Как да накарам детето ми да рисува?

• 9 709
  • 54
  •   1
Отговори
# 45
  Ааа, Мандаринка изби рибата с този лаф Joy
  И аз мисля, че не е хубаво да го караш насила, учителките да си гледат работата.

# 46
Без да съм чела коментарите , ще споделя, че не бих го карала.
Моето дете също не обича да рисува. А пък да оцветява - съвсем не го търси. Затова пък обича да работи с глина или пластилин. Прави разни неща от хартия. Реже с ножици, къса - но само по собствено желание (демек не би тръгнал разни формички специални да реже). Оставям го спонтанно да прави, каквото му е кеф.
Рисуването основно е за развиване на фината моторика, за да се улесни писането после. С доста други дейности може да се развиват тези умения, така че - намери подход към твоето дете. Правенето "насила" може съвсем да убие желанието.
Иначе в детската детето ми прави нещата, които всички рисуват, но никога нищо допълнително  Mr. Green Но не се е случвало учителите да коментират с негативно отношение липсата му на интерес. И те оценяват, че други неща са му интересни.

# 47
  • Sofia
И аз не съм чела коментарите по назад, но също бих казала, че не бих го карала да прави нещо, което не желае. Ще му дойде времето и на това спокойно.

Рисуването основно е за развиване на фината моторика, за да се улесни писането после. С доста други дейности може да се развиват тези умения, така че - намери подход към твоето дете. Правенето "насила" може съвсем да убие желанието.

Peace Това е вярно и според мен. Ако искаш да се развива фината моторика може да предложиш на детето пластелин. С него пък може да му е интересно да се занимава.

# 48
  • София
Е да де,то ясно че няма да стане художник,но нали рисуването е важно за неговото развитие.А пък и в градината основно с това се занимават,не ми е приятно да ме питат дали се занимавам с него.

Shocked
Мила, това е тяхна работа! Затова им се плаща! Затова са с големите претенции, че не били просто бавачки - ами, да го научат, като мислят, че могат!
Аз лично на твое място щях изцяло да зарежа тази работа - не всеки е длъжен да е превъплъщение на Рафаело - и да видя какво на него му харесва. Може да обича да строи. Или да реди мозайки / пъзели. Или да разглобява / сглобява. Или да изрязва курабийки. Или да разказва приказки по картинки. Или... изобщо - забележи какво го забавлява него, не превръщай часовете заедно във взаимно мъчение.

# 49
И моят син обичаше да казва първо "не мога".Дори за някакви елементарни неща.
Аз обаче започнах да му правя един театри:) Правех се на крайно изумена като ми кажеше, че не може и започвах да го подканвам само да опита, за да видя дали наистина не може и какво ще се получи ако опита.
След това каквото и да се получеше аз изпадах във възторг колко добър е резултата и как ме е метнал, че не можел:)Той се ухилваше до уши:)
Сега рисува и то доста добре според мен, а и в градината го хвалят.И това за сравнително кратко време.
А да оцветява по принцип не обича, но се справя много добре и е много горд, когато "не излиза от очертанията".

Просто дори и в редките случаи, когато детето ти нарисува нещо ти трябва много да го поощряваш.

Но честно казано на мен ми е много чудна реакцията на госпожите ви.Те не знаят ли че децата имат различни интереси и това, че твоето не иска да рисува не означава, че ти не се занимаваш с него.Може просто да не го влече детето, да не му е интересно.

Моята дъщеря я поощрявах по същият начин и то защото госпожите се оплакваха че не иска да рисува.Сега вече рисува и оцветява.

# 50
  • В заешката дупка
Въпросът с рисуването, а и с други занимания на децата, не винаги опират само до тава, че на детето "не му харесва". Много често опира до самочувствието на детето и до физическите умения да върши някои неща. И ролята на родителите (и възпитателите) тук, според мен, е точно да му помогнем да се научи, да му помогнем да придобие самочувствие и увереност, че се справя, защото именно тяхната липса пречи на детето да се занимава. Нямаше по-щастливо дете от моето, когато се научи сам да прави кръг и да рисува слънце, нещо, което неговите връстници правят от години. И сега вече "му харесва" да рисува...

# 51
  • Варна
Въпросът с рисуването, а и с други занимания на децата, не винаги опират само до тава, че на детето "не му харесва". Много често опира до самочувствието на детето и до физическите умения да върши някои неща. И ролята на родителите (и възпитателите) тук, според мен, е точно да му помогнем да се научи, да му помогнем да придобие самочувствие и увереност, че се справя, защото именно тяхната липса пречи на детето да се занимава. Нямаше по-щастливо дете от моето, когато се научи сам да прави кръг и да рисува слънце, нещо, което неговите връстници правят от години. И сега вече "му харесва" да рисува...
Точно там ми се струва,че е проблема.Няма увереност че ще се справи.Винаги съм го поощрявала и съм го хвалила когато направи нещо,но явно само това не стига.

# 52
Със същия успех можеш да пуснеш тема "Как да накарам детето си да пее?"
Или "Как да накарам детето си да танцува?"

Когато става въпрос за изкуство, според мен няма "накарване". Или на едно дете му е интерсно и го прави, или - не. Нерисуващото дете не е по-малко развито, по-малко креативно или по-малко умно от рисуващото.
Голямата ми щерка започна да рисува, когато проходи. Щом докопаше нещо, с което може да се рисува, пък било то и пръчка в пясъка, започваше.
Малката допреди няколко седмици нямаше никакъв ищах и търпение да рисува /на 3 год. е/. Но пък не можеш да й затвориш устата и мозъчето и работи на пълни обороти.

Ако някоя госпожа смята, че рисуването е единствения начин да се развие фината моторика на едно дете, това е доста тъжно. И за нея, и за въпросното дете. Че и за родителите му.

Виж кое е инетересно и забавно на твоето дете и играйте на него. Не го карай да рисува.

# 53
  • Sofia
Със същия успех можеш да пуснеш тема "Как да накарам детето си да пее?"
Или "Как да накарам детето си да танцува?"

Когато става въпрос за изкуство, според мен няма "накарване". Или на едно дете му е интерсно и го прави, или - не. Нерисуващото дете не е по-малко развито, по-малко креативно или по-малко умно от рисуващото.

Да така е, аз предполагам, че Глухарче обаче не иска детето да стане художник. Но наистина нерисуващото дете не означава, че е по- малко развито и умно от другите деца. Peace

# 54
Аз не мисля, че трябва да го насилваш да прави нещо, което не му е приятно или интересно. Най-много по този начин да го откажеш съвсем от опитите му...

Общи условия

Активация на акаунт