Ксизал и кърмене

• 4 249
  • 9
  •   1
Отговори
  • Варна
Момичета изписаха ми Ксизал т.к. имам алергична кашлица-все още кърмя, малкия е на 5 месеца и трябва да пия лекарството вечер. Няма информация дали ще навреди на малкия-някой има ли ифно за него

# 1
  • София
  Ксизал е с активна съставка Левоцетиризин ( Levocetirizine )
  В и-лактансията по активна съставка го дават риск левъл 1
  Тук - http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp
  Това означава че е относително безопасeн за прием по време на кърмене.
   Алтернатива му е Зиртека, който го дават с рик левъл 0, а именно напълно безопасно. Дали е възможно да обсъдиш с лекуващия ти лекар да приемаш Зиртек евентуално?
   Ксизал е с период на полуразпад 12 часа, което означава ако се притесняваш че след 60 часа няма да има изобщо от него в кръвообращението ти, въпреки че тези  с риск левъл 1, могат да се приемат по време на кърмене. Страничния ефект е леко седативен за бебето.
   Ето и още един линк с информация - http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/f?./temp/~W5H1MV:1
   От тук - малки дози, без постояннен прием са допустими  по време на кърмене. Дългото му приемане може да доведе до сънливост при бебето и намаляване на лактацията, особено ако не е добре установена. Препоръчва се използването на racemic  като алтернатива на Ксизал по време на кърмене. Други възможно активни съставки на лекарства - Desloratadine,  Fexofenadine,  Loratadine

Последна редакция: чт, 21 яну 2010, 20:15 от Aila

# 2
  • Варна
след като разпада е 12 часа ако го пия вечер следващото ми кърмене трябва да е най рано след 12 часа нали? Т.к. аз кърмя сутрин и вечер като го изпия след вечерното кърмене ........броя 12 часа и чак след това кърмя. Сутрин ще се цедя и ще хвърлям а ще се опитам да кърмя следобед-ако успея да събера кърма  ConfusedИзписано ми е за 5 дена. Така според вас добре ли е?

# 3
  • София
  Възможно ли е да поговорите с лекаря ви и по-скоро да преминете на друго напълно съвместимо с кърменето лекарство?
  Иначе периода на полуразпад е 12 часа, а именно че след 12 часа наполовина е намаляла концентрацията на лекарството в кръвта. Смята се че след пет периода на полуразпад, тоест след 60 часа вече количествата са пренебрежимо малки и организма напълно се е изчистил. Самото лекарство не е с високо ниво на риск, тоест ниво 1, ниво 0 е напълно безопазсно и може да се приема по време на кърмене с внимание и върху бебенцето за евентуални реакции.
   Аз бих те посъветвала да си кърмиш спокойно, или просто да изчакваш няколко часа след приема му. Ниво на риск 1 е съвместими лекарства с кърменето, просто трябва да се наблюдава за някои евентуални реакции върху бебето, в случая сънливост. Ти спадаш и в графата количествата да не са големи и да се приема само кратък период, което също е ок за кърменето. Проблем може да възникне при по-дълъг прием и при високи дози  Simple Smile

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 09:40 от Aila

# 4
  • Варна
относно смяната на лекарството-цитирам "аз това съм изписала-ако не ти харесва иди при др. лекар" Ако го вземам 5 дена то след още 5 дена лекарството ще е напълно изчезнало от кръвта ми така ли?

# 5
  • София
  Да след десет дни, но още няколко дни след прекратяване на приема на лекарството, количествата ще са пренебрежимо малки. След 12 часа намалява наполовина, след още 12 още наполовина от половината и тн. Смята се че след пет такива полупериода може да се приеме, че няма следа от лекарството.
  Хубаво е обаче бебчо през това време да го слагаш поне по веднъж на ден на гърда, за да не отвикне. Дори и по-често, само сутрин ли ще го пиеш, вечерта може да си  кърмиш ако е така, както първоначално беше решила. Защото с цедене е по-трудно да се поддържа лактацията. Разбира се избора е твой.
   Но да след десет дни ще е напълно безопасно да започнеш отново да кърмиш колкото често има желание бебенцето  и ти самата Simple Smile
  За лекарката, може би при такъв отговор наистина е разумно да се обмисли смяната й...

# 6
  • Варна
смятам да кърмя вечер към 21.00ч. После той спи до сутринта.
На следващия ден в 10ч. се цедя и хвърлям и после си кърмя до вечерта и така 5 дена

# 7
  • София
 Да това ми звучи като добър вариант  Simple Smile

# 8
  • Варна
благодаря много за съветите  bouquet

# 9
 Мамчета помагайте спешно е

Някой запознат ли е да Джет кредит имали достъп до Централния кредитен регистър
Има два кредита който не съм си ги изплащала редовно и присъствам там а ми трябват спешно 600 лв затова реших да се пробвам да тегля пари от там но ако имат достъп и от там няма да ме одобрят имате ли идея къде мога да пробвам ако евентуално не съм одобрена newsm78

Общи условия

Активация на акаунт