деца в чужбина

• 51 384
  • 331
  •   1
Отговори
# 75
Ако някой се интересува конкретно от Германия с удоволствие ще отговоря на въпросите му !

# 76
  • София
Аз се интересувам от следването в Германия.
Първо, кой сертификат за език е най-популярен и необходим при кандидатстване? Признават ли нашите дипломи (защото във Великобритания някои унита не ги признават)? Достоверни ли са рейтинговите класации за университети? Кои са по-достоверни от другите? Имаш ли представа какво се случва с българите, завършили в Германия - предлагат ли на най-добрите работа, остават ли там или се връщат в България. Къде учиш? Трудно ли ти е? Вярно ли е, че "цедката е много ситна". И още куп други въпроси... Ще се радвам, ако споделиш опит.  bouquet

# 77
Аз се интересувам от следването в Германия.
Първо, кой сертификат за език е най-популярен и необходим при кандидатстване? Признават ли нашите дипломи (защото във Великобритания някои унита не ги признават)? Достоверни ли са рейтинговите класации за университети? Кои са по-достоверни от другите? Имаш ли представа какво се случва с българите, завършили в Германия - предлагат ли на най-добрите работа, остават ли там или се връщат в България. Къде учиш? Трудно ли ти е? Вярно ли е, че "цедката е много ситна". И още куп други въпроси... Ще се радвам, ако споделиш опит.  bouquet

Здрасти, почвам въпросите по ред  Simple Smile
-относно сертификатите -   Zeugnis über die bestandene DSH (Stufe 2 oder 3) или Zeugnis der ZOP des Goethe-Instituts или KDS oder GDS des Goethe-Instituts или TestDaF , това поне е за моя унивеситет, но мисля че важи за всички.
-дипломите ги признават навсякъде, ако имате все пак съмнения е най-добре да направите запитване към конкретния университет.
-за класациите не мога много да кажа, но няма някой да не са го приели до сега това което е искал  Simple Smile Българските ученици завършват винаги с високи дипломи, а в Германия приемът е по успех само.
-какво се случва с българите, завършили и завършващи тум имам много добра представа, аз самата съм завършила и карам вече магистратура. Ситуацията е горе долу следната - за най-добрите и мотивираните не е проблем да си намерят работа, има също и стипендии за отличниците.... лошото е, че сред нас това са единици и за останалите не е розово положението. Който изобщо успее да завърши в срок кандидатства просто на 100-200 места докато си намери работа, надявам се и аз да успея  Praynig. Много голяма част за жалост не успяват да завършват или протакат с години, защото както сама си написала "цедката е много ситна" и е ужасно трудно да се следва и работи едновременно. Много се връщат в България или някак си се установяват тук - сключват брак и т.н .
-уча в Бохум, вече не ми е трудно, в началото беше.
Надявам се да съм била достатъчно изчерпателна, ако се сетиш още нещо пиши  Hug

# 78
  • София
Много благодаря за изчерпателните отговори. Имам още питания. Ползвала ли си услугите на някоя фирма-посредник при кандидатстването ти? Ако не е тайна, колко струва на година обучението ти в Германия? Какво е отношението към чужденците? Другаруваш ли с други българи? По принцип ме интересуват унитата в Мюнхен и Хайделберг, но всяка друга информация ще ми е полезна. Благодаря предварително. Желая ти успех. Не разбрах какво точно учиш и дали всичко досега е оправдало очакванията ти.

# 79
bodra, отговорила съм ти на лс !

# 80
Моля те да отговориш и в темата. Освен ако имаш причина да не го правиш  newsm78
Аз не съм те питала нищо, но се интересувам също от отговорите тези въпроси. Не ги пиша за да не се повтаряме. Thinking

# 81
  • София
Моля те да отговориш и в темата. Освен ако имаш причина да не го правиш  newsm78
Аз не съм те питала нищо, но се интересувам също от отговорите тези въпроси. Не ги пиша за да не се повтаряме. Thinking

+1 /може и на ЛС, ако прецениш/

# 82

+1 /може и на ЛС, ако прецениш/

Отговарям накратко и в темата, за нещо конкретно с удоволствие ще пиша на лични :
- ползвах фирма, смятам го за напълно излишно. Децата ви са достатъчно интелигенти и прекрасно ще се справят и сами. Освен това от както сме в ЕУ процедурата е доста опростена, аз наскоро кандидатствах за магистратура и съм наясно.
-издръжката струва около 500-600 евро на месец. Съветът ми е, който родител може, да я поеме или поне частично, струва си инвестицията.
-отношението към чужденците си е въпрос на лично възприятие - който е склонен да се самосъжалява отдава всеки проблем и всяка слаба оценка на дискриминация и лошо отношение. По моя преценка отношението е добро или по-скоро добро.
-с българи не контактувам много.
-като цяло очакванията ми са оправдани.

# 83
   Запис. Би ми била полезна информация за обучение в Холандия и Белгия.

# 84
а накой има ли информация за Италия - Технически уни-та ?

# 85
  • София
   Запис. Би ми била полезна информация за обучение в Холандия и Белгия.

В началото на темата Стефан е дал доста подробности за Холандия.

Да добавя за Германия. Дъщеря ми попадна в университет, в който сам си правиш програмата. Избираш какви лекции да посещаваш/и като предмет, и като преподавател/, кога да ги посещаваш, кога да ходиш на изпити. От една страна е добра тази гъвкавост, но от друга не може да създаде никакви контакти и познанства. Всеки час е с различни 500-600 човека/понякога и 1200/. Поради това няма почти никакви контакти с германци. Нямат постоянни групи от 20-30 човека,с които учат заедно години наред, както е тук. За сметка на това българската група, която са оформили е много стабилна и задружна. Често към тях се присъединяват и други чужденци/най-вече от общежитията/, но германци - не. Все пак никога не е споменала за лошо отношение към тях като чужденци. И не всички университети са по тази система.

За издръжката - и при нас е 500-600 евро, като минимума е 200 евро за храна и още толкова за общежитие.

# 86
# 87
Здравейте,
някой ходи ли в посолството на 10.06 ?
Моля, ако някой е ходил да сподели .

# 88
Здравейте!Прочетох всичко,което сте изписали,но не откривам сайтове на Университети в Англия,със специалност Графичен Дизайн.Ако някой има информация,моля да ми отговори!Предварително Благодаря  bouquet

# 89
Здравейте  Grinning
Малко късно се включвам, вероятно въпросът вече не стои на дневен ред по това време на годината, но пък ще стане актуален другата година  Laughing Мога да отговарям на въпроси за Франция, за тези които ги интересува и по-специално уча право в Страсбург  Peace
Прочетох нещо за 1000 евро и ще споделя и тук, че с тези 600 евро на месец (150 за жилище + 460 от гореспомената социална стипендия) аз лично живея повече от добре. Освен това таксата във френските университети вече не се заплаща пак заради тази стипендия, на която имат право всички граждани на ЕС с доход по-нисък от 9000 евро на година (а ако е по-висок просто стипендията намалява стойността си).

Общи условия

Активация на акаунт