Били ли са ви като деца?

• 62 900
  • 1 554
  •   1
Отговори
# 135
Не са ме били, случвало се е да ме плеснат, но нищо травмиращо и запомнящо се. Аз също мисля, че от няколко плясвания по дупето или шамар от изпуснати нерви не ставаш "бито дете". С брат ми се биехме много по-зверски, даже белези сме си оставили, но това май не се брои Mr. Green
Имах обаче един съученик, който въпреки, че беше голямо гаменче и отворко, се разреваваше с глас като получи лоша оценка и се молеше на учителите да не му я пишат. Спуквахме го от подигравки, докато един ден си каза, че баща му го биел с колан в такива случаи и вече не ни беше смешно Sad

Последна редакция: пн, 18 яну 2010, 19:25 от *Jael*

# 136

Цитат
не правиш разликата между плесница и побой с физически последствия?

Искаш да кажеш, че ти внимателно си премерваш плесницата, изчислявайки силата на удара, след която няма да остане червенина или да падне на земята нещастното ти дете? А унижението да те бият, как го дозираш? А  като не проработи едната плесница, как изчисляваш  още колко да забиеш, за да си сигурен, че "лекарството" е подействало? Моля те, не ми отговаряй.

Цитат
на мен пък ми е писнало от разлигавени хлапета, на които не се забранява нищо

Ама ти ги цопкаш май като......Откъде накъде следва, че който не е бит, е разлигавен, и че забраните действат само чрез лобут?

# 137
Simple Smile да ..аз лично смятам (сега вече) ..че боя си има ефект и то положителен..мое лично наблюдение е,че някак си се научаваш да не си "глезла" да имаш респект.. и да съумееш да различаваш доброто от лошото от дете...(като разбирасе в граници на нормалното -без колани..и тн.)

# 138
Simple Smile да ..аз лично смятам (сега вече) ..че боя си има ефект и то положителен..мое лично наблюдение е,че някак си се научаваш да не си "глезла" да имаш респект.. и да съумееш да различаваш доброто от лошото от дете...(като разбирасе в граници на нормалното -без колани..и тн.)
Много точно казано  Peace
Цитат
не правиш разликата между плесница и побой с физически последствия?

Искаш да кажеш, че ти внимателно си премерваш плесницата, изчислявайки силата на удара, след която няма да остане червенина или да падне на земята нещастното ти дете? А унижението да те бият, как го дозираш? А  като не проработи едната плесница, как изчисляваш  още колко да забиеш, за да си сигурен, че "лекарството" е подействало? Моля те, не ми отговаряй.

Цитат
на мен пък ми е писнало от разлигавени хлапета, на които не се забранява нищо
Ама ти ги цопкаш май като......Откъде накъде следва, че който не е бит, е разлигавен, и че забраните действат само чрез лобут?
Мисля че много навътре вземаш нещата.никой не говори за побоища Hug

# 139
..аз лично смятам  ..че боя си има ефект и то положителен..,че някак си се научаваш да не си "глезла" да имаш респект..

Сериозно? И от мъжа си ли имаш така заслужен респект? Ами ако на мен не ми хареса какво правиш, и дойда да те напердаша, ще те респектирам ли?

# 140
а като те опердаса какво се случи?
ако бях на майка ти щях да те оставя да истерясваш колкото си искаш. повече от 10, айде 20 минути не може да крещиш, тропаш и т.н. като ти мине пристъпа,  щяхме да поговорим. няма нещо, което да не може да се обясни, особено пък на 9 годишно дете.
Много драма, много нещо.
Не ме е опердашила, а ми е зашлевила един шамар, с което нито ми е изкривила горната или долната челюст, нито ми е пукнала главата или избила зъби.  Crazy
Кръв и битки - нямаше.  Mr. Green
И не съм сигурна дали щях да престана толкова бързо...
На 9 години вече човек е доста по-изобретателен и ако на 3г. се уморява да плаче или да вика, то на 9 може да измисли много по-големи гадории и има много повече сили да издържи и петдневно правене на пук.
Не винаги на децата им се слушат бръщолевения и приказки от възрастните - може да действа в много случаи, но и в много други не действа.
По-добре навременно плесване и после извинение, отколкото оставяне да си дивее, а после детето да реши, че следващата стъпка е бягане от вкъщи или още по-ужасни номера.
според мен има по- голяма вероятност детето да реши да бяга от вкъщи  не когато е оставено да дивее, а дивеенето му (каквото и да се разбира под "дивеене") е пресичано с шамар или бой ( тук разбрахме, че шамарите за много хора не се приемат за нещо сериозно).

Жалко е, че мислите, че уважението се печели по този начин. В такъв случаи, според мен, не става дума за уважение, а за страх.

# 141
Тъжна тема.....
Още по-страшно е колко хора и при това майки смятат, че боят има положителен ефект.  
По темата - не съм удряна и аз не съм удряла. Не си спомням да са ме наказвали и да са ми викали. Достатъчно беше да ме погледнат по така и да ми кажат с по-особен глас да престана или в какво съм сбъркала.
Боят и крясъците са израз на родителски провал и слабост.

# 142
Не бих желала темата да се изражда в посока - за и против пляскането. Не познавам нормален човек, който да е привърженик на бой с пръчки, колани и други пособия. Така, че да оставим тази област. Аз в началото още се опитах да формулирам, че става дума за пляскане или тупване, не на голо, не с предмети, не блъскане в стена или ритници, юмруци, не оставящи синини, жълтини, червенини и всякакви други цветове, защото това е насилие наказуемо от закона и трябва да бъде преследвано и със сурови санкции за родителите.

# 143
И аз мисля че темата тръгва в много грешна посока.Всеки си държи на мнението.Аз пък не мисля че съм чудовище че съм плеснала детето си.Мисля че вече прекалявате и преиначавате нещата.Никой не пребива детето си

# 144
Не бих желала темата да се изражда в посока - за и против пляскането. Не познавам нормален човек, който да е привърженик на бой с пръчки, колани и други пособия. Така, че да оставим тази област. Аз в началото още се опитах да формулирам, че става дума за пляскане или тупване, не на голо, не с предмети, не блъскане в стена или ритници, юмруци, не оставящи синини, жълтини, червенини и всякакви други цветове, защото това е насилие наказуемо от закона и трябва да бъде преследвано и със сурови санкции за родителите.

А пляскането и тупването, които оставят психически следи, ще ги броим ли? Най-силно помня шамари от майка ми, които не са оставили синина (хематомът първо е червен, после син и чак преди оздравяване е жълт), но са били безкрайно унизителни.

Предполагам тупването на памперса не се запомня, но пък родителският манталитет си остава. Детето расте, на теб ти се струва, че това е леко шамарче, но детето помни унижението цял живот.

# 145
Цитат
Никой не пребива детето си

Как го заключи това? Тука вече писаха потребители, които са били пребивани. За съжаление, чисто статистически погледнато, сред сто хиляди и кусур потребители има и такива, които пребиват децата си.

kremito_ , какво тогава позволяваш да се дискутира? Как весело и непринудено си пошляпваме децата ли? Какво ти дава такава дискусия, някакво успокоение ли търсиш, какво?

# 146
"Сериозно? И от мъжа си ли имаш така заслужен респект? Ами ако на мен не ми хареса какво правиш, и дойда да те напердаша, ще те респектирам ли?"

ехх. Алиса...според мен има голяяяма разлика  дали родител те е пляскал..или мъжо..явно за теб няма..Simple Smile и да ,смятам,че когато на едно дете в ранна възраст се опиташ да обесниш разликата м/у добро-лошо -ефект нулев..но с прибавено шамарче ефект -голям..

# 147
Подкрепям това да се спре спора в темата.
За последно ще ви разкажа за моя позната.
Детето й е първи клас. Само ходи пеш 2км. всеки ден до училище и само пресича околовръстен път, без светофар или пешеходна пътека.
Първолачето я буди сутрин за работа, защото тя се успивала системно.
Първолачето не закусва сутрин, защото мама трябва да се гримира за работа.
На същото първолаче се дават парички за закуска, но понеже му е студено, голямото междучасие то не излиза навън и не яде целодневно - защото няма приготвен сандвич от мама, нито приготвена топла закуска.
Същото детенце спи в отделна стая от мама, която не се отоплява с нищо. В стаята на мама има климатик, но там деца не спят.
Това, пак същото дете - носи умаляла пижамка, защото мама все не се сеща да купи нова, но редовно се сеща да си купи нов костюм за работа.
Или случаите, когато на детенцето му е скучно, но мама трябва да пие кафе с дружки и то трябва да е в заведението.
Или пък, когато детенцето се прибира вечер вкъщи само, пали си ароматна свещичка и чака мама да се прибере от вечеря с колеги.
Мисля, че това е много по-нездравословно и дава много нездрава представа за живота, от една плесница, която е премерена (защото, когато имаш дете трябва всичко да е премерено в действията ти), използва се като крайна мярка, в точния момент.

# 148
да обесниш разликата м/у добро-лошо -ефект нулев..но с прибавено шамарче ефект -голям..

Искаш да кажеш, че ти се биеш като един храбър войн на доброто ли? Ха-ха.

Не си ли виждала деца (собено момченца), които много бързо притръпват на шамарчетата, ефектът става нулев, и тогава какво- ще се наложи родителят да загрее мозъчната си клетка и да реши как без бой да си наложи авторитета, и ако не успее, какво: не си ли виждала примери на подрастващи около теб в такава ситуация? Респект е май последното, което им е в главата.

# 149
Подкрепям това да се спре спора в темата.
За последно ще ви разкажа за моя позната.
Детето й е първи клас. Само ходи пеш 2км. всеки ден до училище и само пресича околовръстен път, без светофар или пешеходна пътека.
Първолачето я буди сутрин за работа, защото тя се успивала системно.
Първолачето не закусва сутрин, защото мама трябва да се гримира за работа.
На същото първолаче се дават парички за закуска, но понеже му е студено, голямото междучасие то не излиза навън и не яде целодневно - защото няма приготвен сандвич от мама, нито приготвена топла закуска.
Същото детенце спи в отделна стая от мама, която не се отоплява с нищо. В стаята на мама има климатик, но там деца не спят.
Това, пак същото дете - носи умаляла пижамка, защото мама все не се сеща да купи нова, но редовно се сеща да си купи нов костюм за работа.
Или случаите, когато на детенцето му е скучно, но мама трябва да пие кафе с дружки и то трябва да е в заведението.
Или пък, когато детенцето се прибира вечер вкъщи само, пали си ароматна свещичка и чака мама да се прибере от вечеря с колеги.
Мисля, че това е много по-нездравословно и дава много нездрава представа за живота, от една плесница, която е премерена (защото, когато имаш дете трябва всичко да е премерено в действията ти), използва се като крайна мярка, в точния момент.

Това е аргумент от сорта "Аз се накапах, ама Иванчо се накапа повече от мене". Нито въпросната позната е добър родител, нито шамарещият е добър родител.

Общи условия

Активация на акаунт