деца в чужбина

• 50 757
  • 331
  •   1
Отговори
# 45
Е, в Гугъл има всичко     Ето:   

това е на колежа към университета http://www.ucu.uu.nl/courses.shtml
 и  http://www.uu.nl/EN/faculties/universitycollege/Pages/default.aspx

а това е на самия университет  http://www.uu.nl/uupublish/homeuu/homeenglish/1757main.html

Да, но тя не беше с IB, държа Toefl  а след като си прати документите и есето звъннаха и й направиха интервю по телефона.
От нея знам, че ако си с IB няма никакъв проблем да те вземат, ако, разбира се, минеш и интервюто - много държат на работа в екип, обществена ангажираност и прояви   и т.н.... Те си имат критерии.. Пише на сайта

# 46
  • София
Съжалявам, че не сте ме разбрали.
Става въпрос за следване в чужбина. Германия по-точно.Четем сайтове на университети, но винаги някой "малки" неща, които човек е хубаво да знае, а няма от къде да го прочете, освен от някой препатил.
За сега в списъка на младежа са Карлсруе, Бохум, Мюнхен, Щутгарт, Берлин, Дрезден, Дармщадт.
С две думи търся практични съвети. Simple Smile

mami21, имам дъщеря, която учи икономическа специалност в Кьолн, а най-добрите и приятелки са в Карлсруе и Берлин/Freien Universität Berlin/. Документите децата сами си ги подадоха. Няма никакви проблеми с попълването и набавянето им. В Берлин документите за всички университети се изпращат на някаква тяхна агенция и централно ги класират. В др.градове се подават директно в университета. Всеки университет си има сайт и всичко си пише - ясно и разбрано. Децата се групираха и изпратиха документите в различните градове в един плик, за да спестят от куриерските разходи/документите на 5-6 деца в един плик/. Нямаше такива със сгрешени документи. Ако дипломата ви е над 5,50 - няма проблеми. Дори и над 5.00 пак ги приемат в добри университети.

Понятие като добър университет май няма. Има добър университет за дадена специалност. За архитектура/предполагам и за стр.инженерство/  приятелката на дъщеря ми кандидатстваше в Аахен и Карлсруе. Избра втория.

Таксите - нямат нищо общо със сумите, които прочетох за Холандия. Таксата в Кьолн е 500 евро на семестър + 200 задължителни, които са за карта за транспорт(за цялата област, а не само града), менза, библиотека, университетска книжарница с ксерокс и т.н. В Берлин няма такса, но се плаща 150-180 евро пак за подобни услуги. За Карлсруе не съм питала, но по Великден мога и да разпитам.

Учебници - скъпи са, но май не са необходими. Всичко има в интернет. Лекциите им ги пускат предварително. В къщи ги разглеждат и отиват на лекция, за да им обяснят нещата. Единственото вложение, което направихме е скенер+принтер+ксерокс, за да може да си намира и печата материалите. И го взехме такъв, на който консумативите могат да се купуват тук в БГ/по-точно в Метро/  Grinning.

Общежитията - в Кьолн - трудно се урежда, но с упоритост става. Дъщеря ми ходи 4 последователни дни пред канцеларията и и дадоха. Наем - 200-280 евро. Зависи с колко човека дели жилището и къде се намира. Условията - за мен са идеални. Самостоятелна стая с обща кухня и баня. Първата година беше с още 3 момичета, сега се премести и е с 2. Може и самостоятелно жилище да си вземе.
                         - Берлин - общежитията не са добри. Може и да обобщавам несправедливо, но приятелката и каза, че повечето са така. Тя живее в някакво много старо в западната част на Берлин. Малка, тясна стаичка с общи бани и тоалетни на етажа, които дели най-вече с араби(и мъже и жени около 20 на етаж). Дъщеря ми и беше на гости и се ужаси. Наема и е 180 евро.
                          - Карлсруе - момичето живее на квартира с приятели, които още в Бг се групираха и си наеха апартамент.

Транспорт - до Кьолн, Дортмунт и Дюселдорф летят нискотарифни авиолинии. Тези градове са по на 30 минути един от друг и даже картата и за транспорт важи и за тях. Аахен е също на 30 мин, но с автобус. До там май няма влак. До Берлин също вече има удобен и евтин транспорт. За съжаление до Карлсруе не е така. Приятелката и дава толкова пари за влак до голям град, колкото и струва самолетния билет до БГ.

За сертификат по английски език - някои университети го искат задължително. Затова и дъщеря ми си беше извадила от Британския съвет.

Магистратурите - има държавни поръчки и при тях таксите са същите като за бакалавър. За да се класират децата за тях трябва да имат висок успех по време на следването/ поне над 4,50 по българската система/. Иначе май всеки може да запише магистратура, но се плашат 3-4 хиляди евро такса. Важно за магистратурите е и каква е специалността като бакалавър. Ние се колебаехме между 2 подобни специалности. Оказа се, че от едната има възможност само за 3-4 специалности магистратура, а тази която избра е с 8-9. 

Още нещо се сетих - по-големия град предлага по-големи възможности за работа и то не като мияч на чинии или разносвач на пици. Още в 1 курс си намери почасова работа на компютър, който и се признава като стаж по маркетинг. В малките градчета такава работа е малко трудно да се намери. Дори познатите и от Бон ходят да работят в Кьолн.

Накрая да кажа, че нашата дилема до последно беше Кьолн без да познава никого или Берлин с приятелката и. Избра по-добрия за нейната специалност университет. След това като отиде в Берлин на гости сподели, че е бил правилен избора. Приятели(българи  Grinning) си намери много, но като град, условия за учене и живеене, дори и като климат, Кьолн е по-добър.

Ако още нещо те интересува - питай. Дано да съм била полезна.

# 47
Привет на всички, пишещи  тук!  bouquet
Ето тази темичка търсех!
И аз имам син - 10 клас НЕГ.И пред нас вече стои дилемата - тук или в чужбина. newsm78
Таня, поздрави от мен за подробния разказ!Сигурна съм , че ще е от полза за много деца и мами!
Прочетох всичко , което сте изписали, но така и не откривам коментари за това каква е реализацията на децата след като получат заветната чужда диплома.Ако след това решат да се върнат в БГ , тя ще им помага или пречи.За тези вече близо 20 години....би трябвало да има някакви отзиви .....Все пак в чужбина човек си остава чужденец.Каквото и да си говорим.
Ако едно дете има амбиция да се реализира навън - обучението и "жертвите" на родителите са оправдани, но ако не си представя бъдещето в чужда държава, сред чужди хора, нрави и манталитет?....тогава ...?Заслужава ли си?
Много ми се иска да се включат в темата деца или родители на деца , завърнали се в БГ със заветната диплома от престижен университет!....
И честит Празник на всички - много цветя и усмивки!  bouquet

# 48
Привет на всички, пишещи  тук!  bouquet
Ето тази темичка търсех!
И аз имам син - 10 клас НЕГ.И пред нас вече стои дилемата - тук или в чужбина. newsm78
Таня, поздрави от мен за подробния разказ!Сигурна съм , че ще е от полза за много деца и мами!
Прочетох всичко , което сте изписали, но така и не откривам коментари за това каква е реализацията на децата след като получат заветната чужда диплома.Ако след това решат да се върнат в БГ , тя ще им помага или пречи.За тези вече близо 20 години....би трябвало да има някакви отзиви .....Все пак в чужбина човек си остава чужденец.Каквото и да си говорим.
Ако едно дете има амбиция да се реализира навън - обучението и "жертвите" на родителите са оправдани, но ако не си представя бъдещето в чужда държава, сред чужди хора, нрави и манталитет?....тогава ...?Заслужава ли си?
Много ми се иска да се включат в темата деца или родители на деца , завърнали се в БГ със заветната диплома от престижен университет!....
И честит Празник на всички - много цветя и усмивки!  bouquet

tanya67, и аз благодаря за подробното и полезно обяснение  bouquet
И аз искам да попитам същото, което пише в този пост. И ние имаме същите съмнения и същите въпроси стоят пред нас, а времето ни е малко, синът ми е абитуриент тази година, а още се лута и си променя мнението всеки ден... Sad ooooh!

# 49
  • София
За съжаление нямам много наблюдения за реализацията. Мисля си, че в нашата страна не е от значение дипломата, а връзките и познатите  Sad. Имам позната, представителка на немска компания. Всичките си секретарки ги подбира да са учили в Германия, заради езика. Прави ги на луди. И аз си задавам същия въпрос - защо са учили тези деца в чужбина толкова години? Да станат секретарки?  Sad

Все пак си мисля, че за момента не сме сбъркали. Има си предимства. Качеството на обучение е несравнимо. Когато дойде време да покаже наученото би трябвало да се оценят уменията и знанията. Стана много самостоятелна и отговорна. Освен това видя какъв е животът там и по най-безболезнения начин може да прецени дали и харесва или не да се устрои там. Засега е втори курс. Много години учене има още. Кой знае какво ще мисли след няколко години... Засега съм доволна, че има желание да учи, намери си и работа, която не и пречи да посещава лекциите и всичко върви добре.

# 50
  • Варна
tania67, много полезен пост наистина   bouquet

Дъщеря ти по немска или по английска програма учи, защото пишеш ,че и е трябвал сертификат за английски език ?

За сертификат по английски език - някои университети го искат задължително. Затова и дъщеря ми си беше извадила от Британския съвет.

След като in_na запита същото / за реализацията / и в една друга тема, се замислих дали не трябва да направим тема в Родители в чужбина. Може  би част от пишещите там са останали в чуждата държава именно така, завършвайки университет в съответната държава. Така ще може да се получи информация "за после" , след дипломирането.

А  това дали след като си завършил в чужбина и ще намериш реализация у нас, според мен много зависи от специалността. Сещам се за завърналите се юпита в последните 2 правителства и учили в чужбина, може би софтуерните специалисти също биха могли да работят в България или имащите смелостта да започнат свой бизнес.

# 51
  • София
tania67, много полезен пост наистина   bouquet

Дъщеря ти по немска или по английска програма учи, защото пишеш ,че и е трябвал сертификат за английски език ?

По немска. В Кьолн не трябваше, но в Манхайм/ newsm78/ искаха. Просто някои университети искат документ. За други пък е предимство при приемане. И ако не се усетят навреме децата, може и да пропуснат някоя възможност. Университетите имат размяна както на преподаватели, така и на студенти и явно затова. В момента дъщеря ми има дисциплина на английски език  Grinning. За някои специалности направо си казват, че е желателно 1 семестър да учат в друг университет. Не ги задължават, но е препоръчително. Първите и съквартирантки бяха японка и испанка, дошли за един семестър, сега пък прителка ще ходи в Португалия  Laughing. Там обучението и ще бъде на английски.

# 52
Хайде и аз тук Wink. Ще следя темата. Интересува ме най-вече Холандия, също така Шотландия и Испания.

# 53
Таня, Biesdorf ли визирате в западната част на Берлин?  На него ми напомни, както го описвате, жена ми живееше там по време на следването си в ГДР точно по време на падането на Стената, това са бивши казарми, супер здраво строено, но и тогава беше спартанско и страшна мизерия... Малки стаи, общи бани, смрад страшна...

А за таксите - определено в Германия е по-евтино от Холандия, на наши близки момчето учи в Германия и сме сравнявали. Макар в Утрехт да не е така скъпо, както в Амстердам, но все пак не е евтино - факт. Но пък е по-евтино от Англия, като цена на единица услуга или единица стандарт, в смисъл за същите пари на острова ще получиш доста по-малко - говоря като стандарт, вече за качеството на обучение всичко е според зависи - университет, преподаватели, програма,специалност, там трудно се сравнява, нищо, че има десетки класации...

# 54
StefanB, а колко излиза приблизително издръжката за 1 месец?

# 55
Най-грубо между 500 и 1000 евро всичко, (включително пропорционалната част на таксата към 1800 евро - за двата семестъра ) по-напред бях писал. Но всичко е относително, зависи къде, кой и какво... Ако е на квартира може да е и за 250-300 евро, ако са двама ще делят. Могат да се хранят и с 200 евро - ако си готви и с 500 ако яде само навън...Дали детето е на квартира или на общежитие... На сайтовете на унитата има винаги примерна сметка. Зависи даже и от специалност понякога - обикновено медицините, стоматологията са по-скъпи, но пак зависи, в някои случаи и правото..
В нашият случай сметката съм я посочил по-горните постове.  Грубо, около 1000 евро на месец, всичко, вкл. джобните, без самолета за Коледа и лятото. Това е за първата година, догодина ще видим, девойката се кани да се занимава с нещо там да си докарва, но дали ще й остава време не е ясно..

# 56
Дали има някой с информация и опит от Франция или Швейцария? newsm78

Интересува ме преди всичко въпросът с цените.

# 57
# 58
За Франция знам, че са ниски таксите и е задължителен френския /виж във в-к Дневник, раздела за образование; там има разкази н студенти във Франция/. За Швейцария доколкото знам е много скъпо newsm78.

# 59
изчетох ви ,и аз съм тук-в отбора за Франция ,благодаря на дафинов лист за инфото от в-к Дневник, моето дете е 10 клас във ФЕГ ,и при нас дилемата е "дали си струва ",защото тези 1000 евро /месечно са ми свръхсилите

Общи условия

Активация на акаунт