Когато в БГ е студено и навън вали, 3аповядайте на топло в Арабските страни, 127

• 43 852
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • сред маслини и портокалов цвят
Заповядайте на кафе на тази прекрасна веранда! Или поне да помечтаем за лятото!
По софийско вали сняг. Карумче ме е задърпал да ходим навън, пък хремата му е страшна. По обед ще го пусна да поръшне из двора. Че е като зверче в клетка.
Уча го да кара колело, без особен успех засега, не може да схване идеята. То и място много няма, де. Много е смешен, като му кажа да натисне педала си хваща крачето  с ръчичка и го бута надолу.

Къде сте се изпокрили?

Айа, по мое мнение, сирийците не правят нищо, та да си рекламират туристическите дестинации. Причините... всеки сам да се сеща.

АС, браво на щерката!

Темата с имената е много дъвкана, ама и аз да кажа. Харесвам Акрам и Карам Mr. Green, Карим, Халед, Тарек, Аднан, Айман. За тези се сещам сега.

Някой ако има под ръка рецепта за сладко от ябълки, да я сподели с мен.

# 226
Привет, арабкини и не само арабкини ами ориенталски принцеси.  Mr. Green  bouquet

АС, много добре се е справила Сара.  Peace Което за пореден път доказва колко са по-стриктни момичетата в поставените задачи. моят синковец колкото и да го натискам все нещо не е довършил в започнатото.  Tired Много благодаря, че я сподели с нас.  Hug

Ясмин, честита ти печка.  Mr. Green Пиеш си кафето сега, а на нас не даваш.  Crossing Arms

Айа, няма лошо и Йордания да е предпочитаната. Не се сърдим. Пък често двете страни се комбинират.  Hug За Сирия по-скоро проблемът според мен е, че малко е ланрсирана от туроператорите и малко е поддържан образа й като дестинация спрямо Европа. Иначе ако трябва да съм точна през 2008 г.  4 475 777 араби са посетили Сирия, в които се включват и самите сирийци зад граница и 1 516 337 чуждестранни туристи.
Ух, за тъчничките стаи - ми по-уютно ми е така понеже мнооооооого обичам да спинкам.  Hug Пък и как ще ми светят сирийските лампи ако е светло?  Mr. Green

А вчера докато сировех в нета вижте какво намерих:

През вековете тайната на дамаскинската стомана е загубена и днес можем да съдим за качествата й най-вече от легендите, историческите паметници (запазените остриета на различни арабски принцове по музеите) и научните изследвания. Изследователи от Техническия университет в Дрезден обаче изненадаха света преди седмица, като обявиха, че са преоткрили технологията на дамаскинското стоманолеене. Те застъпват тезата, че става въпрос за своеобразна средновековна нанотехнология.
Счита се, че рецептурата за обработка на метали е загубена безвъзвратно някъде през осемнадесети век. Дамаскинските саби носят името на сегашната столица на Сирия, която е била най-големият търговски център за военни стоки по време на кръстоносните походи. Има мнения, че технологията произхожда от Индия заради рудата, от която се правели сабите.
Дамаскинските саби притежават няколко отличителни характеристики. Това са оръжия с отлични механични качества. Острието им е по-тънко и по-гъвкаво в сравнение с европейските мечове. Освен това сабята притежава характерна дъговидна форма и е изключително остра. Твърди се, че при продължително използване не само че не се изтъпява, но дори се самозаостря. Легендата твърди, че с един замах сабята може да разреже хвърлена във въздуха копринена кърпа.
За целта на изследването си екипът на професор Петер Пауфлер е провел няколко експеримента върху сабя, произведена през XVII век. Тя е изработена от персийския ковач Асад Ула. Германските учени са взели проби от повърхността на историческото острие, след което са ги поставили в солна киселина. Последвалият анализ е установил, че стоманата съдържа не само тънки нишки железен карбид, т.нар. цементит (Fe3C), но и въглеродни нанотръбички. При обработката със солна киселина цементитът се разтваря напълно, но въглеродът остава. След експеримента обаче са установени и цементитни нишки, които не са изчезнали. Тоест учените предполагат, че наличието на въглеродната наноструктура е предпоставка за образуването на цементитните влакна. Характерната дъговидна форма на сабята вероятно се дължи именно на специфичната въглеродна наноструктура.
Учените са убедени, че именно въглеродът е и причина за особената острота на меча. Според професор Пауфлер, цитиран от онлайн изданието на списание Der Spiegel, върху повърхността на острието има множество микроскопични зъбчета. Сеченето с дамаскинскаата сабя всъщност прилича повече на рязане с трион, а при всеки удар тези зъбци се заточват сами отново, смята ученият.
Тук обаче възниква друг потенциален проблем - многото въглерод и цементит вероятно биха довели до понижаване качествата на самата стомана. Учените в Дрезден предполагат, че продължителната обработка на wootz стоманата има за цел да минимизира подобен риск. Рудите за изработването на wootz стоманата са били налични само в Индия и някои от тях са изчерпани през XVIII век. Предполага се, че производството на дамаскински мечове практически изчезва именно поради тази причина. Европейските ковачи не са подозирали за химическите реакции, водещи до особените качества на ориенталските остриета, поради което се опитвали да я пресъздадат по изпитани механични способи. Те комбинирали твърдо с шупливо желязо и тънка и гъвкава стомана, след което се опитвали да наподобят дамаскинскоото острие чрез стократно прегъване, подобно на многолистно тесто. Резултатът са различни по вид и качества мечове. Но не - и саби дамаскини.

Копирано от друг форум, ама не за мами, а за оръжия Joy Hug

Дуа, относно твоите притеснения мисля, че само си разменят словесни заплахи. Ние вярвам да има толкова глупави политици и граждани, които да са готови на нова мащабна война. Щото покрай сухото гори и мокрото.  newsm78 Дано разумът надделее. Peace

Има някакъв роблем с форума, пише ми текстовете по два пъти, акакто виждам и на Ясимнка прави някакви мизерии.  Mr. Green П.С. Сега виждам, че сме на едно мнение за незвестността на Сирия като дестинация. За причините обаче малко се сещам.  Mr. Green #Crazy

Весел ден на всички, които трябва да се разпишат.  Hug

Последна редакция: сб, 06 фев 2010, 19:49 от amal

# 227
Набързо включване от мен, че ми се спи и утре повече!!!
АС чудесна презентация на щерката.
ЯСМИН честита печка - да сготвиш и да снимаш и печката и преготвеното   bouquet
АМАЛ хубав материял за дамаскинската стомана  Hug Нещо войнствено ли си настроена или само за информация  Peace  Laughing
На всички арабелки  Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 228
Ехоооооооооооо, монолози ли да си правя?  Crossing Arms Crossing Arms
Никито, не бе, не съм войнстваща, само информативно.  Peace

# 229

Ето кафето, дано има кой да го пие. Тая тема май ще я закриваме скоро.

Амалче, да ти е сладко!

Аз нещо не съм в настроение. С мойто момченце сме като на самотен остров. В тоя сняг никъде не можем да отидем.Той играе долу на двора, пък на мен ми се ще в някой парк да го заведа. Никой не идва да ни види. Само майка ми и баща ми. Но баща ми ходи и на работа, пък майка ми гледа дядо, а сега и брат ми, щото е с опериран крак.
Вчера една приятелка се отби, горката и тя беше умряла от студ.
Дано се постопли, та да се разхождаме повече.
Но без тати не е добре, не сме се разделяли досега и хич не съм свикнала. Ще си оправям паспорта другата седмица и към края на февруари потеглям обратно.
Гледам слънце се опитва да изгрее. Може пък някой да ми е чул мрънкането.

Хубав ден!

# 230
Ясмин вземам си кафенце веднага!!!  Hug
Амал  Hug нямам нещо тонус за писане тези дни, че пак съм на работа, но се надявам скоро да ми дойде тонуса. А пък и днеска едно дъждовно, мрачно, съвсем ме скапва. А пък и това чакане на хабибито да пише ме убива, че много работа има, онзи ден нет нямаше или аз на работа - с две думи - как да има настроение човек. Но като се появи ще дойде де  Mr. Green
На всички арабелки  Hug

# 231
Ясно, всички сме в някаква климатина дупка. cold cold  Mr. Green
Ясминке, ами ние и като хич не излизаме, поне Каруми играе на двора, а това дребното не може да ходи и как ще щъка по снега, все мокро ще бъде.  Outta Joint Разбирам те за липсата на тати, нашият това лято беше за 2 месеца - никога не се бяхме разделяли, видяха ми се като две години.  Heart Eyes Но края на февруари е близо все пак.  Hug
С какво се отоплявате там в центъра, на ток ли? Много е неприятно.  cold Все в някое помещение ще е студено.

Никито, така е, когато чакаш любимия дните се точат мъчително бавно. А пък на нас и времето в което е будно диването ни се точат с първа костенурска. Обаче легне ли да спи - 2 часа минават като миг.  Mr. Green Колко е субективно времето.  Hug

# 232
  • София
Аз кафенце не пия, ама  пак съм тук Mr. Green
Оплаквате се вие без половинки за периоди от 1 и 2 месеца, а някои други много имат да кажат по темата.. CryАма в лудницата покрай трите девойки, липсата  е по-поносима, а и да ви кажа , човек свиква с неволята.. Wink
Студено е наистина, ама аз пак ги извеждам момите, иначе ще ме подлудят окончателно.Вчера ги водих за кратко в НДК, на наклона в детския кът се пързаляха. Днес, макар и за кратко, пак ще се отбием там, може би в ранния следобяд, когато каката се върне от курс.Ясмин, грабни го къдравелко за ръка и го доведи да се попързаля. HugШейничката от нас! Heart Eyes

# 233
Амалче, на ток сме. Имаме стенно отопление в стената между спалнята и хола, та в 2-те стаи си е топло. В кухнята е студ, обаче аз там рядко минавам, колкото да сготвя и това е. Дребния го храня в хола, има си малка масичка и столче. Това е положението. Пък банята ни е толкова малка, че няма нужда от отопление Mr. Green
Освен да проучим къде има детски клубове и да заведем диванетата някой ден. Хем ние да пием по кафе, хем те да поиграят.
Ако има желаещи за среща в тоя студ, да си кажат. Grinning

Опаа, АС се появи. За днес не знам дали ще успеем, че чакам майчето да дойде. А и дребния вече има режим, спи от 14 до 16. Гледам да не го нарушавам, щато в Сирия такова нещо като режим е мираж Mr. Green Поне тук да се понаспи детето, и аз покрай него.
 Обаче ти за кафето си помисли.
Пък аз ще проуча кафенетата с  детски клубове по центъра. Знам, че има един до НДК, май на "Петър Берон" беше.
Амал, как си с транспорта, че ти си по далеч?

# 234
  • София
Ясмин, аз за майтап живея на въпросната улица с клуба, в кооперацията срещу него.. Mr. GreenСамо свиркай ако дойдете насам. HugАмал и другите софиянки също. Heart Eyes А  при по-топло време и идване насам, да се обаждат и останалите! А това че не пия кафе, не е проблем..Кафенетата предлагат  чай, сокчета, мляко..Аз съм като децата. Laughing

# 235
Хех, това с режима в Сирия си е цяло изпитание.  Wink Но тука правилата важат. При нас особено. Чак на моменти си викам не трябва да съм толкова стриктна. Ама за сънчо пък съм.  Crossing Arms Лягаме си в 8.30. Вчера по изключение в 9.00 Mr. Green
Аз съм мобилна дами, така че какво е за мен да прецепя до центъра.  Mr. Green Мм, къде е този Петър Берон? Е да се уговорим един ден напред поне да приготвя ядене на малката, че не съм я записала на детска кухня и й готвя. Докато събера багажа само ми трябва един час.  Mr. Green То памперси, то резервни дрехи и т.н. знаете как е.  Peace Иначе много ще се радвам да срещнем дребосите и дългучите.  Mr. Green Ако решим ще се обадя на Дуа. И на Сафар.  Hug

# 236
Здравейте!
Много се радвам, че така спонтанно се заформя среща на мами с малки и големи деца! Амал, мерси, че си се сетила за мен, но ние не сме в София от поне месец.
Аз най-вече де. По ред причини се наложи да се прибера във Варна да изчакам началото на заданието. Не го бях правила това от 9 години поне. Да ти кажа, като е далеч от родата, човек като че ли има...по-малко работа и проблеми за решаване.
кафе-машината пристигна. Контейнерчетата с кафето са едни пластмасови кутийки, като онези за течна сметанка, вакуумирани са.
Кафето става прекрасно, но пък ти така добре си описала газовото котлонче, че ми се иска да се сдобия с едно.

Рано тази сутрин плаках насън, и според баба ми - сега спя в една стая с нея да я наглеждам, много съм се тревожила. А аз наистина много страдах насън, понеже спасявах едно бяло мече ????? от удавяне в ледени води. Много абсурдна история. Ама много драматична. Мечето се казваше Кора - така, както любимият ми дакел. И аз насън му виках "Кора, Кора!"
А аз с това бяло мече пьтувах някъде. 

Хайде лек ден! Целувки на децата.  Heart Eyes

# 237
  • София
Хех, това с режима в Сирия си е цяло изпитание.  Wink Но тука правилата важат. При нас особено. Чак на моменти си викам не трябва да съм толкова стриктна. Ама за сънчо пък съм.  Crossing Arms Лягаме си в 8.30. Вчера по изключение в 9.00 Mr. Green
Аз съм мобилна дами, така че какво е за мен да прецепя до центъра.  Mr. Green Мм, къде е този Петър Берон? Е да се уговорим един ден напред поне да приготвя ядене на малката, че не съм я записала на детска кухня и й готвя. Докато събера багажа само ми трябва един час.  Mr. Green То памперси, то резервни дрехи и т.н. знаете как е.  Peace Иначе много ще се радвам да срещнем дребосите и дългучите.  Mr. Green Ако решим ще се обадя на Дуа. И на Сафар.  Hug

Улицата, по-скоро  уличката Mr. Green, тъй като се състои от само 8 номера,  е пряка на "Ф. Нансен", успоредна е на "Любен Каравелов"...в непосредствена близост до община Лозенец- високата сграда до НДК. Peace

# 238
За мен е все едно кой ден. Да кажат работещите(АС) и тези  с ученици- Амал е с един, ама Дуа е с двама. В събота като че ли е най-добре, ама пък в детския клуб може да има някой рожден ден, та ще трябва да се обадим и дапитаме. Щото ако децата няма къде да ги оставим, кафе няма да пием(чай, сокчета, мляко Mr. Greenсъщо).

Кате М, поздрави на Варна. И дано пребиваването при родата е с минимални главоболия.
Аз се отделих от нашите като станах на 18г. Не че ми се налагаше, аз така реших. Иначе те са ми душички, ама от растояние повече се обичаме.
Същото важи и за мъж ми и неговата рода.
Вълци единаци сме ние с него, само един друг се понасяме. Grinning

С Каруми се поразходихме, оставих го да нагази във всички локви и да пипне всички котки по пътя(умира за животнки това дете ) Падна 2 пъти, грейката му е цялата в кал. Но той е щастлив. И беше толкова уморен, че заспа без да обядва. Heart Eyes

# 239
Мархаба!

Зъзнете ли в БГ?
При нас е 24С т.е.студено.Валя уж,но даже не разкаля.
Преместването ни запецна нещо..мъжо работи по въпроса.

Сирийските замъци за очарователни,покажете и някой сирийски принц де!

Общи условия

Активация на акаунт