Устройство за четене на дигитални книги

• 75 995
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
...в американсакта верига книжарници Бордърс имат 4 рийдъра (Сони Покет, Сони Тъч, Кобо и Алуратек) на доста приятни цени (даже имат международен шипинг)
http://www.borders.com/online/store/MediaView_ereaders

Последните два са доста бейсик модели - разглеждах Кобо-то на място...Според мен нелошо решение, ако на човек му трябва само за четене на книги (без интернет и без тъч скрийн, който аз предпочитам да избегна, тъй като Сони-то наистина ми имаше отблясъци, като го пробвах).Кофти: няма беклайт (т.е. екрана не е осветен и на тъмно не можеш да четеш без лампа, до колкот разбирам при другите можеш). Смятам утре да видя този Алуратек, та евентуално  докато съм тук да се обзаведа с някой от предлаганите модели.

Нямат международна гаранция, ама за такава разлика в цените (от тези на добрата стара Европа) смятам бих могла да си поема риска от дефекти (или поне риска за това да го шипна обратно на мои разноски, ако даде дефект).
Loreley, пиши непременно, дали си го взела и функциите му, защото и на мен ми изглежда много добро предложение.  Peace

# 136
Здравейте,
Аз лично реших да си поръчам Kindle-a. Сега нямам търпение да дойде началото на септември за да го получа.
Имайте предвид, че от английския сайт на Амазон не може да се поръчва за България директно, т.е. ще трябва да ползвате транспортна фирма с адрес в UK. Аз все пак реших да е от Англия, а не от САЩ, защото спестявам ДДС, а и сериозни размотавания с освобождаването на митница.
За мен като цена/качество новия Kindle няма равен.
А как става избиране на такава фирма?

# 137
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
При никое няма backlight май.
Sony имаха един модел 700 с вградени отстрани диоди, но не беше успешен, и го изтеглиха от пазара.

# 138
  • далечно
LemonDesi, мерси за уточнението. Аз пък си помислих, че отсъствието на беклайт е някаква недомислица от страна на производителя, не съм и предполагала, че повечето са така.

На Кобо разгледах функциите на място - съвсем семпъл рийдър: за четене има всички функции, но НИЩО друго не можеш да правиш с него (няма мп3 плейър, интернет, и т.н. играчки), има слот за карта. Чете epub, Adobe DRM и pdf. Според мен е решение, ако рийдър ти трябва наистина за четене и толкова. Много е лек (по-лек от Сони Покет даже, a дисплеят му е 6-инчов). Няма собсвено зарядно, зарежда се с кабел през лаптоп/комп.

За Алуратек-а пише формати epub и pdf. Той има мп3 плейър и поддържа и формати за снимки (jpeg, etc.). 5-инчов LCD дисплей. Него се надявам да видя наживо днес като мина покрай един Бордърс, ще докладвам ако е станало. 

един доста смешен въпрос - откъде купувате или свваляте книги в epub формат? На сайта на Бордърс пише, че техните е-книги са за даунлоъд само в САЩ (нещо необяснимо за мен, може би има нещо общо с правата върху тях).

# 139
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Технологията засега изключва това осветяване.
Мп3 плейър не знам дали е нужен, той изяжда батерията като ламя.
Струва ми се интересна функцията на Kindle - Text-to-Speech, ама не знам доколко е използваема,
ако е с оня тенекиен глас като на Microsoft Sam  Mr. Green     
Има много сайтове, от които може да се свалят книги - avaxhome и подобни, понякога има и в epub, най-често са в pdf.
Може да се конвертират с Calibre.
В Читанка.инфо книгите са качени и в epub,
но трябва рийдъра да е кирилизиран, а аз съм горе-долу наясно само за Сони как да се справя в това отношение. 

# 140
  • далечно
LemonDesi, a ако един .pdf или epub  си е на кирилица, пак ли трябва да е кирилизиран рийдъра  newsm78 ? Някак си винаги допусках, че с тези формати не трябва да се занимаваш с кирилизиране... Thinking Едва ли бих се навила да се занимавам с кирилизиране и ако не става тази работа, то вероятно рийдъра ще се ползва само за чуждоезикови книги  Confused

# 141
LemonDesi, a ако един .pdf или epub  си е на кирилица, пак ли трябва да е кирилизиран рийдъра  newsm78 ? Някак си винаги допусках, че с тези формати не трябва да се занимаваш с кирилизиране... Thinking Едва ли бих се навила да се занимавам с кирилизиране и ако не става тази работа, то вероятно рийдъра ще се ползва само за чуждоезикови книги  Confused
Специално при Сони се обработва самата книга, описано е тук на трета или четвърта страница, лесно е и безплатно. Знам, че някои си кирилизираха и самия рийдър, не пречи да четеш книги на английски. Не знам обаче на какъв език са менютата тогава.
Аз лично практикувам първия вариант- кирилизиране на самите книги.

# 142
  • далечно
Рокси, благодаря, погледнах, ама инструкциите са само за Rtf или doc файлове, а мен ме интересуват epub и pdf...Знаеш и дали са приложими и за тези формати?

# 143
Колкото повече ви чета, толкова повече се обърквам и разколебавам. Имам чувството, че ще си взема утсройство, на което накрая няма да мога да чета на кирилица.
С думи прости, тези устройства разполагат ли с индивидуално осветяване на екрана (или както се нарича)?

# 144
  • далечно
доколкото разбрах от LemonDesi: не, нямат индивидуално осветление, т.е. на тъмно ти трябва лампа, за да четеш (както при книга).
Tsugumi, мисля, че е най-добре да отидеш в някой магазин и да пробваш едно такова устройство, за да прецениш дали и колко ще ти пасне.

Мисля, че в магазина (ако не е в БГ) едва ли ще ти дадат компетентен отговор дали устройството поддържа кирилица. Всъщност, ако това е много важно за теб, то можеш да попиташ производителя или разпространителя: например аз така направих за Нук (който се продава в книжарниците Барнс енд Ноъбълс) и ми отговориха: не, ен поддържа.

# 145
Благодаря, Loreley! Кирилицата е важна за мен, защото бих искала да имам възможност да чета и книги и на нея. Да, твоята идея е най-учдачна и към нея се бях ориентирала. Ти вече избра ли за себе си модел?

# 146
Според мен по достоверен източник на информация за това дали се поддържа кирилица може да се получи от потребители, които използват съответния модел. То е ясно, че книгите на кирилица са 99.99% пиратски, което още повече би компрометирало евентуален отговор от произодител/търговец.
Български и руски форуми и това е.
Конкретно за Сони ще обобщя- с пдф нямам никакви проблеми, качвам директно файла и си се чете. Книги свалям предимно от читанка и от замунда, а там има опция за тхт, т.е. нямам проблем с конвертирането по описания в темата начин. Елементарно е и отнема минута- две.

# 147
Здравейте,
Аз лично реших да си поръчам Kindle-a. Сега нямам търпение да дойде началото на септември за да го получа.
Имайте предвид, че от английския сайт на Амазон не може да се поръчва за България директно, т.е. ще трябва да ползвате транспортна фирма с адрес в UK. Аз все пак реших да е от Англия, а не от САЩ, защото спестявам ДДС, а и сериозни размотавания с освобождаването на митница.
За мен като цена/качество новия Kindle няма равен.

Ами трябва да поразгледаш на сайтовете на фирмите, които предлагат подобни услуги и в крайна сметка да си избереш някоя - която е с добра тарифа, която ти е близо до вкъщи, за която има добри отзиви и т.н.

# 148
  • далечно
отчитам се: днес след едночасово мъдруване се сдобих с Nook на Barnes and Nobles
http://www.barnesandnoble.com/nook/index.asp
(моделът само с wi-fi без 3G, който е 149 долара+ 10% сейлс такс)

Бях в два магазина и в крайна сметка реших, че на Kobo-то на Бордърс пак му плащам толкова, колкото е Нук-а, но има по-малко опции, по-малък екран и поддържа само два формата. И въобще Kobo-то ми се стори една идея по-бейсик модел.

Моделът Алуратек, който в Бордърс се рекламира за 119 долара + сейлс, все още май никъде не е зареден (питах в 5-6 книжарници, вкл. в центъра на Сан Франциско), така че него не го видях, пипнах, разгледах и нямам набл/дения...

Голямото ми чудене беше между Нук и Сони Деили едишън (който в същия магазин беше 199 долара пл/с такс, но пък идва с кожена корица, каквато сега за Нук-а трябва да си купя, така че долу-горе са на еднаква цена). Не искам да предизвикам спорове със Сони феновете и отчитайки факта, че Сони-то има по-голям екран и поевче фунцкии от Нук-а, накрая прецених, че отражението на Сони ми идва в повече (glare) в сравнение с Нук-а (лично впечатление на неоново осветление в голям магазин).

Продавачът ми обясни, че ако оригиналният ти файл в .pdf, epub или какъвто там формат поддържан от Нук е на кирилица, то рийдърът ще си го чете. Прозвуча ми достоверно, ще дкладвам. Текстови файлове не чете.

Засега само съм го заредила и едва ли ще го ползвам в близките дни усилено, тъй като съм на служебно пътуване и имам доста неща за вършене, пътуване и прочие. Но ще се отчета при първа възможност, вероятно другата седмица.

Едно интересно набл/дение е, че на Нук touchscreen-ът му е всъщност обособен цветен pad, под екрана (това шареничкото, което се вижда отдолу на устройството). По мое не-профи мнение по този начин хем имаш лелеяната  touchscreen опция, хем отблясъците на екрана са незначителни, тъй като екранът (май  newsm78 ) е от някакъв друга материал (в сравнение с touchscreen  pad-а).

Интересува ме някой знае ли сайт, който легално продава електронни книги на български в някой от стандартните формати (напр. .pdf или epub, не док файлове...) ? С риск да прозвуча старомодно предпочитам (ако и доколкото имам тази опция) да си купувам легални книги, а не да свалям пиратски копия (личен избор, не искам да се впускам в спорове, чела съм и пиратски копия естесвено).

Tsugumi, ти не беше ли в Италия? Амазон доставят до Италия (аз също живея там и съм поръчвала вече няколко пъти различни книжлета - минимална беше доставката (фиксирана сума) - са книги към 4 евро.

# 149
http://www.mak-bg.eu/bg/novini това е единственото легално мястоо на български, за което съм чуваа ( научих от Капитал, преди два броя имаше тема за четенето). Но не знам в какъв формат са книгите.

Общи условия

Активация на акаунт