да се опитам да Ви обясня, защо аз не давах на детето си сокчета:
храносмилателната система на новороденото е твърде незряла, тя може да преработва само майчиното мляко и/ли адаптираните млека.
ако на детенце се даде някаква друга храна, има риск по-едри, несмлени части от нея да проникнат директно в кръвообращението - лигавицата на червата се доигражда до към 6-тия месец на детето.
а всеки несмлян хранителен остатък е като чуждо тяло, отрова, организмът на детето почва да активира защитните си сили - и това е един от механизмите за провокиране на алергии.
разбира се, природата е силна и ако грешките в храненето не са прекалено големи, малкият организъм се преборва без видими усилия.
но натрупване на напрежение винаги се получава, може да сте сигурна в това.
сега конкретно за сокчетата: за готовите няма какво да обсъждаме, вярвам, там сте съгласна, че съдържанието им не е особено истинско и не са твърде подходящи и за големи хора дори.
за прясно изцедените сокове: в тях - за разлика от целия плод/зеленчук - липсва съществена част - целулозата, заедно с голяма част от храносмилателните ензими - които са специфични за всяка храна.
ензимите заслужават отделна тема, малко инфо съм качила на http://moutafova.blog.bg/nauka/2009/04/25/enzimi-i-diabet.326648, повече предстои; ако имате желание, може да разгледате: http://www.celeber.net/index.php?option=com_content&task=vie … &limitstart=0
дори за възрастен се препоръчва приемането на пресни сокове да става след разреждане с вода. причината е високата киселинна активност и бързото навлизане на плодовата захар в кръвообращението.
на мен самата фрешовете са ми някак силни без разреждане, понякога чак зъбите ми изтръпват.
всеки има право на информиран избор, в крайна сметка.
успех!