british school of Sofia - някой знае ли нещо повече?

• 11 916
  • 13
  •   1
Отговори
Някой знае ли нещо повече, на бул. "Св. Наум" /София/,
мернах надписи ново училище и детска градина и отгоре пишеше British school of Sofia.

# 1
  • София
Погледнах сайта им http://www.euroliceum.eu/?cid=12

Градината утре ще се открива, а предстоящата учебна година изглежда ще бъде първа за училището. В сайта не намерих информация за основателите, за учителския състав, за лицензи, няма и снимки. Щом сега стартират, вероятно тепърва ще го допълват.

Последна редакция: вт, 19 яну 2010, 11:19 от Prizma

# 2
Благодаря ти, страхотна си. Аз какво съм търсила в нета, защо не го намерих  Thinking

# 3
  • Там, където ме обичат
Ще си позволя да коментирам таксите им - много са високи.

# 4
Ще си позволя да коментирам таксите им - много са високи.

И аз мисля така макар, че сигурно училището ще си заслужава парите.

# 5
Копирам пост от съседна тема  Peace

Да споделя нещо за Евролицея- може да съм полезна. Синът ми ще е първи клас тази година и си направих списък с десетина училища, които посетихме за 3 дни с мъжа ми. Първото беше този лицей, като най-близо до къщи. Всъщност това е вторият етаж от триетажната сграда към училището на Руското посолство- входа е откъм ул.Милин камък /използвана преди това от у-ще "Виктор Юго"/. В момента има детска градина, която функционира от една година. Имахме предварително уговорен час, който не беше спазен, а ние се движехме в график. Когато пристигнахме там не заварихме никой от администрацията /състояща се от 2 жени/, като в кабинета за посетители се намираха две външни лица като нас и които не бяха наясно дали скоро и кой ще се появи от училищната администрация /силно казано/. С мъжа ми се потресохме, че всъщност съвсем безпрепятствено можехме да влезем при децата от детската градина. Отплеснах се. Честно казано, мисля си, че те съвсем не са наясно с програмата си, защото на въпросите ми какъв е учебният план, обясненията бяха съвсем отвлечени. Спорт- "ами мислим да предложим.... ама не сме решили още". На въпроса ми дали мога да се запозная с учителите за първи клас отговорът беше "Е, ние ще ги назначим  към септември- няма да ги държим на сиджимка я!".  Щели да направят ремонт, ама чакали да се запишат деца- очевидно за да видят с колко пари ще разполагат. Тоест, усещането ми е, че всичко е много импровизирано, прилича ми повече на частна школа за извънкласни дейности, отколкото на такова претенциозно по името си училище.

# 6
  • София
Бих искала да дам линк и към друга тема в този форум, в която също се споменава Евролицея:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=401829.165

# 7
Именно от там пренесох горния цитат  Peace, т.е не е различно.

# 8
  • София
Хвана ме в разсеяност  Simple Smile

Срещала съм те в теми за частните детски градини, а там напоследък се обсъждаше градината към лицея. И реших, че си постнала нещо от онази тема, така и не погледнах цитата.

# 9
И аз посетих "лицея" примамена от възможността и трите ми деца да са там - най-малката в детска градина, средната в предучилищна и каката ще е пети клас. Хареса ми от информацията на сайта им, че е възможно детето да преминава от българска образователна система в британска след изпит по английски (каката ми вече се справя доста добре - учи езика вече 4 години в Британика), обаче.....
Питах имат ли лиценз от МОН, ако детето не се адаптира добре ще имаме ли проблем с прехвърлянето в друго училище/предучилищна? Първоначалният отговор беше  "Да, имаме лиценз", а после се оказа, че те са подали документи в МОН за лицензиране до осми клас включително, но на практика нямат още класове, съответно нямат и учители. Казаха, че не са сигурни дали ще се сформира пети клас изобщо, за сега нямали нито една подадена кандидатура на дете за 5 клас?! Ситуацията с лиценза от МОН не ми стана ясна - имат или са подали документи и очакват резултат!? За британската им система - преподавателите са българи, говорят на английски (за градината става дума) - в момента водели "активна кореспонденция" с британския обучителен център на Кеймбридж за да ги акредитират да обучават и изпитват по тяхната система. Т.е. и акредитация за британско обучение още няма. Със сигурност до май-юни щели да получат такава, но от къде е това "със сигурност" също не разбрах. В крайна сметка си направих следните изводи:
- не фигурират като частно училище с лиценз от МОН в официалния сайт на министерството. Може и да имат такъв , но никъде не е написан, не ми показаха лиценз като документ, нито споменаха номера и датата от която съществува такъв, тоест за мен те все още нямат лиценз. И ако детенце започне там да учи няма да можем да се прехвърлим в друго училище без приравнителен изпит, а за предучилищна ще трябва да повтори годината.
- не притежават лиценз за обучаване и издаване на дипломи от обучителен център Кеймбридж
- няма да може и трите ми деца да са там, защото вероятността за сформиране на пети клас е минимална.
- таксите - не можаха да ми кажат каква отстъпка мога да ползвам при евентуален прием на двете или на трите деца. За мен това значи, че не са наясно до колко могат да си позволят да лавират с таксите - т.е. ще си направят плана за разходи за учители спрямо броя платени такси ( по-малко деца - по-ниско платени учители, повече деца - по-добре платени учители = за мен това е атестат за нивото на преподавателите, добрите учители предполагам са по-скъпо платени)
Може и да стане добро училище, но за сега е нищо.

# 10
  • София
Отидох там от любопитство. Не става. Предполагам, че почти всяка държавна градина или държавно училище ще са по- добър вариант. Не са наясно с принципите си, не са наели персонал, въобще би било не просто авантюра, а напълно необмислен риск човек да запише детето си на подобно място. Мое мнение, разбира се.

# 11
Благодаря за ценната и интересна информация.

Копирах ви постовете и в темата "Клуб "Родители - частно образование"
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=401829.new#new
Благодаря!   bouquet

Последна редакция: сб, 27 фев 2010, 22:09 от 1

# 12
За всички, които се интересуват, ще представя някои достоверни факти за британското училище в София, а именно: Реалната цена, която ще трябва да платите се различава от представената в сайта на училището. Пригответе си средно по 1000лв. на месец или 12 000лв. за година. Разликата, се получава, от начисляването на допълнителни разходи за униформи, екипи, храна, извънкласни занимания, учебници и помагала, и евентуално транспорт. И ако храната и транспортът - примерно - са опция, то униформите и учебниците са задължителни, а те са от възможно най-скъпите. Учебниците започват от 300лв. нагоре, в зависимост от бройката им.
Не мога да коментирам нивото на английски на преподавателите (изключвам тримата Native speaker учители), но лично съм чувала следния израз: Хайде come on Роза ( на българо-английски. Промених само името на детето, заради определени съображения).
Общо взето мисията на заведението е по-скоро търговска, отколкото образователна. За съжаление, в София няма много алтернативи на езикови училища от този тип. За интересуващите се, ето и линк към сайта на училището: http://www.euroliceum.eu/?cid=53

Последна редакция: чт, 19 юни 2014, 21:11 от Mamata74

# 13
Отидох там от любопитство. Не става. Предполагам, че почти всяка държавна градина или държавно училище ще са по- добър вариант. Не са наясно с принципите си, не са наели персонал, въобще би било не просто авантюра, а напълно необмислен риск човек да запише детето си на подобно място. Мое мнение, разбира се.

Права си, за съжаление...

Общи условия

Активация на акаунт