Отговори
# 30
Ето това например какво е: само един надменен и късоглед човек може да смята, че няма душа...

... да, приеми го обективно.
Физическото късогледство не се смята за недъг. Дори е начин да променяме визията си. Хората просто го коригират с очила и не се обиждат на себе си.
Над-мене-н ...  не е правилно. Може би просто - потънал в материалното битие.

Всеки от нас подсъзнателно вярва в душата си.
Биолозите го наричат ел. импулси на мозъка.
Кардиолозите доказаха ( четох в пресата), че сам по себе си сърдечният мускул няма силата да осъществи цялата циркулация на кръвта... явлението е по-сложно.
Психолозите говорят за влияние на емоциите в семейството,от  детството ... а не са ли емоциите пак енергии?
Анатомите измериха, че в момента на смъртта си човек олеква с 3 -4 гр. .
Всички те обикалят около истината, че има сила, която да задвижва нашия сбор от кости, мускули, нерви и т.н.

И компютърът е перфектна машина, но за какво служи, ако аз или ти не започнем да пишем на него?

П.П.  Елизабет Профит "Изгубените години на Исус" -  книга, която проследява живота на Исус от 13 до 33 г. приблизително.
Не съм я чела. Някой да има отзиви?

Последна редакция: ср, 20 яну 2010, 12:05 от white s.

# 31
Е, много философско вече става ...

# 32
white s., точно тази книга не съм чела. Чела съм Христос в Индия на Холгер Керстен, за живота  на Христос от раждането, до разпятието и след него - защото авторът излага тезата си, че Христос е преживял разпятието.  Има я онлайн тук: http://chitanka.info/lib/author/%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%B5%D … D1%82%D0%B5%D0%BD

# 33
  • В градината...
И аз тръгнах от пътечки объркани и неясни. Окултни, всякакви учения. Бог сам ме отведе при Него, така че за търсещия, по който и път да поеме, ще го отведе на правилното място/. Религията не е учение или политика, а лична връзка с Бог. Ако нямаше лъжепророци, щеше да е лесно. Но...

# 34
Аз вярвах с максималното покорство, което, струва ми се християните проявяваме.
Постепенно разбрах, че Бог ни е дал повече свобода, отколкото смятах. Сега вярвам, но без радикализъм и крайности.

# 35
да вярвам в Бог.....но и допускам мисълта,че Бог е мислим идеал,който по необходимост трябва да съществува.Защото хората сме устроени да търсим и вярваме в невидимото,в свръхестественото....и то има своята логика ,в която се вплитаме понеже се нуждаем от това.някой беше казал,,повярвяй и ще разбереш'',но кое-това което искаме или това което ни налагат...затова(това е мое мнение)Бог  е задал свободния избор и свободната воля.ако не ги разбереш как ще осъзнаеш любовта...нима с покорство се обича или с сляпа вяра.... Whistlingсъвсем се обърках.... newsm78ноедно ми е ясно ,че вярата не се натрапва,а избора е твой.ВСЯКА религия намира семе сред незнанието...ето ,че посоката се обръща...към свръхестественото...

# 36
... Христос в Индия на Холгер Керстен, за живота  на Христос от раждането, до разпятието и след него - защото авторът излага тезата си, че Христос е преживял разпятието.  Има я онлайн тук: http://chitanka.info/lib/author/%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%B5%D … D1%82%D0%B5%D0%BD
Благодаря!

# 37
Все още ли има хора, които вярват, че Христос е преживял разпятието? Всъщност и Корана това учи.
Без възкресението няма християнство. Противниците на християнството се опитват да го опровергаят от векове. Не смятам, че истината може да бъде намерена в антихристиянска пропаганда, като в книгата на Холгер Керстен.
Има ли някой в темата, който е добре запознат с библейските текстове или с Корана? Или си чешем езиците?  
Ако някой цитира Библията и сгреши, ще забележите ли?
Питам, защото и аз много им се връзвах на тези книжки като студентка (Светата Кръв и Светия Граал, Исус в Индия и т.н). Авторите си подкрепяха тезата  с множество цитати, които бяха много убедителни, но извън контекст. Без поне елементарни знания върху световните религии човек много лесно вярва на който и да е шарлатанин.
Но нали стана много модно християните да бъдат представяни като задръстени и необразовани, хората се свенят да признаят, че Исус Христос  предизвиква интереса им.
Аз съм християнка и уважавам избора на хора изповядващи религия различна от моята. Затова и пиша този пост, всъщност. Ако наистина някой изпитва интерес към Исус Христос, не е ли логично да търсите информация от тези, които му вярват, а не от тези които го мразят?

# 38
  • В градината...
Deziderata, напълно си права. Макар че, Господ прави и невъзможното и понякога ни води при Него и през най-заобиколните пътища. Е, после съжаляваме, че сме пропуснали толкова време в празнодумства. Но пък сме убедени, че другото е прах на вятъра и заблуда. Няма да забравя брат ми, който работеше в БАН, физик е, как ми се подиграваше на "консервативната вяра". Умираше си по физиката, чак се задълбочаваше в биографиите на учените. Един ден, хъка-мъка, взе да ми разправя, че след като обиколиш всички теории, стигаш до Бог. След като Айнщайн го е сторил...

# 39
Християнството е една религия както всички други - измислена е от хора, не само духовници, но и политици.
Затова съществуват хора, които се колебаят и търсят своя път, а не приемат за чиста монета канона на църквата. Това ги прави лоши в очите на някои християни. Трудно да се върви по този път и човек да започне да се доверява на сърцето си.
Казвате, че приемате възгледи ,различни от вашите. Погледнато отстрани, не изглежда точно така.
Аз не виждам кой в тази тема представя християните като "задръстени и необразовани". Напротив, повечето от нас идват оттам и доразвиват своя си мироглед, носейки върху себе си всички последствия на превантивните похвати на Църквата да не би някой да се усъмни в истиността на канона и да пожелае да научи нещо различно.
Всички ние търсим Бог и искаме да стигнем до него. Всички ние сме частички от Него и всеки си има своето парченце истина. Търсим и информация и при тези, които му вярват, и при тези, които го обичат по свой си начин.
И това не е грях, макар че според църквата е.
Именно заради това Били е пуснала темата.

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 11:01 от Анонимен

# 40
  • В градината...
Както виждам, повечето неглижиращи християнството, изхождат от тезата за неговото отъждествяване с власт на църквата като институция, с държавна политика, с манипулация. Много път трябва да извърви човек, за да разбере, че християнството не е религия, а свобода, не диктатура на правоимаща организация, а вяра, даваща свобода на избора.

# 41
Лично аз не неглижирам християнството. Напротив, то има много важно място в душата ми. Просто то е продукт на една институция, тя го е градила такова, каквото е през вековете.
Всеки има своя път и всички сме прави всъщност, макар и различни.   bouquet

# 42
  • В градината...
Интересното е, че дълги години почти  се гнусях от архаизма и несъвременното третиране на житейските дилеми от християнството. Външната обвивка, люспата, която се популяризира от обществеността, е именно такава. Наслояванията в мирогледа са доста и е малко трудно да проникнеш през тях.

# 43
. Не смятам, че истината може да бъде намерена в антихристиянска пропаганда, като в книгата на Холгер Керстен.
Има ли някой в темата, който е добре запознат с библейските текстове или с Корана? Или си чешем езиците?  
Ако някой цитира Библията и сгреши, ще забележите ли?
?

Аз лично не,признах си още в началото,че не съм запозната подробно.Опитвала съм се да чета Бибилията,но повечето неща ми звучат непонятно.И точно за това повдигнах темата-ти казваш това е антихристиянско,в споменатите и не само книги пък тезите ми звучат логично...това ви питам и аз-как се ориентирате,как стигате до своята истина и я защитавате с такъв плам?Може би просто аз съм устроена вечно да се съмнявам и колебая...уж съм телец,срамота Mr. Green

Облаче  Hug

# 44
 newsm78защо трябва да проникваш....Бог нали е в нас.според мен ,всяко натрапване води до пълна дислокация на вижданията.колкото и парадоксално да звучи религията е институция,а вярата е необходимост....а кой в какво да вярва си избира сам...чистата вяра не опира на покорството Naughty

Общи условия

Активация на акаунт