Примерна схема за захранване - 21

• 32 069
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
Момичета, преди 2 дни бях на гости на една съседка с момченце, почти 3 месеца по-малко от дъщеря ми (на 6 навършени). Ами започнах да се комплексирам  Thinking милото с удоволствие си хапна около 300-350 мл каша (една бая голяма купичка). И на ръст и на килограми е колкото дъщеря ми ... то вярно че майката е значително по-висока от мене (аз съм 1,80 ...), бащата също е грамаден ... Та аз повече от 120 мл каша не бих могла да пробутам, което си е 15-20 г суха каша, разтворена в кърма (и след това дъщеря ми не проявява особен интерес нико към кърма, нито към вода). Бихте ли споделили вие на 9 месеца какво количество сте си хапвали на едно хранене?

# 601
Благодаря момичета за съветите за тиквичката,в крайна сметка реших да поизчакам докато наистина и дойде сезона.Просто я видях в магазина и я взех,исках да въведа нещо ново,че само картоф,морков и тиква ядем  Crazy ,Но ще изчакам ,  Hug

# 602
Лейла, въведи я с пюре. Все пак за разнообразие- не че пюретата с тиквичка са особенно вкусни, даже хич

# 603
направи пауза между двете меса от 2 седмици общо и по-добре дай първо месото, после глутена.Второто месо може и за 5 дни, а и като няма да има 8 м. бебчето е по-добре месо, според мен
Бихте ли ми обяснили защо е необходимо да се прави пауза с месото? Не може ли да се продължи да се дава това, което вече е въведено?

# 604
Бибона, не се комплексирай, и ние ядем толкова горе-долу, 120 до 150, а на закуска яде по 30-40 мл. Аз не се притеснявам, детето е добре, весело е, наддава, защо трябва да свиква да изяжда големи количества храна?
Дженивас, аз не съм правила пауза между двата вида месо, нямам обяснение защо е нужна, лично според мен не е, но си е само лично мнение. Аз също бих предпочела втори вид месо и после глутен.

# 605
  • София
ето още един справочник за каши:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=186199.0;all
само да кажа,че както и тоя така и на па-па не им е осъвременявано инфото, затова да се чете внимателно на кутията- има разминавания
Стелфи, на предната консултация-т.е в началото на януари беше наддал с 900 гр., което е доста за периода, но пък оня ден беше наддал само с 160 гр за цял месец- така че спокойно, всичко се оравновесява др. месец...педито беше категоричен ,че заради включване на храни с по-калоричен състав.Аз затова тогава мислех,че е от кравето масло, дори педи преди време като не наддаваше много ме караше вече да съм му давала попари с масло. А иначе до къде стигна ти с преходната храна, аз смело се гмурнах-вчера даже пилешко месо, броколи, зелен боб и киноа направо намачкани с вилица и се хапваше добре...но си оставам на теорията,че така по-бързо се наяжда- то има и логика.

Ами аз включих кашите следобед (1:1 каша с плод при пълно заместване на кърменето) и резултата е +700 грама за един месец е наддал, а обикновено последните месеци по 300+400 грама и се шашнах да не го прехранвам нещо! #Crazy Но ми е странно, защото от порция 200 грама каша, сухото вещество каша е едва 10-20 грама, което като калории не е ЧАК толкова много егати...

А за по-бързото наяждане хавата е следната: човек като се храни по-бавно се наяжда с по-малко количество храна - това е всеизвестен факт Simple Smile Понеже на онова нещо в организма, дето ти казва че си сит му трябва малко време за да се активизира (най-грубо казано) Mr. Green Затова и човек като е прегладнял и се нахвърли на храната изяжда по-голямо количество, хранейки се по-бързо.
При малките деца - като им даваш гладки пюрета и те не полагат усилие да дъвчат, гълтат набързо и така за по-кратко време изяждат повече храна, а когато се налага да дъвчат, целия процес става по-бавен и затова излиза, че се е заситил с по-малко. Не знам дали го обясних разбираемо...

Аз иначе чак до преходна храна не съм стигнала още (още съм на пре- преходна Simple Smile), сега затвърждавам едрите парчоци в храната и като повъведа още няколко храни, които присъстват в нашите манджи (примерно домати) и ще го почна с по някоя и друга лъжичка и т.н. Но и моето хлапе е 3 месеца по-младо де Grinning

Бибона, на моето 'лапе порциите му са по 220-230 грама (btw децата ни са с един ден разлика изглежда). Но това е супер индивидуално - както виждаш един на 6 месеца яде като работник от Марица-Изток, друг на 10 месеца хапва по 120 грама..
Аз давам такива порции, понеже това е "оптималната" порция за възрастта - според книгите и според готовите бурканчета. (А 300-350 грама е количеството за едногодишно) И то предлагам такива порции, защото детето ми не ми дава напълно ясни сигнали кога е нахранен и кога не - т.е. той е готов да става от стола на 2рата лъжица, но със същия успех отваря устата и за повече от порцията си. Затова го задържам на стола докато хапне каквото съм му сложила, но не му давам "на корем", за да не стане като гюленце Grinning (което ще стане ясно след поне още една детска консултация да видим какво-що...) Но щом пък твоето дете ти дава ясни сигнали кога е нахранено - слушай си го Simple Smile От кърмаческия форум мноооого майки споделят, че децата им ядат малки количества, но са весели и наддаващи добре - т.е. няма нито проблем, нито значение че се засища с толкова Simple Smile
На моя пък приятелка детето е на годинка и месец и до скоро ядеше по 100-120 грама, а сега е минал на по 50 ! Tired

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 13:21 от Stelfy

# 606
Момичета, преди 2 дни бях на гости на една съседка с момченце, почти 3 месеца по-малко от дъщеря ми (на 6 навършени). Ами започнах да се комплексирам  Thinking милото с удоволствие си хапна около 300-350 мл каша (една бая голяма купичка). И на ръст и на килограми е колкото дъщеря ми ... то вярно че майката е значително по-висока от мене (аз съм 1,80 ...), бащата също е грамаден ... Та аз повече от 120 мл каша не бих могла да пробутам, което си е 15-20 г суха каша, разтворена в кърма (и след това дъщеря ми не проявява особен интерес нико към кърма, нито към вода). Бихте ли споделили вие на 9 месеца какво количество сте си хапвали на едно хранене?

bibona, Рая е почти на годинка и тези количества храна са само в мечтите ми... #Crazy

Имаше един период, в който хапваше по едно пюре - 190 гр. и бях щастлива. Сега, ако я накарам да хапне няколко лъжици съм доволна, но нито е слаба, нито малка за месеците си, дори напротив - върви си едричка и не се притеснявам особено, но тя си суче активно още, та не знам... Rolling Eyes

# 607
направи пауза между двете меса от 2 седмици общо и по-добре дай първо месото, после глутена.Второто месо може и за 5 дни, а и като няма да има 8 м. бебчето е по-добре месо, според мен
Бихте ли ми обяснили защо е необходимо да се прави пауза с месото? Не може ли да се продължи да се дава това, което вече е въведено?
Пауза между видовете месо
Между първите 2 вида месо е добре да се направи пауза от около 20 дни или 2 седмици. Веднъж включено в менюто, месото се счита за въведено. Обаче тъй като е възможно детенцето да направи някаква реакция към състава на самото месо например, добре е да се въведе по класическото правило 3-4 дни. Така се дава и възможност да храносмилането да се приспособи.

Дни на въвеждане
Първият вид месо се въвежда се 3-7 дни. Дозата за 6-8 м. е около 15 г. Най-напред може 2-3 лъжички от готово пюре, после 1/3 бурканаче, после 2/3 в продължение на ден-два-три, после цяло. Може и по-бързо, по преценка. Зависи как ще се разпредели готовото пюре или дали ще се приготви домашно.
Когато се въвежда, месото се дава всеки ден. След това се редува през ден със зеленчуци (и жълтък, когато се въведе).

Колко често месо
До 10-12 м. се редува през ден месно и зеленчуково пюре. След 1 год. е добре месото да се включи по-осезаемо и да се предлага 5-6 пъти седмично.

# 608
Момичета, възникна ми следното питане: След като детето е захранено с един зеленчук, вторият ако прибавим като смесица към първият, колко лъжички от двукомпонентното пюре може да дадем  newsm78

# 609
  • вече Пловдив
Бибона, от около 10 дни моето бебе яде по 210-220 гр. пюре на обяд, а кашата е максимум 150 гр., като тук влиза и плодовото пюре. При това не винаги ги изяжда! Съвсем добре си е, нито е дебела, нито слаба и е много жизнена.  Heart Eyes
Бибоче, аз давах така - към въведеното пюре (от морков) просто прибавях 2 лъжички от новото, на следващия ден 3-4 и т.н.

Стелфи, май разликата между нашите деца е 1 ден - днес Бела стана на 9 месеца!  Laughing

# 610
Момичета, възникна ми следното питане: След като детето е захранено с един зеленчук, вторият ако прибавим като смесица към първият, колко лъжички от двукомпонентното пюре може да дадем  newsm78

И аз се чудя същото newsm78. Чудя се от два дни дали да му дам обичайната доза пюре картофи + тиква, при условие, че е ял само картофи до сега. И друго, което ми идва наум е, колко плодове/зеленчуци мога да въведа? В смисъл, че съм му давала по 4 дни от следните пюрета: банан, круша, ябълка, картоф и морков. Сега да продължа ли да въвеждам нови продукти или да давам смес от изброените?
.

# 611

И аз се чудя същото newsm78. Чудя се от два дни дали да му дам обичайната доза пюре картофи + тиква, при условие, че е ял само картофи до сега. И друго, което ми идва наум е, колко плодове/зеленчуци мога да въведа? В смисъл, че съм му давала по 4 дни от следните пюрета: банан, круша, ябълка, картоф и морков. Сега да продължа ли да въвеждам нови продукти или да давам смес от изброените?
.
ако в двукомпонентното пюре има само 2-3 лъжички от новия зеленчук можеш да дадеш цялото,ако ли не по-добре дай само 2-3 лъжички от цялото пюре.
svhristova  можеш да даваш комбинация от въведените до тук неща,както и да въвеждаш нови,като или комбинираш с вече въведените или ако даваш само ново даваш по няколко лъжички

# 612
Много съм залисана,забравих да си задам моя въпрос Joy Joy Joy
Онзи ден въведох мандарина,а сега въвеждам и портокал,на малчо му харесват страшно много и принципно си пада и по леко киселко,та се чудя дали мога след това да въведа и грейпфурт и лимон newsm78,не е проблем ,нали?Смисал няма разлика м/у тях и другите цитруси?
А и още нещо,щом малчо яде зехтин,дали мога да му давам маслина newsm78 и как?Ядем натурални зелени маслини,но са соленки,сигурно трябва да му ги кисна дълго във вода,ама нещо друго дали се прави?

# 613
Момичета, имам още едно питане. В началото слагах в пюретата кърма, за да станат по-течни и да ги приеме по-лесно малкия. Постепенно спрях, сега отварям бурканчето и давам директно, кърмя го на поискване. Питам се задължително ли трябва да има мляко в пюрето, респ. кърма? Малката я хранех с АМ и задължително слагах в пюретата, но сега като кърмя newsm78 Яде по 60-70гр. пюре и няма напълно заместено хранене. И още нещо, кога мога да започна да давам готови пюрета/каши, които съдържат мляко?

# 614
Не е задължително да слагаш мляко в пюрето.Същата работа е да го накърмиш преди или след хранене.Аз винаги така съм правила.Важното е да си има кърма при храненето-без значение дали е в пюрето или не Wink
За кашите с мляко-аз винаги млечни съм давала.Не ми се изцеждаше кърма за кашата.След 6-ия месец включих каша.

Общи условия

Активация на акаунт