Как отстоявате позицията си и вземате решения?

• 783
  • 7
  •   1
Отговори
Интересно ми е как убеждавате събеседниците си(приятели, съпрузи, шефове) в правотата на вашите тези. Не ми се иска да коментираме тези от типа "извиване на ръце", "ред сълзи, ред сополи" и др., а само онези, които се основават на емоционална равнопоставеност на двете страни.
Обикновено в литературата пише: изтъкнете доводите си, аргументирайте се и т.н.
Е да, ама така обикновено не става - защото и другата страна има своите си аргументи и своето приемливо решение. Та, в размисли по темата все повече се убучедих, че подходите са различни и зависят от хората.
Започвам с  пример от моята работа:
Шефът ми е доста авторитарен  и обича решенията да са винаги негови. Трябваше ми време, за да схвана, че с аргументи и противопоставяне не става. И му намерих цаката - започвам от далеко да му говоря за това, което смятам за правилно под формата на вметки в разговора вкарвам аргументите си. Минава време,  в което той е имал време да осмисли казаното от мен. И когато дойде в
време за вземане на решение, той е взел моето решение, което дефинира като свое. И той е доволен, и аз съм доволна.

Подходът ми към съпругът и приятелите ми са различни, ще ги споделя и тях, но ми е интересно вие как убеждавате...

# 1
Много зависи кого се опитваш да убедиш. Всеки си има такава "цака"  и реагира различно на различните подходи. Затова гледам да опозная човека първо, и после да подходя подобаващо. Ако не го познавам (ситуация форум, например) прилагам най-удачният за мен подход - информирано и разумно-звучащо мнение, поднесено по мирен начин.

# 2
Аз шеф, никога съм нямала Laughing, но казвам направо ,че не съм на това мнение.....следват аргументи.

# 3
  • Варна
Аз съм от директните. Даже от прекалено директните на моменти. И често, без значение кой е насреща, подходът ми е един и същ. Убедила съм се, че това не е работеща стратегия, но дипломатичността и подмолните действия са ми безкрайно чужди. Излагам си аргументите, точно, ясно и твърдо. Оборвам чуждите и междувременно, търся нови в моя подкрепа. Ако отсреща не поддадат, спирам с дискусията. Установила съм, че с човек, който не може да приеме чуждата, добре агументирана позиция не си струва да се дебатира.

# 4
За да убедиш някого в нещо, трябва да му внушиш, че това е добро за него и че целта ти е единствено неговото благо.

# 5
При мен нещата са кофти за отсрещната страна.
Обяснявам,убеждавам,доказвам.
Не нося вода от никакви кладенци!
Всичко в прав текст.
Накрая,който се съгласи,по-добре за него.
Става винаги това,което аз мисля и съм решила.
Знам,че е кофти,но винаги съм права Joy
Съжалявам.
Е,ако успее някой да ме убеди в друга правота,може и да се съглася newsm78
Но трябва да е много убедителен и да ми показва уважението си.

За да има човек успех при мен,трябва да ме уважава!
Позволявам наивно и по детски някой да ме пренебрегва,понякога унижава и обижда АКО обичам ненормално много,но до едно време.
Изпуши ли ми бушонът вече е неспасяема ситуацията.

Огънят ми засенчва Слънцето,но скове ли моят студ,Антарктида е бледото ми копие.

Последна редакция: сб, 16 яну 2010, 13:31 от Маргало

# 6
Аз съм от директните. Даже от прекалено директните на моменти. И често, без значение кой е насреща, подходът ми е един и същ. Убедила съм се, че това не е работеща стратегия, но дипломатичността и подмолните действия са ми безкрайно чужди. Излагам си аргументите, точно, ясно и твърдо. Оборвам чуждите и междувременно, търся нови в моя подкрепа. Ако отсреща не поддадат, спирам с дискусията. Установила съм, че с човек, който не може да приеме чуждата, добре агументирана позиция не си струва да се дебатира.

Peace.И на мен ми липсва дипломатичност,крайно трудно и почти невъзможно ми е "да си кривя душата",а хората предпочитат да чуват това което искат,а не искрено мнение...Малък е кръгът от хора,с които контактувам,само те са ми свикнали и ме ценят като такава.

# 7
Аз мисля, че обикновено, най-правилния път е един. Когато става въпрос за службата, мога да защитавам позиция и да се аргументирам и ако виждам например, че шефа ми не е прав, продължавам да говоря по темата, настоявам (ако трябва и след няколко часа и дни, пак). Обаче, ако става въпрос за равностойни мнения, от които нито едното не е лошо, съгласявам се да постъпим по предложения от шефа ми начин. По отношение на мои подчинени, след обмисляне на предложени от тях решения се е случвало да ги приема или отхвърля, но при абсолютно равностойни - моето решение си налагам (обяснявам защо).

В къщи опитвам с аргументи, но като не стане всякакви подходи ползвам (някои се опитвам да изключа от репертоара си).

Някой беше казал преди мен, че е важно уважението в спора.
Авторката беше дала решение да направиш собственото решение шефско (прилага се и спрямо съпруг).
Това са все неща отдавна известни в психологията, има много книги по въпроса.

За да обобщя - не ми допадат и на мен заобиколните пътища. Важно е да се намери не кой е прав, а кое е правилно. Следователно се използват аргументи. Ако не се стигне до общо решение или са две равностойни решения, шефа има право да наложи своето, а в къщи... трябва да се договори между членовете на семейството - може да е чоп, редуване и какво ли още не...

Общи условия

Активация на акаунт