Майчинството счетоводно - 26

• 38 261
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
  • Пловдив
Да попитам и аз:
 Болничният по майчинство смята ли се като майчинство?от първия ден на 45 дневнения болничен в продължение на 410 календарни дни получаваш обезщетение за бременност и раждане
На 1-ви февруари 2010 ми изтече последният болничен,от тази дата трябва да съм в майчинство-не си в майчинство,а в обезщетение и то от първия ден на 45 дневния
Змам,че работодателят изплаща една година обезщетение от 90% в/у заплатата,но до коя дата?-не ги плаща работодателят,а НОИ
До датата когато съм родила (4-ти ноември)или до датата,в която официално излизам в майчинство(1-ви февруари)?-НОИ ти изплаща обезщетение по време на 410 те дни

# 721
Искам да попитам, знае ли някой дали като се върна след година майчинство на работа и си актуализирам заплатата-10 дни,след това мога ли да си пусна платен отпуск,който е 6месеца и ако го направя, ще загубя ли правото да получавам половината си майчинство ?Дали трябва първо да изтече тази 2-ра година майчинство и след това да ползвам платен отпуск?Благодаря предварително

# 722
  • Пловдив
Искам да попитам, знае ли някой дали като се върна след година майчинство на работа и си актуализирам заплатата-10 дни,след това мога ли да си пусна платен отпуск,който е 6месеца и ако го направя, ще загубя ли правото да получавам половината си майчинство ?Дали трябва първо да изтече тази 2-ра година майчинство и след това да ползвам платен отпуск?Благодаря предварително

след 410 те дни можеш да си пуснеш платена отпуска и през този период ще получаваш 50 процента от майчинството.след това може да си възстановиш пак майчинството или да работиш.

# 723
Искаш да кажеш,че сега ми приключва едната година майчинство, връщам се на работа и си пускам платения отпуск,като ще вземам и половин майчинство.А след това мога още 6м.да съм по майчинство на минималната така ли?

# 724
  • Пловдив
Искаш да кажеш,че сега ми приключва едната година майчинство, връщам се на работа и си пускам платения отпуск,като ще вземам и половин майчинство.А след това мога още 6м.да съм по майчинство на минималната така ли?

да

# 725
Много ти благодаря за бързия отговор Grinning

# 726
Момичета,
преди малко звънях в НОИ за моя първи болничен за БиР и ми казаха, че този месец всички плащания на обезщетения ще закъснеят,  #2gunfire #2gunfire защото НОИ те първа си актуализирал програмата за 2010 год.  #Cussing out
така че, Честито на Всички Ни и Благодаря ти НОИ, че се сети февруари месец да си актуализираш програмата!

Последна редакция: пн, 08 фев 2010, 20:26 от AnMary

# 727
Момичета, искам да попитам за следното:
Живот и здраве скоро ще ставам мама. В момента се водя управител в моя фирма, ЕООД, и съм единствен служител там, тоест няма подчинени, съдружници и т.н. Плащам си осигуровки.
Въпросът е, ако работя след като родя (аз работя за няколко фирми по договори за сътрудничество и пускам за това фактури 1-2 на месец), ще мога ли да продължа да пускам тези фактури за извършени услуги или те ще се отразят на взиманото майчинство?
Има ли изход от тази ситуация, защото работата не е тежка, извършва се по интернет, от вкъщи и мога да се справям.
Предварително благодаря!

# 728
Здравейте мили момичета Hug,
Отово да споделя че без вашата помощ съм за никъде Embarassed
Имам следния въпрос:
В декларацията за остатъка от 135 до 410 дни в първото изречение-Моля да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане считано от.... пиша деня в който ми свършва последния болничен ли? той е от 01.02 до 06.04., т.е. трябва да се явя на работа на 06.04. и трябва да запиша тази дата, нали?
И в т.9 от същата декларация считано от кога трябва да напиша?
Предварително ви благодаря  bouquet

# 729
  • В полите на Пирин планина
Момичета, искам да попитам за следното:
Живот и здраве скоро ще ставам мама. В момента се водя управител в моя фирма, ЕООД, и съм единствен служител там, тоест няма подчинени, съдружници и т.н. Плащам си осигуровки.
Въпросът е, ако работя след като родя (аз работя за няколко фирми по договори за сътрудничество и пускам за това фактури 1-2 на месец), ще мога ли да продължа да пускам тези фактури за извършени услуги или те ще се отразят на взиманото майчинство?
Има ли изход от тази ситуация, защото работата не е тежка, извършва се по интернет, от вкъщи и мога да се справям.
Предварително благодаря!

Ако имаш предвид да работиш като управител на ЕООД-то, то не може едновременно с това да получаваш обезщетение. Евентуално може да получаваш хонорари по граждански договор за този период.

# 730
Цитат
Ако имаш предвид да работиш като управител на ЕООД-то, то не може едновременно с това да получаваш обезщетение. Евентуално може да получаваш хонорари по граждански договор за този период.

Благодаря ти!
Значи, за да мога да работя с тези фирми, ще трябва да сключа граждански договор, да им дам лична сметка и след това да плащам данъци върху сумите. Правилно ли разбирам, че хич ме няма в тези неща.

# 731
  • В полите на Пирин планина
Цитат

Благодаря ти!
Значи, за да мога да работя с тези фирми, ще трябва да сключа граждански договор, да им дам лична сметка и след това да плащам данъци върху сумите. Правилно ли разбирам, че хич ме няма в тези неща.

Данъкът се удържа от възложителя по договора, както и дължимите осигуровки.

# 732
  • Пловдив
В декларацията за остатъка от 135 до 410 дни в първото изречение-Моля да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане считано от.... пиша деня в който ми свършва последния болничен ли? той е от 01.02 до 06.04., т.е. трябва да се явя на работа на 06.04. и трябва да запиша тази дата, нали?-да
И в т.9 от същата декларация считано от кога трябва да напиша?-пишеш първия ден на 45 дневния

# 733
Здравейте!

Самоосигуряваща се мама има въпрос  Grinning
Вмомента ползвам отпуск за отглеждане на малко дете 1- 2 г. Какъв процент здравни вноски дължа според промените за тази година?Да разберам ли, че независимо, че съм в майчински трябва да се осигурявам на 420 лв???

# 734
Момичета,
преди малко звънях в НОИ за моя първи болничен за БиР и ми казаха, че този месец всички плащания на обезщетения ще закъснеят,  #2gunfire #2gunfire защото НОИ те първа си актуализирал програмата за 2010 год.  #Cussing out
така че, Честито на Всички Ни и Благодаря ти НОИ, че се сети февруари месец да си актуализираш програмата!

Не НОИ а НАП си актуализираха програмата за образец 1 и от миналия вторник приемат Д1.Това е причината поради която може да се забавят плащанията от НОИ които са обвързани с тази декларация.Зависи кога фирмата в която работиш е подала образците.

Общи условия

Активация на акаунт