Великобритания-тема 29

• 58 708
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
Victorita, да ти е жив и здрав.   bouquet

Аз минавам да почерпя за първата заплата. Едва успях да ви изчета като не бях влизала 2 седмици.

Ние се регистрирахме за GP  още първата-втората седмица след като стъпихме тук. Попълвахме дори форми, където мисля че писахме откога сме тук. Само сега се сещам, че някой беше писал, че трябва да ни издадат карти с NHS номер, а ние все още нямаме такива.

# 136
victorita много здрави да бъдете, ви пожелавам. Честита рожба!
butterflyve мерси за почерпката.
........защото детството на моите бебета ще е само сега, а ще работя още 35г до пенсия.
Благодарна съм на майката природа, Съдбата и всичко което ми е дало моите две прекрасни, здрави бебета. Те са най-важното нещо и смисълътв живота ми.............
Bean в това се крие цялата истина и цялото щастие на земята   bouquet

# 137
Момичета, моля за малко помощ. Подадох си онлайн годишната данъчна декларация - самоосигуряваща съм и понеже започнах август 2008, доходите на годишна база са ми под облагаемия минимум. Но въпреки това като финал ми излиза това:
View account
You have nothing to pay.

You have a total of £28.16 becoming due for payment. Your next payment is due on 31 Jan 2010. For details of the amount and the date of payment please select the figure of tax becoming due.

Как става това, че нямам нищо да плащам, а имам задължение 28.16 и ако наистина имам то бихте ли ми казали къде и по коя сметка трябва да ги преведа? Благодаря ви  Hug

# 138
  • След завоя в дясно
Victorita честито юначе и от мен, много усмивки да ви носи. Ти как си? Как мина раждането?
Bean всяко зло за добро горе главата.
Butterflyve голямо събитие то първа заплата Laughing с пожелания да ти се удвои, утрои (като в Годините на Бай Тошо ги редя Joy)
The Sun* май най- добре е да се консултираш със счетоводител или попитай в bghelp.

# 139

Цитат
За филма: разпродаден салон снощи и хора, които чакаха отвън да докопат билети. Филмът: хареса ни; добра доза носталгия, тъга, оптимизитъм, черен хумор, и много добри актьори.
Matzo ball ги е организирала, нали ? Извинявай, Matzo, шегувам се, не искам да те засегна, напъна  ме отвътре  bouquet
tsvetkova_elica Ipad му викат, някои казват, че е като лаптоп, други, че е като голям IPhone, а бе компютър без клавиатура може да се използва и като електронна книга , което е основното предимство за мен.

Цитат
author=мишолина link=topic=464498.msg13969470#msg13969470 date=1264755553]
ЛОКО: ето моето тек гуру какво казва, не знам дали ще си струва чак толкоз, то зависи за какво ще го ползваш, де. Но несъмнено красиво (за името....и аз съм от скептиците  Mr. Green)
http://pogue.blogs.nytimes.com/2010/01/27/the-apple-ipad-first-impressions/?em
Ще му чакам следващото ревю, защото и той като мен го е виждал само на картинка, иначе за недостатъците, които изтъква съм напълно съгласна.
Мишолина, тек гуру написано на кирилица не е ли малко двусмислено ? Simple Smile
И един лаф на мой приятел по повод iPаd-а:
 iMac, iPhone, iPad...
и специално за българския пазар: iЛяк   
кога успяват да ги измислят Laughing

# 140
  • London
The Sun - всяка счетоводна година свършва Април. В твоя случай Авг 08-05/04/09. Плащането на дължимия данък за тази година става до 31 Януари на следващата, т.е 31/01/10 за теб. Понеже си гледала сметката си преди 31/01/10 тези 28 паунда не са били дължими още. Сега вече трябва да си ги платиш. HMRC обикновено праща reminder през Декември, но ако си сменила адреса може да е отишло на стар адрес. Там са обяснени начините на плащане. Ако не намериш нищо отиди в твоята банка и им кажи че искаш да внесеш TAX на HMRC и не забравяй да пишеш 10 цифрения си такс реферънс.

# 141
The Sun - можеш да платиш и онлаѝн, влизаш с user name и има опция за плащане. Според мен тези 28 паунда ми приличат повече на Class 2 NIC (защото те бяха по около 2 лири на седмица и обикновено пращат бележки за 3 месеца) отколкото на Income tax, след като си нямала никакво задължение за 2008/09, но все пак си провери декларацията за тази сума

Victorita - Честита рожба! Пожелавам ти бързо възстановяване а на бебко - здраве!

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 01:49 от Nina_S

# 142
  Здравейте мами от Великобритания!Искам да се присъединя към вас и аз.Сега съм в БГ но на 10.02 заминавам пак.Изкарах в Лондон 8 месеца и сега отивам пак,за да работим с мъжът ми(който е там) здраво и наесен да си вземем и Детенце.Той е на мама мъжлето-Дани и е на 10г.Малко ме е страх дали ще се справим,но много искам.Знам че имам много работи да уреждам-нова квартира,да избера училище(първо)а не съм много наясно и езика ми е много зле,но аз съм мъжко момиче и мисля че ще се сравя!  bouquet

# 143
  • Лондон
Добро утро, вие сте напълнили темата с новини, браво, знаех си, че ще има повече ентусиазъм през новата година Simple Smile

Victorita, честито и от мен, да сте живи и здрави цялото семейство  bouquet

butterflyve, честита първа заплата, трябва да намина към вас да почерпиш, знаеш какви са традициите, докато не почерпиш няма да има увеличение Heart Eyes

Няма да взимам отношение по разразилия се спор, но призовавам да не си посочваме с пръст кой какво и как трябва да го прави, всички сме големи, интелигентни и красиви и не е добре някой да ти се кара публично...Една госпожа от тук се опита да постъпи и с мен така в друга тема и не беше приятно да превключвам на един друг език и поведение, просто не е нужно...

beni, харесва ми нагласата с която идваш, няма начин да не се справиш Simple Smile

Хайде, много приятен уикенд на всички

# 144
ВИКТОРИЯ,честито ти бебче!Да е мил и добър,да стане истински човек и безкрайно да се гордееш с него!

Имало едно време, едно малко бебенце, което се гласяло да дойде на бял свят. В деня, в който трябвало да се роди, то отишло при Бог и попитало притеснено:

- Господи, аз съм толкова малко и беззащитно. Какво ще правя, как ще живея на Земята? Как ще се справям с всичките трудности там?

Бог се усмихнал и отвърнал:

- Не се притеснявай, детето ми. Аз избрах най-добрия и най-верния сред всички ангели тук и ще го пратя при теб на Земята. Този ангел ще те очаква там с огромно вълнение и трепет да се появиш, а след това ще се грижи за теб и ще ти помага във всичко.

А бебето пак попитало:

- Но, Господи, аз не зная езика, който говорят хората на Земята. Как ще разбирам какво ми казват?

- И за това не се тревожи. Твоят ангел много внимателно и търпеливо ще те научи на техния език. Винаги ще ти говори с обич и нежност, ще те нарича с най-милите и ласкави думи,. Всяка вечер ще ти пее приспивни песни. И така ти много лесно и бързо ще научиш всичко...

Въпреки всичките тези уверения обаче, бебето пак не можело да преодолее притеснението и страховете си. И за пореден път попитало:

- Господи, тук всички говорят, че на Земята има много злини. Казват, че и хората там били лоши. А аз съм само едно мъничко бебе, как ще се справя с тях, как ще оцелея там?

- И за това съм помислил, детето ми... - отвърнал Бог. - Твоят ангел през цялото време ще се грижи за теб и ще те пази от всякакви опасности. Ще те закриля и брани дори с цената на собствения си живот. Така, че не се тревожи и за това...

В този момент се чул някакъв шум. Притихнали, заслушали се и разбрали, че това са гласове от Земята. Което значело, че е време вече бебето да тръгва. Усещайки това, в последния миг бебето попитало:

- Господи, но ти не ми каза, как се казва моят ангел на Земята. Аз как ще го позная?

Бог се засмял и тихо отвърнал:

- Няма значение, какво е името. Ти ще наричаш своя ангел... Мамо!

# 145
..........И един лаф на мой приятел по повод iPаd-а:
 iMac, iPhone, iPad...
и специално за българския пазар: iЛяк   
кога успяват да ги измислят :lol
или Ай сиктир  Joy

# 146
  • Нотингам/Пловдив
  Здравейте мами от Великобритания!Искам да се присъединя към вас и аз.Сега съм в БГ но на 10.02 заминавам пак.Изкарах в Лондон 8 месеца и сега отивам пак,за да работим с мъжът ми(който е там) здраво и наесен да си вземем и Детенце.Той е на мама мъжлето-Дани и е на 10г.Малко ме е страх дали ще се справим,но много искам.Знам че имам много работи да уреждам-нова квартира,да избера училище(първо)а не съм много наясно и езика ми е много зле,но аз съм мъжко момиче и мисля че ще се сравя!  bouquet
Здравей Бени,много е важна нагласата с която идваш ,твоята е достатъчно положителна дори само за това ,че искаш да се справите и вярваш в себе си.Била съм в твоето положение преди 1 година и знам какво е само дето аз бях с едно сладурче на 10  г. и с още едно на 5 г.Гледай смело напред и успех.

# 147
На нас никой не ние искал да сме били 6 месеца в страната за да се запишем при GP. Отидохме, записахме се и веднага почнаха да ми пристигат писма за ваксини на малката, прегледи на Боян и на мен за цитонамазка, а и цъфнаха от хелт визитърите да мерят малката в къщи и да ме съветват с какво да я храня. Даже ни пратиха при специалист за ръката на малката. За операцията само казаха че не е лошо да се направи година след пристигането ни, но въпреки това искаха да ни сложат в списъците. Peace

Това ме заинтригува. Аз съм тук от 5 месеца, детето ми от 3, записаха ни в една медицинска практика веднага след неговото пристигане, тоест от 3 месеца. Не са ме питали от колко време сме в страната. Записаха дори майка ми, която за момента е при нас. След около месец пристигнаха писма с NHS номерата, но нищо повече. Нито за регулярни прегледи за сина ми ( все пак е на 5), нито за мене за профилактични ( цитонамзака, мамография).  Дали трябва да минат 6 месеца да сме пребивавали в страната за да "заработи системата", но пък ако няма система която да регистрира това....  newsm78  Явно наистина е различно в различните части на страната, сигурно зависи от регионалния PCT...
За европейската здравноосигурителна карта сега се замислих...не съм си вадила такава преди да тръгна от БГ, нито за мене, нито за детето ми. Но аз тук плащам здравни осигуровки, имам NIN, това означава ли че въпреки всичко при евентуална спешна ситуация  с мене или детето ми трябва да разчитам на тези карти??? Майка ми има такава карта, тъй като тя няма никакъв статут тук към момента, но пък е на възраст над 60 г..Искам принципно да си изясня този въпрос. Благодаря предварително!
И ако някой си има дългосрочно баба тук ( над 3 месеца престой) би ли споделил инфо дали е нужно да я регистрирам някъде или като мой депендънт ( аз имам разрешително за работа) и член на семейството по първа линия ( четох някъде из регулаторните документи в нета че така се води) може да пребивава при мене колкото пожелае без да е в нарушение. Разбрах за т.нар жълта карта, но някак си ми остана впечатление че тя е идеален вариант и че и без нея статута и си е редовен. 
Викторита, да ти е живо и здраво малкото бебче! Много щастие и незабравими мигове заедно! Simple Smile
Хубав уикенд на всички! Simple Smile

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 15:39 от яхнала метлата

# 148
  • Нотингам/Пловдив
Когато аз и семейството ми се регистрирахме за лекар никой не ни е питал от кога сме в страната.Веднага ни направиха профилактични прегледи(кръв и урина) и на четиримата.Номерата ни дойдоха 2 седмици след това.Писмо да ида да ми направят цитонамазка дойде 1 месец след регистрацията.Ние сме в Лондон,а за другите градове не знам как са нещата.Весел уикенд на всички.

# 149
  • Bristol
victorita, честито бебче   bouquet

butterflyve, мерси за почерпката! Не знаех, че си започнала работа  Flutter

Аз снощи ходих на "чити-чити банг-банг" с децата и се замислих, как тези дечица от постановката ходят на училище  newsm78 Вчера след 10 часа завърши представлението, всеки ден се играе, а предполагам, че са и от Лондон  Crazy Много ни хареса мюзикъла, а Ели така се вживя с този чайлд катчер, трябваше да я вадя из под редовете  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт