деца в чужбина

• 51 384
  • 331
  •   1
Отговори
# 270
# 271
Еми като не са студенти в бг , на какво основание трябва да ползват безплатен  градски транспорт в София ? Shocked

# 272
  • София
Дъщеря ми пътува сама, двупосочно София- Берлин с България Еър. Заявихме придружител при купуването на билета. Трябва да питате просто какъв е варианта. На летището попълвахме документи с данни, тел. на посрещача и изпращащтия. Имаше възрастова граница за тази опция, но иначе беше безплатно.
Платени са стюардесите в ролята на придружител. PeaceАко полетът не е директен, се плаща съответната такса за придружаване за всеки  полет по отделно.

# 273
Така де, аз какво казвам?
Какво като са студенти - щом имат пари за чужбината, ще си плащат като се връщат.

# 274
  • София
Kaртите за градски транспорт не са ли само за града, където се учи? Мисля, че един пловдивски студент не може да си извади карта за София.  newsm78  Поне едно време беше така. Колкото за студентката - досега никога не ни е минавало и през ум да купуваме карта за малкото време, в което си е в София  Laughing.

# 275
Мисля, че вече мога да се запиша във вашите редици, макар все още детето ми да е  България. Вчера получи офертата си от Хага и тъй като кандидатства само там, други оферти не чакаме. Желанието й се сбъдна  bowuu

# 276
ma cherie, честито и успех на девойката Peace. Каква специалност си е избрала?

# 277
Честито, Den Haag е прекрасно място, както впрочем повечето холадски градове, като изключим ужасния есенно-зимен период.
Ще карате колело. И ще пиете бира с пържени картофи с майонеза.
Кой е университетът?

# 278
Благодаря ви много, университетът всъщност е The Hague University of Applied Sciences. Детето го избра точно заради практическата насоченост. От голямото четене из нета разбрахме, че  това е нещо като институтите по наше време. Лошо няма - и двамата с баща й сме завършили институт, инженери сме. Тя обаче се спря на правото - "Международно и европейско право" е специалността. 
Хубаво е, че там имаме познато дете, което е много отзивчиво и с желание да съдейства при нужда. Оххх,  досега се тръшках защо се бави офертата, сега се тръшкам за поне десет нови неща Laughing
А градът наистина ми изглежда прекрасен!

# 279
ma cherie, за момент се зачудих дали тук или в другата тема да те питам, но хайде тук, за да се запиша. Имаш ли представа какви са крайните срокове за кандидатстване в Холандия? При нас е резервен вариант и затова се чудим дали да изчакаме, или да подаваме сега там, а евентуално по-късно да се откажем.

# 280
Специално за Хага е посочен срок 1 април, като за препоръчителен за кандидатстване се приема срок до 1 февруари. Това -вероятно с цел навреме да се отстраняват неточности или други проблеми с документите. По каталога, с който разполагаме, ще погледна сроковете на още няколко университета, но ако искаш да си спокойна, най - добре да се провери от сайта на съответния университет, който ви интересува. Така. Грьонинген - 15 март/за някои специалности - до 1юли/, Маастрихт - 1 април / dafinov list е насреща с инфо/, Вагенинген - 15 август /хм...доста са ларж/, Бреда - 1 август - за единия университет и 1май -за другия. Утрехт / тук StefanB може да даде съвет/- също 1 август, Амстердам - 1 април .
За всички пиша "университет" с уговорката, че част от тях са "уни", а други  -  University of Applied Sciences или т.нар. Hogeschool. Като цяло за кандидатстването в Холандия време има колкото искаш. 
Ние изходихме от позицията, че ранното подаване на документите може да увеличи шансовете да бъдете приети в желаната специалност, защото в по-популярните специалности местата се запълват доста бързо.

# 281
Благодаря. Дъщеря ми твърдеше, че неин познат кандидатствал чак след матурите. На мен ми се струваше, че нещо не е разбрала, но явно е възможно. Засега тя смята да изчака поне до началото на януари за резултати от Великобритания. После щяла да оправя документи за Германия и Холандия. Сега не искала да предизвиква съдбата. Явно ще се наложи доста да почакаме.

# 282
Аз малко със закъснение но,за Холандия бъдете спокойни.Моичкия си изпрати документите през юни.И както се казва на есен с песен -септември замина.

# 283
  • София
Преди време бях обещала да пиша за магистратурите в Германия, когато стигнем до този етап. Мога да се похваля, че дъщеря ми вече е приета магистратура (без такса). Имаше доста въпросителни какъв е по-добрият вариант - да имаш висока диплома от лесен университет или да се поизмъчиш и съответно да имаш по-ниска диплома от университет с високи изисквания. Оказа се, че отново има университети, които приемат по диплома, но в сериозните са въвели изпит. За да те допуснат да се явиш на изпит трябва да си между първите 30% по успех в твоя университет, което доста изравнява условията за прием. Освен това трябва да се издържи изпита с повече от 60%, което изисква стабилни знания. Явно изборът на добър университет още за бакалавърството е по-добрият вариант.

Успех на всички студенти и кандидатстуденти!

# 284
Преди време бях обещала да пиша за магистратурите в Германия, когато стигнем до този етап. Мога да се похваля, че дъщеря ми вече е приета магистратура (без такса). Имаше доста въпросителни какъв е по-добрият вариант - да имаш висока диплома от лесен университет или да се поизмъчиш и съответно да имаш по-ниска диплома от университет с високи изисквания. Оказа се, че отново има университети, които приемат по диплома, но в сериозните са въвели изпит. За да те допуснат да се явиш на изпит трябва да си между първите 30% по успех в твоя университет, което доста изравнява условията за прием. Освен това трябва да се издържи изпита с повече от 60%, което изисква стабилни знания. Явно изборът на добър университет още за бакалавърството е по-добрият вариант.

Успех на всички студенти и кандидатстуденти!

Таня, браво за този пост! Simple Smile Не ценен, а направо безценен като информация за магистратура. Ние мислим за магистратура точно в Германия и макар че има време, много полезно ми е това  bouquet Каква е магистратурата - техническа, хуманитарна, медицина? Още малко инфо, ако може... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт