Майчинството счетоводно - 26

• 39 380
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Виждам, че сте много бързи, точни и ясни в отговорите си!
При мен нещата стоят така: В срдата на седмия месец от бременността ми, ми заявиха най-нагло, че ако напусна за тях щяло да е най-добре, тогава си тръгнах по-рано и повече не се върнах. Аз съм на безсрочен трудов договор. На 21-ви сънът ми навършва 2 годинки и разбира се не горя от желание да се върна там. Та въпросът ми е мога ли да си получа платената отпуска, която е за тези 2 г. 40 дни и имам още 10дни отпреди, ако те не са съгласни, каква ми е алтернативата. трябва ли да работя 10дни поне или просто като напусна ще ми го изплатят?
И понеже татко почина на 23-ти декември  имам ли право на на нещо от работа?
Благодаря ви предварително момичета!

# 76
Elfita,
Много благодаря  bouquet

# 77
millenita_g, според мен можеш 2 седмици по-рано да пуснеш заявление за платен отпуск и в същото време да заявиш, че желаеш да напуснеш след това, ако те не са съгласни ще ти изплатят парично обезщетение за размера на неизползвания отпуск.
Ако желаеш ти сама можеш да отработиш 10 дни, с което си актуализираш заплатата и чак тогава да поискаш отпуск и напускане.
Нека знаещите ме допълнят, ако е необходимо по Кодекс реално отработено предизвестие...

# 78
  • Пловдив

Здравейте , по този повод да попитам . Получих и последната сума от болничния през декември, за януари майчинството през февруари ли ще го получа и има ли къде да проверя всичко ли е наред с документите , както си проверявах в сайта на НОИ болничните и осигуровките.

обезщетението за януари ще го получиш до 5 февруари

# 79
  • София
Elfita Hugблагодаря!

# 80
  • Майничка
Виждам, че сте много бързи, точни и ясни в отговорите си!
При мен нещата стоят така: В срдата на седмия месец от бременността ми, ми заявиха най-нагло, че ако напусна за тях щяло да е най-добре, тогава си тръгнах по-рано и повече не се върнах. Аз съм на безсрочен трудов договор. На 21-ви сънът ми навършва 2 годинки и разбира се не горя от желание да се върна там. Та въпросът ми е мога ли да си получа платената отпуска, която е за тези 2 г. 40 дни и имам още 10дни отпреди, ако те не са съгласни, каква ми е алтернативата. трябва ли да работя 10дни поне или просто като напусна ще ми го изплатят?
И понеже татко почина на 23-ти декември  имам ли право на на нещо от работа?
Благодаря ви предварително момичета!

Да допълня Пумукъл - ако не сте държавен или общински служител, чиято заплата се определя с нормативен акт, това отработване на 10 дни едва ли ще доведе до актуализация. Пуснете молба за освобождаване по взаимно съгласие, считано от 22, като посочите, че ако този вариант е неприемлив, нека тази молба се счита за предизвестие, като за периода на предизвестието ще ползвате платен отпуск за 2007/8 година в размер на ... (колкото се пада предизвестието по договор). После в заповедта за прекратяване на договора би следвало да са отбелязани останалите дни за плащане.

Съболезнования за баща Ви, но, за съжаление, нямате право на нищо. Ако сте била на работа, бихте имали право на 1 ден платен отпуск за деня на погребението срещу бележка от общината, но това е важало към онзи момент.

# 81
gargamela Пумукъл Благодаря!

# 82
Здравейте! Искам да попитам след като ми изтече първата година от майчинството ("скъпоплатената"), трябва ли да се подават някакви документи за това, че продължавам да ползвам майчинство и втората година? Благодаря предварително!   bouquet

# 83
  • Пловдив
Здравейте! Искам да попитам след като ми изтече първата година от майчинството ("скъпоплатената"), трябва ли да се подават някакви документи за това, че продължавам да ползвам майчинство и втората година? Благодаря предварително!   bouquet

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (Приложения 3 изтегли от тук http://www.bgstuff.net/content/view/1296/523/

2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО -не е задължителна,само ако ти я поискат

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. Пловдив

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: ………………….                                                                     ДЕКЛАРАТОР: ............

град:Пловдив

# 84
Elfita, изключително много ти благодаря за бързият отговор! Heart Eyes   bouquet
Сега ми остава да се надявам, че не съм много закъсняла с подаването на документите, че детенце навърши годинката на 11.01., а аз не се информирах по-рано... Rolling Eyes

# 85
  • Пловдив
MimiZ ,не си закъсняла  Peace

# 86
Бих искала да попитам, ако 5 месаца съм на минималната РЗ и 6 м на 1200лв, колко майчинство би търябвало да взема?

И другия ми въпрос е има разлика ако се вземе болнични с прекусване и болнични без прекъсване по време на бременноста.

Благодаря Ви smile3525

# 87
Здравейте!
Може би някъде има отговор на моя проблем, но да попитам някой знае ли какво мога да направя, че да получавам майчинството, след като моя работодател не е плащал осигуровките от юни 2009? Вече ми е изтекъл и третия болничен, 5 месеца съм без пари. Трябва да има някакъв начин! Много ще съм ви благодарна, ако дадете отговор или съвет!
Да допълня, че ''няма начин да се платят само моите осигуровки'' !

Поздрав

# 88
  • Пловдив
Бих искала да попитам, ако 5 месаца съм на минималната РЗ и 6 м на 1200лв, колко майчинство би търябвало да взема?

И другия ми въпрос е има разлика ако се вземе болнични с прекусване и болнични без прекъсване по време на бременноста.

базата е 12 м и няма как 5 м на МРЗ и 6 м на 1200.по-скоро 6 м на МРЗ и 6 м на 1200-обезщетението ще е грубо 830 лв
Няма значение дали болничен с прекъсване или без прекъсване,но докато си в болничен не може да се осигуряваш на 1200.така че трябва да работиш до край,без болнични

macipis 
,молиш ги да заяват само твоите осигуровки без реално да ги плащат.Иначе жалба  подаваш

# 89
Elfita Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт