Изцеждане и как да намаля кърмата?

• 1 014
  • 11
  •   1
Отговори
  • в ябълковата градина
Здравейте,
имам бебе на 2м и половината.
Нещата с кърменето не потръгнаха и аз вече 2 месеца се изцеждам.
Схемата е през 3 часа, като изцеждам и двете гърди по 150 - 200, сутрин 300
мл. кърма и от двете.
Бебето яде по-малко от половината.
Въпросите ми са следните:

Как да намаля кърмата, без да има опасност да спре?
И двете ли гърди да изцеждам или едната?
По колко минути да се цедя?
Ако се забавя повече от 4 часа най-много ми се образуват малко
топчета (с размер на бобче), има ли опасност така да се запушат
гърдите?
Ако се забавч малко гърдите ме болят, по-скоро е пронизваща
болка. Студени или топли компреси да правя?

Много благодаря за отговорите предварително!

# 1
Вместо да намалиш кърмата, по - добре я замразявай.  PeaceЩе ти е нужна поне до годинка. Peace Имам приятелка която до 3 месеца изцеждаше по 500 мл след като накърми бебето и я замразяваше. А от 2 месеца дохранва със замразена кърма ,защото кърмата и намаля много. Преди изцеждане прави топли компреси за да е по лесно цеденето. Peace

# 2
  • в ябълковата градина
А, мерси за идеята, фризерът отдавна е пълен.  Grinning

# 3
Не знам какво да те посъветвам,но недей да си намаляш кърмата. (това е моя съвет)  Peace Не се знае след месеци как ще стоят нещата с кърмата.  Peace

# 4
  • Видин
Постепенно намали изцеденото количество.
Вземи си Лецитин на Валмарк и го пий профилактично срещу запушвания.
Това са моите идеи. Чакаме консултантките да се включат  Wink

# 5
  • София
Здравейте,
имам бебе на 2м и половината.
Нещата с кърменето не потръгнаха и аз вече 2 месеца се изцеждам.
Схемата е през 3 часа, като изцеждам и двете гърди по 150 - 200, сутрин 300
мл. кърма и от двете.
Бебето яде по-малко от половината.
Въпросите ми са следните:

Как да намаля кърмата, без да има опасност да спре? - Докато изцеждаш кърмата няма да спре, важното е оа
И двете ли гърди да изцеждам или едната?
По колко минути да се цедя?
Ако се забавя повече от 4 часа най-много ми се образуват малко
топчета (с размер на бобче), има ли опасност така да се запушат
гърдите?
Ако се забавч малко гърдите ме болят, по-скоро е пронизваща
болка. Студени или топли компреси да правя?

Много благодаря за отговорите предварително!
  За да получи организма сигнал за намаляване на производството, то трябва да намалиш броя на изцежданията и изпразването на гърдите и или изцеденото количество. Опитай да увеличаваш постепенно интервала в който цедиш и двете гърди, като ако по-рано почувстваш сериозен дискомфорт изцеди съвсем малко колкото да се облекчи напрежението. Малките бучки, който се напипват при пълни гърди, но се разнасят след изцеждането, са просто пълните млечни жлези, който са като гроздовидно струпване и няма проблем ако се разнасят след изцеждане. Първо увеличи интервала например на всеки три часа и половина, като задръж този ритъм поне няколко дни, за да може организма да получи сигнал за намаляване на производстовто -, при задържането на млякото се отделя локален инхибиторен хормон, който дава указания че няма нужда от такова количество и трябва да се намали производството. След като гърдите нещата се регулират, вече не получаваш препълване и дискомфорт преди часа за изцеждане, прецени дали количествата който изцеждаш те удовлетворяват и ако има нужда увеличи отново интервала.
   Бебчето все още не е много голямо, опитвала ли си да кърмиш със силиконово зърно? Това е много добър преход от шише към гърда. Ако имаш желание може да опиташ. Поставяш правилно силиконката, след това гушваш бебчо близко до теб и му даваш да хапне от шише, като започне да яде бързо махаш шишето и предлагаш гърдата. За да поставиш правилно силиконката първо леко я обръщаш почти наопаки, после я слагаш така че леко да всмуче зърното. Преди да му предложиш може леко да изцедиш за да се напълни с мляко и е важно преди да предложиш гърдата да не си изцеждала. Може да опиташ и без силиконка, но в сънено състояние също така да му предложиш гърдата  Simple Smile

# 6
 Simple Smile Друг вариант е просто да си търпелива още месец-два, когато бебето ще има нужда от повече кърма, а и вероятно само ще увеличи интервалите на хранене. Така че тогава ще ти остава само малко излишно количество, а в някои дни бебето ще се справя и с цялото.

# 7
В така описаната ситуация първо бих попитала - къде живеете и бихте ли имали желание да опитате бебето да суче основно или изцяло от гърда?
Ако държите бебето ви да е на кърма максимално дълго време намалянето на изцеденото количество може би не е най-доброто решение. Предполагам, че имате дискомфорт, но пък с цедене лактация се поддържа доста трудно и намаляването на млякото може да носи известен риск за връщане на количествата в последствие, ако станат необходими Peace
Но на първо време следвайте съвета на Айла или се обадете на телефона в подписа ми Peace

# 8
  • София
  Асето е написала и другото, което явно вчера съм пропуснала а мислех че съм написала. Намаляването на кърмата с цедене е лесно да се постигне, но при нужда после е значително по трудно да се увеличи, затова трябва много внимателно да се подходи към тази ситуация. Повечето майки които изцеждат, а и кърмят рязко забелязват коренна промяна след третия месец, когато така да се каже изведнъж гърдите стават "меки и празни". Това е свързано с регулацията на лактацията, което не е проблем в случай че бебенцето суче, защото то много лесно може да стимулира потичането на кърмата докато суче. Проблем е обаче когато се цеди, защото въпреки че дотогава лесно се е получавало, може в този момент рязко да намалее изцежданото количество, поради трудността организма да откликне на стимулацията по същия начин както би го направил ако бебето сучеше.

# 9
  • в ябълковата градина
Много ви благодаря за съветите.
Ще опитам със силиконовите зърна, но
тъй като не искам да поемам риск да намалее кърмата или да спре
ще продължа по същия начин изцеждането засега.

Ако се забавя повече от 3, максимум 4 часа горе-долу се получават тези малки
бучки, които след това не мога да разбия цял ден.

Моля само и за съвет, кое е по-добре, топли или студени компреси?

Много благодаря пак и поздрави!

# 10
Имах бучки и запушвания няколко пъти докато кърмех. Посещавала съм мамолог, който ми каза, че преди кърмене/изцеждане се прави топъл компрес, а ако има възпаление (зачервяване на мястото на запушването) - през останалото време се прави студен компрес от студена вода или риванол.
Топлият компрес се прави като вземеш един памперс и го напоиш с топла вода (не гореща). Поставяш го в областта на бучката около 5-15 минути преди кърмене или изцеждане.
Студеният компрес може с марли с хладка вода или риванол, като внимаваш да не засегнеш зърната (само защото би бил горчив за бебчо). Все пак, аз не бих сложила риванол, ако изрично не ми го е предписал лекар.

# 11
  • София
  di101 ти е отговорила напълно правилно. Топлия компрес се прави няколко минути преди изцеждане, за да може по-лесно да се изцежда. Студените компреси са между кърменията, за облекчаване на неразположението.
  Ако си решила да  пробваш силиконки, мисля че тази статия ще ти е от полза - http://xedra.wordpress.com/2009/06/26/nippleshield/
  Да споделя, че Авент имат различни размери на силиконовите зърна, и е хубаво да ги видиш първо на живо, защото ако диаметъра на зърното ти е по-голям например, със стандартния размер няма да се получи.

Общи условия

Активация на акаунт