Мамината баница

• 8 897
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
Няма да изпадне ,ако се обърне внимателно върху чиниите..просто слагате чинии или купички на масата и внимателно обръщате баницата върху тях

# 16
Като се опече баницата се обръща върху чинии заедно с тавата ,обръща се внимателно и се покрива с кърпа

Ама, не махаш тавата от чиниите,стои така захлупена?Така ли?
Да ,не махаш тавата .Покриваш я с кърпа и стои така известно време ,после вече пак внимателно я обръщаш и режете и хапвате.Когато се обърне баницата става по пухкава

# 17
Като е намазана тавата с олио или друга мазнина, баницата не залепва за тавата. Тя просто моментално ще се изхлузи, колкото и внимателно да се обръща...... Правила съм 'висяща' баница, не пада, но не се маже с мазнина тавата. Пробвай го, искам видео клип!  Mr. Green

# 18
 Joy Е момичета вие няма да намажете тавата обилно с олио,иначе без мазнина като се пече ще изгори.Като намажете само дъното малко ,но не и отстрани ,няма да се изхлузи и аз така мислех ,но като  виждам майка ми как я обръща ...видях ,че не изпада

# 19
Като е намазана тавата с олио или друга мазнина, баницата не залепва за тавата.

За да не падне "висящата" баницата първо обливам тавичката с вода, после намазнявам. Мазнината не може да се разнесе навсякъде, баничката си залепва за дъното и няма проблем при обръщане.
Ще пробвам и твоят варинт с белтъка.  Simple Smile

# 20
Аз за белтъка го знам само, не е моя вариант. Но с него ще залепне категорично.
Висящата баница, която аз правех, десетки пъти съм я правила, тавата се намазва с част от плънката - яйца, кис. мляко, сирене, олио... Слага се някакво количество в тавата, разклаща се, да се намаже добре, после се излива пак в купата, при плънката. Така тавата се намазва обилно и баницата залепва. Предимство е и това, че така и долната кора става по- сочна и мека, на мен ми харесва този вариант.

# 21
Мхм,разбрах аз,вече Laughing

# 22
  • София
Това с обръщането нещо не ми се получава - веднъж послушах една съседка, каза ми да обърна баницата върху 4 чаши, веднага щом я извадя от фурната. Баницата не падна, но на самата баница се получиха 4 дупки от чашите. Явно се получи нещо като вакуум, ужасно грозно стана върху баницата. Ефект от тези чаши нямаше, нито и се промени пухкавостта, нито нищо. Аз ли нещо не направих както трябва Rolling Eyes

# 23
Как ще станат дупки от чашите?!  Thinking
Чашите служат, за да се подпре на тях тавата. Може да са буркани или друго, на което да се сложат краищата на тавата. Самата баница не се засяга нито с милиметър. Като поседи така 30мин, висва, пластовете се разлистват, така става по- пухкава и въздушна.

# 24
  • Варна
Баницата от намаслена тавичка не пада при обръщане, ако предварително се направят дупчици в наредените листи на няколко места, преди да се залее с яйцата и млякото. Това го знам от баба ми и никога не ми се е отлепвала баницата при обръщане. Просто като си наредите листите направете на няколко места дупки с нож или вилица, така, че да достигнете дъното на тавата. Така на тези места залепва и после няма проблеми  Peace

# 25
  • Талант на 2012,2013 г.
Майка ми от скоро време прави ужасно хубава баница и всяка седмица я карам да  я направи .

Ani_Ani , сигурно е вкусна баницата, да не говорим, че щом е от мама..... Heart Eyes, но уточни, ако обичаш рецептата - не виждам мазнина, освен намаслената тава, колко газирана вода се слага?

Да. А пък аз искам да попитам: Как така като едните отдолу са на топка и отгоре пак...??? newsm78

# 26
  • Sofia
Ами така - на две "нива", посредата с плънка.

А баницата не пада, защото при този вид нареждане доста от заливката се стича между намачканите кори и така залепва.
Много пъти съм правила по този начин, като предпочитам обаче да топвам всеки лист в заливката и после да го нареждам смачкан.

# 27
Да ви напиша и за "моята" баница. Забърквам смес от яйца, сирене и кис. мляко/ 1/2кофичка/. С една намачкана кора покривам половината тава, с втората - другата половина. Отгоре поръсвам с олио и от плънката.После отново две кори- плънка и така докато свършат. Оставям си малко от сместа. Последните 2 кори не ги мачкам и хубаво ги намазнявам. Режа цялата баница на квадрати и я заливам с остатъка от сместа+ 1/2 коф. кис. мляко с разтворена 1ч.л. сода за хляб + 1 к. чаша хладка вода.
  Намачканите кори не се слепват много и баничката става по-пухкава. Не съм обръщала до сега, но ще пробвам.

# 28
До сега не съм правила баници с намачкани кори, но мисля да я пробвам. Благодаря за рецептата.    bouquet

# 29
  • Пазарджик/Лондон
Това ми прилича на тази баница :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=447977.msg13585158#msg13585158

Наистина е хубава, и не изпада от тавата - моята е алпака, и в емайлирана ще стане, само да не е някоя с незалепващо покритие Wink.

Общи условия

Активация на акаунт