Били ли са ви като деца?

• 62 983
  • 1 554
  •   1
Отговори
# 345
... Кой въобще може да се "похвали" с такива "прекрасни" деца!?
Едва ли някой ще го направи.
Никой не очаква от 10-годишно да се държи като пенсионер, но то е достатъчно голямо да носи отговорност за по-малкия си брат/сестра. И след като са му разяснени опасностите, би трябвало да е наясно с последствията. Аз ще предпочета да го плесна него (след като по друг начин не става), отколкото да рискувам бебето да пострада по-тежко.
Както вече споменах, различни реакции имаме. Аз гледам да съм наоколо и да присъствам, да успокоявам топката, като стане по-опасно и се увлекат. Не очаквам едно дете на десет да мисли като мен. За него е по-присъщо да играе, да се забавлява по неговия си детски начин. Гледам да не му вменявам прекалена отговорност по отношение на по-малкия му брат. Обяснявам, говоря, повтарям, като не подейства, прекъсвам играта категорично. След малко ситуацията се повтаря, после потретва. Тези неща се учат с времето. Пък и вярвам, всеки си познава детето. Отгледал го е от парче месо, познава всичките му реакции, чувствителността му и може да намери път към него и без шамари.

П.П. За двайсет и кусур страници, какви са изводите на авторката!? Интересно ми е.

# 346
Баща ми никога не ми е посягал, защото самият той е бил жертва на домашно насилие. Майка ми обаче ми е удряла като дете няколко пъти шамар, за което се извинява и до ден днешен. Така и трябва! Аз лично не уважавам извиненията от рода на *изнервена бях, никой не ми помагаше, имах стрес в кариерата, не бях достатъчно зряла... итн*. След като е имала тежък момент в живота- шанс за кариера, както и две малки деца вкъщи, които трябва да отгледа без чужда помощ, да е подредила правилно приоритетите си!

Синът ми е на няколко месеца и не мога да кажа как ще е по-нататък. Дано никога не губя контрол!   Praynig

# 347
  • Пловдив
Видях заглавието на темата чак сега и се зачетох в последните постове. После реших, че нещо съм се объркала и не съм прочела правилно заглавието. Сякаш ми се стори, че се питаше "били ли СА ВИ като деца?", а не "били ли СТЕ си децата?". Върнах се, прочетох го пак. Вярно съм видяла.  Simple Smile

Не, никога не са ме били като дете. А и след това. Никой, никога и при никакви обстоятелства не ме е удрял. Нито ми е посягал. Аз самата не съм сложила вето върху шамарите. Ако някой търси някаква връзка между двата факта, боя се, че доста ще объркам представите му.

# 348
  • Linz
Шамарите не са толкова начин комуникация, а по скоро наказание за непослушание. Аз предпочитам други начини, но макар и рядко, има ситуации в които не мога да ги избегна. Когато съм пляснала, не съм го направила защото смятам, че така е правилно, а защото не остава друг вариант за отрезвяване при някакво безумно упорство.

dara, всяка тема след определен брой страници поема в някаква посока. След като отговорихме дали нас са ни били, разговора се насочи към нашата реакция при неподчинение.

# 349
Когато съм пляснала, не съм го направила защото смятам, че така е правилно, а защото не остава друг вариант за отрезвяване при някакво безумно упорство.

А помагат ли срещу това безумно упорство? Защото в моя случай- не. Като цяло не съм възпитавана строго, но съм удряна, защото също съм показвала труден характер, което майка ми определя като *разглезеност*. Аз не мога да гледам на ситуациите обективно и мисля, че всеки шамар е бил незаслужен.

# 350
  • Linz
Когато съм пляснала, не съм го направила защото смятам, че така е правилно, а защото не остава друг вариант за отрезвяване при някакво безумно упорство.

А помагат ли срещу това безумно упорство?
За даденият момент- да.
Вече казах, че не възприемам шамара като възпитателна мярка.

# 351

А помагат ли срещу това безумно упорство?
За даденият момент- да.
Вече казах, че не възприемам шамара като възпитателна мярка.

Това все пак е целта!  Peace

# 352
А помагат ли срещу това безумно упорство? Защото в моя случай- не.

Не мисля. Едното ми дете има много труден характер, понякога даже съм се замисляла дали не в началото на аустистичния спектър (с извинение към родителите на деца с истински проблеми го казвам), обаче шамаросването е последното нещо, което би повлияло или променило поведението й.

Редактирам, за да дам и някой дребен пример. Например сутрин, в бързината да ги приготвим за училище, на нея й се пада, да кажем, зелена сламка за мляко, а на сестра й- розова. Тя не казва защо, но изведнъж започва да пищи неудържимо, тръшка се,  отказва да каже за какво, но вие с такива децибели, че и съседите да ги заболи главата. Шамар няма да помогне. Просто не може да достигнеш до нея така.

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 11:57 от Алиса

# 353
А помагат ли срещу това безумно упорство? Защото в моя случай- не.

Не мисля. Едното ми дете има много труден характер, понякога даже съм се замисляла дали не в началото на аустистичния спектър (с извинение към родителите на деца с истински проблеми го казвам), обаче шамаросването е последното нещо, което би повлияло или променило поведението й.

Редактирам, за да дам и някой дребен пример. Например сутрин, в бързината да ги приготвим за училище, на нея й се пада, да кажем, зелена сламка за мляко, а на сестра й- розова. Тя не казва защо, но изведнъж започва да пищи неудържимо, тръшка се,  отказва да каже за какво, но вие с такива децибели, че и съседите да ги заболи главата. Шамар няма да помогне. Просто не може да достигнеш до нея така.

Продължавам да не приемам някои прояви на много крайно неуважение към родителя, тогава сигурно бих плеснала.
Може би не съм аз човекът, който да те попита това, но замисляла ли си се за консултация със специалист?

# 354
Има разлика бой,шляпване по дупето или пердах?
Темата е за бой,мисля.
Едва ли някоя майка  на дете над  две не и се е случило да го шляпне по дупето някога
Друга работа е,че моя син го приема за забавно и се смее дори ooooh!.

# 355
  • Linz
... замисляла ли си се за консултация със специалист?
И на мен това ми беше първата мисъл.
Иначе аз друго имах предвид. Съгласна съм, че когато няма обратна връзка шамаросването е излишно.

# 356
Не съм бита от родителите си,помня само един единствен шамар от майка ми.Не смятам за престъпление да удариш детето си по дупето в момент,когато то не знае къде се намира.Обичам до полуда дъщеря си.С бои не можеш да възпитаваш,но понякога един шамар върши повече работа от колкото половин час молби и кланяния.

# 357
Ей сега ще разбуня духовете, много спокойно взе да става в тази важна тема  smile3508

Има разлика бой,шляпване по дупето или пердах?
Темата е за бой,мисля.
Едва ли някоя майка  на дете над  две не и се е случило да го шляпне по дупето някога
Друга работа е,че моя син го приема за забавно и се смее дори ooooh!.
Авторката изрично е написала, че става дума именно за "безобидните" шамарчета.
А това, че на сина ти му е забавно е чудесно, само да не започне утре да шляпва децата в детската градина за забавление!
Разбира се, че има разлика между бой, шляпване по дупето и пердах, но едно ги обединява - не е правилно да се прилагат при деца, а и не само при деца- изобщо е недопустимо.
Все едно мъж със старомодно мислене по отношение на "възпитанието" на съпругата, да каже, че е много толерантен, защото не я бие всеки ден и за щяло и нещяло, а само по един шамар и само в случаите, когато не се подчинява като е повторил няколко пъти  hahaha

# 358
А това, че на сина ти му е забавно е чудесно, само да не започне утре да шляпва децата в детската градина за забавление!
Наистина ли мислиш, че само децата, които вкъщи им се е случвало да ги пошляпват, шляпват децата в детската градина?
Аз не мисля точно така.
Много деца, чиито родители имат претенции, че децата им са невероятно възпитани, са такива хуни в детските градини, че направо да се чудиш...

# 359
Наистина ли мислиш, че само децата, които вкъщи им се е случвало да ги пошляпват, шляпват децата в детската градина?
Аз не мисля точно така.
Много деца, чиито родители имат претенции, че децата им са невероятно възпитани, са такива хуни в детските градини, че направо да се чудиш как продължават да ги търпят...
ами то това им е работата на децата, да са хуни.
говоря за случай дете да удари с все сила друго, щото не му дава някаква играчка, например
а скоро ми стана много мило - едно агресивно момче на площадка за игра се разпореждаше с всички и ритна топката на едно момиченце (нежно и такова миличко). Момиченцето го погледна, отиде до него  и му каза ясно - не ми ритай топката повече- и го ощипа по ръката.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт