Здравеопазването...

• 7 240
  • 96
  •   1
Отговори
# 75
 Сега като ви чета и се замисля май сте прави, но по-добре като че ли с обаждане, не смс. макар все пак да имам едно наум дали правилно всеки може да обясни и да го разберат, но в общи линии да, ще спести време.
Това май е свързано със закриването на много болници.
Днес Б.Борисов каза че си ляга с ЦЦ и проблемите на МВР и се събужда с Б. Нанев и проблемите на здравеопазването.

# 76
Гледам раzгорещен спор водите... Но това винаги е така Щом някой подхване темата zа zдравеопаzването и особено ако се коментира английското или холандското такова.

Хе-хе, защото не е станал въпрос още за канадското Simple Smile Такива спорове ще започнат, че ще изместим и англичанките и германките взети заедно WinkМомичета, от това което пишете, стигам до извода че проблемите и качеството на услугите в различните страни учудващо си приличат. Повечето неща, които сте казали, спокойно мога да ги кажа и за канадското здравеопазване. Тъжният факт е че населението застарява, започва да изисква повече здравни услуги, а средствата във фондовете са ограничени. Няма начин качеството на здравните услуги да не пада. Хеле пък какво ще стане когато бейбибумърите одъртеят още повече, не ми се мисли Sick

# 77
Гледам раzгорещен спор водите... Но това винаги е така Щом някой подхване темата zа zдравеопаzването и особено ако се коментира английското или холандското такова.

Хе-хе, защото не е станал въпрос още за канадското Simple Smile Такива спорове ще започнат, че ще изместим и англичанките и германките взети заедно WinkМомичета, от това което пишете, стигам до извода че проблемите и качеството на услугите в различните страни учудващо си приличат. Повечето неща, които сте казали, спокойно мога да ги кажа и за канадското здравеопазване. Тъжният факт е че населението застарява, започва да изисква повече здравни услуги, а средствата във фондовете са ограничени. Няма начин качеството на здравните услуги да не пада. Хеле пък какво ще стане когато бейбибумърите одъртеят още повече, не ми се мисли Sick

Аz пък бях останала със спомена че канадското всички много го хвалят, даже неща, които на мен ми се струват странни, пак иz форумите минават zа нещо много хубаво. Но съм абсолютно убедена че нещата във форумите силно се преувеличават, особено като трябва да се иzтъкне колко всичко е прекрасно в чужбина, така че съм склонна да ти вярвам.
Ами аz съм от най_последните бейбибумъри, все още не сме съвсем одъртели, ама си права, лошо ни се пише и откъм zдравеопаzване и откъм пенсионна въzраст и от към пенсионно осигуряване. Но пък ни остава малкото успокоение че осигурихме много комфортен живот на едно поколение, което се пенсионира рано и сега обикаля екzотични острови.  Confused

Последна редакция: ср, 27 яну 2010, 13:41 от Vjara

# 78

Ами аz съм от най_последните бейбибумъри, все още не сме съвсем одъртели, ама си права, лошо ни се пише и откъм zдравеопаzване и откъм пенсионна въzраст и от към пенсионно осигуряване. Но пък ни остава малкото успокоение че осигурихме много комфортен живот на едно поколение, което се пенсионира рано и сега обикаля екzотични острови.  Confused
Е, ти пък! Не мислиш ли, че точно тези хора заслужават донякъде този комфортен живот?
Все пак цяла Европа е градена наново след 2 световна война и точно те са поколението построило сегашния стандарт.
Айде да не сме чак толкова черногледи.

# 79
допълнение за Де:
държавната здравна застраховка в Германия е към 14% от брутната заплата (+-2% зависи към коя каса си) като половината се поема от работодателят. При профилактични прегледи без сериозни оплаквания се поема само най-необходимото. Но, ако си болен, се правят всички необходими изследвания и всичко се поема от касата.  За зъболекар може да се направи допълнителна застраховка, за да поема коронки, фотополимерни пломби и подобни...
Хората със собствена фирма и  печелещи повече от 4200€/месец имат възможност за частна застраховка, но не знам дали е фиксирана сума на месец, или също е процент от дохода.
http://de.wikipedia.org/wiki/Gesetzliche_Krankenversicherung  държавната застраховка в Германия е 15,5% и то при всички държавни каси, 50% поема работодателя, 50% плаща осигуреното лице.

При частните си избираш тарифа - има тарифи, които покриват всички възможни капризи, други са по-елементарни. Сумата няма връзка с дохода - аз например не работя и нямам доходи, но плащам повече за частната здравна застраховка, отколкото мъжът ми, който работи  Mr. Green  Сумата е индивидуална и зависи от пола, възрастта, рискови фактори (пушене, стари или хронични заболявания,...).

Аз съм доволна от немското здравеопазване. Да, вярно е че и тук се спестява но то и няма как наистина. Въпреки това съм убедена, че правят всичко необходимо при нужда.

# 80

Е, ти пък! Не мислиш ли, че точно тези хора заслужават донякъде този комфортен живот?
Все пак цяла Европа е градена наново след 2 световна война и точно те са поколението построило сегашния стандарт.
Айде да не сме чак толкова черногледи.

Няма какво да мисля, сметката е много проста. Това което казваш си е Чиста проба клише. Майката на моя колежка се пенсионира преди да навърши 50 години. Няма как да е градила Европа след втората световна война защото не е била родена тогава. Майката на моята съседка се пенсионира с 18 години трудов стаж, сега е на 60 и не съм сигурна Че през последните 18 години е имало каквато и да било световна война. Свекърва ми е работила и тя има-няма толкова и то на непълно работно време. Подобни примери мога да ти дам колкото искаш. На мен вероятно ще ми се наложи да търкам стола до 70 както вървят нещата. Направо си слагам розовите оЧила за да не ставам Черногледа.  Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 27 яну 2010, 22:24 от Vjara

# 81
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ама пенсията не им е колкото  на работилите 40 години. То и аз имам право на пенсия от 25 евро от първата ми работа Simple Smile

# 82
допълнение за Де:
държавната здравна застраховка в Германия е към 14% от брутната заплата (+-2% зависи към коя каса си) като половината се поема от работодателят. При профилактични прегледи без сериозни оплаквания се поема само най-необходимото. Но, ако си болен, се правят всички необходими изследвания и всичко се поема от касата.  За зъболекар може да се направи допълнителна застраховка, за да поема коронки, фотополимерни пломби и подобни...
Хората със собствена фирма и  печелещи повече от 4200€/месец имат възможност за частна застраховка, но не знам дали е фиксирана сума на месец, или също е процент от дохода.
http://de.wikipedia.org/wiki/Gesetzliche_Krankenversicherung  държавната застраховка в Германия е 15,5% и то при всички държавни каси, 50% поема работодателя, 50% плаща осигуреното лице.

ТАтяна в момента е намалена на 14,5%, но както се чува последните дни, май ще трябва да се доплаща, че пак не са им стигнали парите  ooooh!

# 83
Абе факт е че бейбибумърите са ги раждали по 4-5 (след войната Simple Smile ), а те са раждали по 1-най-много две. Такъв демографски дисбаланс не може да не доведе до тежки проблеми, като каишът ще го теглят не те, ами поколението след тях, включително със здравеопазването. Малко работещи ще трябва да поддържат здравната система на една огромна маса възрастни и изискващи много здравни услуги бейбибумъри Confused

# 84
Петке, да, права си  Embarassed

Бейбибумерите...нали знаете оправданието - раждали по много, за да йм е сигурна пенсията  Mr. Green

# 85
Ама пенсията не им е колкото  на работилите 40 години. То и аз имам право на пенсия от 25 евро от първата ми работа Simple Smile

Ами не zнам колко им е пенсията, тя zависи от много неща (със сигурност не е 25€ и със сигурност им дава въzможност zа доста приличен живот). Но е факт че ако работиш 18 години и получваш пенсия 20, при всички случаи ще получиш многократно повече отколкото си платил под формата на осигуровки. Сещай се кой покрива раzликата.

И все пак да напомня че темата е zа zдравеопаzване, не zа пенсионната система, макар в някои страни проблемите да са общи.

Малко работещи ще трябва да поддържат здравната система на една огромна маса възрастни и изискващи много здравни услуги бейбибумъри Confused

Ами не zнам как е при вас, ама тук отсега обясняват на бейбибумърите да се осигуряват и zдравно и пенсионно на частно, щото zа тях няма да остане нищо от държавното им осигуряване.

# 86
Бих искала да ви попитам с натрупване ли внасяте здравни осигуровки, т.е. ако пр. се внасят по 100 на месец в края на годината разполагате с 1200 на личната си партида и трябва да се вместите в тях, ако ползвате по-малко остатъкът се прехвърля за следващата. Или в обща сметка и на който колкото му е необходимо, дори да надвиши внесеното?
Ако ви интересува какво се случва в Бг ето една статия от днес с коментарите под нея.
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4897& … =5&id=0000901

# 87
Или в обща сметка и на който колкото му е необходимо, дори да надвиши внесеното?

Така е в Германия  Peace

# 88
  • ENGLAND
Бих искала да ви попитам с натрупване ли внасяте здравни осигуровки, т.е. ако пр. се внасят по 100 на месец в края на годината разполагате с 1200 на личната си партида и трябва да се вместите в тях, ако ползвате по-малко остатъкът се прехвърля за следващата. Или в обща сметка и на който колкото му е необходимо, дори да надвиши внесеното?
Aз такова нещо с натрупване на държавни здравни осигуровки не знам някъде в Европа да го има, за САЩ, там американските мами да кажат.
Според мен това с натрупването не е много добър начин, един боледува повече в един момент, друг в друг. Но пък едно умело управление на парите от общата сметка на здравната каса ще е в + за много, които в някой момент имат нужда от продължително или скъпоструващо лечение. Но пък разбирасе трябва и много добре изпипан закон за здравното осигуряване.

# 89
Предлагам ви една сравнителна гледна точка за здравеопазването в САЩ, Канада, Великобритания и Франция и...Куба (към края филма е изненадващ). Филмчето е дългичко, но засяга много социални теми, затова отделих време и го изгледах.
 http://vbox7.com/play:9544299c
А дали е достоверно всичко, което е казано  и изнесено като факти или е поредната пропаганда, това не знам? Но има теми за размисъл,определено.

Общи условия

Активация на акаунт