деца в чужбина

• 51 384
  • 331
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Нямам намерение да превръщам темата в личен спор. Просто подчертавам, че мнението ти за кандидатстването не е релевантно за Германия. Мен(нас) лично Холандия не ме интересува. Освен това, колкото и добре да знаеш езика и да преровиш сайтовете има доста детайли, които ще ти убегнат, особено когато иде реч за много престижен университет, с огромна конкуренция и имат значение най-дребни подробности.

# 31
Ок, ясно, не говорим за немско. Въпросът на жената беше за Холандия конкретно, отговорих за там конкретно, както и за това, с което съм се сблъсквал.

Не ми и минава през ум да влизам в спорове.

# 32
Ох, не исках да предизвикам спор, а само да попитам.... Confused Моят син сега е 12 клас, завършва английската гимназия, но от 6-годишен учи немски, напред е с езика и интересът му е повече към Германия. Натам гледахме, докато той не се отказа изобщо да подава в чужбина. Ще кандидатства тук, но идеята е, че за магистратура ще се ориентира навън. Аз се притеснявам от факта, че са прекалено скъпи таксите за магистър и може да не успеем да се справим финансово, а все чувам, че нямало стипендии за тях. Затова рекох да събера информация къде може и къде - не. Ще проверяваме за английско и немско говорящи държави още отсега, нищо, че има време. Имам и съмнения, че като види нивото тук може да реши и по-рано да опита навън, знае ли човек.... Rolling Eyes Ако изберем държавата поне, той ще си провери каквото трябва. Най-важният ни принцип ще е цената и възможностите за стипендии, че не разполагаме кой знае с какви възможности Confused Трябва добре да премислим... newsm78 Всякаква информация ще е от полза, пък и който е на място е най-добре информиран, колкото от собствен опит, толкова и покрай познати. Споделяйте, от полза за другите е. Споровете - не  Simple Smile.

# 33
E, ako се е ориентирал вече младежа, имате време за където и да е, той ако иска да подава документи, трябва да го прави вече - за Англия срокът тече, за Холандия има още два месеца - там има възможност да се почне или есента или през февруари, два пъти в годината, така че там има винаги отворена възможност, за Германия - не към мен.
Но не е вярно, че за стипендии е безнадеждно, напротив, дори за магистратури ома много повече възможности.
Освен това докато той отиде вероятно ще отпадне това ограничение за легална работа в холандия и ще може да подработва, в Германия няма такова, всички деца на моите близки знам, че работят нещо на парт-тайм. Друг е въпросът, че с кризата е трудно, а и време трябва да намират, но всеки намира начин...
Едно е сигурно за мен - ако искаш да се реализираш после там, колкото по-отрано (като правило, има и изключения, естествено) толкова по-добре.
Ако просто смяташ да се образоваш и да си дойдеш... Не знам струва ли си, особено ако си теглил кредит за да си платиш образованието, с това ниво на заплащане у нас и тази система няма особено поле.. Но пак всеки случй е специфичен, не е редно да се обобщава..., до преди две години (работех в БНБ) през мен минаваха на стаж студенти последна година или магистри от западни унита  - впечатленията ми са смесени, бих казал... Определено, по-скоро добри, но имаше такива недоразумения, да се чудиш, че идва от първокласен университет ... Вярно, че някои карат стаж просто за Си Ви-то, явно нямат интерес към това, което правят конкретно, но пък имаше и случай на много, много големи пропуски в образованието.  Така че, всичко има по света. Колкото и да се стремим към унификация в ЕО, все пак има национални особености и като не си на съответното място може да има проблем. Но е преодолимо, естествено, на тази възраст се учиш лесно.

# 34
  • Варна
На нас още ни е рано за кандидатстване, но темата  отскоро ме вълнува също.

Имам син в 10- ти клас , който иска като завърши ,да отиде да учи в университет в Англия. Още не е решил какво точно, защото интересите са му в 2 различни области, но има още 2 години докато реши, кое го влече повече. Иначе четохме много по въпроса как се кандидатства и мисля, че с основните неща сме наясно , със сумите по издръжката също  Rolling Eyes. Но за Англия кандидатстването е централизирано и максимално улеснено. Кандидатства се до 15 януари за бакалавърските степени, за магистърски не съм се интересувала.

Имам и малко личен поглед - имам племенник 2-ра година студент в Единбург.

И още нещо - от ровенето в Интернет попаднах на много разяснения как да се кандидатства в чужбина ,не говоря само за Англия и за др. държави има много, но почти нищо няма споделено,  какво се случва после със студентите . Как се чувстват първата, втората година, как протича учебният процес и т.н.  Успяват ли да се реализират адекватно на образованието си после като завършат . Ей такива неща са ми интересни и мисля, че авторката на темата е имала това впредвид ?

# 35
 newsm10 Точно това ме интересува.
Лични впечатления за различни места, като най-много се интересувам от Германия-Карлсруе, Щутгарт, Дармщадт, Вохум, Аахен.
Как се адаптират децата?
Вече имам някой впечатления, напр. настаняването в общежитие в Аахен е по-лесно от Карлсруе. Започва се по-рано с подготвителен курс. За нашата специалност някъде се иска 2 месеца  практика.
Не всички сме толкова начетени Joy

# 36
  • София
Все пак Университета в Утрехт е сред първите 5 в Европа в доста критерии според класациите (то много зависи кои се гледат, естествено и по мое мнение има защо...

Кои класации имаш предвид? Много хора се позовават на Times Higher Education, например. Аз лично не знам кои са по-"официални".

# 37
На нас още ни е рано за кандидатстване, но темата  отскоро ме вълнува също.

Имам син в 10- ти клас , който иска като завърши ,да отиде да учи в университет в Англия. Още не е решил какво точно, защото интересите са му в 2 различни области, но има още 2 години докато реши, кое го влече повече. Иначе четохме много по въпроса как се кандидатства и мисля, че с основните неща сме наясно , със сумите по издръжката също  Rolling Eyes. Но за Англия кандидатстването е централизирано и максимално улеснено. Кандидатства се до 15 януари за бакалавърските степени, за магистърски не съм се интересувала.

Имам и малко личен поглед - имам племенник 2-ра година студент в Единбург.

И още нещо - от ровенето в Интернет попаднах на много разяснения как да се кандидатства в чужбина ,не говоря само за Англия и за др. държави има много, но почти нищо няма споделено,  какво се случва после със студентите . Как се чувстват първата, втората година, как протича учебният процес и т.н.  Успяват ли да се реализират адекватно на образованието си после като завършат . Ей такива неща са ми интересни и мисля, че авторката на темата е имала това впредвид ?

Сребърна паричка, и ние много умуваме по въпроса за реализацията след завършване. Ще кажа това, което ме притеснява. Познавам много деца, които заминаха да учат навън(преподавам на големи ученици) и ми прави впечатление това, че след като ги приемат и заминат всички се обаждат, разказват как е с учението, как върви там, но щом завършат и буквално изчезват, престават да се обаждат. Работят там, но не им се говори за работата им. Може би усилията, труда и лишенията, на които повечето са били подложени,а и семейставата им, докато са учили, не си струват..... не зная.... Rolling Eyes Индивидуално е естествено, но това е общото впечатление. Единственото, което никой не отрича е, че е много трудно, във всякакъв смисъл..... ooooh!

# 38
E, ako се е ориентирал вече младежа, имате време за където и да е, той ако иска да подава документи, трябва да го прави вече - за Англия срокът тече, за Холандия има още два месеца - там има възможност да се почне или есента или през февруари, два пъти в годината, така че там има винаги отворена възможност, за Германия - не към мен.
Но не е вярно, че за стипендии е безнадеждно, напротив, дори за магистратури ома много повече възможности.
Освен това докато той отиде вероятно ще отпадне това ограничение за легална работа в холандия и ще може да подработва, в Германия няма такова, всички деца на моите близки знам, че работят нещо на парт-тайм. Друг е въпросът, че с кризата е трудно, а и време трябва да намират, но всеки намира начин...
Едно е сигурно за мен - ако искаш да се реализираш после там, колкото по-отрано (като правило, има и изключения, естествено) толкова по-добре.
Ако просто смяташ да се образоваш и да си дойдеш... Не знам струва ли си, особено ако си теглил кредит за да си платиш образованието, с това ниво на заплащане у нас и тази система няма особено поле.. Но пак всеки случй е специфичен, не е редно да се обобщава..., до преди две години (работех в БНБ) през мен минаваха на стаж студенти последна година или магистри от западни унита  - впечатленията ми са смесени, бих казал... Определено, по-скоро добри, но имаше такива недоразумения, да се чудиш, че идва от първокласен университет ... Вярно, че някои карат стаж просто за Си Ви-то, явно нямат интерес към това, което правят конкретно, но пък имаше и случай на много, много големи пропуски в образованието.  Така че, всичко има по света. Колкото и да се стремим към унификация в ЕО, все пак има национални особености и като не си на съответното място може да има проблем. Но е преодолимо, естествено, на тази възраст се учиш лесно.

Simple Smile Улучи ни притесненията - стува ли си да теглим непосилни кредити само заради по-качественото образование? Не му се живее на студ, вятър или мъгла за постоянно... Laughing

# 39
Здравеите, за първи път сам тук. Казвам се Жени и се регистрирах с намерението да помогна на мамi21, ако ми е възможно. Завършила съм унив. Пассау с магистърска степен и живея от 14г. в Германия. Ще се радвам, ако съм полезна с нещо.

# 40
Здравей Жени, благодаря за вниманието.
Пред нас на дневен ред е въпроса кой университет да изберем. В повечето университети избраната от моя син специалност е свободна, т.е. няма проблеми с приемането. Той трябва да реши точно къде, като има в предвид рейтинга на уни., такси и какво включват те, атмосферата в града, отношение към чужденците, възможностите за настаняване, стандарта на живот, възможността за намиране на работа по време на следването на един по-късен етап, тежестта на дипломата при реализация след завършване. Опитваме се да мислим в песпектива.
За сега университетиет са ТУ Карлсруе, ТУ Дармщадт, Аахен, Берлин, Щутгарт. newsm78

# 41
Здравей мамi21, аз лично бих избрала Берлин. Няма диалект, което е изклчително важно. Мн. по-лесно би било за намиране на работа и е космополитен град в които омраза  към чужденците няма. Има достатъчно общежития и много, много българи,така че няма да се чувства съвсем сам и изолиран. Ценза на универс. също е висок.

# 42
Stefan B , мен пък ме интересуват университетите в Италия,защо се отказахте от тях ?! Нещо за Букони дали сте проучвали ?! Каква е год.такса и има ли стипендии?!

# 43
отказахме се по доста причини, една от които беше абсолютната неяснота какво точно ще струва обучението - предплащат се 1500 евра , пращат се документии за доходите и през октомври-ноември всъщност се разглежда финансовото състояние на семейството и се взима решение каква да е таксата за конкретния студент... Представят се документи, смятат се всички доходи, собствености и т.н. (на недвижимата е процент) , абе сложна е сметката. Общо взето декларираш, но е имало случаи да хванат някого че лъже и го отнася... Демек стипендията е практически редукция на нормалната такса, която иначе е към 10 хиляди за двата семестъра, без необходимите по 1000 на месец за живот - това е Милано, все пак, не е Бари.... или Аскона... Тоест говорим за такса, покриваща ходенето на лекции, храна, подслон, транспорт, учебници и т.н. са отбелно - около 800-1000 месечно, ако се шерва квартира може да е 200-300 по-малко....

Ето таксите за тази уч. година, според "бъкета" където се класираш за доход (годишен, вкл процентите върху имуществото)

http://www.unibocconi.eu/wps/allegatiCTP/TAB.%201st%20Bachelor.pdf

Ето и за следващата

http://www.unibocconi.eu/wps/wcm/connect/SitoPubblico_EN/Navigat … +2009+02+27+09+23

Другият аргумент беше липсата на общежитие  (има, но вероятността да се класираш е нищожна) и вече необходимостта да търсиш квартира с други българчета, и т.н.

Като всяко нещо - има си и недостатъци и предимства. Според нас, първите бяха повече. Малко ми приличаше на българска работа - организацията е от днес за вчера, иначе големи приказки и нищо неясно...

# 44
Можете ли да ми изпратите линк към университета в Утрехт !
Благодаря за бързия отговор !
Дъщеря ми учи в Англия IB.
Вашата дъщеря трябваше ли да държи изпити за прием?

Общи условия

Активация на акаунт