Има ли кърмещи мами с диабет?

• 1 336
  • 10
  •   1
Отговори
Имам нужда от съвет..Поставиха ми диагноза Неинсулинозависим захарен диабет.
Изписаха ми Сиофор,като лекарката ми обясни,че тези лекарства не са противопоказни по време на кърмене,но според нея е най-добре първо да отбия бебка и тогава да ги започна,като не трябва да отлагам повече от месец и през това време си следя редовно кръвната захар.
На мен естествено не ми се иска да отбивам беба,тя е на девет месеца.
Ако започна да спортувам и спазвам строга диета,дали ще мога да задържа нивата на кръвната захар без да се покачват макар и без хапчета?
Кръвната ми захар е 6.58,триглицеридите-3.69,а гликирания хемоглобин е 6.6%
ОПределено ще ми е много криво ако трябва да я отбия,не съм подготвена за такова нещо..имах съвсем други планове..
Така,че ако някоя мама с диабет кърми или е кърмила,нека сподели своя опит,моля Praynig

# 1
  • Варна
Аз не съм с диабет, а само с инсулинова резистентност, и съм още много прясна мама, но бих казала да не спираш кърменето, защото сиофора наистина не е несъвместим с кърменето, а и кърменето спомага за намаляването на кръвната захар. Можеш да потърсиш Сиофор в http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp като Metformin  и да прочетеш за него. Аз бях на Метформин преди да забременея и по време на бременността в по-малки дози и това помогна да износя бременността си докрай. Така че не е страшно лекарство, особено ако не е предписана голяма доза, а с твойте стойности на кръвната захар сигурно дозите не са високи.
Диетата и спорта също ще свършат добра работа, като за диетата трябва да изключиш бързите въглехидрати и да намалиш бавните, всъщност да намалиш общото количество въглехидрати като процент спрямо протеините и мазнините, и е хубаво да не се въздържаш от мазнини, включително и животински, с изключение на маргарини, и ако можеш да замениш слънчогледовото олио със зехтин. Ако обичаш риба можеш да ядеш океанска скумрия и сардина колкото можеш повече, в подкожната им мазнина се съдържа омега 3 мастни киселини, които вършат чудесна работа за мастната и въглехидратната обмяна. Ако не обичаш риба можеш да си вземеш Омега 3 от подкожна мазнина от аптеката или ленено масло в бутилка на Балчо (има го в Пикадили, сигурно и на груги места), дръж го на тъмно и пий по една лъжичка на ден. Но ако не сте готови не спирай кърменето.

А, и при коя ендокриноложка ходиш, как ти го откриха диабета и какви дози Сиофор са ти предписани?

# 2
Аз съм с инсулинова резистентност, която ми откриха по време на бременността. Тогава ми предписаха глкоаж, което е метормин всъщност, обаче аз оказах да го пия и само следяхме бебето. Сега след като родих си правих ново изследване и се оказа за нещастие, че отново имам проблем с инсулина. Но засега няма да спирам да кърмя бебето, то е на 7 месеца. Но все пак искай мнение на ендокринолог, може  и втори. Аз се лекувам с хомеопатия, уж се опитвам и да пазя диета. Но не се получава. Само че при мен е различно, защото нивата на кръвната ми закар са ок, а не е добре инсулина след обременяването с глюкоза. Смятам да кърмя до годинката на бебето, мислех и повече, но заради инсулина и килограмите трябва да взема мерки по намреме.

# 3
araxna Ходя при д-р Протопопова.Изписа ми го 3 по 1 таблетка от 500 мг.
Ще си купувам другата седмица велоергометър и ще сваля първо наднорменото тегло като си следя захарта ,разбира се..Ако се качва,ще почна лекарствата.
Ако мога да ги отложа докато беба навърши годинка поне,ще е много добре Praynig

vance и аз планирах да кърмя дълго ,но ...май само желание не е достатъчно за съжаление.
Ще се опитам ,пък да видим Hug

# 4
  • Варна
3 по 500 не е много малко, аз преди да забременея вземах 2 по 850, а след това 2 по 250, и ми се вижда много за тези лабораторни резултати, ако са само тези. Аз на твое място бих се консултирала с още един ендокринолог. Предписването на перорална терапия преди да се опитат диета и режим на мен лично ми изглежда като презастраховане. Изследванията ти не са катастрофални, и може да се нормализират с нормализирането на теглото и диетата, на майка ми с подобни резултати и бе предписана само диета и разходки години наред преди да стигне до лекарства. Аз лично не бих бързала с Метформина, но дори и да го вземаш не пречи на кърменето, ако не е във висока доза.

# 5
Да,определено не мисля да бързам,но все пак ако се вдигне захарта повече ще си ги взема.
Май наистина няма да е зле да се консултирам с още някой.
само незнам при кой newsm78

# 6
Леле, аз съм в същото положение...Само, че захарта мие в нормите, а инсулина е горе, а за килограмите, незнам какво да коментирам. Кърмя, и докато не се отбие Гугу няма да започвам терапия,каквото ще да става.

# 7
Аз си купих велоергометър и започнах отслабваща диета за диабетици,като постепенно намалих и броя пъти,които хапвах.Резултат имаше още първите дни.
Също реших да не пия засега медикаменти,макар че моите са съвместими с кърменето.Реших първо да пробвам,сваляйки килограми какъв ще е резултата.
И макар,че в сравнение с преди ям на четвъртината четвъртината    млякото ми не е намаляло или поне беба не се е оплаквала,но това разбира се не значи че се отнася и за другите...
Но според мен отиди пак на ендокринолог,който ше ти каже каква ще е правилната диета за теб,защото наистина е много важно да кърмиш,но още по-важно е да си здрава за да си гледаш децата,защото теб няма кой да те замести!
Аз не ям само бяла захар,бяло брашно и картофи,а ориза го заместих с кафяв,иначе си ям всичко друго,но често-по малко -3 основни хранения и 2 до 4 междинни като количеството е ограничено.
Много добре се чувствам така,но още нямам глюкомер,за да видя повлияли ли са се стойностите.
Ще се справим,но трябва навреме да си обърнем внимание и по-малко нерви,доколкото е възможно   newsm10

# 8
Аз не избягвам никакви храни, плющя си всичко, само следя количествата и въглехидратните бомби, трябва да ги няма.
От кога си с тази диагноза? Аз  развих след първото раждане ИНЗД, като и кортизолът беше на горната граница.
Д-р Протопопова-какво ти е мнението? В смисъл, че аз сега търся док за след кърменето за консулт и лечение.

# 9
Здравей, darinahristova,

Поздравления за борбеността ти!

Ти вече сигурно много си чела и знаеш, че като цяло майките, които имат диабет, в могат да кърмят и в повечето случаи това е добре и за тях, и за бебетата им. Чудесно е, че имаш желание да се справиш без лекарства и съм убедена, че шансовете ти да се справиш са големи. Ако все пак се наложи прием на лекарство, вече знаеш, че някои медикаменти за диабет, като метформина, са съвместими с кърменето в определени дози и не е необходимо заради него да прекъсваш кърменето. Ето едно изследване, според което среден прием от 1500 мг  метформин дневно от кърмещата майка може да се счита за безопасен за бебето. Ето линк, ако си служиш с английски: http://neonatal.ttuhsc.edu/lact/Metformin.pdf. Ако не, аз мога да ти преведа основните неща в статията Simple Smile.

Разбира се необходимо е състоянието ти да бъде следено от лекар.

# 10
Благодаря ти!Да,вече от няколко места разбрах,че няма да има проблем и въпреки това мисълта да пия лекарства и да кърмя не ми е много приемлива  Confused
Предпочитам ако е крайно наложително да започна да пия хапчета,да я кърмя до годинката и да я отбия.
Правя всичко възможно да не се стига до там...
Ако се стигне,ще обмисля по-обстойно полза/риска и ще решавам какво да правя.

Общи условия

Активация на акаунт