Отговори
# 465
Тогава защо привържениците на един пророк се страхуват от другия?
Хората се чувстват по-спокойни явно, като се обособят в групи на съмишленици. И всичко външно се превръща в опасност.

# 466
Аз изобщо не мога да се съглася с това, всеки пророк се е появил в точното време и на точното място, за да приближи хората до Бога и направи живота им по-хармоничен. С времето условията са се променяли,идеите може да са се изопачили.
 Hug  bouquet Много точно казано!

Точно. По-рано в темата точно това се опитвах да кажа по въпроса, защо са различни религиите в детайлите си - различни условия, различни потребности, различни нива, ако щете. "Неведоми са пътищата Господни".

Но не бива да се изключва и възможността дадена идея да се развие. В края на краищата съществуват много стари религии днес /Зороастризъм например/. Не мога да приема, че хората изповядващи ги са някакви неинформирани, незнаещи или задръстени.

# 467
Отговарям на въпроса- Животните имат ли дух? С какво се различават те от човека?
Според езотеричното християнство, животните имат колективен дух. Той им носи познанието кога да мигрират, кога да се размножават и всичко, свързано с оцеляването им.
В момента чета Диагностика на кармата, на С.Лазарев, и откривам много логични обяснения за църковните християнски ритуали или за суеверията. И тъй като за мен ние сме част от Космоса и Вселената, Бог е енергията около нас, а ние сме клетка от един съвършен организъм, на който влияем с мислите и постъпките си, съм склонна да приема неговото обяснение за това защо се случват нещата по определен начин, а не буквално това, което пише в Библията.
Точно в това вярвам и аз.Питам запознатите с текстовете в Библията-е ли това грях според написаното в нея или не?
Стана вече ясно,че не съм я чела задълбочено и достатъчно,но идеята,че Бог е в нас я срещнах на няколко места...

Ако животните имаха колективен дух, защо не всички живеят на стада, ята и други такива. Защо има такива от тях които изяждат малките си?

Много от ритуалите и празниците в православната църква са си чисти езически празници. Дори от православната църква си признават за това. Четох статия из техните сайтове (вече не помня кой) миналия Великден, заради свекърва ми която се разсърди, че забраних влаченето на червени яйца в къщи.
Но ритуалите и празниците описани в Билията са си чисто еврейски.

Тези, които са получили своето религиозно възпитание от деца, разбират за какво говоря. Може би разбират и че този спор е безмислен, защото той няма да убеди никого в обратното на това, което вярва.

Ако това беше вярно, аз трябваше да съм жена с леко поведение, защото едната ми баба си сменяше мъжете като носни кърпички. Или страхлива и манипулативна, защото другата ми беше такава. Но нито една от тях не вярваше в Бог. И двете се покаяха години след като аз приех Христос. Човек трябва да мисли сам и да преценява дали това което е получил в детството си е добро или не.
Попаднах скоро на един цитат от Дънов по-късно ще го намеря и ще те помоля да ми го обясниш.

Защото един ден в Твоите дворове е по-желателен от хиляди други дни;
Предпочел бих да стоя на прага в дома на моя Бог,
Отколкото да живея в шатрите на нечестието.
Псалми 84:10

Доколкото разбирам християните вярват в спасението - физическо и духовното във формата на единение с техния бог,но каква е разликата със зороастризма например, който също обещава спасение и небесен рай.
На мен са ми обяснявали свещеници, че дяволът, преди да се роди Христос и да се появи християнството, е знаел какво ще се случи. И измислил подобни на християнството религии още преди него, за да го уподоби. И всичко, което има подобни на християнските идеи, но е вън от християнството, било от дявола.
Честно казано, това обяснение ми се струва ужасно плашещо, ограничаващо и не човеколюбиво.

Враждата между дявола и човека е още от създаването на Адам. Неговата цел винаги е била да отдели човека от Бога. Целта е никога да не разберат силата която биха имали ако го познават. Никога да не разберат това което се случи на кръста. Да не разберат, че на кръста беше разчупено всяко проклятие, всяка болест, всяка мъка и, че цитата от подписа ми е истина. Другите религии са малък инструмент в ръцете на дявола. Апостол Павел писа  "Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, а срещу началствата, срещу властите, срещу световните управители на тази тъмнота, срещу духовните сили на нечестието в небесните места." Ефесяни 6:12 Ние нямаме нужда от магически заклинания или ритуали, нямаме нужда от посредници или медиуми, екстрасенси или окултни практики, за да победим сатана и неговите лъжи. Достатъчно е да го смъмрим в името на Исус. Всеки един вярващ има този авторитет даден му от Бога. Ето от това се страхува сатана. От едни хора които уповават единствено на своя Бог и той им е напълно достатъчен за техния живот на победа.

# 468
Мигито, искам да те попитам за последния абзац, това в Библията ли го пише, или е част от църковното предание?  
И ако той е истина, защо Господ не е дал на всички хора, живели след раждането на Христос , еднакъв достъп и информация до християнството? Макар че стана въпрос за това по-назад в темата, но смятам, че след твоето обяснение този въпрос отново е актуален.

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 12:29 от Анонимен

# 469
Аз не вярвам в Църковни предания. Библията за мен е абсолютната истина.
Цитатите които давам са от Библията. Този от подписа ми е от пророк Исая. Неговите пророчества са в Стария Завет. По-голяма част от пророчествата за Исус са от него. Макар всеки един пророк да е говорил за идването Му. Другия цитат е от послание към Ефесяните, от Новия завет. Всъщност иска да каже, че не бива да се борим срещу хората, а срещу този който ги кара да постъпват зле и ги лъже. Хората винаги са имали еднакъв достъп до християнството, но винаги дявола се е мъчел хората да не разберат своята сила в Христос. Само някой да е започнел да говори нещо различно и е изгарян на клада. Последователите на Христос са били избивани през цялата история, през времето на Римската империя са си хранели лъвовета с тях... последователите на Мартин Лутер, например (не Кинг!! ) са били избивани и горени на клади (Ян Хус). Много мисионери в ислямските страни са избивани с целите си семейства... Това не прави Христос по-малко истинен. На хората обаче не им оттърва да вярват в Него. Какви са тези правила...? Ама ние искаме да сме свободни..! И колкото по-свободни стават, толкова повече стават роби на егоизма си, на желанието за власт, пари, сексуални удоволствия, желаието си да се чувстват значими...

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 12:36 от migito

# 470
"Едно време и мъжете, и жените са раждали, но отсетне мъжът изгубил способността да ражда и останала жената да върши това. Библията казва: Аврам роди Исака, а не казва, че Сара родила. Когато мъжът раждал, светът бил в отлично положение, и когато той престанал да ражда, светът се развалил" (Вж. Учителите, стр. 10)." Петър Дънов

Това как го разбирате?

# 471
  • густо майна Филибето
migito, това което си цитирала от мен  съвсем ясно изразява нежеланието ми да споря. Намерила съм своята вътрешна хармония, приемайки философията на окултизма точно като децата  - и  буквално и преносно. Но като човек израснал в разнообразна среда, възгледите ми са по-либерални. На мен не ми се налага да осъждам роднините си, приемам ги такива каквито са и черпя от тях това, което е добро. Все си мисля, че това ме приближава до Бог повече, отколкото ако ги оплюя. Честно казано това публично представяне на бабите от човек, който смята себе си за силно вярващ, ме втрещи ooooh!

# 472
Аз наричам нещата с истинските им имена. Държа на това. Иначе останалото е лицемерие за мен. За мен няма значение миналото на човека, важно е какъв е в този момент и какви решения взема днес за живота си. Моят живот е като на карта пред хората и мисля, че Бог иска точно това от нас. Иначе може да си философстваме на воля, но най-голямото свидетелство е нашия личен живот. Аз мога да говоря за миналото си и точно в това може да се види какво Бог е направил в живота ни, как ни е променил, как се е погрижил... Аз не се срамувам от миналото си, защото е важно какво е настоящето ни!
Ще се радвам да ми отговориш за Дънов, защото това не го разбирам наистина.

# 473
Цитат
Хората винаги са имали еднакъв достъп до християнството
Аз не зная толкова факти както вас, но какъв е бил достъпа до християнството на маите, ацтеките, инките преди конквистадорите да започнат да ги покръстват, пък и след това? Чела съм за ужасни, зловещи жестокости над индианци. Това ли е еднакъв достъп - да избиваш хората, а на оцелелите да налагаш със сила вярата си?  Ами на аборигените в Австралия, преди да дойдат християни там?
Не искам да споря и да оборвам, но за мен тези неща са важни да си ги изясня.
Във всяка религия е имало жестоки и агресивни властници или заблудени и фанатични тълпи, които са издевателствали над различните от тях, в случая над християнските мисионери. Но си мисля, че това е било не заради името на  Христос, а защото не са били от тяхната вяра.

А аз бих искала да попитам - вярвате ли, че змията преди грехопадението е имала крака и е можела да говори, а след него Бог я е направил да се влачи по земята и да яде прах (макар че тя не яде прах всъщност)?

Нека да не спорим за излишни неща. Явно всяко нещо си има и слаби страни, разнообразни тълкувания и т.н.

Последна редакция: ср, 03 фев 2010, 13:12 от Анонимен

# 474
  • густо майна Филибето
"Едно време и мъжете, и жените са раждали, но отсетне мъжът изгубил способността да ражда и останала жената да върши това. Библията казва: Аврам роди Исака, а не казва, че Сара родила. Когато мъжът раждал, светът бил в отлично положение, и когато той престанал да ражда, светът се развалил" (Вж. Учителите, стр. 10)." Петър Дънов

Това как го разбирате?

Дънов е изнасял беседите си в началото на миналия век, като голяма част от последователите му са слабообразовани и простодушни хора. Затова и беседите му са придружени с много примери, за да достигнат по-лесно до съзнанието на тези хора. По същия начин е написана и Библията.
Това, че са раждали и мъжът и жената част от еволюцията. Човешкото същество преди да стане разнополово, се е размножавало от самооплождане. В процеса на еволюцията са се появили двата пола и е раждала жената. На по-късен етап се е появил и самостоятелния дух, тъй като дотогава е бил колективен, хората са се чифтосвали през определено време на годината, като животните. Когато се е появил индивидуалния дух, образно казано, Ева и Адам са разбрали , че са голи Simple Smile От там нататък приказката я знаеш Simple Smile Това е съвсем кратко и просто обяснение, без да имам претенции, че съм запозната в дълбочина. Имайки предвид публикациите на Ксилометазолин за физическото, етерно и астрални тела, предполагам, че той/тя може да го обясни още по-разбираемо. Бог не ме е дарил с красноречие Confused

# 475
И мен не ме е дарил с красноречие. Wink
Само не разбрах хората са имали две полови системи като тениите ли?
Всъщност Дънов твърди,че хората са се размножавали по този начин доста след Адам и Ева.

# 476

Това как го разбирате?

Дънов е изнасял беседите си в началото на миналия век, като голяма част от последователите му са слабообразовани и простодушни хора. Затова и беседите му са придружени с много примери, за да достигнат по-лесно до съзнанието на тези хора. По същия начин е написана и Библията.
Това, че са раждали и мъжът и жената част от еволюцията. Човешкото същество преди да стане разнополово, се е размножавало от самооплождане. В процеса на еволюцията са се появили двата пола и е раждала жената. На по-късен етап се е появил и самостоятелния дух, тъй като дотогава е бил колективен, хората са се чифтосвали през определено време на годината, като животните. Когато се е появил индивидуалния дух, образно казано, Ева и Адам са разбрали , че са голи Simple Smile От там нататък приказката я знаеш Simple Smile Това е съвсем кратко и просто обяснение, без да имам претенции, че съм запозната в дълбочина. Имайки предвид публикациите на Ксилометазолин за физическото, етерно и астрални тела, предполагам, че той/тя може да го обясни още по-разбираемо. Бог не ме е дарил с красноречие Confused
 Ljuboznatelna, твоят стил на писане е доста по-разбираем от моя и все пак, по-късно ще се опитам да разясня това, което си написала.
 Вярвай ми, определено си запозната в дълбичина! Peace
 Ще пиша и за Заратустра, както и на migito, която ми беше задала въпрос за груповите души на животните.
 Сега са ме налегнали битовизми и нямам тази възможност. Лек и успешен ден на всички!  bouquet
 п.п.migito, не само Дънов твърди това, а и езотеричното християнство.

# 477
облачето хей , лично аз смятам, че тези дето са избили маите и ацтеките са били откачалки. Те не са носели Христос, а са обслужвали политическите интереси на страните от които са идвали. Милиони пъти в Библията е написано, че Бог обича всички хора еднакво. Скара се на Петър като извади ножа да го защити! За какво избиване на друговерци става дума! Като е казано да обичаме враговете си, като под врагове със сигурност влизат и тези които са избивали деца и ограбвали ... колко повече някакви народи.
В Библията пише, че тези които не са чули за Христос ще ги съди "според закона на сърцето им". Той е справедлив Бог. Но когато човек е чул за Христос, разбрал е, тогава няма оправдание.

# 478
  • София
Това, че са раждали и мъжът и жената част от еволюцията. Човешкото същество преди да стане разнополово, се е размножавало от самооплождане. В процеса на еволюцията са се появили двата пола и е раждала жената. На по-късен етап се е появил и самостоятелния дух, тъй като дотогава е бил колективен, хората са се чифтосвали през определено време на годината, като животните. Когато се е появил индивидуалния дух, образно казано, Ева и Адам са разбрали , че са голи Simple Smile От там нататък приказката я знаеш...
Тази пък приказка, от къде се взе. Дънов ли я написал, или е черпил информация отнякъде?

# 479
облачето хей , лично аз смятам, че тези дето са избили маите и ацтеките са били откачалки. Те не са носели Христос, а са обслужвали политическите интереси на страните от които са идвали.

Борис I не е бил откачалка и е вярвал в Христос. Въпреки това го е наложил насилствено на българите. Ако обаче не беше го сторил тогава днес вероятно щяхме да си говорим за Корана, а и можеше да не си говорим на този език.

Общи условия

Активация на акаунт