Майчинството счетоводно - 26

• 38 165
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Извинявам се, ако въпросът ми е обсъждан, но искам да попитам дали и татковците имат право на някакви болнични, когато съпругата им роди и ако да, от кой се издават и кой ги изплаща работодателят или НОИ? Предварително благодаря за отговор или насока къде да прочета.

Нямат право на болничен, а на 15дневен отпуск от датата на раждане на детето. Изплаща се от НОИ.

Хексе, а имаш ли представа какви документи трябва да се попълнят и къде да се подадат?

# 691
  • Пловдив
Хексе, а имаш ли представа какви документи трябва да се попълнят и къде да се подадат?

1. Заповед за разрешаване на отпуска от работодателя.
2. Документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.
3. Декларация за изплащане на обезщетението-приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.Ако от 2007 г насам е ползвал болнични,не трябва да го попълва отново.
4.Приложение 13-изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

# 692
  • Пловдив
Elfita, много благодаря за отговора   bouquet

# 693
Здравейте! Въпросът ми е следния: В полагаемите дни за двете години, през които съм била по майчинство включва ли се допълнителния отпуск за ненормиран работен ден? Благодаря предварително!

# 694
Здравейте, искам да ви попитам правилно ли разсъждавам?
Терминът ми е 8-ми май- Първият 45-дневен болничен  според мен трябва да е с дата от 24 март до 8 май, а в болницата ми казват от 25 март ???? коя дата е правилната? Благодаря Ви!

# 695
Момичета,искам да ви попитам следното-самоосигуряващо се лице съм-
този месец ще ми се ЗАСТЪПЯТ МАЙЧИНСТВО С ПЕРИОД НА БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ,подавам приложение №12 в тридневен срок-т.е.най-късно три дни след издаването на болничния лист,в приложението се изисква да се приложи доказателство за настъпилото обстоятелство,НО ДЕ ФАКТО това е болничният ми лист,който аз ще подам следващия месец,когато си платя осигуровките за този,
какво да приложа -копие или нищо newsm78,
подавам и приложение №4-за получаване на 50 процента от майчинството-НЕГО кога да го подам -заедно с приложение №12 или другия месец,когато съм вече внесла осигуровките за този newsm78

# 696
  • Пловдив
Здравейте, искам да ви попитам правилно ли разсъждавам?
Терминът ми е 8-ми май- Първият 45-дневен болничен  според мен трябва да е с дата от 24 март до 8 май, а в болницата ми казват от 25 март ???? коя дата е правилната? Благодаря Ви!

25 март е
брои 45 дни назад като 45 ден ти е 8 май

а и в крайна сметка дали ще е плюс или минус един ден /щом е в един месец/,за теб няма значение

# 697
Добро утро, момичета.
 Имам проблем , който не мога сама да реша. Моля за помощта ви.
 Излязох в майчинство преди повече от година. Сега бебо е на една годинка. Работех в БТК АД. Но преди пооловин година цялата фирма си смени името на Виваком. Всички колеги са подписали договор с новата фирма. Сега разбрах , че не ми пазят мястото и че не мога да се върна на работа в новата фирма. Сега ако поискам да се върна ще ми изплатят отпуската и чао. ВЪПРОСЪТ ми е имам ли право на обезщетение и на борса сега? Или трябва бебчо да стане на две годинки и да вземам дотогава по 240 лв. Защото ако сега отида на борсата ще са повече паричките.Досега вземах по 650 лв 12 месеца. Ами не знам как да постъпя. Написах си името на фирмата за да стане ясно, че са голяма фирма и вероятно са измислили всичко добре за тях в правно отношение.

# 698
  • Варна
Добро утро, момичета.
 Имам проблем , който не мога сама да реша. Моля за помощта ви.
 Излязох в майчинство преди повече от година. Сега бебо е на една годинка. Работех в БТК АД. Но преди пооловин година цялата фирма си смени името на Виваком. Всички колеги са подписали договор с новата фирма. Сега разбрах , че не ми пазят мястото и че не мога да се върна на работа в новата фирма. Сега ако поискам да се върна ще ми изплатят отпуската и чао. ВЪПРОСЪТ ми е имам ли право на обезщетение и на борса сега? Или трябва бебчо да стане на две годинки и да вземам дотогава по 240 лв. Защото ако сега отида на борсата ще са повече паричките.Досега вземах по 650 лв 12 месеца. Ами не знам как да постъпя. Написах си името на фирмата за да стане ясно, че са голяма фирма и вероятно са измислили всичко добре за тях в правно отношение.

Ако продължават да те водят на работа, то нямат право да те съкратят без разрешение от Инспекцията по труда.
От Борсата няма да вземаш повече пари, максимума е 12 лв на работен ден.

# 699
На борсата не дават ли по колкото си получавал последните 6 месеца?
А за съкращението, не знам как се води. Те просто са замразили или закрили фирмата. Дали се води съкращение това?

# 700
  • Варна
На борсата не дават ли по колкото си получавал последните 6 месеца?
А за съкращението, не знам как се води. Те просто са замразили или закрили фирмата. Дали се води съкращение това?

От БТ се получават минимум 6лв. на ден или максимум 12лв на ден, за период от 4 месеца.
В крайна сметка ти в момента си безработна ли, защото останах с впечатлението, че може да се върнеш и чак тогава да те съкратят? newsm78
Освен това ако преди половин година са ти прекратили ТД, би трябвало да ти спрат и обезщетението.

Последна редакция: нд, 07 фев 2010, 10:59 от Хексе

# 701
Здравейте!Ще помоля и аз за съвет. newsm03
Налага се да изляза в болничен до края на бременността си по лекарско настояване.
Питането ми е относно болничните как да бъдат издадени с цел да не ми се намали последващото обезщетение.
Имам до момента 5м на -2000лв и един на 240лв.като база.Преди това имам над9 г стаж.
От 1.02 съм в болничен за 30дни,но за следващият незнам как ще е по-добре за мен да е продължение  или издаден първичен.  newsm12
Как ще се пресметне базата за изплащане ако е първичен или продължение.
Много питам,но имам нужда от помощта ви. smile3525

# 702
  • София-Младост
Здравейте!Ще помоля и аз за съвет. newsm03
Налага се да изляза в болничен до края на бременността си по лекарско настояване.
Питането ми е относно болничните как да бъдат издадени с цел да не ми се намали последващото обезщетение.
Имам до момента 5м на -2000лв и един на 240лв.като база.Преди това имам над9 г стаж.
От 1.02 съм в болничен за 30дни,но за следващият незнам как ще е по-добре за мен да е продължение  или издаден първичен.  newsm12
Как ще се пресметне базата за изплащане ако е първичен или продължение.
Много питам,но имам нужда от помощта ви. smile3525
За да е първичен ще трябва прекъсване между двата болнични. И базата ще се изчисли наново за 6 месеца назад.

# 703
Върнах се на работа преди изтичане на майчинството, което е 2г, затова сега получавам половината майчинство.Възможно ли е да получавам отново цялото ако спра да ходя на работа,но да запазя работното си място.

# 704
Благодаря Ала-Бала за отговора.
Прекъсването може ли да е за 2-3 дни и отново да изляза в болничен и съответно базата да се вдигне 5-2000,а за шестия месец как ще е изчислен?

Общи условия

Активация на акаунт