Здравеопазването...

• 7 242
  • 96
  •   1
Отговори
# 60

Картинка,
на теб явно като пациент на болница ти се полага спиралата да ти се сложи и махне от гинеколог, а мен ме пращат при личния.  hahaha
.

Аз от първото си посещение при лекар в Холандия имам червена точка на досието.Това значи,че лекарят трябва да е с повишено внимание.Алергична съм към упойки и антибиотици.В семейството ми има ракови заболявания в много тежка форма и диабет.
След лечение на поликистозни яйчници качих 30 кила за 3 месеца,които още не мога да сваля и килограмите ми непрекъснато варират,което е много изнервящо.Искам да имам още деца.
По незнам какви причини,аз,дето в Бг имам много добра лична лекарка и се виждах с нея само,за да й дам билет за някой концерт,тук като дойдох почнах да се разболявам.Имам три операции,предстои ми четвърта,която все отлагам,следят ме много,пращали са ме на диетолог,ирисодиагностик,каквито е нужно специалисти,включително имах консултация с анестезиолог преди да родя каква упойка да ми сложат,ако се наложи.

Моята свекърва и аз имаме един и същ личен лекар.Тя е много труден пациент-никога не следва лекарските наставления и препоръки,но много обича да я изследват.Ако чуеш моето и нейното мнение за личния лекар все едно става дума з двама различни лекари.Веднъж,когато видя,че пак имам бележка да ходя на профилактичен преглед за цитонамазка звънна на личната да й държи сметка защо аз имам, а тя няма такова направление.Иначе не си носи чорапите за вените,понеже не били красиви и през седмица звъни да се оплаква от лекарката на асистента.Вече са свикнали с нея.Тя спори с лекарите всеки път какво трябва да й се направи,кое да й се изследва,колко често и никога не е доволна.
Свекър ми е раково болен,претърпя тежка операция и за него се грижат прекрасно.

# 61

Картинка,
на теб явно като пациент на болница ти се полага спиралата да ти се сложи и махне от гинеколог, а мен ме пращат при личния.  hahaha
.

Аз от първото си посещение при лекар в Холандия имам червена точка на досието.
късмет си извадила  Grinning . аз имам не червена, ами направо ярко пембена/не знам дали такъв цвят има, де/. освен прекрасния тиреодит на хашимото, имам и инсулинов проблем/върви почти винаги в пакет с хашимото, ако не е той, е ревматоиден артрит/. и алергия имам, ама на кого му пука  Laughing Laughing Laughing . и с един яйчник съм, ама айде сега, капризи  Crazy .
картинка - отношението към свекър ти трябва да е такова! не само от хуманна гледна точка! това е задължение, а не каприз.

един цитат само :

"...Открих, че повечето разлики между американската и холандската система са преди всичко културни. Холандската има по-старомодно и персонално отношение. Почти всички джипита в страната се обаждат по телефона на възрастни и безпомощни пациенти. Моят личен лекар, както много други, отделя по един час на ден за домашни визити...."

да, така е. джипи то , еднакво за мен и свекърва ми/на 92 г/ е едно и също. на нея редовно и звъни, ама тя освен, че е глуха, друго и няма  Grinning. но пък на мен вместо да обърне внимание  като на млада жена с бъдеще, тц. е, айде, грях ми на дущшата ще е ако не спомена, че човекът ми даде карт бланш да ме лекуват в Бг и застраховката да плаща всичко/което и исках, всъщност/.

и понеже темата /извинявам се за което/ се изкриви в посока холандия, ето и една чудесна статия - за холандия, като за холандия  Grinning /не по марко семов, но пак е хубава/

Да бъдеш холандец

# 62
  • T"A
Мента, сега видях лентичката ти,честито, много спокойна и щастлива бременност ти желая. Има много логика и мисъл в начина по който е организирано здравеопазването в Израел, дано управляващите постъпят далновидно и заимстват повече неща от него. Иначе знаеш, имате едно от най-качествените и на високо ниво мед обсужване, уникални неща правят лекарите и страхотна апаратура. Би ли споделила какво е отношението към децата?
Профилактиката в Бг е кампанийна, най-често ГП не дават направление и се ходи на свободен прием платено. В малките градове е непозната.

mimi_gogo, Израел не е сред богатите държави. И тук има кампании за събиране на пари за скъпи лечения на деца, обикновено раково болни, изпращат ги в САЩ. В болниците се вижда навсякъде кое с чие дарение е закупено. Просто има много силно развито чувство за солидарност и готовност за взаимопомощ сред хората.  Peace Това и в България става все по-силен фактор.  Grinning

А за децата какво конкретно? Те и извън медицинската практика са поставени на пиедестал в тази държава  Wink
Моя близка зъболекарка (българка) беше на медицински курс, който правят тук на хора, които искат да им се признае образованието. Едно от нещата, които учеше, беше как да се отнася с децата... Явно са решили, че извън Израел не се акцентира на тези неща и допълват пропуски  Laughing
Стоматологичните грижи на децата до 18 години се поемат от М-во на образованието, съвместно с касите, така че поне те са обезпечени в това отношение.

За профилактиката и ранната диагностика (напр. сред раково болните Израел е водеща в това отношение, наскоро имаше публикувана статистика) - тукашните хора са хипохондрици, част от националната параноя е. Обичат прегледи, изследвания, да ги убеждават по 100 пъти, че са добре.  Wink Т.е. има си и някои народо-психологични характеристики, които обуславят изискванията към системата.

Във връзка с написаното за Холандия - и при нас е така - който е имал напр. леко раждане, хвали системата; който е имал проблеми - вини същата... Няма как - хората сме субективни в подобни преценки  Peace

kartinka, не че ти предлагам меродавно обяснение, но сред имигрантите заболяемостта е по-голяма принципно.

И на мен са ми казвали, че чета твърде много в Интернет. И по погрешка ми беше записано в досието, че има алергия към пеницилин  Crazy За това и казах - неприятни моменти има, независимо къде се лекуваме, все хора ни лекуват...  Rolling Eyes

mimi_gogo, мерси за пожеланията   bouquet  Grinning Hug

# 63
  • Bristol
Мери, заповядай От тук ми е информацията. Medical practitioners  -   78,366 средна заплата. И като направим сметка с добавките ще излезе и повече от това дето съм го писала. И хич не ме интересува къде се целят, кой им спестява пари, дали ходят на курс в работно време, вероятно и безплатен. Искам адекватна медицинска помощ "като на бял човек в бяла страна". Нали все за това се говори в България, в белите страни било супер.
Ами ако машинистът на влак взима 40 хил, явно квалифициран лекар взима 80  Laughing А къде там пишеше, че работното им време било по 6 часа и колко отпуска имали?!
Някой спори ли, че английската ситема е по-добра от немската  Thinking За българската здравна система въобще не искам да я намесвам. Тя в тези статистики (официални и представителни) е на дъното, няма какво да сравняваме  Crossing Arms Да уточня, говоря за здравната система и каса, регулирани и контролирани от държавата, не за частно здравеопазване  Peace

# 64
Момичета, разгорещили сте спора за здравната система в Холандия, но до сега не се ли убедихме, че зависи в коя губерния сме и при кой ще попаднем? Със всичко е така тук, здравеопазване, обучение, общински работи...Ей, на, сестра ми е в Хага и ги разправя същите като вас, ние тук обаче по съвсем друг начин живеем...моя личен лекар е от другата страна на улицата. Никога не съм му се обадила по телефона, а директно там отивам, все намира начин да ме прегледа. Опит от миналата седмица – изпрати ме акушерката за изследване на урината за цистит, веднага ме прие, направи изследването, предписа ми лекарство.  Седмица след това (пак без уговорка) отидох за повторно изследване и да се види има ли още инфекция. Резултати са ОК, но аз си знам моето и му обяснявам, че видиш ли преди раждането искам микробиология, за да съм сигурна, че всичко е чисто и няма опастност за бебето...ами не ме убеждава, че нямало нужда!  Каза ми да отида за изследване след еди колко си време и после за микробиология. Е, малко го изумих като след коментара му да не се притеснявам от лекарството, което ми е дал, и че няма опасност за бебо и е прекрасно за бременни, аз му изтърсих „Ааа, да, сигурна съм в това, защото преди да го приема се осведомих много добре по въпроса”.
За профилактика и цитонамазка на мен ред тук не ми е дошъл, но да бъдем честни и да признаем, че и в БГ не ти пращат писма за подобна профилактика (или поне на мен не са!), и ако не е моята самоинициатива да ходя всеки 6м. Сигурно не дай боже кой знае какво човек може да развие.
Освен това и в БГ си зависи къде си, защото няма сила, която да ме убеди, че в София и Видин здравното обслужване е еднакво!
Личен опит от Пирогов – отидох по спешност с дъщеря ми, когато беше на 1г със съмнение за фрактура на черепа (слава богу нищо такова, но докторката искаше да се застрахова), имаше 3ма души преди нас, чакахме повече от 3 часа и пак нямаше да ни дойде ред, ако сестрата нямаше неблагоразумието да излезе и да ми се разкрещи „Ма, я си успокойте детето, че ми омръзна да го слушам 3 часа да се дере!!!”, е, мили дами, точно тогава ми падна пердето и бях леко казано ГРУБА! Заявих й да започва с молитвите и на детето ми да му няма нищо, защото в противен случай собственоръчно ще й извия гръцмуля и ще я излежа! Едва тогава, двуметров дебел доктор излезе и обърна внимание, прати ни на снимка и ни прегледа. Това нашето е нищо, но имаше едно момче го ожалих, защото беше преди нас там в следствие на катастрофа, с фрактури, на количка, с която го разкарваха от отделение на отделение и пак обратно пред травматологичния кабинет...за каква човещина говорим???
За паричките и обслужването в БГ...и това не работи, пробвано! Когато раждах дъщеря ми платихме си в Правителствена, обслужването което получих? Няма да коментирам останалото само ще кажа крайния резултат – епизотомия, която беше зашита на половина. Наложи се втора операция, за съжаление чак след 6 месеца (незнам дали някой е седял с рана толкова дълго, но от болка съм се молила и с разни черни мисли кой ще ми гледа детето, ако се гътна), защото имаше усложнение и трябваше да се излекува преди да изстържат  всичко и да ме зашият наново. Пет години си страдах от прекрасното обслужване в болницата и не е за учудване защо ли чак сега се навивам на второ.
Та, моето убеждение, е че системата може да е най-прекрасната и добрата, но не попаднеш ли на лекарите....е, тогава тежко ти! Всеки има някакъв опит тук ли там ли и като с всичко останало що ли се хабим да спорим...
Цитат
Във връзка с написаното за Холандия - и при нас е така - който е имал напр. леко раждане, хвали системата; който е имал проблеми - вини същата... Няма как - хората сме субективни в подобни преценки 
Мента го е казала прекрасно!!!
Извинявам се за дължината на поста! Peace

Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 15:25 от Maggy77

# 65
За раждане в болница- да! Има си опция , може да се опитат да те убедят и дотам Peace
Но в моя случай, аз трябваше да раждам в болница заради 2+ дена пренасяне над определените две седмици и тогава се води по медицински показатели, а и съм осигурена много добре... как да е бял кахър Mr. Green

kartinka

Когато отидах в лекарския кабинет, за да моля да ми обърнат внимание, че 2 години се разморавам между България и Холандия  заради нелекувана поликистоза  в последната и ми е писнало, и съм минала 30-те и тн... а ме отпратиха с усмивка: " Закъде съм се била разбързала -  нали съм само на 30?!" Twisted Evil

Maggy77

Точно след раждането, докато кърмех(!!!) за 7 месеца направих 4-5 цистита и пих съответно 4-5 антибиотика( за което и до ден днешен съжалявам) Да не мислиш, че ми направиха микробиология? Падна ми се друг лекар и аз най-безсрамно излъгах, че ми е обещана, за да ми направят Whistling Да не казвам какво излезе Crazy
Та, преди няколко дена ми се стори ,че имам симптоми на цистит обадих се на личния лекар( нали съм на ново място, уж нов късмет)  -  изпратиха ме директно в аптеката за АБ... нали си знам какво е Joy
А аз исках просто да видят дали е цистит -  с онези лентички за диагностициране.

(всичко личен опит...)

# 66
Връщам малко темата за немското здравеопазване и профилактиката тук.
Понеже съм със спирала, ме викат за гинекологична профилактика на всеки 6 месеца, но тъй като имам предистория с лека дисплазия на шийката преди последната бременност, сега ме следят доста по-изкъсо и ме викат на 3 месеца. Дори вчера получих писмо от доктора с напомняне да си взема час. За профилактика на рак на гърдата ме проверява всеки път палпаторно и ако евентуално напипа нещо, прави ултразвук и ако е необходимо праща и на мамография. Веднъж са ме пращали на мамография, но се оказа много шум за нищо.
Вярно е, че за първи път ако ти се наложи да търсиш специалист, се чака много време, но след това веднъж влязъл в каталога на този специалист като пациент, много бързо можеш да получиш следващ час по спешност. Имам опит с такива часове при хематолог, ендокринолог, ортопед, детски психиатър и УНГ до момента.
За тия прословути 10 евро такса - ако си сигурен, че за тримесечието ще ходиш само веднъж на специалист и няма да се налага да посещаваш домашния си лекар, то може да ги платиш при специалиста. Ако ти се налага да вземеш само направление за специалист, то пак се плаща тая такса.
Децата са освободени от нея, дори при зъболекаря. Лекарствата за деца са безплатни до 12 годишна възраст. За тях не се плащат осигуровки, ако си държавно застрахован, но ако си частно, родителят, при който са записани, плаща за всяко дете поотделно.
За детската консултация да вметна, че заради зачестили в последните години на немарливо отношение и предизвикана смърт поради това на малки деца от страна на родителите, въведоха задължителни консултации, за които получаваме писма от областните здравни министерства и ако в определения за тази консултация период не сме завели детето, детския лекар праща на министерството съобщение и се заемат съответните служби да проверят какво става.
За раждане не се плаща, без значение вида на раждането и къде е проведено. Всичко се поема от здравната каса.
Още нещо за касите - има разлики в процентите, да, но те зависят и от пакета услуги, които покриват. Има здравни каси тук, които поемат примерно ТКМ (традиционна китайска медицина), поемат санаториално лечение, дават бонус за непушачи и трениращи фитнес и разни други такива дреболийки.

# 67

Maggy77

Точно след раждането, докато кърмех(!!!) за 7 месеца направих 4-5 цистита и пих съответно 4-5 антибиотика( за което и до ден днешен съжалявам) Да не мислиш, че ми направиха микробиология? Падна ми се друг лекар и аз най-безсрамно излъгах, че ми е обещана, за да ми направят Whistling Да не казвам какво излезе Crazy
Та, преди няколко дена ми се стори ,че имам симптоми на цистит обадих се на личния лекар( нали съм на ново място, уж нов късмет)  -  изпратиха ме директно в аптеката за АБ... нали си знам какво е Joy
А аз исках просто да видят дали е цистит -  с онези лентички за диагностициране.

(всичко личен опит...)
Звездичка, убедена съм, че е точно така както го казваш! Peace
Затова и споменах, където и да се намира човек, всичко е до личния късмет! В цял свят има много кадърни и всеотдайни професионалисти, но за съжаление има и нехайни лентяи. Много жалко!
Тъй като проблеми с бъбреците имах доста в миналото, затова преди години си бях купила кутийка от тия лентички…не бяха евтини, но поне си следях състоянието.
Искрено се надявам, че ще дойде момент, когато за докторите няма да сме само банкови сметки, а ще се върне онзи смисъл на професията им – да помагат на хората!

# 68
Гледам раzгорещен спор водите... Но това винаги е така Щом някой подхване темата zа zдравеопаzването и особено ако се коментира английското или холандското такова.

Следя от години раzвитието на системата в няколко страни. Не в детайли, а като общи тендеции. И със сигурност мога да кажа, че тендецията поне в Европа е съкращаване на раzходите zа zдравеопаzване, намаляване на услугите плащани от касите, увеличаване на вноските, иzбутване на пациентите към частното zдравеопаzване. И както е тръгнало след още малко време zа държавното zдравно осигуряване ще плащаме всички работещи, но от него ще се полzват предимно неработещите zащото само те ще имат времето и нервите да се борят със системата. Останалите ще ходят на частно.

А zа България... какво zначение има как точно ще кръстят тоzи път системата. Важното е че  модерно zдравеопаzване струва пари и докато хората се чудят как да минат zдравната каса, тя ще ги минава тях. Няма друг начин. Положението на хората които раzчитат на  държавното zдравеопаzване е тежко, от друга страна никой не иска да се осигурява на реалните си доходи zащото родителите му са пенсионери и може да опрат до държавното осигуряване. Затворен кръг в който достъп до добра услуга има тоzи който може да иzвади сухо. Но пък като гледам в останалия свят не е много по_раzлично, на някой места май и с пари не може да се купи добра услуга.

# 69
Благодаря че споделяте, момичета  Hug Във всяко от мненията ви има ценни изводи и насоки, признавам очаквах повече суперлативи за западното здравеопазване.
 Ще се съгласите предполагам, че всеки човек освен, че има конституционно право на медицинско обслужване и моралното право да се чуства спокоен и уверен, че ще получи качествено и навременно такова. Тук нито едното, нито другото. И сме в правото си независимо къде живеем, да настояваме и получаваме всичко, което ни е нужно и за което си плащаме. И всяка от нас се бори по своя начин, според обстоятелствата, чест ви прави. Но истината е че сме силно зависими от начина, по който е организирана здр система. И това е сега нашата борба, понеже тече обсъждане и се предлагат варианти. Няколко пъти участвах в събирания на пациентски организации, последната новина, че след много настояване и с пари от Българската коледа за нуждите на генетичната лаборатория купиха апаратура за изследване и ранна диагностика на всички бременни и новородени. Има предложение в плана за профилактика да има освен това, което вие споменавате и изследване на костна плътност през определен интервал за жените и мъжете. И все идеи за важни не чак толкова скъпи изследвания,които обаче са свързани със социалнозначими заболявания. Населението в Европа застарява и затова профилактиката и мед обслужване е една разумна инвестиция. И не е само до пари, а до организация и приоритети.
Темата наистина е много дискусионна, в момента в Бг е настанала една истерия покрай обсъждането на промените, мненията са полярни от "престъпен експериментна правителството" до неизбежни мерки, а експертите на здравния министър дават пример точно с Холандия, че на Х млн население се падат мисля 48 болници(не съм сигурна), а за Израел 70 болници за цялата страна.
Според мен трябва да се сложи ред, не харесвам сегашния модел защото е незаконен. Изчетох мненията ви, но не видях някой да плаща като мен по два пъти за едно и също нещо,  аз това го считам за нередно, но "съм притисната до стената".  От както съществува ЗОК плащам без прекъсване осигуровки и почти не ползвам, просто не ми се е налагало. Спазвам принципа на солидарност и съпричастност и инвестирам в нещо, което нямам шанс да ползвам. Секциото си го платих кеш, лечението на детето също, при условие че има кл пътеки?! Ами тепърва с възрастта кой знае какво ще ми се наложи,все така ли ще я караме? И затова в новия закон трябва да има сериозен механизъм за контрол, не само за изразходването на средствата, но и за качеството на мед услуги.
Остава ми надеждата, че има умни и разумни хора, които ще вземат правилните решения.
Благодаря ви за мненията. Ще чета темата с интерес и ще споделям в каква посока върви новата здравна реформа.

# 70
Забравих да разкажа за едно безумно предложение, което чух в една медия: имате оплакване пр. коремни болки, пращате смс на номер от ЗОК, адрес и дали сте осигурен и получавате отговор къде да отидете да ви лекуват.

# 71
Забравих да разкажа за едно безумно предложение, което чух в една медия: имате оплакване пр. коремни болки, пращате смс на номер от ЗОК, адрес и дали сте осигурен и получавате отговор къде да отидете да ви лекуват.

И това е холандски опит  Grinning.В почивните дни,ако се наложи да позвъните на домашния си лекар ще чуете запис,който с учтив тон ви казва на кой номер да се обадите и какво да направите.
Като наберете номера се включва запис,ако сте спешен случай-натиснете 1,ако не сте спешен случай-натиснете 2,ако имате нужда само от консултация или рецепта-натиснете 3....
След като натиснеш 1,2 или 3 ти се обажда някой,който те изслушва и ти записва час и ти дава адрес в кой спешен център да отидеш.Или съвет как да постъпиш,или ти праща в аптеката рецептата и ти дава адреса,за да идеш да си вземеш лекарствата.А ,ако е наистина спешно-ще изпратят линейка на домашния ти адрес.
Ами,не мисля,че е безумна идея  Rolling Eyes,ако е добре организирано  Peace
Ще спести обикаляне по болници,чакане пред кабинети и чудене,къде да търся специалист....а,ако и час за консултация записва...

Последна редакция: вт, 26 яну 2010, 01:03 от kate.t

# 72

И това е холандски опит  Grinning.В почивните дни,ако се наложи да позвъните на домашния си лекар ще чуете запис,който с учтив тон ви казва на кой номер да се обадите и какво да направите.
Ами,не мисля,че е безумна идея  Rolling Eyes,ако е добре организирано  Peace
Ще спести обикаляне по болници,чакане пред кабинети и чудене,къде да търся специалист....а,ако и час за консултация записва...
Въобще не е безумно дори  Peace
Отново само пресичаме улицата и е офиса на младежите, които отговарят на тази линия и те препращат за където са ти нуждите...шегуваме се  вече в къщи, че явно сме си избрали за живеене спешно отделение (само на около 5 крачки от нас в карето има няколко GP-та, центъра за който споменах току що, няколко зъболекари + как се наричат тези мета за изграждане на ченета, операции по тази част от тялото? newsm78, че може и още нещо да има, но не се сещам в момента!)
Преди няколко години ми се наложи в БГ в събота да заведа дъщеря ми на лекар и а  Shocked ми кво установявам, то нямало вече такива дежурни лекари, а на вратата надпис, че при нужда в почивните дни да заповядаме на еди кой си адрес Simple Smile, по-лесно беше да си намеря клиника. Ако имаше такъв номер щеше да ми спести лутането поне Simple Smile

# 73

Защо всичко ново непременно трябва да се отхвърля. И на мен това предложение ми хареса. Ами тука ако те zаболи корем и имаш щастието Джи пито да има приемно време, отиваш при него, чакаш 2 или 3 часа. Ако е дреболия добре, а ако трябва да ходиш в болница и там си отделяш още толкова. Ако лекарят ти няма приемно време, пък отиваш в някоя болница и там чакаш няколко часа zа да раzбереш че си на грешното място, те това там не го лекували, а сега идете не zнам си къде (или най_добре на м...ната си). На следващото място пак чакаш още няколко часа и ако имаш късмет накрая си оживял, ако нямаш, голяма работа, ставаш част от статистиката. Та не раzбрах кое му е лошо на предложението. И аz смятам че е въпрос на органиzация.

Последна редакция: вт, 26 яну 2010, 13:09 от Vjara

# 74
  • Bristol
И в Англия има подобен номер, но не с смси, а обаждане. Не е за спешни случай, за спешните директно се звъни на бърза помощ. Ползвам го, защото ми е удобен, когато не мисля, че е нещо сериозно за спешна помощ, но имам колебания какво да направя, какво лекарство да дам. Освен съвет те могат да изпратят дежурен по район лекар, да те насочат към близка болница или поликлиника или да повикат бърза помощ. Обаче процедурата е много бавна, което ме изнервя. Дори веднъж се оплаках, доволна съм от тях, но са много бавни. Първо минаваш през оператор, който те разпитва за личните данни, след това по споделените от теб симптоми те пренасочва към специалист. Специалистът ти задава още веднъж абсолютно същите въпроси  Rolling Eyes Казаха ми, че го правели от гледна точка на сигурността, да не станело объркване на пациентите  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт