Абе тия от провинцията да мрем, или да се изнасяме съм Софията.
Като се гледа на медицината като на бизнес, който трябва да е печеливш.
Бате Бойко?
Печеливш за кого? Нали всички сме в този "бизнес"...
"Един" е образно казано. Най ме е яд, че сме стадо, което тръгва натам, накъдето го поведат.

# 74
  • София /Абсурдистан
Нещата хич не са прости, ама в общи линии, населено място, в което няма училище и лекари ;и болници) е обречено на обезлюдяване. Хората не искат да остават там, защото няма къде да се лекуват и къде да учат децата им. Хубаво-лошо, ама като го няма и хората бягат. Например, аз съм градско чедо и не бих отишла да живея на място, където не мога една кръвна картина да пусна или детето ми да пътува в студ и пек някъде си за училище. Няма да се връщаме към времето отпреди 60 години, я!
Peace
Аз също не бих отишла да живея на такова място. И аз см изненадана как така с лека ръка се затварят болници в малките градове без да се мисли за хората там. Какво ще правят хората, живеещи там, ако им се наложи спешна помощ например? До скоро не се бях замисляла много, но преди месец мъжът ми получи инфаркт посред нощ и само благодарение на факта, че живеем на 10 мин. път от б-ца св. Анна това му спаси живота.  Как в аналогична ситуация някъде на село биха спасили живот, ако трябва да се пътува 60-80 км с раздрънканата линейка /която кой знае кога и дали ще дойде/. Не мърдам от София и туй то.
Изобщо за мен е немислимо и да пуснеш толкова малко дете - в 4 клас да живее само в интернат, че да ходи на училище. Айде няма нужда, има си нормални училища и децата до определена възраст трябва да живеят в къщи с родителите си. Истината е, че много населен места ще се обезлюдят съвсем. И накрая ако се продължава по същия начин с политиката на геноцид, държавата също ще започне да обезлюдява.

Общи условия

Активация на акаунт