Майчинството счетоводно - 26

• 38 159
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
  • София-Младост
Благодаря Ала-Бала за отговора.
Прекъсването може ли да е за 2-3 дни и отново да изляза в болничен и съответно базата да се вдигне 5-2000,а за шестия месец как ще е изчислен?
Ако шестия месец ти е този в болничен, за него ще се вземе базата , от която ти е изчислено обезщетението.

Върнах се на работа преди изтичане на майчинството, което е 2г, затова сега получавам половината майчинство.Възможно ли е да получавам отново цялото ако спра да ходя на работа,но да запазя работното си място.
Можеш отново да излезеш в отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. възраст.

# 706
Благодаря за бързите отговори.
Не съм безработна още. Ще стана чак когато поискам да се върна и ми изтече отпуската. За борсата си мислех че дават повече пари:))) И аз не знам защо ми хрумна.
 Утре ще се консултирам с някой от агенцията по труда или както там се казват, за да разбера как да постъпя.
 Благодаря ви отново . Не знам дали има друг , който да помага на българските майки така както вас.  bouquet

# 707
  • Варна
Благодаря за бързите отговори.
Не съм безработна още. Ще стана чак когато поискам да се върна и ми изтече отпуската. За борсата си мислех че дават повече пари:))) И аз не знам защо ми хрумна.
 Утре ще се консултирам с някой от агенцията по труда или както там се казват, за да разбера как да постъпя.
 Благодаря ви отново . Не знам дали има друг , който да помага на българските майки така както вас.  bouquet

Щом не си безработна могат да те съкратят само с разрешението на Инспекцията по труда, като майка на дете до 3 години се ползваш с протекции. Wink

# 708
Благодаря ти Elfita, 45-ия ден трябва да е датата на термина  Simple Smile

# 709
Айде и тук да задам въпроса ми,понеже другаде не получих отговор.
 В болничен съм от  ноември месец.На 23.12 придобих 6месеца стаж и от тогава трябва да ми се изплащат болничните (още чакам). Термина ми е 27.03,а добиването на 12 месеца стаж за майчинство го придобивам юни месец. Водя се на договор,но нямам стаж за майчинство,т.е. до придобиване на стаж ще съм към социалните. Разбрах,че когато ми издадат 45-дневния болничен,правя ксерокопия,оригинала го нося на работодателя,а ксерокопието на социалните.Обаче разбрах,че има срок,в който работодателя трябва да прати последния болничен в НОИ и от там ще ми пратят писмо,че отказват да ми изплащат майчинство до придобиване на стаж.С това писмо се ходи при социалните и се записвам там. Въпросът ми е,този последен 45-дневен болничен има ли срок,в който трябва да се предаде в НОИ,понеже имало срок в социалните и след това отказват от там да плащат майчинство.Понеже в моята работа представят болничните кажи-речи месец след даването им.
Ако някой е запознат въобще с процедурата-липса на стаж и социално майчниство до придобиването му,моля да се включи   Praynig

И също да попитам,защо всеки месец,откакто съм в болнични социалните ми осигуровки са различни-400,80,а даже и 2,02 лв
Shocked

# 710
  • София
А защо нашите управници не се замислят малко и не гласуват промени в КТ - майки с деца до 6г. да минат на 6 часов работен ден, както е в Герамания например?
Не е ли най-важното да сме с децата повече време, вместо да липсваме по 10-11 часа от вкъщи, и да плащаме на лелички и бавачки???
Как може да се внесе подобно предложение в НС ?

# 711
  • Варна
А защо нашите управници не се замислят малко и не гласуват промени в КТ - майки с деца до 6г. да минат на 6 часов работен ден, както е в Герамания например?
Не е ли най-важното да сме с децата повече време, вместо да липсваме по 10-11 часа от вкъщи, и да плащаме на лелички и бавачки???
Как може да се внесе подобно предложение в НС ?

И тутакси майките с деца до 6 години се превръщат в персона нон-грата за работодателя. Дори да се гласува подобен закон, според мен той е нож с две остриета .

# 712
  • Пловдив
аз също мисля,че да има закона,според които  майките да работят 6 часа няма да ни помогне.А сигурно трябва и да ни плащат колкото на другите?Закона е добър на за педантичния и изпълнителен германец,не е повдодящ за нашите ширини

GodaiVa ,за болничнте има срокове,но често не се спазват и няма санкции

# 713
И също да попитам,защо всеки месец,откакто съм в болнични социалните ми осигуровки са различни-400,80,а даже и 2,02 лв .Че последното каква осигуровка е? ooooh!

# 714
Привет Hug
Искам да ви попитам следното:
В момента съм в болничен по майчинство ( втория от родилния дом). Интересува ме, ако сега забременея отново и родя в рамките на майчинството от 1 година, после
как ще ми се изчисли второто майчинство- като 90% от болничните до момента ли или ма МРЗ newsm78 Т.е колко ще получавам с второто дете?Благодаря ви предварително  bouquet

# 715
  • Пловдив
Привет Hug
Искам да ви попитам следното:
В момента съм в болничен по майчинство ( втория от родилния дом). Интересува ме, ако сега забременея отново и родя в рамките на майчинството от 1 година, после
как ще ми се изчисли второто майчинство- като 90% от болничните до момента ли или ма МРЗ newsm78 Т.е колко ще получавам с второто дете?Благодаря ви предварително  bouquet

ако 45 дневния за второто започне преди първото дете да навърши две години,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото-не 90 процента от болничните,не МРЗ 

# 716
Elfita ,
Супер си, много ти благодаря Hug  bouquet

# 717
  • София-Младост
И също да попитам,защо всеки месец,откакто съм в болнични социалните ми осигуровки са различни-400,80,а даже и 2,02 лв .Че последното каква осигуровка е? ooooh!
По време на болничен социални осигуровки не се плащат, а само здравни. Тези цифри от къде ги видя?

# 718
По време на болничен социални осигуровки не се плащат, а само здравни. Тези цифри от къде ги видя?
От сайта на НОИ-справка на социални осигуровки.И аз се очудих.Така много ще ми падне майчинството,какво е това 80 лв. 2 лева  Sad

# 719
 Да попитам и аз:
 Болничният по майчинство смята ли се като майчинство?На 1-ви февруари 2010 ми изтече последният болничен,от тази дата трябва да съм в майчинство.Змам,че работодателят изплаща една година обезщетение от 90% в/у заплатата,но до коя дата?До датата когато съм родила (4-ти ноември)или до датата,в която официално излизам в майчинство(1-ви февруари)?

Общи условия

Активация на акаунт