Здравеопазването...

• 7 149
  • 96
  •   1
Отговори
# 15
В Германия здравната осигуровка в момента е 12 % от дохода

ТОва не е вярно. Държавната застраховка в момента е 14,5%, като се дели по-равно между работодател и работеш. Като работеща плаща допълнително 0,9 или 1,15 % (ако е над 23 години и няма дете) допънително.
При частната застраховка месечната сума се определя от възрастта, пола и какво точно искаш да ви вклячва застраховката, дали искаш единична стая в болница и само главния лекар да те гледа, дали искаш прегледи при хомеопат да са безплатни или други алтернативни методи, какво точно искаш да ти покриват зъболекарските услуги и т.н. При частната се плаща за всеки член от семейството независимо дали работи или не.
При държавната ако само мъжът работи, съпругата и всички деца са застраховани безплатно и имат право на всички прегледи както основния застрахован.

Тук личен лекар не е задължителен. Аз никога не съм ходила с направление при лекар, когато съм решавала сама, че искам да ида на лекар. Всяко 3месечие се плаща потребитлеса такса от 10 евро. Ако искаш същото трипесечие да идеш при някакъв лекър различен от този, на който си платил просто ти издават нещо подобно на направление, но не е направление. МОжеш да идеш без него също на лекара и да заплатиш отново 10 евро и после дати издадат това "направение" и да ти върнат парите.
Държавните застраховки последно време все повече намаляват услугите, който са включени. Има възможнос да се сключи допълнителна застраховка и така да се разжири пакетът. Всеки сам си решав според това, което има нужда.
До преди около 1 година всяка държавна каса имаше отделен процент и тогава конкуренцията беше по-голяма. Преди около година ги обединиха под един кюп и държавата определи процента първо 15,5%, но след известно време заради кризата го намали на 14,5%.
Но мненията тук в Германия е, че те също не са доволни със системата. В моменат всички при от всички застраховки се вкрват на едно място и после се преразпределят. Доколкото знам лакарите получавт една твърда сума на тримесечие, независимо колко пациенти имат. Но тук не съм много навътре в нещата.

ПОнякога за при час на лекар може да чакаш 2 месеца, но ако кажеш, че си спешен може и в деня да те приемат.
Не знам колко помогнах с инфото, ама поне изписах половин страница  Wink

# 16
  • Там,където се събуждам щастлива.
по три метана на аллах на ден да правите, сакън да не стане като холандското, че тогава ще видите кон боб яде ли  Stop

За Холандия с две думи:
  До специалист... добереш...

само исках да акцентирам на думата добереш  Mr. Green

Ситуацията не е еднаква за цялата страна. Моят доктор има всеки ден часове, в които може да отидеш / да му се обадиш. Като бях болна от свински грип дори специално дойде в къщи, защото беше видял, че за толкова години не съм боледувала и се беше притеснил.

Знам предисториите на някои писали по темата и защо имат негативно мнение, но не съм и много сигурна, че биха били доволни, ако бяха едни обикновени граждани в България ( т.е. не богаташи / можещи финансово да си позволят ). Майката на наша съфорумка лежа 4 дена в Пирогов със счупено коляно и отказваха да я оперират, докато не си купи металната пластина от дадена фирма ( 1600лв, жената е с учителска пенсия). Лежа 1 ден в коридора и й обръщаха внимание само, когато ставаше дума дали са се свързали с фирмата. Жената е сама в София, а това е най-страшното в България, когато си сам, защото няма кой да те погледне.

Майка ми има 2 пердета на очите и трябва пролетта да приготвя по 1400лв на око.

Познат почина тук от рак преди седмици и до последно се грижеха за него в болницата, за да му намалят болките. В София никой не искаше да приеме майката на братовчедка ми в болница за няколко дни с думите "Тя е на 80 и краят й се вижда.Чакайте катафалката. " Братовчедка ми се беше побъркала да вижда как агонизира със седмици майка й.    

Достъп бърз и лесен има в България, но за хората с пари. За другите е друга история. Ние плащаме 220 евро на месец, но ми покрива 80-90% от нещата. Хората с малко доходи също ползват същите услуги, с помощ от държавата. Болните от рак в България( или други сериозни заболявания ) умират от ужас дали утре ще имат пари за лекарства, ще има доставка и т.н., докато тукашните болни нямат този проблем.

А профеисоналисти и по-малко професионалисти има във всяка една област и във всяка една държава. Страшното е, когато си безпомощен, защото нямаш пари или близки край себе си ( в Родината е голям проблем)....

За себе си знам какво предпочитам.....

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 15:46 от Kalinka

# 17
по три метана на аллах на ден да правите, сакън да не стане като холандското, че тогава ще видите кон боб яде ли  Stop

За Холандия с две думи:
  До специалист... добереш...

само исках да акцентирам на думата добереш  Mr. Green

Ситуацията не е еднаква за цялата страна. Моят доктор има всеки ден часове, в които може да отидеш / да му се обадиш. Като бях болна от свински грип дори специално дойде в къщи, защото беше видял, че за толкова години не съм боледувала и се беше притеснил.

Знам предисториите на някои писали по темата и защо имат негативно мнение, но не съм и много сигурна, че биха били доволни, ако бяха едни обикновени граждани в България ( т.е. не богаташи / можещи финансово да си позволят ). Майката на наша съфорумка лежа 4 дена в Пирогов със счупено коляно и отказваха да я оперират, докато не си купи металната пластина от дадена фирма ( 1600лв, жената е с учителска пенсия). Лежа 1 ден в коридора и й обръщаха внимание само, когато ставаше дума дали са се свързали с фирмата. Жената е сама в София, а това е най-страшното в България, когато си сам, защото няма кой да те погледне.

Майка ми има 2 пердета на очите и трябва пролетта да приготвя по 1400лв на око.

Познат почина тук от рак преди седмици и до последно се грижеха за него в болницата, за да му намалят болките. В София никой не искаше да приеме майката на братовчедка ми в болница за няколко дни с думите "Тя е на 80 и краят й се вижда.Чакайте катафалката. " Братовчедка ми се беше побъркала да вижда как агонизира със седмици майка й.    

Достъп бърз и лесен има в България, но за хората с пари. За другите е друга история. Ние плащаме 220 евро на месец, но ми покрива 80-90% от нещата. Хората с малко доходи също ползват същите услуги, с помощ от държавата. Болните от рак в България( или други сериозни заболявания ) умират от ужас дали утре ще имат пари за лекарства, ще има доставка и т.н., докато тукашните болни нямат този проблем.

А профеисоналисти и по-малко професионалисти има във всяка една област и във всяка една държава. Страшното е, когато си безпомощен, защото нямаш пари или близки край себе си ( в Родината е голям проблем)....

За себе си знам какво предпочитам.....
kalinka,  в холандската здравна система думата профилактика не съществува. а именно тя спестява много пари! т. е  е точно това, което искат холандците - системата да плаща колкото може по-малко!

относно 80 г болен от рак....тук направо ще го оставят! няма какво да го лекуват, нали така  и така си умира, що да хабят пари за него! пари, пари, пари = ключовата дума в холандското задравеопазване! колкото по-малко се посещават лекари, по-добре! така ги учат от малки тук!

отива се на лекар когато си преди умиране!

не ми се рови, ама още помня случая на българина, дето го оставиха почти да умре в утрехт...в уни клиника, добре че си го прибраха роднините, та го върнаха от оня свят. тук го бяха отписали!

за специалист ела ти да чакаш! аз чакам да ме огрее ендокринолог 4-та година.... Whistling Whistling Whistling Whistling Whistling
не съм на здравна каса, а с частна застраховка, т.е мъжът ми яко плаща всеки месец .

честно, понякога наистина си мисля, че живея в някаква странна холандия!

но и адски се дразня когато някой, който е с минимален опит в ползването на системата да я првевъзнася!

и да, приемам го лично, защото така се създава изкуствен положителен  ореол около нещо, което е с много дефекти!

не ми отговаряй, че роман мога да напиша. и само се ядосвам, а съм със заболяване, от което като се ядосам ме стяга гушата и се задушавам направо.

ама тук ми казаха за него, че било си нормално за жените от източна европа.....да вървят на ......няма да казвам къде, че ще ме баннат!

# 18
Дорет, кажи за акушерките, нали намекна в първия пост, тръпна в очакване  Wink
Иначе лекарите във Франция са досущ като описаните от Дорет - чукай на дърво да не се разболяваш, че стигне ли се до лекар, от некадърност и непукизъм ще те уморят и по-бързо отколкото ти е писано.

Аз лично вече на лекар не ходя, лекувам се сама, единствено на зъболекар ходя. И детето си лекувам сама, понеже имам сериозните опасения, че всяко посещение при най-обикновен доктор, ни е закарвал до незнайни висини ( и болници ) на игнорантното лекарско съсловие във Франция.

В България май като си платиш поне ти обръщат някакво внимание, все ми се струва, че такава некадърност и непрофесионализъм като тук едва ли някъде може да има.

# 19
Палмира,
не съм съгласна с теб.

Не превъзнасям системата. Виждам най-близките ми хора (което също е опит...Не е задължително аз да съм болна) тук и там, със здравословни проблеми какво и що. Затова и си позволявам да пиша. И да, виждам разлика.

Въобще не е вярно за болните от рак. В последните години минах този процес с нашия познат и знам какво беше направено за него. Не беше оставен просто да умре, а премина през всичко възможно...и му бяха подарени 3 години живот. В последните месеци, когато жена му беше в много ужасно състояние, не приемайки, че разсейките са навсякъде из тялото и е неизбежно, имаше разговор с квалифициран човек ( назначен от болницата), който да й помогне да осъзнае ситуацията. Благодарение на това сега се възстановява по-бързо. Братовчедка ми е травмирана за цял живот от начина, по който почина майка й. Изоставена от медицински лица ( и не, нямаха финансова възможност за частен лекар).

При нас думата профилактика съществува. Много близък човек е болен от дете от заболяване, което може да доведе до рак. През 3-4 месеца е на преглед.

Аз, ако съм недоволна от личния си лекар, защото не ми дава направление или трябва да чакам дълго...ще го сменя и ще търся други медицински заведения. А и ако мога да се лекувам в България (както ти предпочиташ), бих го направила.

Ти защо превъзнасяш българската система? И щеше ли да го направиш ако получаваш 300лв пенсия, а ти искат 1600 за пластина?

# 20

Ти защо превъзнасяш българската система?
плащам и получавам качествено обслужване!!!

тук плащам двойно и тройно повече на месец само  и НИЩО не получавам, само нерви.

не ме интересуват останалите. сори, но моето е здраве е важно за мен и е моя отговорност. не мога да мисля за целия свят. нямам нито такава мощ и сила на психиката, че да издържа на всички страданията, нито имам финансова възможност да им помогна.

но пък исках тук щом плащам , и да получа адекватно за парите си внимание. ами, няма.

но пък щом ти си се чувстващ хепи, си е ок за теб!

само моля, не идеализирайте, и не превъзнасяйте.

аз не идеализирам бг системата - плащам, получавам. имам достъп моментален до специалисти. ако пожелая и по трима на ден ще сменя. тук - няма как. ей в това е "малката' разлика.

# 21
Благодари се, че имаш възможност да плащаш. Ако я нямаше.....щеше да е друга история.
Ама ти и в Западна Европа можеш да си плащаш. Белгия не ти е далеч, доста застраховки покриват лечението там.

# 22
. Белгия не ти е далеч, доста застраховки покриват лечението там.
благодаря за съвета, ама  Stop Stop Stop .
имаше една поговорка - парен каша духа....
Благодари се, че имаш възможност да плащаш.... Ако я нямаше.....щеше да е друга история.

да, щях да съм умряла.

# 23
Калинка, това, което ти описваш е едно нормално отношение към тежко болен човек. Такова отношение със сигурност има и в България. Друг е въпросът, че мед. персонал се държи невъзможно със смъртно болен пациент навсякъде по света.

Моята баба я докарахме болна от рак във Франция. Уж за по-добро. Бяха я успешно оперирали в Бг. и искахме да я възстановим тук.
Започнаха се много тежки и скъпи процедури, които я съсипаха. Отношението на онколози, мед. сестри и други беше под всякаква критика, чакаха я буквално да умре. Даже като поисквахме нещо в повече, за което плащаме, се показваха грозни с нечовешко изражение лица като все едно ще кажат " не я ли виждаш, че е в гроба".
Точно наблюдавайки как се държаха с раковоболен човек, до каква степен на никой ( сменихме няколко специалиста уж ) не му трепваше, какво непристойно и нагло отношение имаха всички до един без изключение към баба ми и останалото ми семейство, то аз с ръка на сърцето мога да заявя, че тези хора всъщност и скъсиха живота. Тя в България щеше да живее по-дълго и нямаше да умре като скот, горката ми любима баба....

Затова като чета такива чудни обобщения като това, което си написала, ми иде да викам. Само можеш да се радваш, че отношението към твои близки е било на ниво и всъщност както си му е реда. Защото на лекаря това му е работата.

# 24
  • Bristol
Здравните системи в западна Европа са изградени на базата на два модела. Английската е пример за единия модел, немската за втория. Счита се, че несмкият модел е по-добър  Peace В България преди много години се опитаха да копират английската система, с времето я побългариха и стана ... Дано сега въвеждането на по-добрата система да е по-успешно. Между другото и Обама май има идеи за здравна реформа Wink

Цитат
We can divide Europes’ health systems roughly into 2 different categories:

financed through taxes: health services of this country are financed through tax revenues;
financed through fees: health services of this country are financed through social contributions.
Още информация ТУК.

Май основната разлика е финансирането. Иначе като чета другите, навсякъде го има личния лекар и направленията  Thinking Допълнителна опция са частните застраховки, но не са така популярни.

ПП

Открих втора разлика, организацията на поликлиниките:
Цитат
The chosen financial system also influences the supply of out-patient services. In Germany, France and the Benelux countries the so-called extramural care (extramural – outside of the hospital walls) is guaranteed through doctors, who set up their own business. In Great Britain, Ireland, Sweden, Finland, Denmark, Greece, Italy, Spain and Portugal however, the out-patient service will be offered through governmental health services.

И третата разлика е организацията и възможността за изцяло частно лечение.

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 17:06 от Merry

# 25
  • T"A
Виждам, че са се разгорещили спорове по темата...

Аз се сетих да допълня - има минимум осигуровка, която всеки трябва да плати (около 50 лева, да кажем, от тази година), независимо дали работи или не. Омъжени жени за мъже, които се осигуряват, не плащат осигуровки. Децата до 18 години също се осигуряват от държавата. Работещи пенсионери трябва да отделят един процент от дохода си за здравно осигуряване.
А, когато се начислява като процент от дохода (така е стандартно) на наемни работници, варира между 3.5 и 5%. Здравната осигуровка, за разлика от социалната, се изплаща от работещия (социалната се дели между него и работодателя).

По-нагоре е станало дума за профилактика... Какво имате предвид?
Тук тази година одобриха проект, според който касата поема за своя сметка лекарствата за отказване от цигарите.
Определени прегледи са също безплатни (мамография, ПАП) - честотата им е съобразена с възрастта на пациентите.
На мен не ми се полага консултация с диетолог, защото съм с добро BMI, но мъжът ми бе любезно препратен от семейната лекарка на такава консултация.

В предния пост съм писала, че е нужно направление за специалисти, но после се сетих, че това не е съвсем така, защото гинеколог е по подразбиране без направление, а и при други лекари съм си запазвала час без направление (гастроентереолог напр.). С други думи - за някои изискват, за някои - не.

Аз съм имала и неприятни изживявания с тукашната с-ма, но като цяло тя ми допада повече от тази в България. Дава повече сигурност, без да ми се налага да вадя астрономични суми, за да получа елементарно внимание.

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 18:34 от Mentha

# 26
...
По-нагоре е станало дума за профилактика... Какво имате предвид?

ей така кратичко ще ти го обясня с прост пример.

тук цитонамазка се прави на 5 години. значи , приемаме, че в лето 2003-то ти е направената такава, гарантирана ти от холандското здравеопазване. получила си писмо,  в което те оведомяват, че негово величество джи пи то ти ще ти вземе намазката. чудесно, бинго, печелите! обаче, през зимата на 2005/пази боже, плюй три пъти в пазва и т.н/ започва развитие на карцином на шийката на матката. без симптоматика. и през лятото на 2008, когато ти идва ред отново за заветната цитонамазка, се оказва че развитието е примерно 3-ти стадии.
отиваш си след 3 до 6 месеца...
говоря по истински случай.
с холандци.
ако се правеше цитонамазка всяка година на жените над 35 примерно, нямаше да е така. или пък ако бяха научени да посещават лекар,  и да настояват за специалист. или поне да му изкрънкат един туморен маркер. ама не. то докато го убедиш, моят мъж, че е местен му струваше един камион нерви и се изпоти три пъти да го убеждава, а оня си вика, не бе, за какво ти е....добре си си. Stop Stop Stop

ей това е профилактиката...нещо, което ти спасява живота.

# 27
Момичета, благодаря ви че обяснявате подробно.Моля ви, не се ядосвайте и в Бг здравеопазването разликата между обслужване в София и малък град и дори м/у две болници е различно.
Германския модел определено ми допада, това което прочетох за Холандия и особено за Франция ме изумява, винаги съм смятала че там има изключително добре подготвени лекари и компетентно мед обслужване. А за Великобритания просто нямам думи.
Неофициално в медиите се говори че поради недостига на средства заради финансовата криза ЗОК ще се грижи приоритетно за пенсионерите и децата,а работещите е за предпочитане  да си направят частни застраховки,но ще си плащат и на касата,тя е задължителна. Акцент сега се поставя на спешната помощ (100лв за дежурство на лекар), защото много болници ще бъдат напълно затворени, пациентите ще се извозват с бусчета, до там се стигна.
По въпроса за достъпа до специалисти (платен), напълно свободен и дори без някой да те насочи-боли те стомах,избираш си,отиваш на гастроентеролог, той ти прави изследване и те лекува,после контролен преглед.Частни лаборатории много.В България смело мога да твърдя че има добри специалисти,но лечението при тях е много! скъпо и недостъпно за повечето хора и наистина се стигна до там че треперят за здравето и живота си.
Моят син е на 3г и има проблем с трета сливица, педиатърката го лекува известно време, но ни препоръча УНГ. Записах си час при професор веднага, защото детето беше със силни болки в ухото, преглед, изследване, лечение, препоръка за операция, консултация с алерголог,тестове за поносимост към упойки и подготовка за операция,самата операция =около 800лв.здравноосигурени сме,а мед помощ за деца е безплатна по принцип.

# 28
Цитонамазката на 5 години е организирана от правителството ( за жените от 30 до 60 години) и покрива всички разходи ( от изпращане на писмо до изследване).
Това не изключва да ти бъде направена такава, когато поискаш, но тогава поемаш разходите сама. Има разлика.

Момичета, все едно тук всички умират и няма нито един излекуван....С такова впечатление оставам.

# 29
Цитонамазката на 5 години е организирана от правителството ( за жените от 30 до 60 години) и покрива всички разходи ( от изпращане на писмо до изследване).
Това не изключва да ти бъде направена такава, когато поискаш, но тогава поемаш разходите сама. Има разлика.

Момичета, все едно тук всички умират и няма нито един излекуван....С такова впечатление оставам.
искала съм. ама ми каза, че съм нямала нужда.  Mr. Green
в бг не обяснявах нищо. директно ми взеха. май 25 лева/не помня точно/.

тук си поемем пак разходите, но съм ЗАВИСИМА от БЛАГОВОЛЕНИЕТО на джи пи то! ей така сама не мога да ида на специалист и да му рекна- айде , френд, дай да направим една цитонамазка, че имам фобия от рак на шийката на матката.

забравих да спомена, че на голямото ми момче преди година точно, чакаха да му се спука апандиситът, защото 'не били сигурни, че е остър апендикс" това  Shocked . ми така де, що да харчат пари, и да се плаща на специалисти, нищо, че синът ми е с частна застраховка. и какво -оказа се  - спукан. оперираха го посред нощ. е, мерси. халал да им е системата и от здраве да не се оттърват.

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 18:30 от Палмира

Общи условия

Активация на акаунт