деца в чужбина

• 50 753
  • 331
  •   1
Отговори
# 135
За Англия е същото както е обяснила Дафинов лист за Холандия.До 30 януари мисля беше се подаваха академичните справки, преведени от заклет преводач и легализирани в мон.
След като те приемат тогава даваш дипломата и правиш същото упражнение с нея -превод, легализация.
През първата година осигуряват общежитие, но след това не. Българчетата се кооперират по няколоко и си наемат къща-този вариант е доста по-евтин от общежитието.

# 136
  • някъде из облаците
За Англия е същото както е обяснила Дафинов лист за Холандия.До 30 януари мисля беше се подаваха академичните справки, преведени от заклет преводач и легализирани в мон.

През първата година осигуряват общежитие, но след това не. Българчетата се кооперират по няколоко и си наемат къща-този вариант е доста по-евтин от общежитието.

Не е вярно, че за Англия трябва академична справка и то легализирана. Описваш си оценките сам в UCAS  и нищо друго, а дипломата трябва да изпратиш до края на месец август. Ние я изпратихме преведена и сканирана, а когато отиде през септември да се записва в университета даде преведено нотариално заверено копие . Имаше проблем с легализацията, нотариуската не била ударила на всяка страница печата и върнаха всички дипломи, след 3 седмичен престой в МОН  #2gunfire Дъщеря ми така и не дочака експресната легализацията. Добре, че я накарах да си направи копие. Е, само дето си дадохме парите  #Cussing out
За Англия трябва да се пита самия универсисет дали иска легализирана диплома. Тази година ни чака същото упражнение.
А квартирите са по-евтини от общежитията и за това през втората година всички се изнасят. Има универсиети, където може да си и през 3 години в общежитие. Ние още от първата година сме на квартира, другата ми дъщеря също вече си е намерила квартира. Например на нас най-евтиното общежитие е 88 паунда на седмица, а квартирата  е 220 на месец + 30 средно са сметките.

Чудя се наистина защо няма тема, в която да пишат майките на студенти, учещи навън. Ще е много полезна като информация за неща извън кандидатстването, за което вече на много места може да се прочете. Там обаче нищо не може да се намери за това как се адаптират студентите на чуждо място, как се справят с битовизмите, с новите за тях реалности.

Peace , щяхме да си спестим доста проблеми миналата година или поне част от тях, ако имаше такава тема.

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 15:54 от valha

# 137
  • Sofia
Не съм съвсем сигурна, че съм по темата, но ако знаете...
Знаете ли дали дете 14-18год. може да пътува в ЕС без международен паспорт, а само с лична карта и декларация /ако е с един родител/?
Питах в РПУ, но ми отговориха с "може би". 

# 138
  • София
Може с лична карта и нотариално заверена декларация. Ако в декларацията са изредени документите, на чието основание е издадена, е добре да се носят техни копия.

# 139
Не съм съвсем сигурна, че съм по темата, но ако знаете...
Знаете ли дали дете 14-18год. може да пътува в ЕС без международен паспорт, а само с лична карта и декларация /ако е с един родител/?
Питах в РПУ, но ми отговориха с "може би". 
Приди 2-3 години и пред нас стоеше подобен въпрос и получихме "категоричен" подобен отговор от компетентните власти. За да сме спокойни се наложи да извадим паспорт.

# 140
  • София
Дъщеря ми си пътува по гореописания начин и няма проблеми.  Peace
Ето какво намерих:

ИНСТРУКЦИЯ № IЗ-1405 ОТ 24 ЮЛИ 2009 Г. ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ГРАНИЧНИЯ ПАСПОРТНО-ВИЗОВ КОНТРОЛ НА ГРАНИЧНИТЕ КОНТРОЛНО-ПРОПУСКАТЕЛНИ ПУНКТОВЕ
Издадена от Министерството на вътрешните работи
Обн. ДВ. бр.64 от 11 Август 2009г.

Чл. 15. (1) При ГПВК на малолетни и непълнолетни български граждани, които пътуват непридружавани от родителите, от придружителя или от самото лице се изисква писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители, настойник или попечител.
(2) В документа по ал. 1 изрично трябва да е отразено съгласието на отсъстващия родител/родители, настойник или попечител малолетното или непълнолетно лице да пътува в чужбина. Подписът в документа трябва да бъде заверен от компетентен орган по Закона за нотариусите и нотариалната дейност или с апостил.

(3) При пътуване на организирани групи ръководителят на групата може по изключение да подпише декларация на ГКПП, с която се задължава да върне в Република България малолетното/непълнолетното лице след приключване на мероприятието.

(4) Не се изискват декларации по ал. 1, когато отсъстващият родител е лишен от родителски права по съдебен ред или съдебен орган е разрешил пътуването, което се удостоверява с надлежен съдебен акт.

(5) Не се изискват декларации по ал. 1 от отсъстващ родител, който не е вписан в удостоверението за раждане или е починал.

(6) На копия от документите по ал. 1 и 3 граничният полицай, извършващ ГПВК, полага граничен отпечатък. Същите се съхраняват на ГКПП за срок една година от датата на пътуване.
(7) При наличие на съмнение за действителността на представения документ се извършва допълнителна проверка.

Последна редакция: нд, 20 мар 2011, 12:19 от Ironic

# 141
  • Sofia
Много благодаря.   bouquet Паспортът й скоро изтича и ще си спестя нов засега.  Simple Smile

# 142
  • София
Нощна птица, миналата година изпратих двете ми дъщери/едната на 16/ в Германия. За всеки случай носеха и паспорт и лична карта, но са показали само лична карта. Не е имало проблем.

# 143
  • Sofia
Може с лична карта и нотариално заверена декларация. Ако в декларацията са изредени документите, на чието основание е издадена, е добре да се носят техни копия.

Хи-хи, този път си подписах "универсална" декларация - да пътува с който и да е, където и да е, до 18-год. възраст, и без да са цитирани никакви документи, че да си е "вечно" валидна. Нарочно не цитирах паспорта, защото скоро изтича. Слава богу, че и л.к. върши работа!   bouquet
/В моя случай декларацията ми е най-проблемния документ/

# 144
И моите дъщери са с подобна универсална декларация.Без никакви цитати.Направо си звучи сякаш с баща им не ни е еня къде ходят  Simple Smile
В декларацията трябва да има на родителите данните, а на детето ЕГН-то

# 145
И аз пътувам така - 'обща' декларация - да напуска страната с майка си и ЕГН -тата ни.
Документът за самоличност никъде не се споменава, т.е може и с л.к миже и с паспорт

# 146
Да се върнем към основата на темата Wink - ако има някой с дете прието за тази година в Холандия моля, да ми пише на лични или тук в темата. Можем да обменим знания за квартири, пътуване и т.н.

# 147
  • София
Ще се радвам ако някой сподели и за Германия - ако има новости в кандидатстването, че догодина пак сме на ринга  Grinning. Знам от голямата дъщеря, че са облекчили приема за германци (много малка част продължават да учат в университети и са решили да ги стимулират) и ми е интересно дали това се отразява при нашите деца.

# 148
Здравейте. Моля, помагайте Praynig. Интересува ме някой дали си е отварял банкова сметка от България в друга държава. Мисълта ми е - тук от България мога ли да си направя сметка в Холандия? Изобщо има ли такава възможност?

# 149
Мисълта ми е - тук от България мога ли да си направя сметка в Холандия? Изобщо има ли такава възможност?

За Холандия точно не знам, но опитът ми дотук е, че е невъзможно да си направиш от България банкова сметка в друга страна, ако банката няма клонове в двете страни. Не знам какви международни банки работят в момента в България, но по принцип ако имаш сметка в, например, Ситибанк, отворена в България, можеш да ползваш тази сметка без проблем навсякъде по света, където банката има клонове. Но в страните, в които съм била, за отваряне на банкова сметка се изисква местен адрес.

Общи условия

Активация на акаунт