В САЩ бохчата сме стъкмили,114 гозби наредили!(или другото лице на бейбибума)

• 37 151
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Какво е педагогическо захранване? Изпуснах го когато моята дъщеря беше бебе... Laughing

# 91
На Хаити мисля че ще им е повече от полза да пращаме пари, отколкото партакеши... Летището им е сериозно засегнато, пътищата са разрушени, пристанището е разрушено, така че купища колети и кутии просто няма как да бъдат разтоварени и кой знае кога биха достигнали самите хора. Организациите апелират да се изпращат пари вместо предмети, защото там на място могат да наемат машинария да разчистят пътищата и откопаят хората, за да могат другите помощи да стигнат до тях. В момента един от най-големите проблеми е че помощите няма как да достигнат хората защото всичко е разрушено и недостъпно Sad

Преди няколко страници ,ставаше въпрос за торти.Аз вчера направих един сладкиш,много вкусен и много лесен и бърз(бърка се точно за 2 минути) за правене.Ето рецептата. Simple Smile

Я, майонеза и шоколад заедно! Това ми хвана окото. По принцип би ми прилошало като си представя комбинацията, но откакто разбрах че "торта от моркови" е виц и гадост само в България, имам смелостта да опитам какви ли не комбинации  Wink Пети, мерси за линка - определено ще я пробвам.

Щом темата официално вече стана готварска, да питам още нещо. Любопитно ми е каква е комбинацията между американското ви пребиваване и българското ви потекло що се касае до манджите, които готвите. Преминали ли сте на местни манджи (т.е. от целия свят), или си държите на българското? Предполагам някаква комбинация, но ми е интересно при кой каква. Чувала съм както "не мога без баничка" така и "българска храна не ядем". При нас се получи едно разделение, понеже и двамата готвим, и главно всеки си готви неговото за да образова другия за културата си  Grinning Той обича и да си измисля и скалъпя нови неща, което доста му се отдава. Аз готвя по-рядко и обикновено е когато ми се дояде нещо родно и познато, и си настоявам на гювеча и сърмите и разните там други български неща. Но май започвам и аз да клоня към тукашни рецепти, защото са пригодени за тукашните продукти и по-лесно се постигат. Иначе все нещо търся и не намирам - я българско нишесте, я зелеви листа за сърми, агнешки дреболийки и о, да не споменавам шкембето че ме гледат като извънземно по магазините  Mr. Green Радвам се че мъжО е много толерантен към българските карантии и странности, и със смелост опитва всичко. Заради мен и кози мозък е ял горкият...  Heart Eyes Но само след като в Китай го пречупиха с кучешко, по недоразбиране на менюто.

Последна редакция: сб, 16 яну 2010, 04:41 от Дидитка

# 92
При нас с българската кухня уж е по-лесно, защото и двамата сме българи и пак има неща, които не се правят вкъщи (като мусака и таратор). Горе-долу сме 50/50 български и чужди манджи. Всякакви индийски кърита, например, стават бързо и вървят с бира - как да не готвиш едно такова веднъж седмично  Laughing

# 93
Е, не, отивам!

# 94
Офи - педгогическо захранване се вика на това да разрешаваш на бебето да ви бърка по чиниите, вместо да купуваш пюрета. Това в нашата къща доведе до две важни промени - минимум сол и пържене, и тотален бан на чиизкейка. Работи чудесно като диета, ама е скучна работа Sad

Аз се научих да готвя извън България, така че нямам претенции да съм много наясно с българската кухня. Мъжът ми е руснак и според него аз не разбирам от риба, туршии, супи и ръжен хляб. Останалото го яде  Laughing

# 95
Мога без "баничка"  лесно, както и без българско кисело мляко  Simple Smile  

У дома се готвят какви ли не неща. Имам гръцка готварска книга,  американски вегетариански поне 3, а от една година и антична българска готварска книга.  Много от рецептите ми са намирани, обаче, на All Recipes сайта. Любимата ми кухня е всъщност Тай, но все не мога вкуса да го уцеля както в ресторант. На детето любимата храна е chicken fried rice  (друг приготвя месото ако е у дома).   Обичам индийска кухня, и съм се опитвала 1-2 пъти у дома, но сосовете ми просто не стават истински и това е.  С мексиканските рецепти имам повече успех.  

Гювеч се харесва на американските ми познати. Дори преди време се запознах с една дама, и като стана дума за България, тя каза със светнали очи "Гювеч!"  Оказа се, че е живяла в България и това я беше впечатлило най-много Simple Smile

П.П.  В една от вег. готварски книги има "Bulgarian Stew" рецепта със зеленчуци,  канела и сини сливи. Баба ми правеше нещо подобно, но без канела и беше почти супа.

Последна редакция: сб, 16 яну 2010, 19:46 от Pixie

# 96
В тотален разрез с темата - искам да питам има ли някой тук на ВМ НВД? За 1 път започвам диета в живота си и търся съмишленички, опит, съвети и .. някой, който да ми заключи сладоледа във фризера. Laughing

# 97
Дидитка, интересен въпрос!
За трите години, откак съм тук не съм спряла да оглеждам с какво пълни средностатистическия американец количката си в магазина, с цел, да разбера какво ядат хората, когато няма специален случай, ама- тъмна индия ми е  newsm78... Виждам кашончета със замразени специалитети и всякакви не- полезни работи, но нали съм си късогледа и все пазя хуните- концентрацията ми е ниска, та идеи оттам не мога да събера достатъчно...

Карам си на това, което съм готвила и в БГ, като се опитвам да взимам интересни идеи и да правя творчески експерименти и с тукашни продукти и уреди.

Ходенето ми на гости, досега все е било свързано с набиване на пица, барбекю, лазаня, тай фуд, също- пуйка, разни вери спешъл шунки... оттам идеи- нихт!
Когато ние сме имали гости- ако са само американци- изобщо не рискувам да им готвя, директно поръчвам я пици, я крилца (мъжът ми е българин, умее да пържи чудни яйца, но на него за приготвяне на барбекю все още не разчитам, въпреки, че един ден ще стигнем и дотам надявам се Wink).
Ако гостите ми са от смесени с българи бракове, разчитам, че са се култивирали- слагам сух таратор, луканка, сърмички, баницааа (чат- пат с праз) и риби разни- знам, че ще се изяде поне.

В ресторантите пък- какво установявам- тъпчат те с някаква безкрайна салата, или апетайзер, а основното ядене, обикновено не е нищо особено. От веригите дето имаме тук (ФЛ)- от Карабас съм доволна- порциите не са огромни, а вкусно ми беше...

Храна, която да не мога да спра да ям и да експериментирам- сирена разни и СЛАДОЛЕД (Ева  Laughing), както и всякакви морски дарове и скариди, ама съм на периоди с това последното.

П.П. Виждала съм перфектно почистено шкембе в Пъбликс, но не го долюбвам...
Егати постинга, друг  път няма да пиша на гладно, обещавам.

# 98
У нас се готвят няколко бг манджи, няколко мексикански(любимите ни), няколко американски и това се върти всяка седмица. От време на време намирам повод или решавам да пробвам нещо разли4но, но принципно си остава за от време на време ядене, не минава в графа седми4но меню. Зимата правим супи 4есто-българска пилешка,кортофена, 4икен и нудълс, минестроне, тако, на булк взимам разни миксове от няколко вида бобови, доста вкусни стават.

Въпреки, 4е мъжа ми е американец, никога не каним на брабекю, защото той не оби4а и не знае как да прави.

Преди малко се прибрахме от американско гости за обяд, имаше салата със зехтин и винегрет,супер яко ризото и препе4ен хляб. Аа занесох снежните топки на Танита и се изядоха за отрицателно време, голям хит.

Ева, не знам каква е тази диета, но ще те подкрепя за сладоледа, нямам в хладилника и обещавам да не ям..всъщност за какъв период става на въпрос Simple Smile

# 99
Всичко без шоколад, сладки плодове и хлебни е позволено по принцип. Нисковъглехидратна е на български, low carb po nashenski Simple Smile

По темата съм малко крайна, готвим и ядем само бъларска храна, досега не съм срещнала друга кухня, в коята всичко да е така добре балансирано, не-твърде-мазнинно или въглехидратно или с добър аромат (последното във връзка с кърито). Не готвим карантии, защото ми става лошо дори при мисълта за тях, всичко друго правя. Гювеч, гювечета, мусака, таратор, баница и любимите бабини манджички с ''чорба'' винаги правя.

Не разбирам американската хранителна култура, а и не ща.

# 100
Ева - прочети още преди да се метнеш на нещо толкова абсурдно и небалансирано. Има далеч по-разумни начини...знаеш какво ще ти изброя  Mr. Green Пиши си калориите (ама сериозно, включая всичките от баница, манджички, алкохол), повече движение, и т.н.

При нас работи много добре контрол върху какво влиза в къщи: не купуваме нищо, което не трябва да изядем. Т.е. няма сладолед, майонези, бисквитки, сокове. 

В БГ за две седмици полудях с децата; висяха пред на баба си шкафа и мъркаха "бисквииииитки" докато някой мине и се поддаде. Сега няма мъркане, защото няма шкаф с бисквитки  Mr. Green

=================
(и на цялата тази здравословна тирада; декадентната бисквитена торта на Клеър отлежава в хладилника, утре ще се облажим покрай гостите  Flutter) Веднъж седмично може.

# 101
Съпругът ми е на беззвъглехидратна диета в момента. Аз съм я правила и дава чудни резултати.

Иначе в къщи готвим основно българска кухня. Много харесваме и мексиканската ( в Хюстън ядохме чудни пълнени чушки, почти като българските). Иначе от държавите, които сме посетили съм си "откраднала" по някоя рецепта. Съпругът ми е спец по барбекюто, прави и много пушени меса и риба, а аз правя филета и сланини ( все пак имам балканджийска жилка).
Иначе на познати американци и канадци сме правили баници, луканки, кьопало,не са ми отказвали на нищо, а и за партита са молили да правим. Корейците останаха очаровани от шкембе чорбата ( съпругът ми я приготвя страхотно). Китайците са отворени за всякакви експерименти, а както каза една приятелка китайка - ние ядем всичко. За алкохола - корейците останаха очаровани от греяната ракия например ( и успях да им пласирам няколко бутилки "Бургас 63" като подарък).

# 102
Мацки здравейте   bouquet
Имам въпрос към знаещите, днес ходихме на преглед на 9мес и за мое учудване ни биха 3тия прием на хепатит Б и ни взеха кръв, та обясниха ми че всичко е наред, но аз нали съм си питка любопитка, та исках да зная какво изследват и ми казаха hb-11.4 и leed-low, та въпроса ми е какво означават?, нб мисля че е хемоглобин и тя ми каза че нормата е нормален над 11, обаче какво е това леед newsm78 да не е живак? че нещо ми вика то се съдържа в играчките правени в китай и ако детето ги е гризало ей такива обяснения ама нещо не ми стана ясно Rolling Eyes

# 103
Миме олово е ,само че се пише lead.На моите никога не са им взимали кръв досега.

# 104
Пети благодаря ти! Знаех си че нещо са объркали в книжката като са го записвали Wink
Ами така ми каза докторката че на 9мес се прави това изследване

Общи условия

Активация на акаунт