Майчинството счетоводно - 26

• 38 207
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
Yana-barborana ,нЕма тъпи въпроси,душа Hug
значи броиш ги от първия ден на 45 дневния

Много благодаря за информацията!  Flutter Hug  bouquet

# 676
  • София
Не знам дали въпросът ми е за тук.
Казусът ми е следният:
До 20.09.09 бях в майчинство - първата година. След това се върнах на работа. Сега напускам (по взаимно съгласие). На майчинство нямам право, тъй като детето е на ясла. А имам ли право да се запиша на борсата, докато си търся нова работа?
Благодаря предварително, ако някой ми отговори.  Hug

# 677
  • Пловдив
Казусът ми е следният:
До 20.09.09 бях в майчинство - първата година. След това се върнах на работа. Сега напускам (по взаимно съгласие). На майчинство нямам право, тъй като детето е на ясла. А имам ли право да се запиша на борсата, докато си търся нова работа?
Благодаря предварително, ако някой ми отговори.  Hug

нямаш право на майчинство,защото нямаш работа,а не че детето ходи на ясла.Като намериш нова работа имаш право на 120 лв майчинство до 2 г на детето,независимо дали детето е на ясла или не.Може да се запишеш на борсата и ще взимаш 4 м по 120 лв

# 678
  • София
Казусът ми е следният:
Благодаря предварително, ако някой ми отговори.  Hug
нямаш право на майчинство,защото нямаш работа,а не че детето ходи на ясла.Като намериш нова работа имаш право на 120 лв майчинство до 2 г на детето,независимо дали детето е на ясла или не.Може да се запишеш на борсата и ще взимаш 4 м по 120 лв
Не разбирам. Нали втората година е платена 240 лв. Ако съм си вкъщи с детето, нали ги взимам? За 120-те лв. го знам. Аз и сега ги взимах. А защо 120 лв. от борсата, а не 60 % от заплатата, на която съм се осигурявала и защо 4 месеца?

# 679
  • Пловдив
Не разбирам. Нали втората година е платена 240 лв. Ако съм си вкъщи с детето, нали ги взимам?-да,взимаш ги,но защото си в майчинсто чрез фирма.Като няма фирма,няма и пари.
. А защо 120 лв. от борсата, а не 60 % от заплатата, на която съм се осигурявала и защо 4 месеца?-защото напускаш сама[/color]

# 680
  • София
Не разбирам. Нали втората година е платена 240 лв. Ако съм си вкъщи с детето, нали ги взимам?-да,взимаш ги,но защото си в майчинсто чрез фирма.Като няма фирма,няма и пари.
. А защо 120 лв. от борсата, а не 60 % от заплатата, на която съм се осигурявала и защо 4 месеца?-защото напускаш сама[/color]
За първото разбрах сега. Благодаря ти!
А за напускането сама - аз затова изрично подчертах, че официално напускам по взаимно съгласие. Това няма ли значение? Как да развалим договора, за да имам право на обезщетение за безработица?

# 681
  • Пловдив
Как да развалим договора, за да имам право на обезщетение за безработица?

щом напускаш ще взимаш обезщетение за безработица,но ще е 4 м по 120 лв

вече ако те съкратят е според осигурителиня ти доход размера,а продължителността според стажа.Но имай предвид,че максималното дневно обезщетение е 12 лв на работен ден

# 682
  • София
Как да развалим договора, за да имам право на обезщетение за безработица?
щом напускаш ще взимаш обезщетение за безработица,но ще е 4 м по 120 лв
вече ако те съкратят е според осигурителиня ти доход размера,а продължителността според стажа.Но имай предвид,че максималното дневно обезщетение е 12 лв на работен ден
Т.е само ако съм съкратена имам право на обезщетение, така ли?
А за размера аз четох, че е до 150 % от МРЗ месечно.

# 683
  • Пловдив
Т.е само ако съм съкратена имам право на обезщетение, така ли?-не,не е така,нали ти писах и по-горе,че пак ще получаваш обезщетение,дори по взаимно съгласие,но ще е 120 лв 4 м

А за размера аз четох, че е до 150 % от МРЗ месечно-трудно ще се стигне до 150 % от МРЗ месечно.Писах ти ,че максимума е 12 лв на ден.Дори месеца да е с 23 работни дни-пак не го стигаш

# 684
  • София
Т.е само ако съм съкратена имам право на обезщетение, така ли?-не,не е така,нали ти писах и по-горе,че пак ще получаваш обезщетение,дори по взаимно съгласие,но ще е 120 лв 4 м
имах предвид - само ако съм съкратена ли имам право на по-големия размер и срок
А за размера аз четох, че е до 150 % от МРЗ месечно-трудно ще се стигне до 150 % от МРЗ месечно.Писах ти ,че максимума е 12 лв на ден.Дори месеца да е с 23 работни дни-пак не го стигаш
За 150 % от МРЗ го четох тук - http://btsz.hit.bg/obez.htm
Чл. 69. (1) Размерът на паричното обезщетение за безработица на лицата, които са работили при пълно работно време, е 60 на сто от полученото средно месечно брутно трудово възнаграждение за последните 9 месеца, през които са подлежали на задължително осигуряване за безработица, но не по-малко от 80 на сто и не повече от 150 на сто от минималната работна заплата, установена за страната.

# 685
  • Пловдив
*Ирина* ,това което четеш е старо.В момента минимума е 6 лв-максимума е 12 лв на работен ден.Отиди в БТ и питай,за да се увериш

Минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица се определят ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Чл. 11. Определя се за 2010 г. дневен минимален размер на обезщетението за безработица - 6 лв., и дневен максимален размер - 12 лв.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 22:28 от Elfita

# 686
  • София
Ясно, значи от там съм се объркала.
Така е, като всички четат от интернет и не знаят основни неща (като мен).
Много ми бяха полезни мненията ти.
Благодаря още веднъж.   bouquet

# 687
  • Пловдив
радвам се,че все пак ми повярва накрая  Grinning

# 688
  • София
радвам се,че все пак ми повярва накрая  Grinning
Аааа, аз ако съм вярвала в себе си, а не на вас, нямаше да питам тук.  Wink
Просто ми трябваше време, за да ми се изясни.  Hug

# 689
Здравейте!
Може ли да ми помогнете с малко информация?!
До 03.08.2009г бях по майчинство с първото ми дете,след което започнах работа и ме осигуряват на 420 левв.В момента съм бременна във втория месец и въпроса ми е:ако сега изляза в болнични,какво обезщетение ще получавам,колко %/80 или 90/ и на база колко месеца назад ще се изчислява?
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт