ЗАТВАРЯТ МАЛКИТЕ БОЛНИЦИ!!!

• 21 435
  • 558
  •   1
Отговори
# 465
  • гр. Шумен

Резултатът обаче е налице - едномилионна към 90-та София вече гони два милиона. СЕга колко да ги подгони - четири ли?
Всъщност най-лесното решение го е дал чичко Сталин още през 30-те. Искаш ли да го напиша?

Да, няма го софийското жителство.  Това спираше хората преди.  Ню Йорк е 8 млн, Москва - 13. 
Не идеше реч за софийското жителство, а за други по-радикални мерки. Не ме разбра, ама нейсе.
Иначе аз не го искам софийското жителство. Но продължавам да твърдя, че всеки гражданин на тази държава има право на нормален живот, независимо дали живее на жълтите павета или в Провадия.
Нормалните държави свиват разликата в стандарта между различните населени места, ние я увеличаваме (защото едва ли някой вярва на митовете, че вместо еди какво си ще се създаде не знам си какво си... в бъдеще неопределително).

# 466
И как ги свиват тия разлики?

# 467
  • Варна
И как ги свиват тия разлики?

С добра инфраструктура? newsm78

# 468
И болници и училища на всеки 12 хлд. д., най- вече. И държавен монопол върху дейностите, със забрана дори да се произнасят думите "реорганизация" и "приватизация", а ако се произнесат случайно- то еквивалентността между тях да се подразбира презумптивно.

# 469
  • гр. Шумен
Тая тема определено вече почна да цикли на едно място. Нееднократно съм го писала - реформа, окей, но не от опакото че напред. Сиреч осигури първо условия и възможности, а после бастисвай. ТЕ такова животно не се случва обаче. За толкова години се нагледахме на тотално съсипване и унищожение в името на рИформата, творение на всички правителства до момента (особено в първите години на демокрацията).
Иначе е ясно, че жителите на големите градове ще си гледат своя чорап и няма да им дреме за някакви си там селяндури - дали с конски вагон или с космически кораб ще се придвижват до заветното място за лечение (защото спешната  е като в епиграмата на БОтев - "ти го чакаш да се роди, аз ти думам - умряло е" и така ще си остане). Сиреч консенсус явно няма да има.
Апропо, тази седмица при Цветанка РИзова темата е точно за болниците.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 16:43 от Sessilly

# 470
Иначе е ясно, че жителите на големите градове ще си гледат своя чорап и няма да им дреме за някакви си там селяндури - дали с конски вагон или с космически кораб ще се придвижват до заветното място за лечение

Да, изгарям от жерание да се довлекат в София, вместо да си седят в малката си болничка и да си мислят, че се лекуват.

# 471
  • гр. Шумен
Иначе е ясно, че жителите на големите градове ще си гледат своя чорап и няма да им дреме за някакви си там селяндури - дали с конски вагон или с космически кораб ще се придвижват до заветното място за лечение

Да, изгарям от жерание да се довлекат в София, вместо да си седят в малката си болничка и да си мислят, че се лекуват.
Не, не изгаряш от точно такова желание. Предпочиташ да ги няма въобще, ама баш това ще се случи (освен ако не се приложи метода на Йосиф Безцеремонович).
И повярвай, ако пиша всичко това тук, то не е от чист алтруизъм - точно ми е ясно какво ще се случи (като жител на областен град все пак), защото от няколко години разнасям възрастните си родители в болницата и виждам каква е хавата.
Номерът на китайката е - могат ли малките болници да бъдат ефективно-работещи. Ми могат. Номерът е да се измисли начинът за да станат такива, а не да се закепенчват.
Как става този номер - ами с добри мениджъри, които да мислят с главата си, а не с половия си орган!

# 472
  • София
И все пак до колкото разбрах, поликлиниките в тези градове си остават и става въпрос само за болниците.

Пък аз доколкото се ориентирах въобще не е ясно какво по-точно ще остане в град с 1 болница, защото за да станела тя поликлиника, пак трябвало пари и т.н. Rolling Eyes

За да има болница, първо е имало и има поликлиника. Така, че действащите поликлиники няма да бъдат затваряни.
Или греша...?

Ами и аз се опитвам да си го обясня, ама нещо не ми се получава.
В тоз град има 1 болница. Толкоз. Няма пари, ще затварят болницата. Пита се ще останат ли кабинети поне като поликлиника. Отговорът е, че и за това трябват пари и т.е. не е ясно дали ще има дори поликлиника.

# 473
Искаш да кажеш, че има градове без поликлиника, а само болница? Не го вярвам това.

# 474
  • София
Искаш да кажеш, че има градове без поликлиника, а само болница? Не го вярвам това.

Заповядай в Козлодуй  Peace
http://kozloduy-bg.info/?p=guide

(Медицинските центрове са частни)

# 475
  • в страната на чудесата
И болници и училища на всеки 12 хлд. д., най- вече. И държавен монопол върху дейностите, със забрана дори да се произнасят думите "реорганизация" и "приватизация", а ако се произнесат случайно- то еквивалентността между тях да се подразбира презумптивно.
и не плосък данък 10 %, а нарастваща ставка с минимум 38-40.
и не 4% от бюджета за здравеопазване, а 16-20.
да се върнем в реалността...

...

(Медицинските центрове са частни)
и като са частни не работят ли? законът за лечебните заведения е еднакъв и за държавните, общинските и частните...

# 476

Има, Бо. И от там иде цялата дандания. Бъркат се двете понятия. Хората си мислят, че като останат без болница, няма да имат кьорав лекар.  А повечето такива болници работят като поликлиника с преспиване.

# 477

Интересува ме крайният резултат.
Последно, на колко го оценихте човешкия живот?

# 478

Има, Бо. И от там иде цялата дандания. Бъркат се двете понятия. Хората си мислят, че като останат без болница, няма да имат кьорав лекар.  А повечето такива болници работят като поликлиника с преспиване.

И аз не вярвам да останат без лекари.  Rolling Eyes

# 479

Интересува ме крайният резултат.
Последно, на колко го оценихте човешкия живот?

За желаещите да четат цифрите нямат отношение към цената на човешкия живот, а конкретно и ясно значение. Пак месите нещата, но това е нормално за тук. Та кой и къде издържа болница на 12 хлд. д. и кой каза, че ако болницата е на 50 хлд.д. е обезценен нечий  живот?
Иначе е по- добре една качествена болница, за мен лично без значение кой е собственик, пред две, които така или иначе бачкат като ДКТ-та реално. Много е патосът, излишен е.
Бо, има градове само с болница, която дефакто си е една поликлиника, както се писа- с приспиване... често по домовете. Сега поне наименованието й ще е според това, което се предлага. ОПЛ никой няма да изгони насила също там, където ги има.

Общи условия

Активация на акаунт